Halloweenspeurtocht met leuke en griezelige opdrachten

Halloweenspeurtocht met leuke en griezelige opdrachten Over Halloween werd vroeger met geen woord gerept. Nu is 31 oktober een datum die in eenieders kalender staat. Op 31 oktober is het immers tijd voor een leuke Halloweenparty, een gezellig Halloweendiner thuis of een heuse Halloweenspeurtocht voor groot en klein. Wil je zelf zo'n Halloweenspeurtocht in elkaar steken, dan heb je natuurlijk ideeën nodig. Wat dacht je van ijshandschoenen zoeken, de Halloweenfilmklassiekerstest en de pompoenenzoektocht?

Halloween: tijd voor een feestje!

Op 31 oktober wil iedereen wel iets leuks of griezeligs doen voor Halloween. Waar er vroeger met geen woord gerept werd over dit heidens feest, worden er nu overal lampiontochten georganiseerd, worden er thuis heuse Halloweendiners in elkaar gestoken en zijn er volop Halloweentochten. De max zijn natuurlijk de Halloweenspeurtochten waarbij je in groep allerlei opdrachten moet uitvoeren en moet trachten de snelste en de slimste te zijn om als eerste aan te komen of om het meeste punten bij elkaar te sprokkelen.

De Halloweenspeurtocht

Een speurtocht is altijd leuk maar een Halloweenspeurtocht is natuurlijk de max. Wanneer je de speurtocht zelf in elkaar moet steken, beleef je zeker al veel plezier aan de voorbereiding. Naargelang de leeftijd van de deelnemers kan je het leuk, spannend, griezelig, eng of vies maken.

Het doel van de speurtocht

Het doel van de speurtocht is om zoveel mogelijk opdrachten op te lossen om hints te krijgen om verder te kunnen of om stukjes van een puzzel te vinden. De deelnemers worden in groepen verdeeld en de groepen moeten tegen elkaar spelen. Aan de start wordt een omslag gegeven met een eerste hint. Dit kan een foto zijn of een gecodeerde boodschap over de plaats waar je naartoe moet. Op die plaats ligt een eerste opdracht. Los je die goed op, dan krijg je een hint voor de volgende opdracht. Zo ga je al de opdrachten af. Telkens je een opdracht correct hebt uitgevoerd, kan je verder. Anders moet je terug naar de start om je opdracht op te halen en verlies je tijd en punten. Doel is om als eerste terug aan de start te komen en om zo veel mogelijk opdrachten correct te hebben uitgevoerd.

Leuke ideeën

Ga je een speurtocht doen met jonge kinderen, dan kan je het niet echt griezelig maken, tenzij je een paar slapeloze nachten wil doorbrengen nadien. Beter is het om het ludiek te houden. Ook het terrein waarop de speurtocht gebeurt, mag niet te groot zijn (een park, een speeltuin, de tuin) en de omgeving moet liefst bekend zijn (eigen wijk, winkelstraat).

Enkele losse ideeën voor opdrachten en beloningen

Verschillende outfits
Geef de ploegen allemaal een verschillende outfit. Deze kan heel simpel gemaakt worden van een zwarte vuilniszak waarop je per ploeg een detail aanbrengt, verschillend per ploeg. Denk hierbij aan een wit spook, een oranje pompoen, een skelet, een groene hand, een heksengezicht enzovoort. Dit detail kan klein zijn en op de sluiting vooraan worden aangebracht of kan groot zijn en op de rug worden aangebracht. Kleef het goed vast zodanig dat de leden van een ploeg elkaar goed kunnen vinden.

Lampion of zaklamp
Geef de deelnemers allemaal een lampion of een zaklamp mee. De vele lichtjes in het donker zorgen op zichzelf al voor een griezelig effect.

Aanduiding
Op de plaats waar een opdracht moet worden uitgevoerd, kan je een pompoentje of een spookje hangen. Voor kleine kinderen kan het al heel opwindend zijn om al die aanduidingen te zoeken.

