Zwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeest

Zwangerschap: babyshower, gender reveal party en kraamfeest We kunnen wel stellen dat anno 2018 de zwangerschap van een vrouw en de geboorte van een baby goed worden gevierd. Net als veel andere Amerikaanse feesten en tradities, beginnen de babyshower, gender reveal party en de dadchelor party ook in Nederland aan populariteit te winnen. Daarnaast kiezen ouders ook steeds vaker voor één groot kraamfeest in plaats van het ontvangen van losse kraambezoeken, ook wel de 'ouderwetse manier' genoemd.


Gender reveal party

Een Gender reveal party is een speciale gelegenheid waarop je iedereen tegelijkertijd laat weten of jullie een jongetje of een meisje verwachten. Voor dit feestje nodig je mensen uit die dichtbij jullie staan, zoals familieleden en goede vrienden. Het geslacht van de baby is rond de 20ste week voor het eerst te zien. Je kunt deze vervolgens op twee manieren bekendmaken: je kunt het de gasten zelf op het georganiseerde feest vertellen óf je zorgt ervoor dat je het geslacht nog niet weet en ook pas op het feest wordt verrast.

Bekendmaking door middel van een taart

De onthulling van het geslacht wordt vaak gedaan door middel van een taart. De taart biedt aan de buitenkant geen uitsluitsel. Als de aanstaande ouders de taart aansnijden, wordt de vulling zichtbaar. Deze is roze als het een meisje is en blauw bij een jongetje. Als je het geslacht pas wilt horen tijdens de 'de onthulling', kun je de echoscopie vragen om het geslacht op een briefje te schrijven en in een envelop te doen. Vervolgens kun je deze aan de bakker geven.

Bekendmaking door middel van een ballon

Willen jullie het geslacht van jullie baby op een originele manier bekend maken? Kies dan voor een megaballon! Deze ballon kun je vullen met blauwe of roze confetti. Hierdoor zal pas bij het lekprikken het geslacht van jullie kindje bekend worden.

Uiteraard zijn er nog vele andere manieren om het geslacht van jullie baby bekend te maken. Op Pinterest kun je volop inspiratie opdoen en ook andere websites staan vol goede ideetjes.

Babyshower

De meeste mensen denken dat een babyshower een typisch Amerikaans fenomeen is. Dat is echter niet het geval. Het gaat hier om een gebruik dat in India is ontstaan. De zwangerschap wordt op deze dag bevestig door een Hindu-priester. Tegenwoordig is de babyshower bedoeld als een verrassing voor de aanstaande moeder. Ze wordt deze dag verwend met mooie cadeau's, lekkere hapjes en leuke activiteiten. Meestal wordt de babyshower gehouden als de aanstaande mama ongeveer 7-8 maanden zwanger is.

Zes spelletjes om te doen tijdens de babyshower

 • Raad de buikomvang
 • Babyfoto raden
 • Rompertjes versieren
 • Babyvoeding proeven
 • Babyfoto raden
 • Spijkerpoepen met zwangere buik

Dadchelor party

De dachelor party is eigenlijk de mannelijke versie van de babyshower. In plaats van de aanstaande moeder, wordt dit keer de vader in spe in de watten gelegd. Het is gebruikelijk dat dit feestje wordt georganiseerd door een goede vriend of familielid. Aangezien dit feestje vaak in het teken staat van biertjes drinken, wordt de naam 'biershower' ook vaak gebruikt. Daarom heeft de dadchelor party meestal ook een mannelijk thema. Kies bij voorkeur een datum die een aantal weken vóór de uitgerekende datum ligt. Je wilt voorkomen dat de papa tijdens het feest wordt weggeroepen voor de bevalling.

