Draagdoeken voor baby's en kleuters

Draagdoeken voor baby's en kleuters Traditioneel is in Oosterse culturen het meedragen van baby of kleuter in een draagdoek zeer gebruikelijk. In de Westerse cultuur wordt eerder voor een kinder- of wandelwagen gekozen. Toch is de draagdoek in onze Westerse cultuur de laatste jaren flink in opkomst.

Oorsprong van de draagdoek

De oorsprong van de draagdoek kan gevonden worden bij de Indonesische slendang of sarong. Een gebatikte doek van ongeveer 2x1 meter. Een slendang wordt traditioneel door zowel vrouwen als mannen, om de heupen geslagen, gedragen als kledingstuk. Dezelfde doeken worden gebruikt als draagdoek. Inmiddels zijn verschillende soorten draagdoeken te koop, vaak met een trendy design. Niet alleen vrouwen maar ook mannen, kunnen hun kind meedragen in een draagdoek.

Emotionele en sociale ontwikkeling

Een kind in een draagdoek, neemt actiever deel aan het leven van de ouder(s), het gaat letterlijk waar de ouders ook gaan. Hier door wordt de baby of kleuter al snel betrokken bij alle activiteiten van het jonge gezin. Door de draagdoek kan het kind de prikkels ervaren in een veilige omgeving. In de draagdoek hoort het kind de hartslag van de ouder, voelt de lichaamswarmte en ruikt bekende geuren.

Lichamelijk en motorische ontwikkeling

Het kind beweegt mee de ouders en krijgt zo voldoende prikkels om een goede evenwichts- en tastzin te ontwikkelen. Door de wisselende houding van de ouder traint de baby in de draagdoek zijn motorische vaardigheden. Een draagdoek bevordert de motorische ontwikkeling van een kind. Door de houding van de baby of kleuter in de draagdoek zullen ook de heupen en rug van het kindje zich op een natuurlijk en juiste manier ontwikkelen.

Minder buikkrampjes

Door de voortdurende beweging heeft de baby een betere doorbloeding en spijsvertering. Baby's die in een draagdoek gedragen worden hebben veel minder last van buikkrampjes en spruw.

Borstvoeding

Voor vrouwen die borstvoeding geven heeft de draagdoek veel voordelen. Doordat de baby voortdurend lichamelijk contact heeft met de moeder, maakt zij meer prolactine aan. Prolactine is een hormoon dat zorgt voor de regulering van de melkproductie. Doordat de baby zich dicht op het lichaam en de borst bevindt, wordt het voor de moeder makkelijker te constateren wanneer de baby wil drinken.

Na enige oefening kan het kind gemakkelijk in de draagdoek aangelegd worden. Bij het dragen van een bh vergroot een speciale voedingsbeha dit gemak. Borstvoeding geven met een draagdoek kan zeer discreet gebeuren. Vrouwen dragen kunnen het kind overal bij zich dragen en voeden. De vrouw krijgt dus veel meer bewegingsvrijheid, omdat zij haar kind vrijwel overal op een discrete wijze borstvoeding kan geven.

Ander gemak

Wanneer men een kind vervoert in een wandelwagen of buggy, dan heeft geen handen meer vrij. Een wandelwagen neemt bovendien veel plaats in beslag, wat bijvoorbeeld lastig kan zijn in de drukke winkel of winkelstraat. Wanneer men met de auto op stap gaat; de draagdoek wordt op de achterbank gegooid, terwijl de buggy met veel moeite in de achterklep plaats.

Voor de ouders

Het meedragen van een kind voor de ouders lijkt zwaar. Vaak wordt gedacht dat het ook slecht is voor de rug van de ouders. Onderzoek heeft uitgewezen dat het juist zorgt voor een betere houding en een goede ontwikkeling van de rugspieren. wanneer het kind groter wordt, kan de draagdoek ook gebruik worden om het kind op de rug te dragen.

Een draagdoek aanschaffen

Er zijn veel winkels en websites die draagdoeken verkopen. Vaak worden de draagdoeken verkocht in trendy design. Naast de traditionele slendang zijn er ook diverse andere ontwerpen te koop. Er zijn geen speciale babydraagdoeken of kleuterdraagdoeken, dezelfde draagdoek kan dus voor een lange periode gebruikt worden.
© 2009 - 2024 Basjobsen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spruw bij baby'sSpruw bij baby'sSpruw is een lastige aandoening zowel voor kind als moeder. Hoe kom je aan spruw, en belangrijker hoe kom je er van af?…
Infectieziekten bij kinderen – SpruwDe schimmel die Spruw veroorzaakt komt heel erg veel voor, maar meestal krijgt hij niet de kans om uit te groeien. Geluk…
Spruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw bij pasgeborenen en zuigelingenSpruw is zichtbaar als witte plekjes in de mondholte, en als je verder kijkt zitten ze vaak ook in de keelholte. Een pas…
Mijn baby huilt veel! Oorzaken en tips bij buikkrampjesMijn baby huilt veel! Oorzaken en tips bij buikkrampjesDe meeste pasgeboren baby’s zijn tijdens de eerste kraamweek nog erg rustig en vredig. Het is niet voor niets dat men va…

Opvoeden: consequent, met veel aandacht en liefdeOpvoeden: consequent, met veel aandacht en liefdeKinderen zijn een geschenk! Opvoeden hoeft niet zo moeilijk te zijn zolang je maar consequent bent. Kinderen hebben graa…
Borst- en flesvoedingOngeacht of je baby fles- of borstvoeding krijgt, voor het voeden moet de tijd genomen worden. Het is belangrijk voor mo…
Bronnen en referenties
Basjobsen (20 artikelen)
Gepubliceerd: 18-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.