(Voor)lezen is leuk en leerzaam

(Voor)lezen is leuk en leerzaam Voorlezen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook enorm leerzaam. Kinderen die al van jongs af aan voorgelezen worden hebben een enorme voorsprong in hun woordenschat. Ook hebben zij profijt van het voorlezen wanneer zij zelf gaan leren lezen. Zelf lezen is ook iets waar je als ouder en kind samen van kunt genieten. Laat zien aan je kind dat lezen leuk is zodat zij er zelf ook plezier aan beleven!

Voorlezen

Voorlezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, maar naast dat het heel belangrijk is is het ook heel erg gezellig en knus. Je kan al beginnen met voorlezen wanneer je kind een maand of 3 is. In het begin bestaat voorlezen voornamelijk uit het laten zien van plaatjes en het praten over de plaatjes. Maar door het kijken en praten over de plaatjes zal een kind, ook van 3 maanden oud, beter begrijpen wat je zegt en wat er om hem heen gebeurd. Naarmate je kind ouder wordt kunnen de boekjes uitgebreid worden naar prentenboeken met meer woorden en al snel zal je zien dat je hele verhalen voorleest.

15 minuten per dag

15 minuten (voor)lezen per dag draagt al enorm bij aan de taalontwikkeling van een kind. Het is dan ook niet voor niks dat er verschillende instanties met de actie "Kwartiermakers" zijn gestart. Zij willen de krachten bundelen van organisaties om het 15 minuten leesritueel tot een succes te maken. Gewoon lezen op school, zonder dat de juf of meester naderhand allerlei vragen gaat stellen over het boek of dat je zelf een boekpresentatie moet geven. Nee de bedoeling is gewoon elke dag 15 minuten vrij lezen en plezier krijgen in het lezen. Maar ook het lezen thuis willen zij stimuleren. Want pas bij het lezen thuis en op school schieten de prestaties omhoog.

Ontwikkeling

Voorlezen is niet alleen gezellig voor zowel de ouder (voorlezer) als het kind, maar ook ontzettend leerzaam. Je zou denken dat alleen de woordenschat gestimuleerd wordt, maar dat is zeker niet zo. Een kind leert ook geconcentreerd te luisteren wanneer er een verhaal wordt verteld. Daarbij leren ze ook hoe een goede zin gemaakt wordt. En wanneer je praat met het kind over het boek gaan ze ook nog eens actief met taal aan de slag.
Naast dit alles wordt door voorlezen ook de fantasie van het kind geprikkeld. Of wanneer het om een realistisch onderwerp gaat leren zij meer over de wereld om hen heen.

Met deze ontwikkeling kan je al heel vroeg beginnen. Ouders denken vaak pas met voorlezen te kunnen beginnen vanaf een jaar of 1, maar met ongeveer 3 maanden kan je al starten met plaatjesboeken. Hier gaat het dan nog niet om het verhaal, maar meer om het aanwijzen en benoemen van de plaatjes. Vanaf ongeveer 9 maanden komen dan de boeken met zeer korte verhaaltjes. Het is ook een kwestie van kijken naar je eigen kind. Het ene kind zal sneller aan echte verhalen toe zijn dan de ander. Dat ligt er ook aan of ze een verhaal kunnen begrijpen en hoe lang zij zich kunnen concentreren als je voorleest.

Waar en hoe lezen

De meeste ouders lezen voor het slapen gaan en dat is een prima, rustig moment. Toch kan het ook op andere momenten van de dag. Als het maar een rustige plek is.
Kinderen kunnen vragen stellen over het boek tijdens het lezen en dat is helemaal niet erg. Al is het natuurlijk soms weleens vervelend als het te vaak gebeurt, maar kennelijk zijn het voor hen belangrijke vragen. Als ze wat ouder worden, en het is verder geen dringende vraag, kan je het uitstellen om er na het voorlezen over te praten. Je kan ook praten over de plaatjes en vragen stellen over de kaft om hen te betrekken bij het verhaal.
Wanneer de aandacht verslapt is het tijd om te stoppen!

Wanneer stoppen met voorlezen?