Prijs
Voorzie aan het einde een prijs voor elke deelnemer. Dit hoeft niet groot of duur te zijn en mag best iets om te eten zijn. Zo kan je
bijvoorbeeld een grote mand klaarzetten waarin een aantal groene servetten liggen met daarop mandarijntjes. Op de mandarijntjes kan je leuke gezichtjes tekenen zodanig dat het kleine pompoentjes lijken. Of je kan cupcakes bakken en ze in het Halloweenthema versieren.

Opdrachten
De opdrachten moeten eenvoudig en niet te eng zijn. Denk aan het zoeken van neppompoenen met eenvoudige opdrachten in (het zingen van een heksenliedje, het invullen van "griezelige" woorden in een voorleesverhaal, het bedenken van een griezelig dansje, het vinden van een pompoenpiñata en deze stukkloppen, het spinhappen, een voeldoos met "vieze" dingen erin, potjes met eetbare dingen in die moeten geproefd worden, enzovoorts. Zet of verstop hier en daar ook een pompoen waar niets inzit of waar een "eng" plastic of snoepbeest inzit. Zo hebben de kleintjes ook eens iets waar ze van schrikken.

Enge ideeën

Wanneer de deelnemers adolescenten en volwassenen zijn, mag het best wat enger. Je kan werken op een veel groter terrein (bos, kerkhof, strand). Hoe meer bomen en hoekjes en kantjes, hoe beter.

Enkele losse ideeën

Lakens en slierten
Hang tussen de bomen lakens. In het donker zullen de takken schaduwen werpen op het laken wat zorgt voor een griezelige sfeer. Bovendien zal je je weg tussen de lakens moeten zoeken en ... je weet nooit wat of wie zich achter zo'n laken bevindt! Hang slierten papier of lint aan bomen of struiken. Wanneer je voorbij komt, zullen de slierten over je gezicht en over je lichaam glijden. De deelnemers weten niet wat het is en zullen telkens weer schrikken.

IJshandschoenen
Maak ijshandschoenen met iets lekkers erin. Om een ijshandschoen te maken heb je plastic handschoenen nodig, liefst doorschijnend. Hierin doe je ijs of vruchtensap. Je schrijft een boodschap op een papiertje en dit steek je in een plastic doosje of filmrolletje. Dit duw je ergens in de massa. Om het nog enger te maken, kan je er ook nog vieze plastic of snoepdieren insteken. Giet ook wat grenadinesiroop in de handschoen zodanig dat dit net bloed lijkt. Dit zet je dan in de vriezer en laat je opstijven. Net voor de speurtocht begint, hang je de handschoenen in het bos, één voor elke deelnemende groep. Als je het extra moeilijk wil maken, schrijf je de naam van de groep op de handschoen. Elke groep moet nu zijn eigen handschoen vinden. Een van de opdrachten kan zijn dat je de ijshandschoen moet vinden, helemaal moet leegeten en dan de opdracht uitvoeren die er inzit. Om het nog enger te maken kan je aan de handsschoen een lichtje hangen waardoor de inhoud er griezelig doorschijnt.

Snoepspinnen en snoepwormen
Spin- of wormhappen in het donker is ook een mogelijke opdracht voor volwassenen. Je hangt snoepspinnen of snoepwormen aan de takken van een boom. De deelnemers moeten nu allemaal minstens één worm of spin van de boom happen. Zet een eng muziekje op of zet iemand bij de boom die telkens zegt dat de deelnemers moeten opletten. In de boom zitten immers ook echte kevers, spinnen, wormen, etc. Wie durft nog happen?

Eng geluid
Neem op voorhand hondengehuil of kattengejank op en laat dit luid afspelen. Op de plaats waar het geluid vandaan komt, ligt een opdracht.

Blinddoeken
Laat de deelnemers een afgebakend stuk van het parcours geblinddoekt aflopen. Ze moeten hiervoor lijnen volgen die tussen de bomen afgespannen zijn. Vergeet vooral de enge muziek niet en iemand die de deelnemers geregeld de stuipen op het lijf jaagt door bijvoorbeeld met een veertje in hun gezicht te kittelen of enge kreten te slaken. Wie de uitgang vindt van het touwendoolhof, moet weer een opdracht uitvoeren.

