Spelend leren met je baby van 8 tot 13 maanden

Spelend leren met je baby van 8 tot 13 maanden Je baby wordt al een echt klein mensje en is het baby zijnde in een paar maandjes al voorbij. Dan wordt je baby dreumes genoemd. Voorlopig is je baby nog even bezig om te leren lopen en alles op een andere hoogte te verkennen.

Baby’s tussen 35 en 43 weken

Samen ontdekken
Sommige dingen hebben een magische aantrekkingskracht op je bay, maar onderzoek-op-eigen-houtje is gevaarlijk of onmogelijk. Help hem dus.

Bellen en lichtknopjes

Laat je baby eens op zijn eigen deurbel drukken. Hij hoort dan meteen wat hij doet. Je kunt hem ook in de lift op een knopje laten drukken. Hij voelt dan wat hij doet. Laat hem ook eens zelf het licht aan doen als het vrij donker is, zoadat hij kan zien wat hij doet. En laat hem ook eens op het knopje in de bus drukken of bij een oversteekplaats en vertel hem wat er gebeurt, waar hij naar moet kijken. Zo leert hij iets over het verband tussen wat hij doet en wat er dan gebeurt.

Samen fietsen

Op deze leeftijd raken baby’s buiten niet uitgekeken. Hij leert e rook veel van. Ziet veel nieuwe dingen. Kan dingen op een grote afstand bekijken. En stop natuurlijk af en toe om je baby iets beter te laten bekijken. En stop natuurlijk af en toe om je baby iets beter te laten bekijken, beluisteren en bevoelen.

Laat hem zien hoe hij wordt aan-en uitgekleed

Veel baby’s lijken geen tijd te hebben om aangekleed en verzorgd te worden. Ze zijn te druk bezig. Maar ze kijken graag naar zichzelf en vinden zichzelf nog interessanter als er iets met hen gebeurt. Maak daar gebruik van. Droog je baby eens af voor de Spiegel. Kleed hem voor de Spiegel aan en uit, waarbij hij een sort kiekeboespel met zichzelf kan spelen.

Taalspelletjes

Je baby begrijpt vaak heel wat meer dan je denkt en hij geniet, als hij dat kan toenen. Hij zal nu met plezier eht aantal woorden dat hij al begrijpt, gaan vergroten.

Dingen benoemen

Benoem de dingen waar je baby naar kijkt of luistert. En als je baby door gebaren te kennen geeft wat hij wil, verwoord dan datgene wat hij vraagt. Hij leert dan dat hij met woorden duidelijk kan maken wat hij wil.

Benoemen in boekjes

Neem je baby op schoot of gezellig naast je. Laat hem een boekje uitkiezen en geef het hem. Hij kan dan de bladzijden zelf omslaan. Wijs de afbeelding aan waar hij naar kijkt en benoem die. Je kun took het geluid maken dat past bij dat dier of ding dat je aanwijst. Lok je baby ook eens uit om dat word of geluid te imiteren. Ga nooit door als je baby geen zin meer heft. Sommige baby’s hebben na iedere bladzijde een korte knuffel- of kietelbeurt nodig, om zijn interesse wat langer vast te houden.

Spelen met korte, eenvoudige opdrachtjes

Vraag je baby of hij dat wat hij vast heft aan jou wil geven, zoals: “Geef maar aan mama.” Vraag hem ook eens of hij het aan papa wil geven. Ook kun je hem vragen, iets voor je te pakken, zoals: “Pak je tandenborstel” en “Zoek je bal.” Roep hem ook eens, als je uit het zicht bent: “Waar ben je?” en laat hem antwoorden. Of vraag hem naar je toe te komen: “Kom eens hier.” Prijs hem, als hij mee doet, en ga alleen door zolang je baby het leuk vindt.

Imitatiespelletjes

veel baby’s bestuderen andere mensen met interesse en doen met veel plezier na wat ze anderen zien doen. Als je baby da took doet, speel daar dan op in.

Voordoen en nadoen

Lok je baby uit om datgene wat je doet n ate doen en doe dan hem weer na. Hij kan vaak eindeloos doorgaan met dat om-de-beurt-hetzelfde-doen. Varieer ondertussen ook. Doe de gebaren eens wat sneller of langzamer. Doe ze eens met de andere hand of met twee handen. Doe ze eens met geluid of zonder en ga zo maar door. Doe dit spelletje ook eens bij een Spiegel. Sommige baby’s vinden het heerlijkj om gebaren te herhalen voor de spiegel en dan zelf te zien hoe het gaat.

“praten” voor de spiegel

Als je baby geinteresseerd is in mondstanden, oefen die dan eens voor een Spiegel. Maak ere en spelletje van. Gas amen voor de Spiegel zitten en “speel” met klinkers, medeklinkers of woorden. Net wat je baby het leukst vindt. Geef hem de tijd om te kijken en om het n ate doen. Ook vinden veel baby’s het leuk om zichzelf gebaren te zien imiteren, zoals hoofd- en handbewegingen. Probeer da took eens. Als je baby zichzelf ziet als hij je nadoet, ziet hij ondmiddelijk of hij het net zo doet als jij.

Meedoen met een zang- enbewegingsspelletje

Zing “Klap eens in je handjes” en laat je baby de gebaren voelen, die bij dat liedje horen. Pak daartoe zijn handjes vast en maak de gebaren samen met hem. Soms zal een baby uit zichzelf het meeklappen imiteren. Of hij zal zijn handjes omhoogsteken. Zelf alle gebaren na elkaar meedoen, zal hij op deze leeftijd nog niet doen. Maar hij geniet er wel van.

Zal ik jou eens pakken?

