Ruzie met je ouders: Wat als het tot een breuk komt?

Ruzie met je ouders: Wat als het tot een breuk komt? Je hoort tegenwoordig vaker dan vroeger dat er bij volwassenen of bijna volwassenen sprake is van ernstige onenigheid met één of beide ouders. Vaak leidt dit er toe dat het contact permanent of tijdelijk wordt verbroken. Aan beide kanten brengt dit natuurlijk veel verdriet met zich mee. Wat zijn de oorzaken van dit soort ruzies? Wat kun je doen om zelf te zorgen voor herstel van de relatie? Wat heb je nog niet geprobeerd? En: Hoe ga je verder als je besluit om echt geen contact meer te hebben?

Wat zijn de oorzaken van ruzie met de ouders?

Over het algemeen is de puberteit het moment, waarin een kind zich meer los maakt van de ouders om meer ongebonden de wereld te kunnen ontdekken. Dat moet ook, want anders zou een kind veel te afhankelijk blijven van de ouders en niet zelf in staat zijn om problemen het hoofd te bieden en zelfstandig te leven op latere leeftijd. De puberteit is voor "beide kampen" geen gemakkelijk proces en het kost dan tijd om te kunnen omgaan met de nieuwe situatie en daar aan twee kanten vrede mee te hebben.

Het gebeurt dikwijls dat het moment van puberteit niet echt volledig wordt doorleefd. Mensen gaan apart wonen van hun ouders maar ouders hebben nog steeds het gevoel dat het kind beschermd moet worden en dat ze zich moeten bemoeien met heel veel dingen om te zorgen dat alles goed gaat. Een vader en moeder voelen natuurlijk nog steeds de behoefte om een kind te beschermen, zelfs als het inmiddels volwassen is en zelf kan beslissen. Wanneer de puberteit niet de nodige verwijdering teweeg heeft gebracht zie je vaak later alsnog een verlate puberteit optreden. Meestal gebeurt dit doordat het kind keuzes begint te maken, die de ouders afkeuren en dat leidt gezien omstandigheden echt tot ruzie.

Het zal geen verrassing zijn dat partnerkeuze een belangrijke reden is voor ruzie met de eigen ouders. Ook keuze voor studie, werk, woonplaats en manier van leven zijn belangrijke thema's. Allemaal thema's waar ouders anders (in een andere tijd) mee zijn opgegroeid en grote verwachtingen in hebben van hun kinderen. Wanneer een kind anders beslist raakt de ouder erg in paniek, want die denkt dat het kind zichzelf te gronde zal richten, omdat het nog niet de wijsheid heeft opgedaan om goede keuzes te maken en willen ze voorkomen dat hun kind een grote fout maakt.

Wat is het gevolg van een ruzie met je vader, moeder of beide ouders?

Omdat er in een gezin heel veel emoties leven en ook nog eens heel veel impliciete waarden, normen en verwachtingen kan een ruzie heel langdurig zijn en heel hoog oplopen. Zowel de ouders als hun zoon of dochter zijn overtuigd van hun gelijk, waarbij de ouders overtuigd zijn van het feit dat zij gelijk hebben en het kind dat zijn of haar ouders eindelijk eens moeten begrijpen dat volwassen betekent dat je zelf kan en moet beslissen over je leven.

Gezien de felheid en de overtuiging van wat er aan twee kanten gebeurt, leiden dit soort dingen helaas vaak tot een breuk, omdat niemand uiteindelijk wil toegeven. Soms is dat tijdelijk en soms helaas ook permanent.

Wat kun je doen om de ruzie op te lossen?

Hoe dwingend en dominant ook: Waarschijnlijk hebben je ouders het altijd goed met je voor. Ze willen dat je gelukkig wordt en dat je de juiste keuzes maakt zodat je gelukkig kunt worden. Ze willen zeker weten dat wanneer zij er op een dag niet meer zullen zijn om jou te helpen, jij veilig zult zijn.

En: Hoe goed jouw ouders het ook bedoelen. Jij hebt natuurlijk ook 100% gelijk. Je ouders hebben hun best gedaan om een kind af te leveren dat klaar is voor de wereld. Ze hebben jou goede normen en waarden en uitgangspunten meegegeven tijdens de opvoeding, zodat jij nu zelf kan kiezen wat goed is en wat niet. Dat wil niet zeggen dat je nooit een foute keuze zal maken. Misschien is de keuze die je nu maakt zelfs wel heel erg fout. Maar dat is niet het punt: Zelfs al is jouw keuze zo verkeerd als maar mogelijk is, jij moet voor jezelf zorgen. Jij moet zelf keuzes maken; ook keuzes waarbij je gigantisch op je gezicht gaat. En dan mag je hopelijk alsnog een keer uithuilen op de schouder van één van je ouders.

Wat je zelf kunt doen om het probleem op te lossen is dit uit te leggen aan je ouders. Het is belangrijk dat je je ook kunt verplaatsen in hun kant en dat ze zich gehoord voelen. Geef aan dat je je eigen keuzes moet maken en waarom. Geef aan dat je begrijpt dat ze uit liefde handelen. Dat ze dit doen omdat ze jou proberen te beschermen. Maar dat je toch zelf moet kiezen, omdat je zelf van het leven moet leren.

Blijf dit consequent herhalen week na week maar zonder af te wijken van de combinatie van beide standpunten, die hier beschreven wordt. Mama, papa, ik houd van jullie maar ik moet mijn eigen keuzes maken. Hoe verkeerd ook en ik hoop dat wanneer ik verkeerd zou kiezen, jullie er net zoals altijd voor mij zullen zijn om mijn tranen te drogen.

