Nederlands Korps Mariniers
Bijna elke kleine jongen droomt ervan: bij de politie, brandweer of het leger gaan. In ieder geval een held zijn: gevaarlijke dingen doen, levens redden en als het kan ook nog veel avontuur. Sommige mensen jagen die droom na, sommigen niet. Als ze wat ouder zijn gaan ze wat meer op zoek naar wat ze precies willen. Eén van de mogelijkheden waar ze voor kunnen kiezen is om marinier te worden. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Kun je daar zomaar bij? En ben je niet de hele tijd van huis?
Nederlands Korps Mariniers
Een marinier is een militair die gespecialiseerd is in amfibische (= op water en land) acties. Ze zijn snel en mobiel inzetbaar, maar wel licht bewapend. In Nederland horen mariniers bij het Korps Mariniers. Dit is onderdeel van de Koninklijke Marine. Het Korps Mariniers heeft een aantal taken: beschermen van het grondgebied van de Nederlandse Antillen en Aruba en tegen terreur optreden. Ook wordt het Korps Mariniers ingezet bij vredesmissies. Het Nederlandse Korps is het op vier na oudste van de wereld en er functioneren op dit moment ongeveer 3000 mannen als marinier. Mariniers bestaan al vanaf de klassieke oudheid, alleen toen hadden ze zowel de functie om te roeien als te vechten. Later kwam er een functiescheiding tussen roeiers en soldaten. In 1665 werd er officieel het eerste regiment zee-infanteristen aan de marine toegewezen. De eerste commandant was Willem Joseph van Ghent. Tegenwoordig wordt 10 december 1665 gezien als oprichtingsdatum van het Korps Mariniers.
Opleiding
De belangrijkste eisen om bij Het Korps Mariniers te komen is dat je een man bent, minimaal 1.65 meter lang, minimaal 65 kg weegt en minstens 17 jaar en 6 maanden oud bent op de dag dat de opleiding begint. Daarnaast moet je ook ten minste het diploma VMBO Basisberoepsgerichte Leerweg hebben en voldoen aan de medische en psychologische eisen van de Koninklijke Marine. Op deze laatste twee wordt je getest. Ook wordt er verwacht dat je een goede conditie en veel kracht hebt en dit is niet voor niks. Mariniers bij het Korps Mariniers hebben meestal een operationele functie en zijn dus veel in beweging. Ze werken bij de marinierskazerne van acht tot vijf. Daar volgen ze lessen en bereiden ze zich voor op de volgende oefening of uitzending. Een oefening kan 1 dag of 1 week duren en kan overal ter wereld plaats vinden. Zoals in de bergen van Egypte of in de jungle van Suriname. Maar het verhaal wordt iets anders als je uitgezonden wordt. Dit kan van korte duur zijn, maar het kan ook zijn dat je 3 jaar gaat wonen op Curaçao.
Werken
Het leven daar is anders dan in Nederland, net als het leven aan boord van een schip anders is dan thuis. Aan boord wordt elke dag vers brood gebakken. Je eet in een apart verblijf en in een ander verblijf kun je je ontspannen. De officieren, onderofficieren, korporaals en matrozen hebben elk een apart verblijf, waardoor het personeel qua rang bij elkaar zit. De ruimtes waar ontspannen wordt kennen dezelfde indeling. Er zijn dus 4 aparte ‘ontspanningsruimtes.’ Daarentegen kan iedereen wel uit dezelfde gerechten kiezen. Afhankelijk van de rang wordt er alleen geslapen of in een verblijf van twee tot negen personen. Aan boord hebben mariniers ook vrije tijd. Deze kunnen ze gebruiken om films te kijken, studeren of mailen. Er kan ook gesport worden of men kan buiten gaan zitten. Echter, het schip is niet altijd aan het varen. Het kan zijn dat het voor onderhoud in Den Helder ligt. Overdag wordt er dan gewerkt en ’s avonds kun je naar huis. Als een marinier ver van Den Helder woont, kan hij doordeweeks aan boord in zijn eigen bed overnachten. Vrijdagmiddag ga je dan weer naar huis voor het weekend. Tijdens een reis ligt een schip één of meerdere weekenden in een haven. In je vrije tijd kun je van boord gaan en de stad bezoeken. Daarnaast hebben Mariniers standaard 41 vrije dagen per jaar die bestaan uit vijftien dagen zomerverlof, tien dagen winterverlof, vier vrij opneembare snipperdagen en twaalf dagen arbeidsduurverkorting. Bovendien kun je extra vrije dagen verdienen door in het weekend te werken.
De taak van een marinier is samengevat in de lijfspreuk van het Korps Mariniers. Qua Patet Orbis: zo wijd de wereld strekt. Of zoals de mariniers zelf zeggen: Qua Patet Obis, Semper Penis. Zo wijd de wereld strekt, altijd de lul. Je moet te allen tijde binnen 24 uur overal op de wereld inzetbaar zijn. Ter land, ter zee en in de lucht.
© 2010 - 2024 Ehsey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen