Help je baby om te leren kruipen en de wereld te ontdekken

Help je baby om te leren kruipen en de wereld te ontdekken De meeste baby's beginnen in de periode tussen de zeven en negen maanden met kruipen. Voor de ouder en de baby is het leren kruipen een grote stap. Door te kruipen zal de baby de wereld op een nieuwe manier leren ontdekken. Ook zal de baby meer bewegingsvrijheid hebben en wordt zijn wereld vergroot. Bovendien vergroot het kruipen de motorische en cognitieve ontwikkeling van de baby. Kruipen heeft dus een positieve invloed op de ontwikkeling van de baby. Zowel direct als later in zijn ontwikkeling.

Wat is kruipen precies?

De baby steunt op zijn armen en knieën. Hierbij houdt hij het evenwicht. Zijn armen en benen moeten samenwerken om te kunnen kruipen. Een ingewikkeld proces waarbij meerdere dingen tegelijk gedaan moeten worden. Om het kruipen mogelijk te maken moeten ook de linker en de rechter hersenhelft samenwerken. De baby zet tijdens het kruipen tegelijkertijd zijn rechterhand en zijn linkerbeen naar voren. Daarna zet hij zijn linkerhand en rechterbeen naar voren. Zijn handen en benen moeten samenwerken met elkaar. Ook is het belangrijk dat de baby zijn hoofd in balans weet te houden tijdens het kruipen. Het hoofd beweegt zachtjes mee tijdens het kruipen. Hierdoor heeft de baby de mogelijkheid om te kijken waar hij naar toe gaat en zich te focussen op wat hij wil pakken. De baby leert hierbij primitieve reflexen te onderdrukken zoals zijn asymmetrische tonische nekreflex (atnr) en zijn tonische labyrintreflexen.

Het atnr-reflex zorgt voor coördinatie tussen zijn ogen en zijn hand. Wanneer de baby naar zijn hand kijkt en zijn hoofd draait, strekt zijn arm zich en volgen de ogen het handje. Dit moet steeds meer automatisch gaan bij het leren kruipen.

Tonische labyrintreflexen zorgen voor spierspanning van het hoofd bij voor- en achterwaartse bewegingen. Hierdoor raakt de baby uit balans. Bij het leren kruipen moet de baby zijn evenwicht vinden en zich kunnen focussen op voorwerpen die verderop liggen.

De primitieve reflexen moeten onderdrukt worden, om posturale reflexen te ontwikkelen. De eerste drie en een half jaar worden posturale reflexen ontwikkeld. Deze zorgen voor het automatiseren van bewegingen, (rechtopstaande) controle, het evenwicht en de houding van de baby.

Bron: Regina Zulauf, PixabayBron: Regina Zulauf, Pixabay

Het belang van kruipen

  • Baby's die kruipen oefenen hun grove motoriek.
  • Kruipen is goed voor de emotionele ontwikkeling. De baby krijgt door te kruipen meer bewegingsvrijheid. Het lichaamsbesef en het zelfvertrouwen van de baby neemt toe.
  • Kruipen stimuleert de motorische ontwikkeling van de baby. De spieren worden getraind.
  • Kruipen stimuleert het ruimtelijke oriëntatiegevoel van de baby. Onder de tafel of achter de bank kruipen. De baby leert de ruimte om zich heen te ontdekken.
  • De baby werkt aan zijn conditie. Kruipen kost veel inspanning.
  • Door te kruipen oefent de baby het combineren van meerdere dingen. De baby moet zich tijdens het kruipen focussen op voorwerpen die verder weg en dichtbij zijn. Ook moet hij zich ondertussen voortbewegen en zijn balans houden.

Tips om te helpen met oefenen

Uiteindelijk zal de baby zelf het initiatief moeten nemen om te leren kruipen. Je kunt hem hier wel bij helpen.

Buikligging

Tijdens het op de buik liggen oefent de baby zijn rug- en nekspieren. Deze spieren heeft hij nodig om zijn hoofd rechtop en in evenwicht te kunnen houden. Ook bied je de baby daarmee de uitdaging aan om in plaats van vanuit rugligging, de omgeving via een andere blik te bekijken. Sommige baby's kunnen erg boos worden als het ze niet lukt om zich vooruit te bewegen. Kwel de baby dan niet te lang, maar geef ook niet op. Deze emotie geeft alleen maar aan dat de wil van de baby om te leren kruipen sterk aanwezig is.