Wat als het definitief komt tot een breuk in de relatie met je ouders?

Het kan zijn dat dit niet meer goed komt en dat is heel naar voor iedereen. Wanneer dit is wat je wilt, moet je het doen maar besef dat je besluit nu straks misschien onomkeerbaar is. Omdat het te laat is om dingen bij te leggen of dat één van je ouders sterft voor je het hebt kunnen bijleggen. En dat zijn dingen, die je voor je leven kunnen beschadigen. Besef dus goed wat de consequenties zijn, voordat je besluit dat je je ouders nooit meer wilt zien.

Soms is een breuk nodig om mensen van positie te laten veranderen, dus als het echt nodig is om de relatie te herstellen is een tijdelijke breuk misschien wel beter. Wanneer het contact met je ouders definitief zou worden verbroken is het raadzaam om contact te zoeken met gelijkgezinden en een psycholoog. Een breuk met de ouders kan net zo'n gevoel van verwezing met zich meebrengen als wanneer een ouders overlijdt. De klap kan harder aankomen dan je denkt.

Zorg dat je in eerste instantie probeert om de relatie te redden in welke vorm dan ook. Maar blijf wel positie houden. Blijf vasthouden aan wat je belangrijk vindt. Maar blijf ook menselijk en toon begrip voor de andere kant. Hopelijk zorgt jouw stevige basishouding er dan voor dat je de wereld inderdaad aankunt en deze problemen ook.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ruzie met je exRuzie met je exWanneer een relatie wordt verbroken, is dat helemaal geen leuke gebeurtenis in je leven. Maar ruzie met je ex kan voor e…
Hoe ga je normaal om met je ex?Hoe ga je normaal om met je ex?Iedereen wil op een bepaalde leeftijd graag een relatie hebben. Of je nu 10 of 100 bent, het is altijd fijn om alles met…
Kinderen: Emotionele gevolgen scheiding van de oudersKinderen: Emotionele gevolgen scheiding van de oudersHoe groot is de impact van een scheiding op een kind? Hoe aangrijpend en angstig is de periode rond de scheiding van zij…
Hoe noemt je kind jouw nieuwe partner?Hoe noemt je kind jouw nieuwe partner?Na een verbroken relatie blijf je soms achter met je kinderen, of je hebt een bezoekregeling met je kinderen. Vroeg of l…

mijn kijk opOver nieuwetijdskinderenDe term nieuwetijdskind is een term dat wordt gebruikt voor kinderen die anders zijn. Volgens deze theorie zullen deze k…
Kraamvisite: het bezoek aan de baby én de ouders9 maanden lang zit iedereen in spanning en dan is het zover: de geboorte van een baby. Deze feestelijke gebeurtenis word…
Reacties

Arif, 22-03-2012
Ik vind het moeilijk om met mijn ouders te praten over mijn school problemen ik heb niet egt veel problemen of ruzies met mijn ouders maar… telkens als mijn rapport komt beginnen we met een discussie en dan loopt het uit op een ruzie. ik vind leren moeilijk maar mijn ouders begrijpen me gewoon niet. en de volgende dag gaat de ruzie door tot de einde van de maand Reactie infoteur, 02-04-2012
Misschien zou je eens kunnen proberen om je leerproblemen te bespreken met een mentor op school. Daarna zou je hem of haar kunnen vragen om samen met jou een gesprek aan te gaan met je ouders. Dat werkt vaak beter, omdat er dan naar elkaar geluisterd moet worden en jullie uit dat zich steeds herhalende patroon van ruzie maken raken. Veel succes en groetjes, sterretje999

Ev, 18-11-2009
Wat ik een beetje mis in dit artikel is dat er soms ouders of kinderen zijn die dusdanig met zichzelf in de knoop zitten dat het voor de ander bijna onmogelijk is om met deze persoon om te blijven gaan.In mijn geval mijn moeder.ik heb alles geprobeerd maar ze is van nature boos.boos op het leven, boos op haar leven.en boos op alles en iedereen die in haar buurt komt. Reactie infoteur, 18-11-2009
Dag Ev,

Wanneer het heel moeilijk is om met iemand om te gaan, eist dat natuurlijk zijn tol van jou. Het kan zijn dat iemand consequent niet logisch en totaal onredelijk reageert. Maar het feit blijft dat je die ander nooit kunt veranderen. Je kunt alleen jezelf veranderen en proberen zelf zo goed als je kunt om te gaan met de situatie.

Dat is iets dat gemakkelijk gezegd is maar zeker niet zo gemakkelijk gedaan. Ook iets waar je misschien zelfs ondersteuning of professionele hulp bij nodig hebt. Niet omdat jij fout bent maar gewoon omdat het de situatie nog complexer maakt.

Dit artikel probeert aan te geven dat je alleen maar kunt proberen om het zelf zo goed mogelijk te doen en dat dat ook het enige is dat je kunt doen. Zelfs dan kan het nog misgaan of kan de situatie een reden vormen voor jou of voor de ander om het contact te verbreken.

Maar dat laatste is iets wat ik persoonlijk zou proberen te voorkomen, zolang het kan. Je houdt van die ander en wilt ook niet het gevoel hebben dat je niet alles hebt gedaan wat er binnen je bereik ligt…

Met hartelijke groet,
Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 22-01-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.