Kinderfeestje: water, water en nog eens water!

Kinderfeestje: water, water en nog eens water! Je kind verjaart in de zomer en de weerman voorspelt goed weer? Plan dan een waterfeest! Met het thema water kan je heel wat kanten uit. Je kan rustige (taal)spelletjes spelen of lekker wild doen. Wat dacht je van een stoelendans met waterballonnen? Of van een waterslang maken? Of van toveren met water? Er zijn zo veel spelletjes dat je er wel drie dagen mee zou kunnen vullen. Op een rustig moment kan je zelfs knutselen en een leuk water gerelateerd object maken om later mee naar huis te nemen als aandenken. Water, water en nog eens water, wat is er nu leuker voor een kind?

De uitnodiging

Zoek of maak een kaartje met een waterthema. De zee, het strand, plassen, regen,... Vul de gebruikelijke gegevens in: naam van de jarige, hoe oud de jarige wordt, datum van het feestje, begin- en einduur van het feestje, adres en telefoonnummer. Vergeet er vooral ook niet op te vermelden dat de kinderen zwemkledij moeten aantrekken en reservekledij moeten meebrengen, want dat het een natte bedoening gaat worden.

Cadeautjes uitpakken

Dit kan het beste gebeuren wanneer de kinderen nog droog zijn, zodanig dat de cadeautjes niet beschadigd raken door het water. Na het uitpakken ook best naar binnen brengen en in veiligheid leggen.

Spelletjes over en met water

In het thema water kan je heel wat spelletjes spelen. Je kan spelletjes spelen met water, waterballonnen, flessen gevuld met water, met de tuinslang, in het zwembad, enzovoort. Maar je kan ook spelletjes spelen met woorden over water, waterdieren, etc. Je kan best beginnen met een paar rustige spelletjes om de kinderen aan elkaar en aan de vreemde omgeving te laten wennen. Dan kan je overgaan op een paar wildere spelletjes met veel water. Na de versnapering kan je dan rustig uitbollen met nog een paar kalmere spelletjes zodanig dat de ouders geen volledig dolgedraaide kinderen terugkrijgen.

Rustige spelletjes

Waterrat?

Elk kind heeft één waterdier in gedachte en fluistert het in het oor van een spelleider die het even opschrijft. Deze moet dan ook controleren of er geen dubbels zijn. Om beurten komt er één kind naar voor. De kinderen moeten het dier van het kind dat vooraan staat raden. Hiervoor mogen ze alleen vragen stellen waar met ja of neen kan op geantwoord worden. Wie het juiste dier raadt, mag als volgende naar voor. Ga zo door tot ieder kind vooraan heeft gestaan.

Waterslang

Ga in een kring zitten. De spelleider lanceert een woord dat met water te maken heeft. De persoon links van de spelleider moet een woord vinden dat begint met de eindletter van het eerste woord. De woorden moeten allemaal met water te maken hebben en je mag geen twee keer hetzelfde woord zeggen. Wie te lang nadenkt valt af en moet in het midden gaan zitten. Ga door tot er één winnaar overblijft.

Muziek

Het waterorgel

Wist je dat je met water muziek kon maken? Neem verschillende glazen flessen, liefst zeven in totaal. Zet de flessen op een rij. Giet in elke fles steeds iets meer water dan in de vorige. Sla nu met een stokje op de flessen. Iedere fles heeft een ander geluid. Wie kan het mooiste "Broeder Jacob" spelen?

Zingende glazen

Neem een glas. Maak je vinger nat. Wrijf met je vinger over de rand van het glas. Hoor je hoe het glas zingt? Wie kan dit het langst? Het best? Wie slaagt er in een melodietje te maken?

Bubbelconcert

Met de zeven flessen kan je ook een bubbelconcert geven. Vul de flessen allemaal tot op gelijke hoogte. Geef alle kinderen een rietje en een fles. Laat ze nu naar hartenlust blazen in de flessen. Kunnen we allemaal samen een bubbelliedje verzinnen?

Tijd voor waterspelletjes!

Bekerrace

Vul een aantal emmers met water of een kinderzwembadje. Zet evenveel flessen op een rij als er kinderen zijn. Geef elk kind een bekertje. Bij het startsein vullen de kinderen hun bekertje met water en moeten ze naar de overkant lopen, het bekertje in de fles gieten en teruglopen. De eerste die zijn fles vol water heeft, wint.