Je kunt dit zien al seen eerste tikspelletje. Het kan kruipend of lopend worden gespeeld. Draai het ook eens om. Kruip of loop weg en laat duidelijk merken dat je verwacht dat hij je probeert te vangen. Vlucht ook weg, als je baby zelf aanstalten maakt om je te pakken. Als je baby je te pakken heeft of als jij hem gevangen hebt, knuffel hem dan of til hem omhoog de lucht in.

Waar is … nou?

Verstop jezelf zodat hij je ziet verdwijnen en laat hem zoeken waar je bent. Doe ook eens of je hem kwijt bent en zoekt. Soms verstopt een baby zichzelf al snel en gaat heel stil achter zijn bed of in een hoekje zitten. Meestal kiest hij de plaats waar je zelf net hebt gezeten of eentje die op een vorige dag een groot succes bleek. Reageer enthousiast, als je elkaar hebt gevonden.

Voor baby’s tussen de 45 en 52 weken

Helpen

Ook je baby vindt het fijn als hij “nodig” is. Laat hem merken dat je zijn hulp goed kunt gebruiken. Op deze leeftijd zal hij geen echte hulp zijn, maar hij snapt de handelingen. Verder is het een goede voorbereiding op de volgende sprong.

Helpen in de huishouding

Laat hem zien hoe je kookt, poetst en opruimt. Haal hem erbij. En vertel wat je doet. Vraag hem je dingen aan te geven. Geef hem een van jouw stofdoeken. Die zijn immers interessanter dan een eigen lapje. En als je een cake bakt, geef hem da nook een beslagkom met een lepel.

Meehelpen bij het aankleden

Dit is het leukst voor een spiegel. Kleed hem uit, droog hem af en kleed hem eens aan, terwijl hij zichzelf kan zien. Benoem de onderdelen die je afdroogt. Als je merkt dat hij al mee gaat werken, vraag dan zijn hulp. Vraag of hij zijn been of arm wil uitsteken, als je een trui of sok wilt aantrekken. En prijs hem als hij dat ook doet.

Zichzelf “verzorgen”

Laat je baby ook eens zelf wat doen. Dit is het leukst voor een spiegel. De baby ziet dan zelf wat hij doet. Hij leert dan sneller en geniet meer. Borstel zijn haar eens voor de spiegel en laat hem dan zelf ook proberen. Hetzelfde kun je doen met tanden poetsen. Ook kun je proberen of hij zichzelf wil “wassen”. Geef hem een washandje als hij in bad zit. Wees enthousiast bij elke poging die hij doe tom zijn gezicht te wassen zodat hij dan ook trots op zichzelf is.

Lichaamsdelen aanwijzen

Lichaamsdelen aanraken en benoemen helpen je baby bij het ontdekken van zijn eigen lichaam. Je kunt het spelen, terwil je hem uit-en aankleedt, of als hij lekker bij je zit. Kijk ook eens of hij al weet waar jouw neus zit.

Aanwijzen en benoemen

Alle vormen van aanwijzen en benoemen of de bijpassende geluiden produceren is voor veel baby’s een leuk spelletje. Je kunt het overall spelen, op straat, in de winkel, op het aankleedkussen en met een boekje.

Tussen 54 en 61 weken

Zelfstandig een karweitje opknappen

Veel baby’s vinden het heerlijk om helemaal alleen iets heel volwassens te mogen doen. Kliederen met water is het meest in trek. Bovendien worden de meeste kinderen rustig van spelen met water, vooral de drukke kinderen.

Afwas doen

Zet je kind eens met een grote schort voor op een stoel aan het aanrecht. Vul de bak vol lauw water en geef hem je afwasborstel en een varieteit aan babyvriendelijke afwas, zoals plastic borden, kopjes, eierdopjes, houten lepels, etc. Een beetje schuim erbij maakt het nog leuker.

Verstopspelletjes

Dit soort spelletjes kun je nu “ingewikkelder” maken dan je voorheen kon. Als je baby in de stemming is, vertoont hij meestal met plezier zijn kunsten.

Dubbel verstoppen

Zet twee bekers voor je baby neer en stop onder een van de bekers een speeltje. Verwissel hierna de bekers al schuivende over de tafel van plaats. Dus waar beker A stond staat nu beker B, en andersom. Zorg dat de baby toekijk, als je de bekers verschuift. En prijs hem voor elke poging. Dit is echt heel moeilijk voor hem.

Waar komt dat geluid vandaan?

Veel baby’s vinden een geluidje zoeken heel leuk. Neem je baby op schoot en laat hem iets zien en horen dat spelt. Bijvoorbeeld een muziekdoosje. Neem vervolgens je baby op schoot en laat iemend anders dat spelende ding verstoppen. Zorg dat je baby niet kan zien waar het verstopt wordt. Als het uit zicht verdwenen is, moedig hem dan aan het te zoeken.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Baby's, wanneer welk speelgoed?Baby's, wanneer welk speelgoed?Als je baby aan het spelen is, ziet dit er altijd lief en schattig uit. Maar op welke leeftijd kan je de baby welk soort…
Waarom wil mijn baby niet spelen?Waarom wil mijn baby niet spelen?Spelen is goed voor de ontwikkeling, maar soms wil een baby niet spelen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een…
Spelen met je baby op elke leeftijdSpelen met je baby op elke leeftijdHet is als mama en papa niet eenvoudig om op de juiste manier en met het juiste speelgoed te spelen met je baby. Er is z…

Wat is huiselijk geweld?De benaming huislijk geweld heeft geen betrekking op de plek waar het zich afspeelt, maar deze benaming heeft betrekking…
Voogdij: keuze en taken van een voogdVoogdij: keuze en taken van een voogdVanaf de geboorte, komt het kind in de handen van zijn/haar ouders terecht. De ouders zorgen voor het kind en voeden het…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 18-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.