Pubers en opvoeden
Pubers zijn ingewikkelde en boeiende mensen. Als ouders van pubers kan je voor het voldongen feit komen te staan dat je niet langer in de hand hebt wat de pubers doen en verzinnen. Hoe kan je als ouders de tijd doorkomen dat het kind in een razend tempo ineens verandert in een kleine volwassene? Daar gaat dit artikel over. Een puber- handleiding.
Inhoud
De opvoeding van pubers
Als er aan pubers wordt gedacht, zijn er een aantal steekwoorden die naar boven kunnen komen: eigenwijs, dwars, brutaal, harde muziek en verdovende middelen. Alles heeft een reden zo ook het puberen van het mensenbrein.
Pubers zijn eigenwijs
In de hersenen van pubers, van jongeren, worden onwaarschijnlijk snel nieuwe en andere neurologische verbindingen aangemaakt. Dat maakt dat jongeren op hun slimst zijn in de pubertijd. Voor ouders levert dat soms fikse discussies op of wellicht zelfs ruzies. Geen zorgen, een discussie met een puber win je niet. Er zijn een aantal dingen aan de hand tijdens een dergelijk gesprek met het puberkind:
- Het kind neemt niet zonder meer iets aan van een volwassene. De reden is dat het kind vanaf nu zelf nadenkt. Hij zal altijd nadenken of het wel klopt wat je zegt en of het wel zinvolle informatie is. als het niet klopt of niet zinvol is, zijn de kansen hard gezakt dat er nog vooruitgang in het gesprek wordt geboekt.
- Het kind vindt de ouder bij voorbaat een stuk minder leuk dan zichzelf. De puber staat centraal. In een gesprek met als doel begrip kweken voor de ellende van de opvoedende ouder, verliest de ouder. Probeer geen begrip te kweken voor het persoon 'de opvoedende ouder'. Het is echt niet belangrijk voor een puber.
- Het kind neemt niets aan van een briesende ouder. Haal tien keer diep adem en denk aan een tropisch eiland voordat Het Gesprek begint. Voor jongeren en pubers is het uitermate belangrijk dat er respect wordt getoond in een gesprek. Misschien voelt dat als ouder soms wat nederig, maar het loont enorm om te laten zien dat je als ouder ook maar een mens bent, dat je fouten maakt en dat je het soms echt niet weet.
- Het kind heeft feilloos door wanneer er iets wordt gezegd waar de spreker niet achterstaat. Dat is dat slimme van het puberbrein. Het gesprek zal anders verlopen, of gestopt worden als de sprekende ouder in deze valkuil trapt. Ook sarcasme wordt doorgaans niet gewaardeerd. dat heeft met vertrouwen te maken. Jongeren weten heel goed dat sarcasme ook kan betekenen dat de persoon die sarcasme gebruikt, niet te vertrouwen is. Vertrouwen is erg belangrijk voor het voeren van vervolggesprekken met jongeren en pubers.
Pubers zijn brutaal
Grenzen opzoeken is een belangrijk item voor pubers. Zo zullen zij altijd woorden gebruiken die ouders niet kunnen bedenken of zelfs maar van het bestaan van dergelijke woorden afweten. Natuurlijk mogen ouders aangeven wat zij wel en niet prettig vinden in een gesprek. Het gebruik van pubertaal is niet aan te raden voor ouders. Dat is onherroepelijk een onderwerp van spot voor de toehorende puber. Als ouders hoef je niet alles zonder meer te accepteren. Uitschelden is niet toegestaan. Op zo een moment stopt het gesprek. Op het moment dat een puber krachttermen gebruikt om zijn ongenoegen te uiten, is het raadzaam om te bedenken of het voor een ouder werkelijk vervelend is om te luisteren naar de puber die zich heel erg bedrogen voelt door iets of iemand en daarbij in alle emotie soms woorden gebruikt die niet in het woordenboek staan. Steeds op woorden hameren remt een gesprek en de puber zal zich wel twee keer bedenken om de volgende keer weer in gesprek te gaan. Natuurlijk is het goed om als ouder er op te wijzen dat solliciteren bijvoorbeeld lastig is, als dergelijke woorden in de vocabulaire van de jongeren blijven bestaan.
Pubers zoeken grenzen op
De muziek staat te hard, er wordt te veel gedronken en soms wordt zelfs het gebruik van drugs niet geschuwd. Misschien is dit nog wel het lastigste onderdeel van het ouder van een puber zijn. Natuurlijk moeten ouders goed in de gaten houden wat hun pubers doen, met wie en waar. Voor een puber maakt het uit of ze gewoon hun gang kunnen gaan, of toch enigszins geconfronteerd worden met een bezorgde ouder. Dat laatste is de minst makkelijk weg. Als referentie is het handig om de gemiddelde Nederlandse puber in ogenschouw te nemen. Dat zijn mensen die graag een drankje lusten en een feestje bouwen. Het is volkomen normaal voor een ouder om te weten waar het kind is, het liefste ook met wie, hoe laat hij ongeveer denkt thuis te komen en globaal, wat de puber gaat doen. Door onbevooroordeelde interesse te tonen in het leven van een puberende jongere, komt er informatie naar voren die belangrijk is voor het kunnen inschatten van de risico's waar de pubers zich mee inlaten. Soms is het zo dat pubers minder weten dan de ouder denkt. Wat bijvoorbeeld de gevolgen zijn als er veel wordt geblowd. Dat je doof kunt worden van het aantal decibel die men hanteert op popfestivals of in discotheken, is vaak niet eens bekend bij jongeren. Pubers zijn niet op te sluiten, maar informeren, luisteren en aangeven wat wel en niet wenselijk is, is enorm belangrijk om ook het gesprek over de grenzen te kunnen blijven voeren.
Nawoord
Bovenal is het accepteren van de ontwikkelingen die het kind op dat moment doormaakt de meest effectieve manier van omgaan met de veranderingen van het puberbrein. Het is een fase. Met liefdevolle aandacht gaat de fase voorbij. Laat de kans niet voorbijgaan om er lessen in geduld uit te leren.