Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!
Je zoon of dochter is jarig en nu wil je graag een kinderfeestje organiseren. Maar welke spelletjes en activiteiten zijn geschikt voor kinderen in de leeftijd van vier tot zes jaar? Op deze leeftijd zijn korte, makkelijke spelletjes en eenvoudige activiteiten zoals tikkertje, tafelkleed versieren, dropveters eten en grabbelen in een grabbelton leuk om te doen. Kies voor meerdere binnen- en buiten activiteiten zodat je niet op het laatste moment het programma nog aan moet passen. Kijk tijdens het feestje welke spelletjes de kinderen leuk vinden en trek daar wat meer tijd voor uit.
Het kiezen van spelletjes en activiteiten voor een kinderfeestje
Jonge kinderen kunnen zich nog niet zo lang concentreren. Ze hebben ook tijd en ruimte voor zichzelf nodig. Daarom is het verstandig om voor korte, makkelijke spelletjes te kiezen. Plan het feestje ook niet van begin tot eind vol. Kinderen willen nog graag even zelf spelen, met het aanwezige speelgoed. Begin met het kiezen van een aantal binnen- en buiten activiteiten. Als het weer goed is kunnen de kinderen lekker naar buiten. Bij slecht weer blijf je binnen. Alhoewel, een speurtocht in de regen kan ook heel leuk zijn. Laarzen aan, een poncho over de kleren en dan lekker in de plassen stampen.
Een tafelkleed versieren
Nodig: plastic tafelkleed en stiften
Er zijn plastic tafelkleden te koop die de kinderen met speciale stiften kunnen inkleuren. Het is leuk om dit aan het begin van het feestje te doen. De tafel ziet er met een gekleurd kleed extra feestelijk uit.
Nachtwacht
Maak de kamer donker. Stuur één van de kinderen naar de gang en geef de andere kinderen een nummer. Daarna mogen de kinderen zich gaan verstoppen. Het kind dat op de gang staat mag binnen komen en zegt: ' De nachtwacht is er en de klok slaat'. De nachtwacht noemt een getal en het kind met dat getal maakt een dierengeluid. De nachtwacht moet raden welk dier het kind nadoet en gaat het dier zoeken.
Kegelen
Nodig: plastic kegelspel of flessen gevuld met wat water en een kleine bal.
Zet de kegels op een rij. Geef de bal aan één van de kinderen. Elk kind mag drie keer gooien. Het kind met de meeste omgegooide kegels is de winnaar.
Waterballonnen gooien
Nodig: waterballonnen, waterballonnenspuit, water
Spelletjes met water doen het altijd goed op een warme dag. Vul de waterballonnen voordat het feestje begint en bewaar ze in emmers of een wasmand. Met een waterballonnenspuit kun je telkens één ballon tegelijk vullen. Het kost wat tijd omdat je ook steeds nieuw water in de spuit moet doen. Een andere manier om de ballonnen te vullen is het Bunch O Balloons systeem. Dit systeem sluit je aan op de tuinslang of de waterkraan. Draai de kraan open en de ballonnen lopen vol met water. Zo vul je wel 100 ballonnen tegelijk. Zodra de ballonnen vol zijn vallen ze van het systeem af. Je hoeft ze niet te knopen want ze sluiten vanzelf. Zet er even een emmer onder dan vang je ze meteen op. De kinderen kunnen elkaar bekogelen met de ballonnen maar ze vinden het vaak ook erg leuk om één van de ouders/ verzorgers nat te maken.
Water doorgeven
Nodig: bekers, water
Geef elk kind een beker met water. Laat de kinderen een rij maken. Het kind dat vooraan in de rij staat moet de beker naar achteren leeg maken zonder om te kijken. Het kind dat achter het voorste kind staat vangt het water op en zo gaat het verder.
Tekeningen maken met stoepkrijt
Nodig: stoepkrijt
Met stoepkrijt maak je de mooiste tekeningen op de stoep of op straat. Geef elk kind een gedeelte van de stoep en een doosje stoepkrijt. Geef de kinderen een opdracht, of laat ze vrij tekenen. Het overgebleven stoepkrijt kunnen ze na afloop mee naar huis nemen. Na het feestje kun je de tekeningen eventueel weer verwijderen met water en een bezem.
Dropveters eten
Nodig: zak dropveters
Verdeel de kinderen in paren. Maak een knoop in het midden van de dropveters en geef elk paar een dropveter. Alle kinderen stoppen een uiteinde in de mond en houden de handen op de rug. Na het geven van een startsein moeten de kinderen de dropveter proberen te eten. De winnaar is degene die het eerst bij de knoop is. Daarna kunnen de winnaars het tegen elkaar opnemen. Met dropveters en wat ronde chips kunnen de kinderen ook een lekkere ketting maken die ze daarna op mogen eten.
Ongelukstikkertje
Een van de kinderen mag de tikker zijn, de andere kinderen rennen weg. Het kind dat getikt wordt moet de plaats waar hij getikt is vasthouden. Op deze manier moet hij proberen iemand anders te tikken. Vinden de kinderen dit niet meer leuk? Bedenk dan een variatie op dit tikspel. Bij warm weer kun je een tikspel doen met natte sponzen. De tikker probeert iemand te raken door te gooien met een natte spons. Nog leuker wordt het wanneer er meerdere tikkers zijn.
Verkleedzak doorgeefspel
Nodig: zak, kleding
Doe verschillende soorten kleding en wat andere spullen zoals een zonnebril, schoenen enz. in een zak. De kinderen geven de zak aan elkaar door terwijl de muziek aan staat. Op het moment dat de muziek stopt pakt het kind met de zak in de hand er zonder te kijken iets uit en trekt het aan. Ga door tot iedereen iets aan heeft.
Wisseltruc
Een van de kinderen mag naar de gang. De andere kinderen trekken iets van elkaar aan zoals een schoen, bril, speldje enz. Het kind dat in de gang heeft gewacht moet raden wat er veranderd is en van wie de spullen zijn.
Grabbelton
Nodig: bak, krantensnippers of piepschuim, cadeautjes
Het is leuk voor de kinderen om voordat ze naar huis gaan even te mogen grabbelen. Pak een aantal kleine cadeautjes in en doe deze in een bak met piepschuim of krantensnippers. De kinderen mogen één voor één grabbelen.