De verschillende soorten draagdoeken
Draagdoeken zijn hip, gemakkelijk en bieden een hoop voordelen in vergelijking met het gebruik van bijvoorbeeld een kinderwagen. Er zijn echter vele verschillende soorten draagdoeken op de markt. Grofweg kan er onderscheid gemaakt worden tussen draagdoeken van tricot, geweven draagdoeken en voorgevormde draagdoeken. Voor de beginnende dragers kan dit aanbod wat overweldigend zijn, want welke moet je nu kiezen?
Tricot draagdoek
Een tricot draagdoek is gemaakt van elastisch materiaal waardoor hij iedereen past. Het is de bedoeling dat je draagdoek alvast omknoopt voordat je kindje erin doet: pas als je de draagdoek goed strak om je heen hebt doe je kindje erin. Ook als je kindje uit draagdoek wil halen hoef je de doek niet eerst los te maken: omdat de stof zo rekbaar is kun je je kindje er zo uit halen. Dit kan erg handig zijn omdat tijd moeite en gedoe bespaart. Zeker als je ergens heen gaat kan het handig zijn om de doek alvast om te knopen zodat je op de plek van bestemming alleen maar je baby erin hoeft te leggen.
Een ander voordeel van de tricot draagdoek is dat relatief goedkoop zijn en makkelijk te verkrijgen. Zeker tweedehands kun je vaak voor een leuke prijs een mooie tricot draagdoek op de kop tikken. Daarnaast zijn tricot draagdoeken ook in de meeste babyzaken te koop: ze zijn dus makkelijk verkrijgbaar. Vaak kun je ze bij deze zaken ook nog even passen om te kijken of het gebruik van een draagdoek iets voor je is.
Een nadeel van de tricot draagdoek is dat ze niet lang bruikbaar zijn. Jonge baby's wegen nog niet zoveel, maar naarmate een baby ouder en dus ook zwaarder wordt bestaat de kans dat de draagdoek gaat doorhangen, en dus minder stevigheid biedt. Dit kan vervelend zijn voor zowel jou als je baby. Voor de eerste paar maanden kan een tricot draagdoek erg handig zijn, maar als je van plan bent om je baby langer dan een half jaar te dragen is het aan te raden om een geweven draagdoek aan te schaffen.
Een ander nadeel van de tricot draagdoek is dat ze erg warm zijn. In de wintermaanden hoeft dit uiteraard geen probleem te zijn, maar zeker in de zomer is dit niet erg prettig en zelfs potentieel gevaarlijk voor je kindje.
Geweven draagdoek
De geweven draagdoek is gemaakt van een sterke en niet rekbare stof. Omdat de stof niet meerekt moet je de doek omknopen met je kindje er al in. Dit kan zeker voor beginnende dragers een nadeel zijn, omdat het echt even oefenen kan zijn om de doek op een goede manier om te doen. Ook is de stof wat stugger dan een tricot doek, wat het omdoen ook moeilijker maakt. Oefening baart echter kunst en je zult al snel merken dat het omdoen van de draagdoek je steeds makkelijker afgaat.
Omdat de draagdoek is gemaakt van niet elastisch materiaal is er ook geen kans op doorhangen, ook niet als je kindje al wat zwaarder is. Hierdoor kun je een geweven draagdoek veel langer gebruiken dan een draagdoek van tricot: zelfs peuters en kleuters zou je eventueel nog kunnen dragen met een geweven draagdoek. Als je op stap gaat met je dreumes of kleuter kan het dus ook erg handig zijn om een draagdoek mee te nemen in plaats van een buggy. Een draagdoek neemt veel minder ruimte in beslag dan een wagen of buggy, weegt bijna niks en je hebt hem zo om geknoopt als je kindje moe begint te worden.
Geweven draagdoeken zegt er wel een stuk duurder dan tricot draagdoeken. Ook tweedehands draagdoeken zijn vaak erg duur: soms ligt de aanschafprijs van een gebruikte doek zelfs hoger dan de originele aanschafprijs. Dit kan te maken hebben met het feit dat een draagdoek alleen maar soepeler wordt naarmate hij vaker gebruikt wordt. Een soepele draagdoek zit comfortabeler en is makkelijker om te doen dan een draagdoek die net nieuw is. Om deze reden zijn draagdoeken die al gebruikt zijn vaak erg populair en dus nog behoorlijk aan de prijs. Bij het kiezen van een draagdoek is ook de maatvoering van belang. Niet iedere persoon is even naar even groot; omdat de stof niet elastisch is is het belangrijk dat je een draagdoek kiest goed bij jouw lichaam past zodat je hem goed kan knopen.
Geweven draagdoeken zijn minder warm dan tricot draagdoeken en dus erg geschikt voor in de zomer. Er zijn zelfs fabrikanten die speciale zomer draagdoeken hebben die extra dun en luchtig zijn.
De voorgevormde draagdoek
Een voorgevormde draagdoek is, zoals de naam al aangeeft, deels voorgevormd wat het omdoen makkelijker maakt. Vaak is er al een rugpand aanwezig en in sommige gevallen hoef je de doek niet eens te knopen naar kun je hem simpelweg vastgespen. de voorgrond draagdoek wordt ook wel “soft structured carrier” genoemd; er zijn echter ook andere typen voorgevormde draagdoeken zoals de Mei Tai.
Voorgevormde draagdoeken zijn erg comfortabel en gemakkelijk, zeker voor beginnende dragers. Dit type drager is in vergelijking met de andere draagdoeken echter wel behoorlijk aan de prijs. Daarnaast kun je niet alle typen voorgevormde draagdoeken direct vanaf de geboorte gebruiken ook dit kan uiteraard een nadeel zijn. De verdere voor- en nadelen komen overeen met die van de geweven draagdoek.