Draagdoeken voor baby's en kleuters

Draagdoeken voor baby's en kleuters Traditioneel is in Oosterse culturen het meedragen van baby of kleuter in een draagdoek zeer gebruikelijk. In de Westerse cultuur wordt eerder voor een kinder- of wandelwagen gekozen. Toch is de draagdoek in onze Westerse cultuur de laatste jaren flink in opkomst.

Oorsprong van de draagdoek

De oorsprong van de draagdoek kan gevonden worden bij de Indonesische slendang of sarong. Een gebatikte doek van ongeveer 2x1 meter. Een slendang wordt traditioneel door zowel vrouwen als mannen, om de heupen geslagen, gedragen als kledingstuk. Dezelfde doeken worden gebruikt als draagdoek. Inmiddels zijn verschillende soorten draagdoeken te koop, vaak met een trendy design. Niet alleen vrouwen maar ook mannen, kunnen hun kunt mee dragen in een draagdoek.

Emotionele en sociale ontwikkeling

Een kind in een draagdoek, neemt actiever deel aan het leven van de ouder(s), het gaat letterlijk waar de ouders ook gaan. Hier door wordt de baby of kleuter al snel betrokken bij alle activiteiten van het jonge gezin. Door de draagdoek kan het kind de prikkels ervaren in een veilige omgeving. In de draagdoek hoort het kind de hartslag van de ouder, voelt de lichaamswarmte en ruikt bekende geuren.

Lichamelijk en motorische ontwikkeling

Het kind beweegt mee de ouders en krijgt zo voldoende prikkels om een goede evenwichts- en tastzin te ontwikkelen. Door de wisselende houding van de ouder traint de baby in de draagdoek zijn motorische vaardigheden. Een draagdoek bevordert de motorische ontwikkeling van een kind. Door de houding van de baby of kleuter in de draagdoek zullen ook de heupen en rug van het kindje zich op een natuurlijk en juiste manier ontwikkelen.

Minder buikkrampjes

Door de voortdurende beweging heeft de baby een betere doorbloeding en spijsvertering. Baby's die in een draagdoek gedragen worden hebben veel minder last van buikkrampjes en spruw.

Borstvoeding

Voor vrouwen die borstvoeding geven heeft de draagdoek veel voordelen. Doordat de baby voortdurend lichamelijk contact heeft met de moeder, maakt zij meer prolactine aan. Prolactine is een hormoon dat zorgt voor de regulering van de melkproductie. Doordat de baby zich dicht op het lichaam en de borst bevindt, wordt het voor de moeder makkelijker te constateren wanneer de baby wil drinken.

Na enige oefening kan het kind gemakkelijk in de draagdoek aangelegd worden. Bij het dragen van een bh vergroot een speciale voedingsbeha dit gemak. Borstvoeding geven met een draagdoek kan zeer discreet gebeuren. Vrouwen dragen kunnen het kind overal bij zich dragen en voeden. De vrouw krijgt dus veel meer bewegingsvrijheid, omdat zij haar kind vrijwel overal op een discrete wijze borstvoeding kan geven.

Ander gemak

Wanneer men een kind vervoert in een wandelwagen of buggy, dan heeft geen handen meer vrij. Een wandelwagen neemt bovendien veel plaats in beslag, wat bijvoorbeeld lastig kan zijn in de drukke winkel of winkelstraat. Wanneer men met de auto op stap gaat; de draagdoek wordt op de achterbank gegooid, terwijl de buggy met veel moeite in de achterklep plaats.

Voor de ouders

Het meedragen van een kind voor de ouders lijkt zwaar. Vaak wordt gedacht dat het ook slecht is voor de rug van de ouders. Onderzoek heeft uitgewezen dat het juist zorgt voor een betere houding en een goede ontwikkeling van de rugspieren. wanneer het kind groter wordt, kan de draagdoek ook gebruik worden om het kind op de rug te dragen.

Een draagdoek aanschaffen

Er zijn veel winkels en websites die draagdoeken verkopen. Vaak worden de draagdoeken verkocht in trendy design. Naast de traditionele slendang zijn er ook diverse andere ontwerpen te koop. Wie geen draagdoek wil kopen, kan er altijd zelf nog een maken. Op deze website leest u, hoe u zelf een draagdoek maakt. Er zijn geen speciale babydraagdoeken of kleuterdraagdoeken, dezelfde draagdoek kan dus voor een lange periode gebruikt worden.
© 2009 - 2020 Basjobsen, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De verschillende soorten draagdoekenDe verschillende soorten draagdoekenDraagdoeken zijn hip, gemakkelijk en bieden een hoop voordelen in vergelijking met het gebruik van bijvoorbeeld een kind…
Geven van borstvoeding bij baby'sGeven van borstvoeding bij baby'sAls je net een kindje hebt gekregen, dan wil je er zo goed mogelijk voor zorgen. Het is dan ook belangrijk dat het kind…
Een peuter nog aan de borstEen peuter nog aan de borstHet geven van borstvoeding zie je weer steeds meer. Ook bij kunstvoedingsreclame's is het verplicht dat er wordt vermeld…
Borstvoeding en weer aan het werkBorstvoeding en weer aan het werkBorstvoeding is het beste begin voor je kleintje. Maar wanneer je weer aan het werk gaat, is het dan allemaal wel te doe…

Opvoeden: consequent, met veel aandacht en liefdeOpvoeden: consequent, met veel aandacht en liefdeKinderen zijn een geschenk! Opvoeden hoeft niet zo moeilijk te zijn zolang je maar consequent bent. Kinderen hebben graa…
Borst- en flesvoedingOngeacht of je baby fles- of borstvoeding krijgt, voor het voeden moet de tijd genomen worden. Het is belangrijk voor mo…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Draagdoeken voor baby's en kleuters"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Basjobsen
Gepubliceerd: Januari 2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!