Babygymnastiek

De arm- en beenspieren van de baby moeten voldoende ontwikkeld zijn om het eigen gewicht van de baby te kunnen dragen. Hierin kun je de baby helpen door het doen van kleine oefeningen. Let hierbij wel op dat de baby geen last heeft van zijn bekken.
  • Een goede oefening is het 'fietsen' met de benen van de baby. Hierbij wordt een fietsbeweging in de lucht gemaakt. De benen van de baby maken om en om kleine cirkelbewegingen, waarbij de knieën gebogen worden.
  • Een andere oefening is het aantikken van eigen handen en voeten. Dit doe je door vijf keer de armen van de baby te spreiden en elkaar weer aan te laten raken. Daarna doe je hetzelfde met zijn voeten. Vervolgens spreid je zijn linkerarm en zijn rechterbeen. Deze breng je weer vijf keer naar elkaar toe. Hetzelfde doe je met de andere kant; dus zijn rechterarm en zijn linkerbeen. Laat deze elkaar vijf keer raken.

Voeten ondersteunen

Zet je hand tegen de onderkant van de voeten van de baby. Hiermee geef je de baby steun en bied je de mogelijkheid aan de baby om zich af te kunnen zetten. Op die manier is het voor de baby makkelijker om zich vooruit te verplaatsen.

Uitdaging bieden

Daag de baby uit om te bewegen. Dit kun je doen door een speeltje van de baby net buiten handbereik te leggen, terwijl de baby op zijn buik ligt. Hiermee geef je de baby een goede reden om te leren kruipen, namelijk het mobieler zijn en daardoor meer dingen kunnen ontdekken. Vooral bewegend speelgoed is erg uitdagend. Wat ook goed werkt is om zelf een stukje van de baby af te gaan zitten en hem dan te roepen. Hiermee moedig je de baby ook aan om te leren kruipen.

Complimenten geven

Het aanmoedigen en complimenteren van de baby vormt een grote rol in de ontwikkeling van een baby. Een baby wil graag gecomplimenteerd worden. Dit geeft hem extra vertrouwen en doorzettingsvermogen. Mocht de baby zich op een vreemde manier proberen voort te bewegen, moedig dit dan alleen maar aan en probeer hier geen veranderingen in aan te brengen. Daarmee ontmoedig je zijn pogingen om zich te verplaatsen en het gaat er juist om dat de baby leert om zijn lichaam voort te bewegen.

Tenslotte zijn er altijd nog baby's die niet leren kruipen, maar direct gaan lopen. Ieder kind en ieder mens is immers uniek. Het overslaan van kruipen kan echter ook een voorteken zijn van dyslexie. Bij kinderen met dyslexie worden vaak neurologische functiestoornissen gevonden. Het niet kruipen kan als een uiting van een neurologische functiestoornis gezien worden. Houd bij niet kruipen de rest van de ontwikkeling van de baby dus goed in de gaten.

Het leren kruipen van een baby is vooral erg leuk. Geniet van ieder moment met je baby samen!

Lees verder

© 2016 - 2024 Neen1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer kan een baby zelfstandig zitten?Wanneer kan een baby zelfstandig zitten?Een baby leert zitten door veel te oefenen. Dat oefenen begint al na de geboorte en aan het eind van het eerste levensja…
Veelvoorkomende reflexen bij de babyVeelvoorkomende reflexen bij de babyEen baby kent, net als een volwassene, diverse reflexen. De belangrijkste reflexen bij de baby zijn de Moro-reflex, de a…
INPP-methode: leren afsluiten van (primitieve) reflexenINPP-methode: leren afsluiten van (primitieve) reflexenEr bestaat een groep kinderen waarvan, ondanks dat je het niet aan de buitenkant kunt zien, aspecten van de ontwikkeling…
De voetjes van je baby, hoe ontwikkelen ze zich?De voetjes van je baby, hoe ontwikkelen ze zich?Een baby ontdekt na ongeveer drie maanden zijn voetjes. Hij pakt ze vast en speelt ermee. Daarbij vouwt hij zijn beentje…

Het verschil tussen voogd en gezinsvoogdHet verschil tussen voogd en gezinsvoogdVeel mensen snappen niet het verschil tussen een voogd en een gezinsvoogd. Een voogd heeft zeggenschap over een kind, ee…
Kinderopvang: kies je een kinderdagverblijf of een gastouderAls je als moeder en/of vader werkt en de kinderen graag naar de opvang wil brengen dan kun je in Nederland kiezen uit m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Schwarzenarzisse, Pixabay
  • http://www.kijkopontwikkeling.nl/artikel/waarom-kruipen-belangrijk-ontwikkeling-kind/
  • http://www.inpp.nl/
  • http://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1365073670
  • https://www.ntvg.nl/artikelen/er-verband-tussen-onvoldoende-motorische-ontwikkeling-bij-de-zuigeling-en-latere-dyslexie/volledig
  • Afbeelding bron 1: Regina Zulauf, Pixabay
Neen1986 (5 artikelen)
Laatste update: 04-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.