Sponsrace

Zelfde principe als hierboven. Je vult een emmer met water en deelt de kinderen in twee groepen in. Je geeft elke groep een spons. Op het einde zet je twee lege flessen. Bedoeling is nu dat de kinderen in groep zo snel mogelijk hun fles vullen. Hiervoor maken ze de spons nat, lopen naar de overkant, knijpen de spons in de fles uit en lopen terug. Dan vertrekt kind twee en zo verder tot de fles vol is. De groep waarvan de fles als eerste vol is, wint!

Flessenbowling

Met de gevulde flessen kan je daarna flessenbowling gaan spelen. Plaats op elke fles een dop, anders loopt het water er uit en moet je ze steeds weer vullen. Zet zes gevulde flessen in een driehoekje bij elkaar (3 -2 -1 fles). Om beurten mogen de kinderen met een bal zo veel mogelijk flessen omgooien. Wie haalt de hoogste score?

Waterballonnengevecht

Vul een aantal waterballonnen in bepaalde kleuren (bvb. rood en groen) met water. Vorm twee ploegen, een rode en een groene ploeg. Laat ze nu vijf minuten naar elkaar gooien. Tel na vijf minuten hoeveel ballonnen er stuk zijn gegooid op de andere ploeg. De ploeg die de meeste ballonnen op zijn tegenstander heeft stukgegooid, wint!

Warme douche

Neem wanneer de kinderen binnenkomen een aantal stevige plastic zakken, best zo donker mogelijk van kleur. Vul ze met water en hang ze omhoog in de zon aan een boom. Wanneer de kinderen een beetje wild worden, is het tijd voor een warme douche. Zet ze onder een zak en prik er enkele gaatjes in. Heerlijk!

Waterstoelendans

Ook dit bekend spel kan je aan een waterfeestje aanpassen. Vul een groot aantal waterballonnen met water. Zet één stoel minder dan er kinderen zijn. Leg op iedere stoel een waterballon. De muziek begint, de kinderen dansen rond de stoelen. Wanneer de muziek stopt, moeten de kinderen zich op de stoel laten ploffen zodanig dat de ballon stukspringt. Diegene die geen stoel heeft valt af, plus al diegenen waarvan de ballon niet stuk is! Wie blijft er als laatste over?

Waterdans

Vul een aantal waterballonnen met water. Zet de kinderen twee per twee met een waterballon op borsthoogte. Zet de muziek op. Bij wie springt de waterballon stuk? Bij wie valt de waterballon op de grond? Wie blijft er als laatste danspaar over met een intacte ballon?

Appelhappen

Schil een appel en snijd hem in kleine stukken. Gooi deze stukken in een kinderzwembadje gevuld met water of in een grote teil. De kinderen gaan rond het zwembadje op hun knieën zitten, handen op de rug. Nu mogen ze proberen een stuk appel te happen. Wie is er het snelst?

Waterpistolengevecht

Voorzie evenveel waterpistooltjes als er kinderen zijn (je kan kleine pistooltjes vinden in zakjes van zes aan erg voordelige prijzen). Laat ze de pistooltjes vullen met het water van een emmer, teil of zwembad. En dan schieten maar. Laat ze maar eens lekker hollen en gillen.

Balletjes afschieten

Vul een aantal kleine flesjes met zand en zet ze op een rijtje naast elkaar op een tafel. Op de hals van de fles moet een ping pong bal kunnen blijven liggen. Een goed model zijn de kleine flesjes van Granini fruitsap, stevig en met de juiste opening. Zet op ieder flesje een ping pong balletje. Vul een Curverbak met water. Ieder kind mag nu een groot waterpistool vullen en om de beurt op de balletjes schieten. Wie schiet er het meeste balletjes af met één pistool?

Als ik kon toveren...

Met water kan je ook toverkunstjes laten zien en daarna aan de kinderen aanleren. Goed voor een rustig moment.

Het zwevende ei

Neem een glazen potje en vul het met water. Leg hier een ei in. Een gewoon ei zakt naar de bodem. Haal het ei er terug uit. Neem de pot, draai er een paar keer mee, zeg een toverspreuk en doe het ei er terug in. Kijk, het ei blijft aan de oppervlakte drijven. Neem nu een gietertje en giet langzaam water langs de rand in de pot. Het ei begint te zweven!
Wat moet je nu doen om je ei te laten zweven? Terwijl je je toverspreuk zegt en een beetje geheimzinnig doet, laat je een handvol zout in het water vallen. Wanneer je de pot ronddraait, vermengt het zout zich met het water. Een ei is zwaarder dan gewoon water. Maar zout water is zwaarder dan een ei en dus blijft het ei drijven. Voeg je er teug water bij, dan gaat het ei zweven tussen zout en zoet water!

