Hoe ga je om met een druk kind

Hoe ga je om met een druk kind Drukke kinderen, soms wordt je er helemaal gek van. Als ze van iemand anders zijn wil het nog wel maar wat als het je eigen kind is? Het vergt erg veel energie en 's avonds ben je zelf meestal bekaf. Hoe hou je alles en vooral jezelf onder controle? Een paar tips voor het omgaan met het drukke gedrag. De meeste kinderen zijn vaak druk, praten hard of spelen luidruchtig. Eigenlijk hoort het ook wel een beetje bij kinderen want kinderen die stil zijn en maar wat op de bank zitten, beschouwd men niet als normaal. Men vraagt zich dan meteen af of er iets aan de hand is.

Zijn kinderen overactief krijgt men meestal de vraag of hij of zij ADHD heeft. Dit hoeft echter niet zo te zijn, sommige kinderen zijn gewoon druk zonder dat er echt iets aan de hand is. Het is niet altijd eenvoudig om er op de juiste manier mee om te gaan, vooral als men zelf erg moe is, kan het geduld wel eens opraken.
Een paar tips om het voor beide partijen partijen wat makkelijker te maken.

Onhandig

Drukke kinderen gooien meestal van alles om, bezeren zich vaak en maken regelmatig wat stuk. Kortom: ze zijn best onhandig.
Het is het beste om iets positiefs met deze wetenschap te doen in plaats van je er aan te ergeren.

  • Zet dierbare en breekbare spullen op zolder of ergens anders waar ze niet bij kunnen.
  • Doe limonade in plastic bekers i.p.v glazen.
  • Vermijd scherpe en puntige voorwerpen op "kindhoogte"

snoep kan veel suiker en kleurstoffen bevatten / Bron: Nazreth, Rgbstocksnoep kan veel suiker en kleurstoffen bevatten / Bron: Nazreth, Rgbstock

Voorkom te veel suikers en kleurstoffen

Het is algemeen bekend dat men van bepaalde E nummers (kleurstoffen) hyper kan worden, probeer in de gaten te houden of een kind na het eten van bepaalde kleurstoffen ook daadwerkelijk drukker wordt. Schrap het artikel dan tijdelijk uit de voorraadkast en probeer het na verloop van tijd een keer weer, let dan goed op eventuele gedragsveranderingen. Ook krijgen kinderen tegenwoordig veel te veel suikers (koolhydraten) binnen. Deze suikers worden omgezet in energie, die er vroeg of laat weer uit moet. Energiedrankjes zijn helemaal uit den boze voor drukke kinderen, geef ze liever thee zonder suiker, water of een glaasje sap zonder toevoegingen.

Ontspannen

Ontspanning is goed voor iedereen, vooral voor een druk kind is het erg belangrijk om een soort van rust moment te creëren. Ga samen iets leuks doen wat ontspannend werkt.

  • Bezoek een kinderboerderij, dieren zijn rustgevend.
  • Ga samen fietsen met halverwege een klein wedstrijdje om extra energie kwijt te raken.
  • Maak een boswandeling, frisse buitenlucht is altijd gezond.
  • Ga samen koekjes bakken of maak iets anders lekkers.
  • Samen koken is gezellig en meestal eten ze vervolgens helemaal hun bord leeg.
  • Knutselen werkt ontspannend en kunnen kinderen veel energie in stoppen.

Sporten

Sport is erg belangrijk voor kinderen, ze kunnen er erg veel energie in kwijt. Tevens geeft het hun een doel, structuur en haalt hun uit de dagelijkse sleur. Teamsport leert ze verantwoordelijkheid en is goed voor de sociale contacten.
Een kind zal op een positieve manier veranderen door het beoefenen van een sport.

Speelplaats

Creëer een plek in de tuin waar kinderen zich goed uit kunnen leven. Zorg dat ze hun energie overdag kwijt kunnen en plaats bijvoorbeeld een trampoline, voetbaldoel of basket. Heeft men geen tuin dan is een boksbal, springtouw, fiets of skippybal ook een goede optie. Zorg dat ze actief gaan spelen en niet lange tijd voor de tv gaan hangen of hun tijd doorbrengen achter een computer, dan kunnen ze hun energie niet kwijt.

Structuur

Vooral drukke kinderen hebben behoefte aan een duidelijke structuur. Wees daarom altijd duidelijk en consequent, zeg bijvoorbeeld niet eerst "nee" en uiteindelijk toch weer "ja". Wees duidelijk over wat wel en wat niet mag. Probeer zoveel mogelijk op vaste tijdstippen te eten, zodat een kind weet wanneer hij thuis moet komen, zonder elke keer een discussie te hoeven voeren. Ook over bedtijden moeten duidelijke regels zijn, zo weet een kind altijd waar hij aan toe is en het voorkomt 's avonds veel problemen.

