Babyshowers: het feest voor de zwangere vrouw

Een babyshower is van oorsprong een Amerikaans fenomeen. Maar ook in Nederland wordt er steeds vaker een feest gegeven voor de zwangere vrouw. In dit artikel vind je meer informatie over hoe een babyshower gevierd wordt.

Babyshower: volgens tradities of eigen invulling?

Van oorsprong is het bij een babyshower de bedoeling dat er alleen vrouwen en kinderen aanwezig zijn. Zij vieren dan samen met de zwangere vrouw de op komst zijnde baby. Dat gebeurd natuurlijk met cadeautjes, lekkers om te eten en te drinken en met spelletjes. Daarbij is het belangrijk dat alles om baby’s draait: eten in de vorm van kinderspullen en ook de spelletjes zijn bedacht rond het thema baby. Zo heb je het spel waarbij je raadt wat er in een luier zit. Je smelt dan verschillende soorten chocolade repen in luiers en vervolgens moet je door te ruiken raden wat er in zit.

Deze amerikaanse versie van een babyshower zie je ook in Nederland terug, maar het is belangrijk om op te merken dat dit niet voor iedere aanstaande moeder geschikt is. Wij nederlanders zijn over het algemeen toch vrij nuchter en mede daardoor heeft niet iedereen zin om dergelijke spelletjes te doen of om het alleen maar over baby’s en kinderen te hebben. Juist voor de bevalling vindt een toekomstige moeder het misschien juist leuk om nog even ergens anders mee bezig te zijn. Je kan het eigenlijk vergelijken met een vrijgezellenfeest: dan vier je ook nog even je leven zoals het dan is.

Een babyshower wordt normaal gesproken voor de zwangere vrouw georganiseerd en het is daarom belangrijk dat de organisator stil staat bij de wensen van de zwangere vrouw. Zou die de spellen leuk vinden of juist niet? Wil die er inderdaad alleen vrouwen en kinderen bij, of zou die de komst van de mannen juist erg waarderen? Een babyshower kan namelijk ook gewoon een barbecue zijn met iedereen uit de desbetreffende vriendengroep. Wanneer je twijfelt over de invulling, informeer dan voor de zekerheid bij de partner. Wellicht hebben ze het er samen al over gehad (“Ik hoop niet dat ze een babyshower organiseren hoor, daar heb ik echt geen zin in, zeker niet met die spelletjes!”) en anders kan deze eens voorzichtig informeren.

Zeker als de babyshower een verrassingsfeestje wordt is de planning ook een belangrijk onderdeel van de organisatie. Plan op tijd een datum in, zodat iedereen kan (gebruik eventueel www.datumprikker.nl) en doe dat in overleg met de partner van de zwangere vrouw. Zo kan deze er voor zorgen dat ze dan ook tijd hebben en bijvoorbeeld verder een niet te zware planning hebben die dag (of de voorgaande dagen) zodat de zwangere vrouw ook fit genoeg is voor al het bezoek.

Het cadeau

Bij een feestje hoort meestal een cadeau en zo ook bij een babyshower. Je moet dan een aantal keuzes maken, zoals of je het cadeau met zijn alle samen geeft of dat iedere apart voor een cadeau zorgt. Denk daarbij ook aan het moment dat de baby geboren is: neem je dan als je op kraamvisite gaat opnieuw iets leuks mee?
Denk er verder over na of je gewoon één of meerdere leuke cadeautjes wilt geven of dat je het belangrijk vindt dat het cadeau nuttig is. Zeker als je samen een cadeau geeft, is het fijn dat het geld goed besteed is. Zeker omdat toekomstige ouders al veel uitgaven moeten doen. Overleg dan wat ze nog nodig hebben en welke versie ze dan zouden willen, want smaken verschillen enorm! Dat is iets om altijd rekening mee te houden als je een cadeautje koopt, want ook slabbertjes en rompertjes zijn smaakgevoelig. Al zijn deze minder kostbaar waardoor het minder erg is, als deze niet of nauwelijks gebruikt worden.

Tot slot: bedenk je dat het handig is om voor iedereen hetzelfde te doen. Spreek bijvoorbeeld af of je bij ieder kind (in de familie of vriendengroep) een babyshower geeft, of alleen bij het eerste kind bij iedere stel. Probeer ook de invulling van de dag en het cadeau niet te ver uit een te laten lopen. Het zou zonde zijn als een leuk initiatief voor scheve blikken zorgt.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe organiseer je een babyshower?Hoe organiseer je een babyshower?De vraag bij velen is: wat is een babyshower eigenlijk? Het is een gebruik dat vanuit Amerika naar West-Europa is gekome…
Zwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestZwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeestWe kunnen wel stellen dat anno 2018 de zwangerschap van een vrouw en de geboorte van een baby goed worden gevierd. Net a…
Een nieuw leven is een feest waard - de babyshower!Een nieuw leven is een feest waard - de babyshower!Er komen steeds meer gebruiken 'overgewaaid' uit andere landen. Zo ook de babyshower. Een nieuw leven op komst dat gevie…
Baby shower organiseren, tips, ideeënBaby shower organiseren, tips, ideeënBaby shower, organiseren, cadeau, games. Een babyshower wordt steeds meer gegeven en is bedoeld ter voorbereiding op het…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.