Leuke kinderspelletjes voor thuis

Leuke kinderspelletjes voor thuis Het is, zeker tegenwoordig met de financiële crisis, niet altijd mogelijk om erop uit te trekken met de kinderen. De speeltuinen kosten een klein vermogen en het zwembad is voor sommige gezinnen ook niet betaalbaar meer. Toch is het fijn als je de kinderen bezig kunt houden, zeker wanneer het vakantie is of het om een kinderfeestje gaat. Daarom voor U een aantal leuke Kinderspelletjes om thuis samen te spelen.

De ouderwetse Kinderspelletjes.

Wie kent ze eigenlijk nog? Is het niet zo dat veel kinderen tegenwoordig achter een spelcomputer zitten? Of televisie kijken en deze, vaak toch gewelddadige, series gaan nadoen? Er is een hele nieuwe manier van spelen gekomen en of we hier als ouders wel zo blij mee moeten zijn is de vraag.

Een ouderwets spel wat zelfs de oudste generatie nog heeft gespeeld is bijvoorbeeld zakdoekje leggen. Dit spel is bij iedere ouder vast wel bekend, maar waar er niet veel aan denken is dat het ook leuk is om te spelen binnen het eigen gezin.

Wat heb je nodig voor zakdoekje leggen?

 • Een zakdoek
 • Ruimte

Hoe speel je het?

Samen wordt het liedje zakdoekje leggen gezongen. Terwijl 1 persoon om de kring heen loopt met een zakdoek in de hand. Diegene die in de kring zitten sluiten hierbij de ogen.

Zakdoekje leggen
Niemand zeggen
Kukeleku zo kraait de haan
Ik heb maar twee paar schoenen aan
Een van stof en een van leer
Hier leg ik mijn zakdoekje neer

(hiervan zijn ook andere versies mogelijk)

Hierna legt de persoon de zakdoek neer en zingt zelf:
Kijk voor je kijk achter je wie hem heeft die mag me pakken.

Diegene die de zakdoek achter zich vindt moet zorgen dat die de ander pakt. Dan is de volgende aan de beurt.

Wat ook altijd in de smaak valt onder de kinderen is koekhappen. Dit is echt een geslaagde bezigheid voor een kinderfeestje waarvan de leeftijd niet te hoog ligt.

Wat heb je nodig voor koekhappen?

 • Sneden peperkoek of ontbijtkoek
 • Een lijn
 • Twee personen die de lijn vasthouden of twee palen waar ze aan bevestigd kunnen worden.

De sneden koek dienen aan de lijn te worden geregen.

Hoe speel je het koekhappen?

De lijn wordt omhoog gehouden door twee personen. (vaak ouders of begeleiders)
De kinderen staan in de rij met de handen op de rug
Probeer die koek maar te pakken en enkel met je mond!

Bij mooi weer kan er ook gedacht worden aan appelhappen. Dit is naast een verkoeling ook nog eens een gezond spelletje met een appeltje voor de dorst.

Wat heb je nodig voor appelhappen?

 • Een teil met water
 • Appels
 • Handdoeken.
Hoe speel je appelhappen?

Een voor een mogen de kinderen een bepaalde tijd proberen de appel uit de teil water te halen. Lukt dit, dan mogen ze hem opeten. Wat ook kan is dat de tijd opgenomen wordt hoe lang het duurt voordat de appel uit het water is gehapt. De winnaar krijgt iets extra`s.

Waar ook aan gedacht kan worden is stoelendans. Dit is vaak erg grappig en je kan de kinderen en uren mee vermaken.

Wat heb je nodig voor de stoelendans?

 • Een stoel minder dan het aantal personen die meedoet. (dus zijn er 6 personen in het spel heb je 5 stoelen nodig.)
 • Muziek die je makkelijk laag kan draaien of kan stoppen.
 • Ruimte

Hoe speel je stoelendans?

De kandidaten lopen om de stoelen heen terwijl de muziek loopt. Voor de variatie kan je ze ook zeggen te moeten dansen.
Wanneer de muziek stopt gaan de kandidaten zo snel mogelijk op een stoel zitten. Diegene die geen stoel heeft valt af.
Opnieuw wordt er een stoel weggehaald en de muziek gestart. Zo ga je door tot er 1 persoon over blijft. Dit is de winnaar van het spel!