Samen praten

Het is belangrijk om je eigen kind goed te leren kennen. Dit kan het beste door regelmatig met elkaar te praten, op deze manier ontdek je wat hij of zij juist leuk of stom vindt. Indien men geregeld met elkaar praat wordt het op den duur ook gemakkelijker om over gevoelens te praten. Soms kan uit deze gesprekken naar voren komen wat hem of haar dwars zit, wat misschien zelfs het druk gedrag kan veroorzaken. Bedenk wel dat men gesprekken niet moet pushen of forceren, hiermee bereikt men juist het tegenovergestelde. Hou het gezellig en ongedwongen. Geduld is hierbij een schone zaak.

Er bij willen horen

Veel kinderen, hoe klein ze ook zijn, willen er bij horen. Geef ze ook die kans en betrek ze bij veel activiteiten. Geef een luisterend oor als ze iets willen vertellen en schenk aandacht als ze iets willen laten zien. Kinderen zullen anders hun aandacht opeisen door druk gedrag te vertonen. Op die manier laten ze dan zien dat ze er ook nog zijn. Sommige kinderen worden zelfs vervelend, want negatief aandacht is ook aandacht. Vaak nemen ze de bijbehorende straf voor lief. Zoek wel de gouden middenweg en laat ook weer niet alles om het kind draaien.

Belonen

Als een kind vaak erg druk is wordt meestal daar ook alle aandacht op gevestigd. Ze krijgen vaak negatieve aandacht als ze weer eens veel te druk zijn. Als de kinderen een keer iets goed doen, dan wordt vaak vergeten om er een positieve reactie op te geven. Dit kan ontstaan doordat men allang blij is dat hun kind een keer rustig is. Ga er niet uitgebreid over praten of naar vragen, waarom hij of zij ineens zo rustig is. Vraag bijvoorbeeld ook niet of het nou zo moeilijk is om altijd zo rustig te zijn, er kan dan weer veel verpest worden.

Toch is het erg belangrijk om een soort van indirecte compliment te geven in de vorm van een dikke knuffel of een brede welgemeende glimlach. Ook even terloops een aanraking zoals een schouderklopje of een aai over de bol geeft een heel positief effect. Reageer met kleine vriendelijke dingen en niet ineens met dikke kado's en geef geen extra zakgeld.
Rustig gedrag moet als normaal worden beschouwd en moet subtiel worden beloond.

Lekker in je vel

Zorg er voor dat je zelf ook lekker in je vel zit, je kunt dan veel meer aan. Ben je zelf erg moe en gespannen dan kun je ook veel minder van je kind(eren) verdragen. Creëer daarom met regelmaat een lekker ontspannen moment, zodat de boog niet continue gespannen is. Onderneem af en toe dingen zonder de kinderen, dit is juist goed en men hoeft er zich absoluut niet schuldig over te voelen. Zo'n uitje kan variëren van een middagje high tea tot een weekendje weg.
Zorg wel voor een goede oppas waar de kinderen zich prettig bij voelen.

Tot slot

Praat ook met je partner over het "probleem" het is belangrijk dat jullie hierover op één lijn zitten zodat je niet het gevoel hebt alleen te staan. Heb je voor je gevoel alles geprobeerd om er op de juiste manier mee om te gaan maar het lukt nog steeds niet, laat het niet uit de hand lopen. Ga er bijvoorbeeld over praten met een huisarts of een leerkracht, dit kan erg opluchten en in bepaalde gevallen kan er hulp worden gezocht.

Uw kind is het waard...
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naschoolse activiteiten voor het hyperactieve kindADHD staat voor het Engelse attention-deficit-hyperactivity-disorder. De meeste kinderen die hier aan lijden hebben zowe…
Kinderen met ADHD beter af met dieet i.p.v medicatie!Wanneer uw kind ADHD heeft dan is de kans dat hij of zij medicatie zoals Ritalin gebruikt groot. Het nadeel van Ritalin…
Kinderen met ADHDHet lijkt alsof er steeds meer kinderen de diagnose ADHD hebben. Waarschijnlijk komt dit omdat er steeds meer ontdekt wo…
Verschillen tussen ADD en ADHD bij kinderenADD staat voor Attention Deficit Disorder. Kort gezegd is ADD een gat tussen het vermogen en het uiteindelijk presteren.…

China: EenkindpolitiekEenkindpolitiek en China. Twee begrippen die bij elkaar horen. China is een onwijs groot land met onwijs veel mensen, di…
Boekbaby's: lezen met je baby en peuterBaby's hebben veel stimulatie nodig. Zo leren ze en groeien ze op tot levendige peuters om zo verder te ontwikkelen. Je…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Nazreth, Rgbstock
El-ja (113 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.