Ruzie met je ex

Ruzie met je ex Wanneer een relatie wordt verbroken, is dat helemaal geen leuke gebeurtenis in je leven. Maar ruzie met je ex kan voor een flinke nasleep zorgen. Waarom ontstaat er ruzie met je ex en waarover? En vooral: wat is de beste oplossing?

Liefdesverdriet

Een verbroken relatie veroorzaakt vaak liefdesverdriet voor een van de expartners. In de meeste gevallen zal een van de partners besluiten de relatie te verbreken en zal de ander met liefdesverdriet achter blijven. Soms besluiten beiden partners de relatie te verbreken, in gevallen waarbij van beide kanten de liefde over is, zal dit dan ook zelden problemen geven. Toch kan er daarna een ruzie ontstaan met je ex-partner.

Ruzie, schelden en schreeuwen

Een ruzie met je ex-partner hoeft geen groot probleem ter vormen, iedereen maakt wel eens ruzie. Erger wordt het wanneer deze ruzies hoog oplopen of telkens weer terug keren. Vaak gaan deze ruzies gepaard met schelden, schreeuwen of het maken van verwijten naar elkaar toe.

Het is vaak moeilijk om je eigen fouten toe te moeten geven of je neer te kunnen leggen bij de keuze van de ander. Een ruzie kan klein zijn maar ook ontzettend hoog oplopen met nare gevolgen.

Woede, angst en frustratie

Vaak zijn een van deze drie factoren de oorzaak van een ruzie met je ex-partner. Woede omdat de relatie verbroken is of je alleen gelaten voelt. maar ook woede omdat je ex-partner niet bereid is jou te helpen met problemen of met de kinderen, mentaal of financieel.

Angst omdat je er ineens alleen voor staat of bang bent alleen te moeten blijven. Ook angst maakt dat je sneller geprikkeld raakt. Angst is niet voor niks een slechte raadgever.

Frustratie komt vaak doordat je niet weet hoe je nu verder moet of niet begrijpt waarom de relatie is verbroken. Deze frustraties kan je al snel op je ex-partner gaan botvieren. Maar ook kan het zijn dat je je nog steeds ergert aan het gedrag van je ex-partner, of dat hij of zij je gewoonweg bot behandeld. Soms word je totaal genegeerd door je ex-partner, wat ook erg kan frustreren.

Hoe om te gaan met ruzie

Wanneer je ex-partner een ruzie uitlokt, merk je dit al snel genoeg. Hij of zijn maakt verwijten naar jou toe en probeert je uit de tent te lokken. Probeer dit gedrag te negeren en kalm te blijven. Vraag hem of haar waarom jij beschuldigd wordt. Maak vooral geen verwijten richting je ex-partner toe maar vraag naar de gevoelens die je ex-partner erbij heeft. Door hierop in te spelen, zal je ex-partner vaak over zijn of haar eigen gedrag gaan nadenken.

Wanneer je boos bent of woede voelt, ga dan niet in gesprek met je ex-partner wacht een moment af dat je je rustig voelt. Wanneer je tijdens het gesprek woede voelt opkomen, beëindig dan het gesprek en zeg dat je er even lover na wilt denken en er later verder over wilt praten. laad je niet lijden door woede, want dan gooi je er woorden uit waar je later spijt van krijgt.

Het kan zijn dat je bang bent alleen achter te moeten blijven of dat je bang bent het niet te zullen redden. Probeer dit naar je ex-partner toe duidelijk te maken zonder verwijten te gaan maken. Het ligt er helemaal aan hoe vriendschappelijk jullie met elkaar omgaan of hij of zij dit zal begrijpen. Indoen je het gevoel hebt dat jullie verstandhouding niet opperbest is, bespreek het dan liever met je ouders, zus, broer, vriend of vriendin. Vaak kunnen deze jouw angst ook al wegnemen. Zeg niks tegen je ex-partner wat hij of zij later tergen je zou kunne gebruiken.

Negeren of helemaal geen contact

Het kan zijn dat er zoveel is gebeurd in de relatie of erna, dat een van beiden besluit geen contact meer te willen hebben. leg je hier dan bij neer en ga er niet achteraan. Dwingen tot contact heeft vaak een averechts affect. Soms is het ook gewoon beter om geen contact meer met elkaar te hebben. In het geval van kinderen ligt dit soms wat moeilijk, probeer dan het contact te beperken tot de hoognodige zaken.

Negeren is iets anders dan geen contact willen hebben. Bij het geen contact willen hebben kan je elkaar nog wel een goedendag wensen, bij negeren doe je alsof de ander lucht is. Negeren is vaak de ergste vorm van ruzie, omdat er niks uitgesproken kan worden. Wie ruzie heeft met zijn ex, heeft tenminste nog wel contact.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen met liefdesverdriet?Wat te doen met liefdesverdriet?Het leiden aan liefdesverdriet is alles behalve leuk. Het voelt alsof je hart in stukken is gescheurd en het is bijna ve…
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Relatietherapie, helpt het?Als je in je relatie tegen problemen aan loopt waar jullie beide niet meer uit kunnen komen is relatietherapie een mogel…
Relatietherapie: Hulp bij relatie- en seksuele problemenWanneer twee mensen een relatie met elkaar aangaan, zijn dat altijd twee verschillende mensen met verschillende achtergr…