Overigens zijn dit allemaal spelletjes die je zowel binnen als buiten kunt spelen. Dus ook zeker geschikt voor slecht weer. Mits je natuurlijk genoeg ruimte hebt.

Buiten Kinderspelletjes.

Is het mooi weer ga je natuurlijk het liefst met je kinderen naar buiten. Terecht ook! Het is niet enkel fijn buiten te spelen, het is ook nog eens gezond voor zowel ouder als kind om wat extra beweging te hebben. Daarnaast zorgt de zon voor vitamine D aanmaak wat weer belangrijk is voor de botten. Kijk wel uit met de zon! Speel er niet teveel in en vergeet je niet in te smeren met een hoge beschermingsfactor!

Een water schuifbaan.

Wat is er fijner dan lekker met water spelen en daarnaast ook nog eens te schuiven? We kennen het wel van vroeger, in de winter, de ijsbanen op de plaats. Dit kan ook met een zeil en water.

Wat heb je nodig voor een water schuifbaan?

 • Een zeil
 • Water
 • Eventueel wat zeep (die niet prikt) om het nog gladder te maken.

Hoe spelen ze met een water schuifbaan?

Heel simpel. Ze glijden op hun buik over het zeil. Of op hun billen. Kinderen zijn creatief genoeg en kunnen zich hiermee uren vermaken terwijl je zelf rustig je ding kan doen. Let er wel op dat er geen ongelukken gebeuren. Dit is ook meer een spel voor wat oudere kinderen.

Een echt zeskamp in Uw tuin.

Dit kan je zo moeilijk maken als je zelf wilt. Dit is dan ook voor elke leeftijd een zeer geschikt en sportief spelletje. Neem bijvoorbeeld een glijbaan, waar ze vanaf de schuifkant omhoog moeten klimmen en via het trapje er weer af. Dan het volgende onderdeel een aantal sprongen (bijvoorbeeld de bezemsteel op 2 emmers) Op naar het derde onderdeel, appel happen en direct een frisse neus. Het vierde onderdeel, door het zwembad en daaruit iets moeten halen (bijvoorbeeld een drijvende bal of een zwaarder ding op de bodem.) Het vijfde onderdeel springtouwen. (bijvoorbeeld 10 keer springen zonder het touw te raken) En het laatste de water schuifbaan.

Natuurlijk is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk zijn. De snelste is dan natuurlijk de winnaar en wint een kleinigheidje of gewoon de eer. Dit is vaak al voldoende voor de kinderen. Gegarandeerd dat de kinderen dit helemaal te gek vinden!

Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden voor buiten kinderspelletjes thuis. Het is eigenlijk gewoon de fantasie laten lopen. Zo kan je ook denken aan levend dammen. Dit kent waarschijnlijk iedereen wel? Er is genoeg te beleven in en om het huis en het hoeft niet altijd veel geld te kosten om een fijne dag te hebben. Deze kinderspelletjes zijn, zoals eerder gezegd, ook zeker geslaagd voor een Kinderfeestje voor een laag Budget .

Wanneer je de dag helemaal af wilt sluiten is een Zomerse Maaltijdsalade altijd een lekkere afsluiting en daarna misschien een zelf gemaakt ijsje?
© 2009 - 2024 Steffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Dora spelletjes Educatieve spelletjes voor kinderenDora spelletjes zijn de favoriete educatieve spelletjes van kleine kinderen. Dora is een heel bekende cartoon op televis…
Kinderspelletjes voor verjaardag of andere feestenGeen ervaring met het geven van verjaardag feestjes? Hier vind je allerlei leuke spelletjes die je kan doen op kinderfee…
Tikspelen voor kinderenTikspelen voor kinderenEr zijn diverse spelletjes in de wereld. Erg leuke en veelzijdige spelen zijn de tikspelen. Hieronder staan de leukste t…

Klaar voor kinderen?Kun je klaar zijn voor het krijgen van kinderen? Wanneer weet je of je er echt aan toe bent en wanneer neem je de beslis…
Kinderopvang door de gastouderKinderopvang door de gastouderThuisopvang, waarbij maximaal 4 kinderen van werkende ouders tegen een oppasvergoeding bij oppasouders worden opgevangen…
Bronnen en referenties
 • Mijn ouders, grootouders, kinderen
Steffie (51 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.