Niet getrouwd maar wel een kind
Bij ongehuwd samenwonen is het ouderlijk gezag voor de vader niet automatisch geregeld, ook niet als de vader het kind heeft erkend.
In principe wordt aan de moeder altijd het gezag automatisch toegewezen. Uitzonderingen hierop zijn bijvoorbeeld als de moeder onder curatele is gesteld of minderjarig is.
Aanvragen ouderlijk gezag voor de vader via de rechtbank
Om samen het ouderlijk gezag uit te oefenen moet een verzoek ingediend worden bij de rechtbank. Het formulier die hiervoor nodig is : “Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige” is verkrijgbaar bij de griffie van een Nederlandse rechtbank. Ook bestaat de mogelijkheid dit formulier te downloaden via
www.rechtspraak.nl
Benodigde bewijsstukken
Voor het aanvragen van het ouderlijke gezag worden bewijsstukken gevraagd zoals :
- Origineel afschrift van de geboorteakte van het kind (verkrijgbaar in de geboortegemeente)
- Kopie van een geldig legitimatiebewijs van beide ouders
- Origineel uittreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) van beide ouders (verkrijgbaar in de woongemeente)
Voorwaarden aanvraag ouderlijk gezag
- Beide ouders moeten meerderjarig zijn (moeders tussen 16-18 jaar kunnen in sommige gevallen meerderjarig worden verklaard door de rechtbank
- Het verzoek moet door beide ouders zijn ondertekend
- Vader heeft het kind erkend
- Ouders zijn niet met elkaar getrouwd of getrouwd geweest
- Ouders zijn niet onder curatele gesteld
- Op het moment van de aanvraag heeft één van de ouders het ouderlijk gezag
- Ouders zijn niet ontzet of ontheven uit het gezag
- Ouders hebben niet eerder een aanvraag ouderlijk gezag ingediend voor hetzelfde kind
Indien men aan bovenstaande voorwaarden voldoet dan maakt de griffier een aantekening in het gezagsregister. De ouders zijn vanaf dat moment samen verantwoordelijk voor het kind.
Weigering aanvraag ouderlijk gezag
Indien men niet aan de voorwaarden voldoet dan weigert de griffier een aantekening in het gezagsregister voor het gezamenlijk uitoefenen van het ouderlijk gezag.
Het is alleen mogelijk hiertegen in beroep te gaan als de griffier de aantekening weigert omdat hij van mening is dat één of beide ouders lijden aan een geestelijk stoornis.
Einde ouderlijk gezag
Als het kind 18 jaar is geworden en dus meerderjarig eindigt het ouderlijk gezag automatisch. Indien het kind vóór de 18e verjaardag trouwt eindigt ook het gezag of de voogdij. Wel blijven ouders onderhoudsplichtig tot de 21e leeftijd van het kind.
Overlijden
Bij overlijden van de ouder die het gezag uitoefent wordt door de rechter bepaalt wie het ouderlijk gezag krijgt. Dat kan de andere ouder zijn maar ook iemand anders. In de meeste gevallen wordt gekozen voor de andere ouder maar er zijn ook situaties waarbij de belangen van het kind gevaar kunnen lopen, in dit geval wordt er een andere persoon toegewezen.