Hoe ga je normaal om met je ex?

Hoe ga je normaal om met je ex? Iedereen wil op een bepaalde leeftijd graag een relatie hebben. Of je nu 10 of 100 bent, het is altijd fijn om alles met iemand waarvan je houdt te kunnen delen, en dat er altijd iemand voor je klaar staat. Helaas gaan relaties ook wel eens mis om bepaalde redenen. In dit artikel staat beschreven hoe je normaal met je ex om kunt gaan.

Wat voor persoon is je ex in je leven?

Per situatie kan een ex een andere rol vervullen. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden als je een manier kiest om goed met je ex om te kunnen gaan. Je ex kan een jeugdliefde zijn die je nog dagelijks tegen het lijf loopt, maar ook een vakantieliefde uit het buitenland of de vader of moeder van je kinderen. Het kan ook zo zijn dat je ex in dezelfde vriendengroep als jij zit. Belangrijk is dus om te bepalen welke rol je ex in jou leven vervult.

Kom je je ex nauwelijks meer tegen? Lees dan verder bij kopje: Ga je niet of nauwelijks meer met je ex om?
Ga je om welke reden dan ook nog wel veel met je ex om? Lees dan verder bij: Ga je nog veel met je ex om?

Ga je niet of nauwelijks meer met je ex om?

Als je niet of nauwelijks meer met je ex om gaat kun je dit het beste zo houden. Zoek geen contact meer met je ex. Als je elkaar toevallig tegen het lijf loopt kun je elkaar vriendelijk groeten, mits jullie goed en vredig uit elkaar zijn gegaan. Ook kun je een kort gesprek aan gaan. Interesseer je echter niet al te veel in je ex, het is niet voor niets uit gegaan. Kijk vooruit en ga door met je leven en blijf je niet op je ex concentreren.

Ga je nog veel met je ex om?

Als je nog veel met je ex omgaat, is het belangrijk om te bekijken wat voor rol je ex in je leven speelt. Is je ex een lid van je vriendengroep of de vader of moeder van je kinderen? Dan is het belangrijk om een goede band te behouden. Ruzie in een vriendengroep is immers niet erg gezellig, en behalve dat het voor jou en je ex minder gezellig wordt, trek je zonder dat je het weet ook je vrienden mee in deze situatie. Hetzelfde geld nog sterker als je ex de vader of moeder van je kind is. Kinderen willen natuurlijk graag zien dat hun vader en moeder lief zijn voor elkaar, en leuk met elkaar omgaan. Ouders zijn het voorbeeld voor de kinderen. In het bijzijn van je kinderen is het daarom altijd belangrijk goed met elkaar om te gaan. Kan dit niet? Zorg dan dat de kinderen door iemand anders worden opgehaald bij je ex, of wacht in de auto. Er is niets zo erg om te zien voor kinderen dan ruzie makende ouders.

Tips om de omgang met je ex gemakkelijker te maken

Afstand houden

Als de relatie net verbroken is, is het verstandig even afstand te houden, als dit mogelijk is in de situatie. Laat alles even rustig bezinken, en zet je leven weer op de rit. Dit kan even duren, dit is voor iedereen verschillend. Door afstand te houden kun je met een frisse blik je leven weer oppakken. Je kunt de persoon uit je hoofd zetten en weer verder kijken naar andere vissen in de zee. Als je vanaf het begin van de breuk nog constant met je ex omgaat, zul je je ex altijd in je hoofd houden en zal het verwerkingsproces een stuk moeilijker zijn.

Vriendelijk, maar niet geïnteresseerd

Met je ex hoef je niet als beste vrienden door het leven te gaan, maar zeg elkaar wel gedag, ook al doet je ex dit niet, houdt dit stug vol. Zo kan hij nooit kwaad over jou manieren, nu de relatie verbroken is, spreken. Interesseer je niet teveel in je ex, dit vindt je ex waarschijnlijk alleen maar leuk om te horen en hij of zij zou je aan het lijntje kunnen gaan houden. Mensen vinden het immers altijd leuk als iemand hun (nog) leuk vindt.

Praat niet negatief over je ex

Praat niet negatief over je ex, roddels worden altijd doorverteld. Ook is negatief praten een vorm van jaloezie, mensen zullen denken dat je nog gevoelens hebt voor je ex. Daarbij komt het feit dat je ooit wel positief over je ex dacht, namelijk in de periode voor de relatiebreuk. Je ex heeft dus positieve punten waar jij toen die tijd voor gevallen bent. Door negatief over je ex te praten lieg je dus eigenlijk deels over je ex.

Nieuwe vriend of vriendin? Leuk voor hem of haar!

Hoogst waarschijnlijk komt er een periode dat je ex een nieuwe liefde vindt. Als je nog gevoelens voor je ex hebt, is dit heel vervelend en kan je eigenlijk alleen maar kwaad spreken over de nieuwe liefde. De kunst is om dit niet te doen, je maakt hier immers geen vrienden mee, en laat nog duidelijk merken dat je iets voor je ex voelt. Praat positief over de nieuwe liefde, maar pap er niet te veel mee aan.
© 2011 - 2024 Dobel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Wat is emotionele volwassenheid? Is emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid in ons gedrag en emoties? O…
Stress in het kortWat is de definitie van stress, wat is het verschil in omgang met stress tussen mannen en vrouwen en hoe zit het met de…
Omgaan met iemand met autisme: rustig aan en niet aanrakenDe politie van Friesland heeft als eerste korps in Nederland onderricht gekregen in het herkennen en de omgang met mense…

Scheiden is niet het einde, maar een nieuw beginScheiden is niet het einde, maar een nieuw beginNadat partners besloten hebben om te gaan scheiden, zal er een zeer nare periode doorstaan moeten worden. Aan de andere…
Oorzaak van irritatie en onbegrip tussen vrouwen en mannenmijn kijk opOorzaak van irritatie en onbegrip tussen vrouwen en mannenMannen komen van Mars en vrouwen van Venus wordt beweerd. De karakterverschillen tussen meisjes en jongens zorgen voor w…
Dobel (155 artikelen)
Gepubliceerd: 06-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.