Hoe start je een moeilijk gesprek met je puber?
Opvoeden, hoe begin je een moeilijk gesprek met je puber kind? Hoe begin je als ouder over gevoelige onderwerpen zoals drugs, alcohol, seksualiteit, foute vrienden en seksuele voorlichting te praten met je tiener? Hoe start je een moeilijk gesprek met je tiener? Hoe kan je als ouder een gesprek voorbereiden? Hoe laat je de puber of tiener weten dat jullie een moeilijk gesprek moeten voeren? Wat is het voordeel van het houden van moeilijke gesprekken met je puber?
Moeilijk gesprek beginnen: bereid je goed voor
Algemeen advies aan elke ouder of verzorger van een opgroeiend kind, puber of tiener: bereid de gesprekken met gevoelige onderwerpen GOED voor! Oefen een moeilijk gesprek van te voren, alsof het een generale repetitie is. Bekijk deze generale repetitie naderhand op twee manieren:
- 1. Die van een ouder: heb ik als ouder willen vertellen wat er te vertellen valt over het moeilijke onderwerp? Kom ik duidelijk, begrijpelijk over? Is het te langdradig of kort en duidelijk?
2. Die van de puber: hoe komt het vertelde over op de puber? Krijgt de puber het idee dat hij als een gelijkwaardige volwassen persoon wordt behandelt of komt het gesprek over alsof de puber nog een klein kind is? (Pubers willen graag als volwassen behandelt worden tijdens een moeilijk gesprek!)
Opvoeden: tips voorbereiden van moeilijke gesprekken met tieners
Ouders en verzorgers van pubers en tieners, die zich voorbereiden op moeilijke gesprekken of lastige gesprekken met gevoelige onderwerpen, zouden de volgende tips in overweging kunnen nemen voordat ze een gesprek starten:
- Probeer als ouders het gedrag van de puber te begrijpen: probeer de REDEN van het gedrag van de puber te begrijpen.
- Wat zijn de motieven van het gedrag van een puber?
- Besef dat de puber of tiener vooral als een volwassen zou willen worden benaderd.
- Bedenk hoe het was om zelf een tiener te zijn.
- Respecteer de gevoelens, gedachten en meningen van de puber of tiener, veroordeel hen niet.
- Luister goed naar wat een puber of tiener tijdens het gesprek wil vertellen, onderbreek hen niet.
- Oefen van te voren, voordat de ouders het gesprek aangaan met hun puber of tiener.
- Als de puber of tiener vragen heeft: antwoord zo open en eerlijk mogelijk.
- Betrek de puber of tiener zoveel mogelijk in het gesprek door naar hun mening te vragen.
- Stel open vragen aan de puber of tiener, zoals: wat vind je van…?
- Stel nooit confronterende vragen aan de puber of tiener tijdens een moeilijk gesprek, maar informeer naar de mening, gedachten en gevoelens van de puber over de moeilijke onderwerpen zoals bv: drugs, alcohol, veilig vrijen en seksuele voorlichting.
- Door samen dingen te doen, is het (soms) makkelijker om te communiceren.
- Als er afspraken gemaakt zijn met de puber of tiener, wees consequent met deze gemaakte afspraken!
- Laat de puber of tiener tijdens het gesprek altijd weten dat hij altijd naar zijn ouders toe kan komen, over welk onderwerp dan ook!
Hoe geef je aan de puber of tiener aan dat je een moeilijk gesprek wil voeren?
Op een rustig moment, wanneer de puber of tiener thuis is zonder dat er bezoek in huis is, geef je als ouder of verzorger op een rustige toon aan dat je met je puber of tiener een gesprek wil hebben,
als volwassenen onder elkaar, over gevoelige onderwerpen. Als je als ouder of verzorger het moeilijk vind om een gesprek aan te gaan met de puber, wees er dan eerlijk over: “Zoon, wij moeten als volwassenen een moeilijk gesprek hebben over een ongemakkelijk onderwerp, maar dat het een belangrijk gesprek is dat wij als ouders met onze zoon/dochter moeten voeren. Wij willen graag dat gesprek op een rustig moment met je willen bespreken, wanneer komt het jou het beste uit?”
Waarom die moeilijke gesprekken met pubers en tieners houden?
Wat is het voordeel van het houden van moeilijke gesprekken over (bv) drugs, alcohol, seksualiteit en seksuele voorlichting? Ouders en verzorgers zouden moeten beseffen dat uit onderzoek is gebleken dat hoe meer een kind, puber of tiener weet over de gevaren van drugs, alcohol en seksueel actief zijn, er het kind, puber of tiener veel minder de behoefte voelt om te gaan experimenteren!
Wanneer begin je als ouder te praten met je kind en puber over moeilijke onderwerpen?
Praten met je kinderen over drugs, alcohol en seksuele voorlichting is een van de zwaarste momenten tijdens het opvoeden van de kinderen voor ouders. Goed voorbereid zijn, is het halve werk. Maar ook op tijd beginnen praten over deze onderwerpen, is van groot belang. Als het kind op jongere leeftijd vraagt: “Mama, wat is een condoom?” dan heeft het kind al een zekere behoefte aan uitleg. Kap de vraag van het kind niet af alsof het kind een onbelangrijke vraag heeft gesteld, want het is namelijk een zeer belangrijke vraag! Met een uitleg, aangepast aan de leeftijd van het kind, geef je als ouder het signaal af dat het kind altijd naar de ouders toe kan komen, met welke vraag dan ook, over welk onderwerp dan ook.
Wanneer zijn pubers en tieners in staat om goede beslissingen te nemen?
Belangrijke voorbereiding op gesprekken met moeilijke onderwerpen zal het moeten hebben van een warm, veilig en open gezinsomgeving, waar de kinderen worden aangemoedigd over hun gevoelens te praten en waar de prestaties van die kinderen worden geprezen. Als de kinderen goed van zelfvertrouwen zijn, zullen deze kinderen in de toekomst, als ze puber en tieners zijn geworden, altijd beter in staat zijn om goede beslissingen te nemen over zaken als drugs, alcohol, seks en het maken van goede vriendschappen.