Uitgaan: dochter of zoon voor het eerst op stap
“Mam, mag ik dit weekend uit?” of “Pap, mag ik vrijdag mee op stad met de rest van mijn vrienden?”. In ieder gezin komt vroeg of laat het moment waarop de dochter of zoon een dergelijke vraag stelt. De meeste ouders vinden het een grote stap en moeten er erg aan wennen. In dit artikel vind je meer informatie over hoe je als gezin deze stap op een juiste manier zet, zodat het leuk en veilig is voor je kind.
Je hoort met regelmaat akelige verhalen die verband houden met het uitgaansleven:
jongeren die te veel drinken, drugsgebruik, vechtpartijen en nog erger verkrachtingszaken of loverboy praktijken. Wanneer je kinderen de leeftijd bereiken waarop ze ook willen gaan stappen, dan is dat voor ouders vaak moeilijk. In principe is het geen probleem, de ouders zijn meestal zelf ook regelmatig wezen stappen toen ze jong waren (of nog steeds), maar tegelijkertijd maken ze zich ook zorgen. Als er maar niets gebeurt met je zoon of dochter. Je een beetje zorgen maken, hoort er wellicht bij, maar het moet binnen de perken blijven zodat het voor jezelf en voor je zoon of dochter leuk blijft. Daarvoor hieronder wat tips.
Vertrouw op je eigen opvoeding
Heb vertrouwen in je kinderen en in je eigen opvoeding. Je brengt je kinderen normen en waarden bij vanaf het moment dat ze geboren worden. Vanuit dat kader handelen ze en geldt dus ook bij het op stap gaan. Ze hebben de afgelopen jaren geleerd hoe ze zich moeten gedragen in bepaalde situaties en zijn oud genoeg om daarvan af te leiden hoe ze zich in nieuwe situaties moeten gedragen.
Daarnaast hebben ze tijdens hun opvoeding (als het goed is) ook informatie gekregen over hoe de wereld in elkaar steekt. Het is in ieder geval belangrijk dat ze weten wat er speelt en dat niet iedereen goede bedoelingen heeft. Bespreek maatschappelijke problemen met je kinderen, waardoor je ze ook kan vertellen wat jullie als ouders daar van vinden en hoe je je er tegen kan weren. Denk daan het fenoneem “Loverboys” . Door met je kinderen te bespreken wat loverboys zijn, hoe ze te werk gaat en hoe je zou moeten handelen als je er mee in aanraking komt, breidt je ze voor op dergelijke situaties.
Erg belangrijk daarbij is dat
je kinderen leren dat ze met alles bij je terecht kunnen, hoe fout het ook is geweest wat ze misschien ooit gedaan hebben of gaan doen. Door er over te praten kunnen problemen opgelost worden en daar ben je als ouders voor, ook als je kinderen langzaam volwassen beginnen te worden.
Probeer nuchter na te blijven denken
Doordat ouders zich zorgen gaan maken, wanneer de kinderen voor het eerst op stap gaan, dan willen ze toch iets doen om het voor hun gevoel veiliger te maken. Zo willen veel ouders hun kind (met name bij dochters) wegbrengen en ophalen. Eigenlijk zou dat afhankelijk moeten zijn van de locatie van de uitgaansgelegenheid. Als je kind echt in een ander dorp of stad uit wil gaan en daarvoor lang moet fietsen, kan het wel goed zijn om ze in eerste instantie te brengen. Maar wanneer ze in de eigen woonplaats op stap gaan en daar bijvoorbeeld maar 10 minuten hoeven te fietsen, dan heeft het niet zo veel nut om je kind op te halen. Er is namelijk heel de avond al een kleine kans dat je kind iets overkomt (om die kans te verkleinen staan hieronder tips) en als je kind gewoon rechtstreeks naar huis fiets samen met een vriend, vriendin, broer of zus dan is de kans dat er dan iets gebeurd ook klein. Zelfs alleen fietsen zou voor zo’n kort stukje geen probleem moeten zijn. Denk maar eens terug naar de tijd dat je zelf voor het eerst op stap ging: toen was je zelf ook laat nog op straat.
Maak duidelijke afspraken met je zoon of dochter
Om de risico’s die er zijn te verkleinen kun je nog duidelijke afspraken maken met je zoon of dochter. Belangrijk daarbij is dat je kind begrijpt waarom die afspraken belangrijk zijn. Als je bijvoorbeeld een tijd afspreekt waarop je kind thuis moet zijn, dan is het goed dat ze beseffen dat je je zorgen gaat maken als ze een uur na dat tijdstip nog niet thuis zijn en wat er dan mogelijk gebeurd zou zijn.
Enkele standaard afspraken:
- Hoe laat je zoon of dochter thuis moet zijn en of hij/zij dat ’s nachts even moet laten weten bij de ouders.
- “Samen uit, samen thuis”. Leer je kind dat wanneer ze met een vriend of vriendin op stap gaan, ze verantwoordelijk zijn voor elkaar en dus samen naar huis moeten gaan. Ook als de ander ziek is en daardoor eerder naar huis wil, hoe jammer dat dan ook is.
- Wees voorzichtig met je drankjes: neem geen drankjes aan van vreemden en houd je drankje(s) in de gaten zodat niemand de kans heeft om er iets in te gooien.
- Alcohol drinken met mate en niet roken of drugs gebruiken. Praat hier open over met je kind en luister daarbij ook naar je zoon of dochter. Door een gelijkwaardig gesprek kan je kind in ieder geval beseffen waarom roken en het gebruiken van drugs slecht voor je is en juist niet stoer is. Alcohol is vaker een lastiger punt, doordat bijna niemand dit geheel verbiedt en jongeren daardoor zelf een balans moeten leren vinden. Als ze een keer echt te veel drinken, leren ze daardoor vaak wel hun grens. Belangrijk is daarbij wel dat je als ouders het voorval serieus neemt en het niet weg lacht.
- Fiets ’s nachts rechtstreeks naar huis en als er iets is waardoor je vervoer nodig hebt, kun je altijd naar huis opbellen. Alle kinderen die gaan stappen hebben tegenwoordig een mobiele telefoon en zijn dus altijd in staat om naar huis te bellen als bijvoorbeeld de fiets kapot is. Naar huis bellen is dan een betere optie dan met een vreemde mee rijden of om een uur naar huis te wandelen.