Ideeën waar je je hersens voor moet gebruiken

Voor sommige opdrachten ga je de deelnemers verplichten om hun hersens wat te laten kraken. Aangezien het een speurtocht is, kan je de opdrachten in mini-doodskoppen steken en ergens in het bos verstoppen met een aanwijzing waar de doodskop ligt. Dit kunnen bijvoorbeeld de coördinaten zijn die ze als beloning bij het oplossen van een vorige opdracht krijgen en die ze moeten ingeven in hun smartphone, je kan de plaats aanduiden met een lichtgevende pijl, met een elektrisch kaarsje, etc). Ook de beloning kan iets hersensachtig zijn (een vieze pudding of een spaghetti met heel veel tomatensaus).

Losse ideeën voor opdrachten

Woorden verzinnen
Maak zo veel mogelijk woorden met de letters van bijvoorbeeld het woord "Halloweenspeurtocht". De ploeg die de meeste woorden verzint en binnenbrengt, krijgt op het einde een punt extra. Dit is een opdracht die je onderweg kan oplossen. Al voortlopend verzin je woorden en een persoon schrijft ze op

Oneliners uit griezelfilms
Op verschillende plaatsen worden oneliners uit griezelfilms verstopt. Eerst moet je ze allemaal vinden en dan moet je raden uit welke film welke oneliner komt. Zo heb je bijvoorbeeld "Here comes Johnny", "I see dead people", "Say hello to my little friend", "I'll be back", "I wanna play a game", etc. Elk goed antwoord levert je weer een punt op aan het einde van de rit.

Foto's uit griezelfilms
Zelfde principe als hiervoor maar dan met foto's uit griezelfilms. Je verstopt de foto's op enge plaatsen en daarna moeten de mensen raden uit welke griezelfilm de foto afkomstig is. Elk goed antwoord is een punt waard.

Een griezelverhaal vervolledigen
In een doos met vieze dingen zitten woorden op papiertjes verstopt. Eerst moet je natuurlijk al de papiertjes uit de brij vissen, daarna moet je het juiste woord op de juiste plaats in het verhaal krijgen. Ook hier zijn weer bonuspunten te verdienen.

Rebus
Onderweg kom je een griezel tegen. Deze griezel zal je een rebus laten oplossen. De elementen van de rebus zijn natuurlijk Halloween gerelateerd. Een goede oplossing staat gelijk aan punten scoren. De griezel wijst je de weg naar de volgende opdracht.

Geheimschrift
Aan de hand van boodschappen in geheimschrift kan je te weten komen hoe je moet lopen. De boodschappen moet je natuurlijk eerst zelf ontcijferen.

Foto's
Aan de hand van foto's die in het donker zijn getrokken, weet je hoe je moet lopen. Als je tenminste het voorwerp van de foto herkent! Wie het liever moeilijker heeft, kan werken met detailfoto's. Tracht foto's te maken van griezelige dingen: een kale boom met een specifieke vorm, een kruis op een kerkhof, een smeedijzeren detail van een poort, etc.

(Oplossing voor de oneliners: 1) The Shining - 2) The sixth Sense - 3) Scarface - 4) The terminator - 5) Saw)
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Speurtochten: opdrachten voor een geslaagde speurtochtSpeurtochten: opdrachten voor een geslaagde speurtochtEen (verjaardags)feestje met een speurtocht is altijd een topper. Maar hoe verzin je leuke opdrachtjes? Zoek niet langer…
Het ultieme griezelfeest - Halloween!Halloween is niet alleen een griezelfeest dat in de Verenigde Staten populair is. Ook in Nederland kom je steeds vaker H…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…

De peuterpuberteit: Ik ben twee en ik zeg nee!De peuterpuberteit: Ik ben twee en ik zeg nee!Rond het tweede levensjaar komt je kindje in de zogenaamde peuterpuberteit. Je kindje gaat grenzen verkennen, krijgt een…
De verschillende soorten draagdoekenDe verschillende soorten draagdoekenDraagdoeken zijn hip, gemakkelijk en bieden een hoop voordelen in vergelijking met het gebruik van bijvoorbeeld een kind…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 26-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.