Een nieuw leven is een feest waard - de babyshower!

Een nieuw leven is een feest waard - de babyshower! Er komen steeds meer gebruiken 'overgewaaid' uit andere landen. Zo ook de babyshower. Een nieuw leven op komst dat gevierd gaat worden in het bijzijn van familie en vrienden. Gezegd wordt dat de babyshower uit Amerika komt, maar is dat wel zo? Wat is een babyshower, waar wordt deze gehouden en wat kun je allemaal doen op deze speciale dag?

Waar komt de babyshower vandaan?

Ondanks dat vaak gesuggereerd wordt dat de babyshower over is komen waaien uit Amerika, is dit niet helemaal het geval. Het gebruik is officieel in India ontstaan. De zwangere vrouw werd in het zonnetje gezet, en de baby werd al welkom geheten in het bijzijn van een Hindu priester, familie, vrienden en kennissen. De zwangere vrouw werd verwend met cadeau's, en de baby ontving zegeningen en wensen om zo al te kunnen voelen en ervaren dat het geliefd is op de wereld.

Dit gebruik werd overgenomen door, in eerste instantie, alleen Noord-Amerika. Ook hier werden er cadeau's gegeven aan de zwangere vrouw, om zo haar baby-uitzet aan te vullen, en de financiële kosten iets te verlichten. Later nam ook Zuid-Amerika dit vervroegde kraamfeest over. Echter werd er hier voornamelijk geld gedoneerd in de vorm van een luiertaart. De 'babyshower-wave' heeft ook Europa bereikt.

De oorspronkelijke gedachte is, dat de babyshower alleen bedoeld zou zijn voor de eerstgeborene, maar deze regel is ook versoepeld en de zoetigheid wordt voor ieder kindje op komst flink uitgestald. Ieder nieuw leventje is een feestje waard!

De spelregels voor een geschikte babyshower

Wanneer wordt de babyshower gehouden?

Over het algemeen wordt de babyshower georganiseerd in het derde trimester van de zwangerschap. Dus zo ongeveer rond de zevende maand. De aanstaande moeder is dan over over het algemeen nog vrij mobiel, ofwel zij voelt zich nog tamelijk lichamelijk onbeperkt, en er is nog voldoende tijd om de baby-uitzet aan te vullen. Hier is echter geen vast geschreven regel voor. De babyshower kan gegeven worden wanneer het de visite, en de zwangere uiteraard, goed uitkomt en er met alle teugen van genoten kan worden. Dat is uiteraard het belangrijkst.

Waar wordt de babyshower gegeven?

Hier is geen vaste regel voor en de mogelijkheden zijn eindeloos. Het kan zowel bij de zwangere thuis (zorg eventueel in overleg met de partner van de vrouw dat het huis leeg is in verband met versieren en de verrassingsfactor), als bij een familielid thuis. Ook kun je de babyshower eventueel organiseren tijdens een high tea. Alles is mogelijk.

Wat doe je tijdens een babyshower?

Het internet bolt uit van de opties. Zo kun je iedere gast iets mee laten nemen (Amerikaans gebruik), of zelf alles verzorgen. Over het algemeen wordt er voldoende zoet en hartig aangeboden en worden er verscheidene spelletjes gedaan. Over het algemeen wordt het huis versierd in de kleuren van de aanstaande baby (indien bekend), of voor beide geslachten.

Voorbeelden babyshoweractiviteiten

 • Belly painten. Samen beschilderen jullie de zwangere buik met speciale verf tot een mooi geheel. Je kunt dit ook door een professional laten doen.
 • Babyvoedingspotjes raden. De zwangere moet geblinddoekt raden wat voor inhoud het potje voeding heeft.
 • Een canvas doek maken met wensen voor de aankomende baby; leuk voor in de babykamer. Deze canvas doek kan echter ook voor de mom-to-be gemaakt worden.
 • Babyfoto's van de gasten raden. Wie is het, maar dan anders.
 • Een pot maken met uitslagen. Wat wordt het, wanneer wordt het geboren, hoe zwaar zal het zijn? De winnaar wint een taart.
 • Luiers verschonen op poppen of beren.
 • Laat iedereen een wit shirt dragen met daarop vermeld of zij denken dat het een jongen of een meisje zal worden.
 • Dit kan eventueel uitgebreid worden met de naam waarvan jij denkt dat het zal gaan worden.
 • Rompertjes versieren. Iedereen maakt een persoonlijk rompertje voor de aankomende baby.
 • Kraanvogelmobiel maken. Het vouwen van de kraanvogel is een Japanse traditie, en staat voor geluk.
 • Kledinghangers versieren voor de kleding van de aankomende baby.

Hapjes voor tijdens de babyshower

 • Lange vingers gedoopt in chocolade en vervolgens in muisjes met de juiste kleur.
 • Ditzelfde kan gedaan worden met roomsoesjes of tompoezen.
 • Zwangere buiktaart.
 • Cakepops.
 • Mini cupcakes in champagneglazen.
 • Kwarktaart in aardbeiensmaak (meisje).
 • Gelukskoekjes.
 • Fruit bowl is altijd een gezonde en favoriete optie.

Tot slot

Al met al; wees creatief. En kijk naar de persoon in kwestie. Waar houdt zij van en waarvan juist niet? Het allerbelangrijkst is dat zowel de zwangere als de visite een gezellige dag heeft met elkaar en het nieuwe leven gevierd wordt.
© 2016 - 2024 Dominy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baby shower organiseren, tips, ideeënBaby shower organiseren, tips, ideeënBaby shower, organiseren, cadeau, games. Een babyshower wordt steeds meer gegeven en is bedoeld ter voorbereiding op het…
Hoe organiseer je een babyshower?Hoe organiseer je een babyshower?De vraag bij velen is: wat is een babyshower eigenlijk? Het is een gebruik dat vanuit Amerika naar West-Europa is gekome…
Babyshowers: het feest voor de zwangere vrouwEen babyshower is van oorsprong een Amerikaans fenomeen. Maar ook in Nederland wordt er steeds vaker een feest gegeven v…
Zwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestZwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestWe kunnen wel stellen dat anno 2018 de zwangerschap van een vrouw en de geboorte van een baby goed worden gevierd. Net a…

Scheidingsangst bij baby's: hoe ga je ermee om?Kinderen en volwassenen hebben een aantal basisemoties. Vreugde en verdriet zijn hier voorbeelden van, net zoals angst.…
Omgaan met geld moet worden aangeleerdOmgaan met geld moet worden aangeleerdVan de Nederlanders heeft anno 2016 zestig procent weinig tot geen geld achter de hand voor onvoorziene omstandigheden.…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Babyshower
 • https://nl.baby-showers.nl
 • https://nl.images.search.yahoo.com/yhs/search;_ylt=A7x9Unw5Q.lWkz0ASRmfKgx.?p=hapjes+babyshower&fr=yhs-iry-fullyhosted_003&fr2=piv-web&hspart=iry&hsimp=yhs-fullyhosted_003&type=wncy_ir_16_10
 • www.babyshowermoment.nl
Dominy (4 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.