Leuke activiteiten voor een dachelor party

 • Barbecuen
 • Een bezoek aan het casino
 • Golfen
 • Bierproeverijen
 • Paintball
 • Quadrijden

Vergeet vooral niet om een spel te spelen

Je kunt ervoor kiezen om originele babyshowerspelletjes in een mannelijk jasje te steken. Enkele andere leuke spelletjes om te spelen zijn:
 • In plaats van ‘Ezeltje Prik’, ‘Sperma zoekt eicel’
 • Luier-verwissel-race
 • Eet een potje babyvoeding
 • Draag een fopspeen in de mond gedurende 30 minuten

Kraamfeest

Kersverse ouders kiezen steeds vaker voor een kraamfeest (ook wel een babyborrel genoemd) waarbij iedereen in één keer wordt uitgenodigd. Dit is een zinvolle overweging als je veel kraambezoek verwacht. Over het algemeen organiseert men een babyborrel zo’n 4 tot 8 weken na de bevalling. Het is gebruikelijk dat gasten een kraamcadeau voor de baby aan de ouders geven. Zij zorgen vervolgens voor lekkere hapjes en drankjes.

Tips voor een geslaagd kraamfeest

 • Verstuur de uitnodiging van het kraamfeest mee met het geboortekaartje. Zo bespaar je kosten en het zorgt ervoor dat je geen onverwachts kraambezoek ontvangt.
 • Schakel hulp in. Vraag aan familieleden of zij op de kinderen kunnen letten en bijvoorbeeld rond kunnen gaan met de drankjes. Ook kunnen zij helpen met het versieren van de ruimte. Je kunt ook overwegen om het feest bij iemand anders te vieren, zodat je meteen na het kraamfeest naar huis kunt om uit te rusten.
 • Zorg voor een aparte ruimte voor de kinderen, zodat zij zich ook kunnen vermaken en de ouders ongestoord van jouw baby kunnen genieten. In deze ruimte kun je bijvoorbeeld een tekentafel plaatsen en leuke spelletjes.
 • Babyfoto's worden altijd erg gewaardeerd. Maak een mooi fotoboek van de eerste weken van de baby of regel een beamer om een diashow af te spelen.
 • Geef je gasten een bedankje mee als ze weggaan. Dit kan een foto zijn van jouw kind. Leg ook een gastenboek neer, zodat de bezoekers een boodschap achter kunnen laten.
© 2018 - 2024 Melanie1990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Gender Reveal Party: Onthulling van het geslachtDe Gender Reveal Party: Onthulling van het geslachtOm de komst van een baby te vieren worden allerlei feestjes georganiseerd. De baby shower, om de aanstaande moeder voor…
Hoe organiseer je een babyshower?Hoe organiseer je een babyshower?De vraag bij velen is: wat is een babyshower eigenlijk? Het is een gebruik dat vanuit Amerika naar West-Europa is gekome…
Een nieuw leven is een feest waard - de babyshower!Een nieuw leven is een feest waard - de babyshower!Er komen steeds meer gebruiken 'overgewaaid' uit andere landen. Zo ook de babyshower. Een nieuw leven op komst dat gevie…
Baby shower organiseren, tips, ideeënBaby shower organiseren, tips, ideeënBaby shower, organiseren, cadeau, games. Een babyshower wordt steeds meer gegeven en is bedoeld ter voorbereiding op het…

Baby-bespaartips: hoe kom ik aan goedkope babykleertjes?Baby-bespaartips: hoe kom ik aan goedkope babykleertjes?Babykleertjes komen in vele soorten en maten voor en in vele prijsklassen. Natuurlijk is het verleidelijk om superschatt…
Slaapwekker of slaaptrainer helpt kind bij opstaan uit bedSlaapwekker of slaaptrainer helpt kind bij opstaan uit bedEen slaapwekker of slaaptrainer leert je kind spelenderwijs wanneer het is toegestaan uit bed te komen. Slaapwekkers of…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LadyJO, Pixabay (bewerkt)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Babyshower
 • https://www.famme.nl/de-babyshower-voor-mannen-is-in-opkomst-de-dadchelor/
 • https://www.oudersenzo.nl/kraamfeest-hoe-ga-je-dit-aanpakken/
Melanie1990 (8 artikelen)
Laatste update: 17-04-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.