De eerste periode met je pasgeboren baby
Eindelijk is het zo ver. De bevalling is achter de rug je gaat naar huis met een prachtige pasgeboren zoon of dochter. Een spannende nieuwe tijd breekt aan. Wat kan je verwachten van je baby die eerste tijd als ouders. Tegen welke moeilijkheden kan je tegen aanlopen? Wat is eigenlijk normaal die eerste periode?
Slaapgebrek
Een pasgeboren baby moet om de drie uur eten. Het maagje van het kleintje is gewoon nog niet groot genoeg om langer zonder voedsel te kunnen. Veel slaap krijg je dus niet. Geef je flesvoeding dan kan heb je de optie om af te wisselen met je partner. Bij borstvoeding is dat moeilijker of je moet gaan kolven. Na een aantal weken zal je zien dat er meer tijd tussen de voedingen zit. Op het moment dat je baby 5 uur achter elkaar kan slapen noem je dit al doorslapen. Meestal kan een baby van rond de 3 maanden doorslapen. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Elke baby is anders.
Borstvoeding
Geef je borstvoeding. Dan zal je merken dat dit de eerste dagen niet soepel gaat. Je baby moet leren hoe hij of zij moet drinken aan de borst. Jouw borsten moeten wennen aan het zogen. Dit kan verdomde pijn doen. Na een aantal weken zal het voeden steeds makkelijker gaan. Tips over borstvoeding kan je op de website van
borstvoedingsorganisatie La Leche vinden.
Groeistuipen
Het zenuwstelsel van je kindje is nog lang niet af. Hierdoor krijgt je baby de zogenaamde groeistuipjes. Dit zijn onwillekeurige samentrekkingen van de spieren in het gezicht. Het lijkt dan wel als of je baby alle gezichtsuitdrukkingen oefent die hij later in het leven nodig heeft. Tijdens een stuipje kan je de eerste keer de glimlach van je kindje zien. Al doet je baby dit niet bewust, het is toch leuk om te zien. Na een paar maanden stoppen de groeistuipjes vanzelf. Tip; maak een filmpje! Later vind je dit heel leuk om terug te zien.
Meconium
De eerste ontlasting wordt meconium genoemd. Dit is donkergroene tot gitzwarte kleverige poep. De baby heeft in de baarmoeder vruchtwater met daarin afvalstoffen en celmateriaal ingeslikt. Dit komt er in de vorm van meconium weer uit. Na ongeveer 3 dagen verandert de kleur van de ontlasting naar gelig en wordt de consistentie meer waterig. Dit is verteerde melk.
Bergen luiers verschonen
De eerste paar weekjes na de geboorte heeft je baby na iedere voeding een schone luier nodig. Dit betekent dat je elke 3 uur een luier aan het verschonen bent. Je hebt er dus een stuk of 8 per dag nodig. Dit zorgt er wel voor dat je in no-time een expert luierverschoner bent. Tip; koop van te voren niet te veel luiers in de kleinste maat. Je weet niet hoe groot je kindje is als het geboren wordt. Meestal zijn baby's binnen de kortste keren uit maat 1 gegroeid of passen deze maat direct al niet.
Darmkrampjes
Het spijsvereringsstelsel van je baby is nog niet helemaal af. Je baby kan daardoor last krijgen van darmkrampjes. Dit is heel vervelend. Het kan ervoor zorgen dat je baby pijn heeft en veel moet huilen. Na een maand of 3 zal je zien dat de krampjes een stuk minder worden. Tot die tijd kan kan je tijdens een krampaanval proberen om het ongemak voor je baby te verlichten door:
- Met de beentjes te fietsen om zo de lucht uit zijn darmpjes te laten ontsnappen
- Een lekker warm bad te geven. De warmte ontspant.
- Dicht tegen je aan in een draagzak of doek te dragen. De ronde houding helpt tegen de krampjes en het horen van je hartslag ontspant.
- In een hangmat in de box te leggen. Hier is het ook de rond houding die helpt
Geniet
De eerste 3 maanden met je baby is een zware maar unieke tijd. Je bent blij dat je een baby hebt maar ook uitgeput door het gebrek aan slaap. Probeer toch te genieten van deze tijd. Hou in gedachten dat het als je baby 3 maanden is het meestal allemaal een stuk makkelijker wordt.