Van Dale Woord van het JaarVan Dale Woord van het JaarDe Woord van het Jaarverkiezing wordt georganiseerd door Van Dale Uitgevers. Je kunt tegenwoordig ook alles volgen via T…
CommunicatievaardighedenCommunicatievaardighedenTegenwoordig is de manier van communiceren erg belangrijk. Onze netwerken worden namelijk steeds groter, waardoor je met…
Reacties

Linda, 26-06-2011
Ik heb 5 maanden geleden ook ruzie met mijn ex gekregen (nadat de relatie 2 maanden verbroken was). In de maanden ervoor was ik vooral wanhopig, en bij hem verdween het gevoel langzaam maar zeker. Toch bleef hij jaloers: een week geen contact, en dan contact vanuit zijn kant alleen maar met bijtende vagen. Doordat ik dit niet kon accepteren bleef ik zielig bezig, en uiteindelijk zijn daardoor machtstrijden ontstaan. Jammer genoeg hebben mijn ouders zich bemoeit (doordat het erg slecht met me ging en ik ze daarin teveel heb betrokken helaas…) en hebben hem gecontacteerd om me met rust te laten (op een vrij boze toon). Ruzie ontstaan etc…

Toch na al die maanden vind ik dit erg zonde. Ik vind het erg dat alle sympathie verdwenen is. Ondanks dat we niet samen konden zijn hebben we ook veel goede momenten gehad, en juist voor die momenten vind ik het soms moeilijk te bekroppen hoeveel haat er is ontstaan toen. Kan ik hier nog iets mee doen of is het beter om het te laten? Ik voel me wat schuldig, ondanks dat er natuurlijk 2 vechten. Reactie infoteur, 27-06-2011
Het feit dat je ouders zich ermee hebben bemoeid, werkt natuurlijk wel in je nadeel, waarschijnlijk voelde je ex zich enorm aangevallen.

Wanneer een relatie verbroken wordt, is er pijn van bieden kanten. Meestal zie je dat er een snel overheen is en de ander er langer overdoet. Door deze pijn kan je je vooral woedend voelen. Hierdoor worden er dingen gezegd waar je later spijt van kan krijgen.

Ik kan niet zeggen of je ex nog contact wil. Soms zijn de gevoelens zo negatief, dat het beter is om helemaal geen contact meer te hebben. Het kan zijn dat hij dit zo voelt. Het beste is om te kijken in hoevrre hij contact wil. Dring heb niks op. Wordt niet opdringerig of aanhalig. Zeg goedendag als je hem tegen komt of stuur hem eens een kort berichtje om te vragen hoe het gaat. Val niet terug op het verleden: dit draai je toch niet meer terug. En wees vooral niet boos als blijkt dat hij geen contact meer wil. Pijn, verdriet en woede heeft zijn tijd nodig.

Era, 15-05-2011
Enige wat ik weet is dat ze vreemd is gegaan. en dat ze gedumpt is door die andere hij is bij zijn vriendin gebleven.zal dat haar verdriet dan zijn dat ze zelf dan ook niet weet hoe ze met mij om moet gaan? en dan steeds zo moet reageren? Reactie infoteur, 15-05-2011
Misschien voelt ze zich wel door meerdere mensen in de steek gelaten. Het is moeilijk om te doorgronden waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Laat haar even alles verwerken, ze zal zeker zelf weer contact opzoeken. Geef je eigen grenzen aan. Als jij geen ruzie wilt, maak dit dan ook duidelijk. Zeg dat je begrijpt hoe ze zich voelt maar dat jij hier niet in meegetrokken wil worden. Over een tijdje kunnen jullie best weer vrienden worden, maar bedenk dat niet alle exen ook vrienden blijven.

Era, 14-05-2011
Mijn ex en ik zijn nu al een paar maanden uitelkaar. Haar keuze. Ze gaf aan een vriendschap te willen. Dus ik als ik der zie of spreek zet ik mijn emotie en frustraties aan de kant. Alleen snap ik dan niet waarom ze me steeds aanvalt ik hou me heel lang in en dan barst ik gewoon. Ik snap niet waarom zij zo moeilijk doet. Ik kan niks goed doen en toch zoekt ze me steeds op. Het is uit en klaar toch. Laat het verleden daar waar het hoord en doe normaal. Heb maar afscheid van der genomen en gezegt dat als we er echt klaat voor zijn kan ze toenadering zoeken maar dit trek ik niet. Ze zei tegen een kennis van ons dat ze moeite heeft met mijn verdriet die ze in me ogen ziet maar dat is dan toch geen reden om zo te doen? Reactie infoteur, 14-05-2011
Ik heb het vermoeden dat het niet jouw verdriet is waar ze moeite mee heeft, maar met haar eigen verdriet. Het aanvallen naar jou toe zou hiervan een teken kunnen zijn. Verdriet, onbegrip of frustratie kunnen woede-aanvallen uitlokken. Een tijdje afstand van elkaar nemen zergt er vaak voor dat deze gevoelens minder worden. Je doet er dus goed aan een stapje terug te nemen.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 04-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Communicatie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.