Klaar voor kinderen?

Kun je klaar zijn voor het krijgen van kinderen? Wanneer weet je of je er echt aan toe bent en wanneer neem je de beslissing om te proberen kinderen te krijgen? Wat als de ander geen kind wil? Dit zijn vragen waar veel mensen mee worstelen, zowel mannen als vrouwen. Gezinsuitbreiding is immers niet niks, het is een grote stap. Door alle gevolgen die erbij horen, blijven sommige mensen twijfelen of ze er klaar voor zijn.

Kun je klaar zijn voor het krijgen van kinderen?

Ja dat kan. Sommige mensen voelen zich echt klaar voor gezinsuitbreiding. Zij zien niet op tegen de veranderingen die erbij horen. Zij hebben het er bijvoorbeeld graag voor over om wat minder van huis te gaan of om wat meer geld aan de baby te besteden en wat minder geld aan zich zelf. Zorg wel dat je goed stil staat bij de beslissing om te proberen kinderen te krijgen: je kan gevoelsmatig helemaal klaar zijn voor een kind, maar wanneer je over de praktische zaken gaat nadenken twijfelen. Zorg dat je niet klaar bent voor gezinsuitbreiding omdat je er simpelweg niet uitgebreid over nagedacht hebt. Dat kan later voor problemen zorgen, voor jezelf, je partner en je kind. Goed nadenken over gezinsuitbreiding kan veel ongelukkige gevoelens maar ook geldproblemen besparen. Daarover later meer.

Dat sommige mensen echt toe zijn aan het krijgen van kinderen, wil niet zeggen dat je niet mag twijfelen wanneer je gaat beslissen of je wilt proberen om een kindje te krijgen. Of je er echt zeker van bent, kan ook samenhangen met je karakter. Sommige mensen vinden het nou eenmaal moeilijker om een beslissing te nemen. Belangrijk is dat je uiteindelijk een keer een beslissing moet nemen. Het wanneer hangt met name af van je leeftijd. Veel vrouwen voelen rond de 30 jaar een druk: dat is vaak het moment om te beslissen of je kinderen wilt of niet. Met name vanwege lichamelijke argumenten, want na de 30 jaar wordt de kans op een zwangerschap nou eenmaal kleiner. Gun jezelf wat bedenktijd voordat je jezelf dwingt een beslissing te nemen. Realiseer je wel dat er uiteindelijk een moment komt wanneer je moet bepalen of je er voor wilt gaan of niet. Bepaal dan voor jezelf of je bereidt bent voor de komst van een baby het een en ander in je leven te veranderen of niet.

Wat als jij twijfelt maar je partner wel kinderen wil? Of wat als jij kinderen wil en je partner nog twijfelt?

Het is erg lastig wanneer je als stel niet op een lijn zit wat betreft gezinsuitbreiding. Om samen tot een beslissing te komen is het belangrijk om de twijfelaar tijd te geven en om er samen goed over te praten. Het is belangrijk om samen te bespreken hoe je denkt dat je leven eruit zal zien wanneer jullie een baby zouden krijgen. Hoe ga je bepaalde situaties oplossen en aanpakken? Wat zal er allemaal gaan veranderen? Daarbij is het belangrijk om goed naar elkaar te luisteren en de mening van de ander te respecteren. Hoe moeilijk dat in een dergelijke situatie ook kan zijn. Uiteindelijk komt er ook in deze situatie een moment waarop je samen een beslissing moet nemen: laat het een bepaalde periode even los, beslis om te kijken of je samen een kind kunt krijgen of niet. Met namelijk bij de laatste optie (het besluit om niet samen een kindje te proberen te krijgen) kan er een besluit op volgen: blijf je wel of niet bij elkaar? Dat is met name afhankelijk van de grote van de kinderwens en de liefde voor elkaar. Besef je dat het niet zeker is dat je bij een ander wel een kindje zou kunnen krijgen en bekijk de mogelijkheden om toch veel met kinderen te zijn door bijvoorbeeld oppasmoeder te worden voor neefjes, nichtjes of buurkinderen. Natuurlijk blijft dat wel altijd anders dan een eigen kindje.

Hoe neem je de beslissing of je een kindje wilt en waar moet je aan denken?

De beslissing om te proberen een kindje te krijgen is natuurlijk met name emotioneel. Je moet een kindje willen, het leuk vinden om een gezin te stichten. Vaak krijg je dat gevoel wanneer je kinderen ziet spelen, met name kinderen van familie of vrienden of wanneer je een baby vast mag houden tijdens een kraamvisite. Om een definitieve beslissing te nemen om te proberen kinderen te krijgen, is het goed om ook naar praktische zaken te kijken. Je wil je kind toch wat te bieden hebben? Denk daarbij niet alleen aan de financiële kant, maar ook het kunnen bieden van tijd om liefde te geven. Sta stil bij je huidige leefsituatie: heb je een stabiele relatie, een geschikte woonplek, heb je tijd om voor een kind te zorgen of kun je daar tijd voor maken en zijn er mensen waar je af en toe op terug zou kunnen vallen? Meestal zijn dit de vragen waardoor mensen zich voornemen nog een paar jaar te wachten met gezinsuitbreiding. Uitstel is in dit geval geen afstel: je gebruikt die tijd om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor de mogelijke komst van een baby.

Geen kinderwens: neem niet te vroeg definitieve maatregelen zoals operatie

Wanneer je besluit dat je niet wilt proberen om kinderen te krijgen, neem dan niet te snel definitieve stappen zoals een sterilisatie operatie. Besef je dat je die stap altijd nog kan zetten, terwijl het ongedaan maken moeilijk of soms onmogelijk is. Het hebben van wel of geen kinderwens kan in een jaar of enkele jaren geheel veranderen.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eenzame kinderwensEen eenzame kinderwensJe hebt een partner en jullie zijn heel gelukkig samen. Niks kan jullie relatie in de weg staan! Maar dan begint het te…
Kinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnKinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnVolwassenen die bewust kinderloos zijn, moeten hun standpunt vaak uitleggen. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen een kin…
Risico op spijt na sterilisatie bij vrouwenRisico op spijt na sterilisatie bij vrouwenWanneer een vrouw geen kinderwens (meer) heeft, kan zij zich op verschillende manieren laten steriliseren: de eileiders…

Werken met de dramadriehoek in de hulpverleningWerken met de dramadriehoek in de hulpverleningTrianguleren, beter bekend als het werken met de 'Dramadriehoek', komt vaak voor in probleemsituaties. In gezinnen bijvo…
Leuke kinderspelletjes voor thuisLeuke kinderspelletjes voor thuisHet is, zeker tegenwoordig met de financiële crisis, niet altijd mogelijk om erop uit te trekken met de kinderen. De spe…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.