Wat is huiselijk geweld?
De benaming huislijk geweld heeft geen betrekking op de plek waar het zich afspeelt, maar deze benaming heeft betrekking op de relatie tussen de dader en het slachtoffer.
Huislijk geweld is een vorm van geweld waar vaak moeilijk tegen op te treden is. Door de relatie is er vaak sprake van een onderlinge bescherming ten opzichte van elkaar. Bij geweld binnen een relatie is het slachtoffer er in bepaalde gevallen nog niet eraan toe om rigoureuze stappen te ondernemen. Bij geweld ten opzichte van de kinderen is het in bepaalde gevallen lastig om het te bewijzen. De kinderen durven het vaak niet toe te geven en de ouders zijn bang voor de sancties, dus geven ze hun partner niet aan.
Wanneer is er sprake van huislijk geweld?
Het gaat hierbij om gewelddadige acties die niet altijd fysiek hoeven te zijn. Het kan ook veroorzaakt zijn door een vorm van psychisch geweld. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan bedreigingen en schelden. Ook verwaardelozing van de kinderen kan gezien worden als een vorm van huislijk geweld.
Huislijk geweld en kinderen
De zwaarst te veroordelen vorm van geweld, is geweld ten opzichte van kinderen. Volwassenen kunnen over het algemeen zelf ervoor kiezen of ze blijven of weggaan. Kinderen hebben hierin geen keuze. De kinderen moeten daarom ook extra worden beschermd. Zelfs bij een vermoeden van huislijk geweld tegen de kinderen zal er nader onderzoek verricht worden.
Wat moet u doen bij huislijk geweld?
De slachtoffers kunnen contact opnemen met één van de hulpinstanties. Dit kan bijvoorbeeld op Steunounthuiselijkgeweld.nl of ze kunnen met ze bellen onder telefoonnummer: 0900- 1 26 26 26. Bij onmiddellijk dreigend geweld moet uiteraard het alarmnummer worden gebeld (112). Naast de slachtoffers kunt u hier als getuige ook terecht. Zelfs indien u een vermoeden hebt, kunt u dit melden bij dit steunpunt. Het gevaar van een onterechte melding, weegt niet op tegen de kans dat u verdere mishandeling kunt voorkomen.
Anoniem huislijk geweld melden
In bepaalde gevallen is het niet wenselijk dat het aan de licht komt dat de melder een telefoontje heeft gepleegd naar een hulpinstantie. Het eerder genoemde telefoonnummer zal niet voor komen op het rekeningoverzicht. Het nummer zal namelijk worden afgeschermd.
Wat te doen bij kindermishandeling?
Bij kinderen moet de omgeving nog oplettender zijn. In de praktijk zal een vermoeden vaak onterecht zijn, maar volwassenen die een vermoeden hebben, moeten zich altijd melden bij de hulpinstanties om grotere gevolgen te voorkomen.
Een partner die geweld tolereert is ook schuldig
In situaties waarbij één ouder de kinderen mishandeld, is de partner tevens schuldig aan kindermishandeling als hij of zij er iets van weet. In het verleden zijn er vaker partners veroordeeld omdat ze niet in actie zijn gekomen tegen de geweldplegingen. Een partner die dit toelaat kan strafrechtelijk vervolgd worden, door er niets tegen te doen, werken ze aan de geweldplegingen mee.
Kinderen uit huis plaatsen bij dreigend geweld
Kinderen zijn niet in de positie om zichzelf te beschermen tegen fysiek geweld. Hierdoor hebben ze een kwetsbare positie. Hulpinstanties zullen altijd eerst denken in het belang van de kinderen. Als het aannemelijk is dat er gevaarlijk dreigt als de kinderen bij hun ouders of verzorgers blijven, zal uit huisplaatsing volgen.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bronnen en referenties