Papa of mama vaak en lang van huis? Maak een aftelkalender!

Papa of mama vaak en lang van huis? Maak een aftelkalender! Bij beroepen als zeeman, militair of marinier ben je vaak lang van huis. Als er dan kinderen in het spel zijn kan dat soms lastig zijn. Het is elke keer weer wennen als papa of mama weer weg gaat of weer thuis komt en het vergt behoorlijk wat planning en aanpassingsvermogen. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor de kinderen. Want hoe leg je een jong kind bijvoorbeeld uit dat papa of mama over 4 weken pas weer thuis komt? Vertellen dat het nog 28 nachtjes slapen duurt? Als je kind al in de leeftijd zit dat het zo ver kan tellen, dan nog is het voor een kind heel moeilijk om in te beelden hoe lang 28 nachtjes slapen is. Een oplossing die voor de meeste kinderen goed werkt is een aftelkalender.

Tijdsbesef door middel van een aftelkalender

Met een aftelkalender geef je je kind houvast. Het biedt structuur. Door je kind elke dag een stickertje te laten plakken, een kruis te zetten of een hokje door te krassen op de kalender, wordt het tijdsbesef van je kind een stukje duidelijker. Het wordt zichtbaar gemaakt. En natuurlijk is het ook dan nog lastig om te begrijpen, hoe lang bijvoorbeeld 4 weken is en wanneer papa of mama precies weer thuis komt. Maar toch geeft de kalender het kind een indicatie hoe lang het nog duurt en tegelijkertijd ook een stukje zekerheid en vertrouwen dat papa of mama ook echt weer thuis komt.

Alleen een aftelkalender?

Je kunt er voor kiezen om letterlijk alleen een aftelkalender te maken en deze enkel te gebruiken voor de momenten dat je man of vrouw van huis is. Maar je kunt ook een kalender maken die doorloopt, ook op de weken/maanden als het gezin compleet is. Zeker bij kinderen waar al wat beter mee te communiceren valt (vanaf 3 à 4 jaar) kan dit een goed idee zijn. Het hangt dus een beetje van de leeftijd en de behoefte van het kind af voor welke vorm je kiest. Niet alleen het toeleven naar het moment van thuiskomst, maar ook het voorbereiden van het afscheidsmoment is over het algemeen makkelijker voor je kind(eren) als het beeldend wordt gemaakt met behulp van een kalender. Het kind weet dan van begin af aan waar het aan toe is.

Inhoud

Wat zet je allemaal op de aftelkalender? Natuurlijk het moment dat de ouder weer thuis komt/is, door bijvoorbeeld huisjes te tekenen op de dagen dat het gezin compleet is. En bijvoorbeeld bootjes op de dagen dat de ouder op zee zit of de vlaggen van het land waar hij/zij naartoe op missie is. Maar daarnaast is het ook goed om andere belangrijke momenten op de kalender te plaatsen om het luchtig te houden en leuker te maken. Denk aan verjaardagen, feestdagen en vakanties. Hoe ouder je kind, hoe gedetailleerder je de kalender in kunt richten. Voor een kind dat al op de basisschool zit kun je het bijvoorbeeld ook nog aanvullen met school, zwemles, sport, kinderfeestjes of andere dingen die belangrijk zijn voor je kind.

Hoe maak je een aftelkalender?

Voor de allerjongsten is een simpele aftelkalender waarop de vakjes in de vorm van een cirkel of rechte lijn achter elkaar geplaatst zijn het beste te begrijpen. Als je kind eenmaal snapt dat je van links naar rechts moet lezen kun je er een echte maandkalender van maken. Het makkelijkste is om een jaarkalender te kopen en daar zelf op te gaan tekenen en/of schrijven. Maar je kunt ook zelf aan de slag met papier of karton. Ook kun je een krijtbord of whiteboard gebruiken. Alles is mogelijk! Dus laat je creativiteit de loop en maak er iets moois van! Of nog beter, maak de kalender samen met je kind(eren). Laat ze een tekening maken en zet daar de vakjes met nummertjes bij.

Vast ritueel

Bouw ergens op de dag een moment in dat er een stickertje op de kalender geplakt mag worden of een vakje mag worden doorgekruist. Maak er dus een vast ritueel van, bijvoorbeeld steeds voor het ontbijt of vlak voor het slapengaan.
© 2015 - 2024 Judithcool, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zeeman trouwjurkZeeman trouwjurkOp dinsdag 9 februari 2016 was het zover, Zeeman kwam met een eigen trouwjurk voor een zacht prijsje van € 29,99. De jur…
Nederlands Korps MariniersBijna elke kleine jongen droomt ervan: bij de politie, brandweer of het leger gaan. In ieder geval een held zijn: gevaar…
NCIS: Aflevering beschrijvingen van seizoen 2NCIS is de één van de meest populaire series op de Amerikaanse en Nederlandse tv. Het gaat over een team van speciaal ag…
Zeeman, we kopen er artikelen op het gebied van textielZeeman, we kopen er artikelen op het gebied van textielDe eigenaar Jan Zeeman had als credo: idealistisch denken maar pragmatisch doen. Hiermee is zijn bedrijf uitgegroeid tot…

10 leuke gezinsuitjes voor in de kerstvakantie10 leuke gezinsuitjes voor in de kerstvakantieDe kerstvakantie is bij uitstek een periode om er gezellig op uit te gaan met het gezin. Niet alleen de kinderen, maar o…
Langer thuis wonen als kind: 'het is hier geen hotel'Langer thuis wonen als kind: 'het is hier geen hotel'Jongeren wonen steeds langer thuis en blijven zo steeds langer in de fase tussen kind en volwassene hangen. De fase waar…
Judithcool (7 artikelen)
Laatste update: 24-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.