Warm en koud

Zet één emmer warm, één emmer lauw en één emmer koud water klaar. Om beurten mogen de kinderen eens komen proberen. Eerst doet het kind één hand in het warme water en één hand in het koude water. Daarna doet het beide handen in het lauwe water. Is er een verschil? De hand die in het warme water heeft gezeten, vindt het lauwe water koud en de hand die in het koude water heeft gezeten vindt het lauwe water warm!

Het omgedraaide glas

Neem een glas en vul dit tot aan de rand met water. Leg er nu een stuk stevig papier op. Draai het glas voorzichtig om en druk het papier stevig aan. Het papier blijft plakken en er valt geen druppel water uit het glas!

Gekleurd water

Op voorhand te doen: neem een bekertje en doe er vloeibare lijm in. Strooi hier een beetje koffiepoeder in. Wanneer de kinderen er zijn toon je vluchtig de beker, je draait hem ondersteboven. Er zit niets in. Doe nu water in de beker. Het water kleurt bruin!

Eten en drinken in het thema water

Kikkerdrankjes

Neem een vormpje om ijsblokjes te maken. In ieder vakje leg je een kikkersnoepje. Doe er daarna water over en zet in het vriesvak. Vul de glazen met een groen drankje. Voor de kinderen die het lusten kan je dit maken met muntsiroop en water. Voor de anderen kan je een vies-bruin goedje maken met exotisch fruit-siroop en water. Wanneer je de drankjes geeft, doe je in elk glas een ijsblokje met kikker. Is het blokje helemaal gesmolten, dan zakt de kikker naar de bodem...

Zeilbootjes

Neem twee vlootjes smeerkaas (type Maredsous of Goudkuipje) en doe de inhoud in een pannetje. Voeg een beetje melk toe. Verwarm dit even op het vuur tot het goed smeuïg wordt. Voeg er kleine blokjes ham aan toe. Even roeren. Het mengsel in kleine pasteigebakjes doen. Neem zoute stengels. Breek ze in twee. Doe over iedere zoute stengel een klein, dun plakje kaas. Zet deze mast in de pasteigebakjes en je zeilbootje is klaar. Een andere variant voor het mengsel is groentemacedoine met hamblokjes en mayonaise. Voor kinderen die geen kaas lusten.

Knutselen

Om het feestje af te sluiten, kunnen alle kinderen nog een klein knutselwerkje maken.

Zeilboot

Een zeilbootje bijvoorbeeld dat ze daarna mee naar huis kunnen nemen. Je kan een zeilboot maken met kurken stoppen of met wrakhout en bladeren.

Deurhanger uit wrakhout

Woon je dicht bij het strand, dan kan je ook een wandeling aan het strand inplannen. Ga op zoek naar wrakhout. Hier kan je dan daarna een coole deurhanger knutselen.

En dan zit het feestje er weeral op! Alle kinderen zijn lekker moe, nat en uitgeraasd. Vijf minuutjes voor het einde geef je ze allemaal een handdoek en laat je ze zich omkleden, zodanig dat ze klaar zijn wanneer de ouders hen komen ophalen. Als afscheid kan nog een klein zakje kikkersnoepjes of waterballonnen of een klein waterpistooltje worden meegegeven. En eventueel hun zelf geknutselde kunstwerkje!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!Je zoon of dochter is jarig en nu wil je graag een kinderfeestje organiseren. Maar welke spelletjes en activiteiten zijn…
Spelletjes kinderfeestjeAls je lekker ouderwets een kinderfeestje bij je thuis wilt geven, dan moet je natuurlijk wel de kids weten te vermaken.…
Kinderfeestje spelletjes, schatzoeken, apekooi, speurtochtSteeds vaker besteden ouders hun kinderfeestjes uit door ergens op locatie te gaan. Een kinderfeestje, voor kinderen tot…

Niet getrouwd maar wel een kindNiet getrouwd maar wel een kindBij ongehuwd samenwonen is het ouderlijk gezag voor de vader niet automatisch geregeld, ook niet als de vader het kind h…
Kindermishandeling vermoeden: kan melden dan anoniem?Kindermishandeling vermoeden: kan melden dan anoniem?Als een buurkind of jongere die iemand kent toch wel erg vaak onder de blauwe plekken zit of in de winkel wordt afgetuig…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-05-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.