Alternatief voor beschuit met muisjes
Als er een baby geboren wordt, is het de traditie dat de kraamzorg beschuit met muisjes uitdeelt aan het kraambezoek. Al in 1860 werden bij de geboorte beschuit met muisjes gedeeld. De laatste jaren is het nog steeds populair, maar er zijn ouders die liever iets anders delen. De beschuiten met muisjes zijn ondertussen zo gewoon geworden dat mensen het ook tijdens de lunch eten of wanneer ze er trek in hebben. Met muisjes heb je een heleboel opties. Maar ook traktaties zonder muisjes zijn een optie om je gasten te geven. De traktatie moet in ieder geval duidelijk maken dat er een baby is geboren en of het een jongen of een meisje is.
Al heel wat jaren kennen we de traditie van beschuit met muisjes uitdelen aan het kraambezoek. Ook delen oudere broers en zussen vaak een beschuit met muisjes traktatie op school. Het idee is helemaal ingeburgerd in Nederland.
De traditie van eten bij een geboorte stamt al uit de middeleeuwen. In de loop van de jaren is deze traditie echter veranderd. In de middeleeuwen kwam babysterfte en sterfte bij de bevalling nog vrij vaak voor en daarom moest het uitbundig gevierd worden als er een baby gezond ter wereld kwam. Alle kinderen die in de buurt woonden kregen een broodje met suiker.
Beschuit was vroeger alleen voor de rijke en welgestelde mensen. Het was een duur product en werd alleen bij belangrijke momenten gegeten. De rijke mensen smeerden een beschuit met heel veel suiker bij een geboorte. De wat minder welgestelde mensen smeerde de dikke laag suiker op een witbrood.
Anijs
Anijs heeft van oudsher een geneeskrachtige werking en wordt vaak gebruikt bij de bereiding van voedsel. De verloskundige liet de kraamvrouw dan ook veel anijs eten, want hierdoor zou de productie van moedermelk beter op gang komen. Om kwade geesten te verjagen en de baarmoeder weer op de goede maat te brengen werd in de 17e eeuw dan ook kraamanijs aan de moeder gegeven.
Nederlands gebruik
Beschuit met muisjes is een Nederlands gebruik. In Gelderland, Noord-Brabant en Zuid-Holland werden bij de geboorte van een kind beschuiten bestrooid met anijszaadjes en een laagje suiker. In 1860 maakte Cornelis de Ruijter de eerste muisjes zoals we ze vandaag de dag nog kennen. De naam muisjes kan op twee manieren worden uitgelegd. Muizen zijn dieren die zich snel voortplanten en staan dus symbool voor vruchtbaarheid. Ook leek het anijszaadje met zijn staartje een beetje op een muis.
Alternatieven als geboortetraktatie
Als er een jongen wordt geboren strooien wij gebruikelijk blauw met witte muisjes op een beschuit. Bij de geboorte van een meisje zijn er roze met witte muisjes. De muisjes zijn altijd te koop in de supermarkten en dat zorgt ervoor dat veel mensen ze ook kopen als er geen kind is geboren. Ze vinden het gewoon lekker om beschuit met muisjes te eten. Doordat het zo normaal is geworden om muisjes te eten, willen veel ouders iets anders aan hun kraambezoek voorschotelen dan de traditionele beschuit met muisjes. Bij de nieuwe ideeën blijft het bestaan dat je aan de traktatie ziet of er een meisje of een jongen is geboren.
Lange vingers met muisjes
Een leuk idee is het gebruiken van lange vingers als traktatie. Door middel van het smelten van chocolade in wit, melk of puur en daar een lange vinger in te dopen, kun je de muisjes aan de lange vinger plakken. Je kunt ze liggend op een bord serveren of rechtopstaand in een glas. Hetzelfde idee kun je ook maken met soepstengels.
Negerzoenen met muisjes
Om negerzoenen met muisjes te maken snij je heel makkelijk het bovenste gedeelte van de negerzoen. De muisjes blijven dan plakken op de mousse in de zoen. Dit kan je net zo goed doen door het koekstukje aan de onderkant eraf te halen. Je negerzoenen staan dan op zijn kop. Ook kun je natuurlijk dezelfde tip gebruiken als bij de lange vingers. Je hoeft dan de negerzoen niet te snijden. Serveren doe je op een groot bord. Je kan een leuk vlaggetje in de negerzoen prikken met de naam van het kindje erop.
Tompouce met muisjes
Deze traktatie is alleen te gebruiken bij de geboorte van een meisje. Koop kleine tompouces in de winkel en strooi op de room tussen de bladerdeeg vellen roze muisjes. De tompouces kun je vervolgens serveren op een leuk dienblad.
Soesjes met muisjes
Hou je meer van soesjes? Gebruik deze dan eens om je traktatie te maken. Giet gesmolten chocolade over de soesjes en doop ze in de gekleurde muisjes. Laat het even drogen en je hebt een geboortesoes.
Geboorte Nijntje
Van een bepaald merk heb je Nijntje biscuits. Biscuits in de vorm van het figuurtje die Dick Bruna tekende. Nijntje is een figuur voor kinderen en dus heel toepasselijk bij een geboorte. Ook bij de Nijntjes laat je de muisjes plakken met gesmolten chocolade. Grappig is het om Nijntje een muisjes-shirt te geven, door alleen op die plaats muisjes aan te brengen.
Beschuit met muisjes taart
Geen kleine hapjes, maar in één keer klaar zijn met een taart voor je visite. Dat kan met de beschuit met muisjes taart. De taart begint met een biscuitbodem en lange vingers rondom. In het midden wordt hij gevuld met botercrème en aardbeienjam. Bovenop komen de muisjes en als je het leuk vindt de naam of figuurtjes van marsepein of fondant. De taart is helemaal af met een strik er omheen in de kleur van het geslacht.
Roze koek
Ook alleen voor meisjes is het gebruik maken van een roze koek. Je kan in het roze glazuur de naam schrijven. Of maak een glazuurlaagje erop of laat chocolade smelten en plak er wat roze muisjes op. Ook kun je een eetbare foto erop plakken van je eigen baby.
Cupcakes of cakepops
Maak eens cakepops of cupcakes met roze of blauwe decoratie. Je kunt traditioneel de muisjes gebruiken als decoratie, maar denk ook eens aan blauw of roze marsepein of fondant. De cakepops serveer je geprikt in een doos die je versierd hebt met de naam van de baby erop.
Spekjes
Ook leuk is grote spekken op een satéprikker rijgen. Deze doop je in chocolade of glazuur om er muisjes op te plakken. Leuk is om een klein lintje als een strikje onder het spekje te knopen in de kleur van het geslacht.