Als je kind in groep 3 zit leert het zelf lezen en dat is een mooi moment om niet meer voor te lezen! NEE natuurlijk niet!! Voorlezen blijft leuk! Zelfs kinderen in groep 8 vinden het nog heerlijk om voorgelezen te worden. Toch zie je het maar al te vaak dat wanneer kinderen zelf kunnen lezen de ouders stoppen met voorlezen. Bij veel kinderen vergaat dan ook snel het plezier in lezen. Samen lezen is en blijft leuk. Samen de spanning van een boek delen. Een optie is om een boek te kiezen voor het voorlezen en een boek om het kind zelf te laten lezen. En in het begin zal het kind dan nog voorlezen aan de ouder tot dit zo goed gaat dat dit niet meer nodig is. En dan duidelijke afspraken maken tot waar gelezen mag worden en het licht uit moet anders kan er weleens om 21:00 geroepen worden dat er een boek uit is en dat is ook niet de bedoeling!

Welke boeken zijn leuk

Tegenwoordig zijn er zo ontzettend veel leuke boeken dat er geen beginnen aan is om een lijst te gaan maken met leuke boeken. Het is ook zeer afhankelijk van het kind en de ouder wat deze leuk vinden om te lezen. Enkele tips kunnen wel gegeven worden al worden ze voor de oudere kinderen echt heel persoonlijk.

Voor de peuters zijn leuke en herkenbare boekjes de boekjes van Bobbi, geschreven door Monica Maas. Elke boekje heeft een duidelijk en herkenbaar thema. Over "Bobbi in de speelzaal" is hier meer informatie te vinden.
Ook de bekende boekjes van Eric Carle zoals "Rupsje nooitgenoeg" zijn tijdloos en blijven leuk.

In de kleuterleeftijd kan er begonnen worden met de wat langere verhalen. De spanningsboog is wel afhankelijk van het kind. Er zijn vele leuke voorleesboeken te vinden. Bekende schrijvers met voorleesboeken zijn Carry Slee, Paul van Loon, Jacques Vriens en Marianne Busser en Ron Schröder.

Wanneer de kinderen ouder worden zal het kind echt een eigen smaak ontwikkelen. Wat de een leuk vindt zal de ander echt totaal niks aan vinden. Er zijn tegenwoordig zoveel schrijvers en even zoveel verhalen dat tips daarin geven erg lastig is. Tijdens de Kinderboekenweek worden de populaire titels in de boekwinkels altijd goed tentoongesteld. En verder is het gewoon goed zoeken en kijken wat er in de smaak valt.

Tips

Vooral veel lezen en voorlezen blijft dus de tip. Omdat boeken kopen nogal duur is, blijft een abonnement op de bibliotheek het goedkoopst. Voor kinderen is deze vaak nog gratis. Bij de meeste bibliotheken kunnen boeken ook gereserveerd worden wanneer deze niet in de eigen vestiging staan, maar wel in de omgeving. Zo kan je dus eigenlijk altijd het boek lezen wat je wil als je maar handig bent met de computer om de reservering te maken!
© 2014 - 2024 Avdoren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderboekenweek informatieKinderboekenweek informatieDe Kinderboekenweek bestaat al sinds 1955. Ieder jaar in oktober wordt er een Kinderboekenweek gehouden, met steeds weer…
Voorlezen is leukVoorlezen is leukVoorlezen is leuk maar niet alleen dat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, leert ze hoe de taal in elkaar…
Leesbevordering vergroten met behulp van werkvormenLeesbevordering vergroten met behulp van werkvormenLeesplezier hebben is erg belangrijk voor de schoolperiode en de toekomst van kinderen. Het is dus belangrijk om kindere…
Voorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen is goed voor kinderen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk. Voorlezen kan een feestje zijn voor z…

Wat kinderen leren tijdens het spelenWat kinderen leren tijdens het spelenKinderen spelen. Zelfs in oorlogsgebieden en arme landen waar kinderen weinig tot niets hebben, wordt er gespeeld. Spele…
Sportief feest voor kinderen zoals VoetbalverjaardagSportief feest voor kinderen zoals VoetbalverjaardagAls meisje of jongen van 4 t/m 12 jaar is een verjaardagsgeschenk in de vorm van een sportieve activiteit zoals een voet…
Bronnen en referenties
  • http://www.kwartiermaker.nu
  • http://kwartiermaker.nu/?page_id=97
  • http://www.opvoedadvies.nl/voorlees.htm
Avdoren (15 artikelen)
Gepubliceerd: 29-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.