Positief Opvoeden met Triple P is nuttig voor ouders en kind

Positief Opvoeden met Triple P is nuttig voor ouders en kind De opvoedmethode Triple P werd zo’n 30 jaar geleden ontwikkeld in Australië door hoogleraar psycholoog Matthew Sanders. Ook in Nederland wordt het programma inmiddels door menige beroepskracht met veel succes uitgevoerd. Bij Triple P gaat het er o.a. om dat je het goede gedrag van kinderen stimuleert, en dat ze vaardigheden aanleren om beter en gemakkelijker in het leven staan.

Triple P

Triple P is een opvoedmethode waarbij de ouders een positieve opvoedstijl toepassen. Hierdoor verminderen emotionele en gedragsproblemen bij kinderen. Positief opvoeden werkt. Welke waarden en normen je jouw zoon of dochter wil bijbrengen, ligt voor elke vader en moeder anders. Maar de manier waarop je het gedrag van kinderen het beste kunt beïnvloeden en aanleren is eigenlijk voor elke ouder hetzelfde, omdat het uitgebreid is onderzocht. Dit onderzoek alsmede de nodige praktijkervaring toont aan dat Positief Opvoeden volgens de Triple P methode aan opgroeiende kinderen de beste mogelijkheden biedt om zich goed te ontwikkelen. Het is bewezen dat kinderen die positief zijn opgevoed, minder kans lopen om gedragsproblemen te ontwikkelen. Zowel ouders als kinderen voelen zich ook prettiger bij deze methode.

Wat is Triple P

De benaming Triple P betekent: Positief Pedagogisch Programma. Het is in feite een methode voor vaders en moeders die zich als doel hebben gesteld om de opvoeding van hun nazaten gemakkelijker te maken en meer op ontspannen wijze te doen. De methode Triple P laat zien volgens welke manier je bij je kind het goede gedrag stimuleren kunt. Maar vanzelfsprekend ook hoe je met minder prettig gedrag moet omgaan. Positief opvoeden leert de kinderen ook om vaardigheden te ontwikkelen die in het leven van belang zijn. Het kind leert o.a. hoe ze positief moeten denken, dat ze respectvol met anderen horen om te gaan, hoe ze verstandig kunnen communiceren, op welke manier je problemen het best kunt aanpakken.

Valkuilen bij het geven van instructies aan kleine kinderen

De manier waarop je als ouder instructie geeft aan kleine kinderen, bepaalt in belangrijke mate of je kind wel of niet doet wat hem gezegd wordt. Veel voorkomende valkuilen bij het geven van instructies zijn:

Te veel

Elk nieuw verzoek biedt kinderen de gelegenheid om ongehoorzaam te zijn. Wanneer je veel instructies achter elkaar geeft, voelen kinderen zich te veel op de huid gezeten en dat roept weerstand op.

Te weinig

Kinderen lijken soms ongehoorzaam omdat niemand hen duidelijk en rustig heeft uitgelegd wat er precies van hen verwacht wordt. Zo kunnen ze slechte tafelmanieren hebben omdat hen nooit is voorgedaan hoe je netjes met bestek omgaat.

Te moeilijk

Kinderen kunnen ook ongehoorzaam lijken als ouders te hoge eisen stellen en dingen vragen die te moeilijk zijn. Het is bijvoorbeeld voor een peuter te moeilijk als je hem vraagt de rommel in zijn kamer op te ruimen. Je kunt hem wel vragen het speelgoed in de kast te zetten.

Het verkeerde moment

Als je een instructie geeft terwijl je kind druk met iets anders bezig is, zoals TV kijken, heb je grote kans dat de instructie niet overkomt.

Te vaag

Onduidelijke instructies zijn vaak moeilijk op te volgen. Je kind lijkt dan ongehoorzaam maar snapt misschien niet wat de bedoeling is. Bijvoorbeeld als je zegt: “Doe niet zo gek”. Instructies die als een vraag overkomen, kunnen ook problemen geven: “Wil je nu naar bed gaan?”. Als je een kind de keuze laat, moet je niet vreemd opkijken als je “nee” te horen krijgt.

Lichaamstaal

Soms is een instructie die ouders geven niet in overeenstemming met de lichaamstaal. Het is natuurlijk verwarrend als je met een lachend gezicht zegt dat ze ergens mee moeten stoppen. Kinderen reageren vaak ook niet op instructies die uit een ander vertrek worden geroepen. Je moet als vader of moeder in de kamer zijn waar het kind is, om je instructie goed duidelijk te maken.

De basis principes van Positief Opvoeden

De 5 basisprincipes luiden als volgt:
 • Kinderen laten leren d.m.v. positieve ondersteuning.
 • Een stimulerende en veilige omgeving aan kinderen verlenen.
 • Een aansprekende discipline aanhouden.
 • Realistische verwachtingen hanteren.
 • Goed voor jezelf zorgen.

Handige tips voor ouders

Kinderen leren het meeste in het gezin, denk maar aan: op je beurt wachten, kleuren herkennen, aankleden enz. Enkele tips om thuis aandacht te geven aan het ontwikkelen van vaardigheden:
 • Doe de nieuwe vaardigheden voor, laat het kind kijken, leg uit wat je doet en laat je kind het nadoen, terwijl je het aanmoedigt en helpt.
 • Geef altijd het goede voorbeeld, dus ruim ook je eigen spullen op. En praat in bijzijn van je kind moreel verantwoord over andersdenkenden enz.
 • Smeed het ijzer als het heet is. Dus als je kind aandacht of hulp voor iets vraagt heb je een gemotiveerd kind om iets bij te leren. Geef niet altijd gelijk een pasklaar antwoord, maar stimuleer het om eerst zelf na te denken.
 • Ingewikkelder vaardigheden lukken natuurlijk niet altijd in één keer. Doe het dan stapsgewijs, desnoods over meerdere dagen verspreid.
 • Kinderen zijn net volwassenen als het gaat om waardering en erkenning. Dus vergeet ze niet te prijzen en te complimenteren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Affirmed - laatste Triple Crown winnaarAffirmed wist in 1978 de Triple Crown te winnen. Tot op de dag van vandaag is hij de laatste die dat lukte.
Opvoeden met behulp van Triple P-methodeOpvoeden met behulp van Triple P-methodeDe methode Triple P kan ouders een goede ondersteuning bieden bij de opvoeding. De drie P's staan voor Positief, Pedagog…
Moeilijk opvoedbare kinderenMoeilijk opvoedbare kinderenSommige kinderen reageren niet op de normale opvoedmethodes. Ze luisteren niet, zijn moeilijk te benaderen en je lijkt z…
Triple-X-syndroom: laag zelfbeeld door extra x-chromosoomTriple-X-syndroom: laag zelfbeeld door extra x-chromosoomBij het Triple-X-syndroom heeft een meisje of vrouw in plaats van twee X-geslachtschromosomen drie X-chromosomen. Aan ee…

Knutselen voor vaderdagKnutselen voor vaderdagVaderdag komt er weer aan en wat is er leuker dan een zelfgemaakt cadeautje te kunnen geven aan papa.
Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Moet je bij elkaar blijven wegens de kinderen? Als de relatie zo slechts is dat er dagelijks sprake is van conflicten, r…
Bronnen en referenties
 • Tipkrant maart 2011
 • CJG IJMond 2012
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 27-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.