Beschuit met muisjes saai? Er zijn meer geboorte traktaties!

Beschuit met muisjes saai? Er zijn meer geboorte traktaties! Jouw kraambezoek vindt het vast leuk om eens iets anders te krijgen dan een beschuit met muisjes, net als jouw collega's op het werk of de klasgenootjes van jouw kind. Zijn er andere alternatieven dan? Jazeker!

Beschuit met muisjes

In Nederland is het een traditie om beschuit met muisjes uit te delen als er een baby geboren is. Er gaan blauw met witte muisjes op het beschuit als er een jongetje geboren is en roze met witte muisjes als er een meisje geboren is. De muisjes worden gemaakt van anijszaadjes en krijgen hun blauwe, roze of witte kleur door een suikerlaag. De oorsprong van dit gebruik is niet geheel duidelijk. Maar het gebruik van anijs was in vroegere tijden al gewoon. Men gebruikte anijs of anijsdrankjes na een geboorte om de borstvoeding op gang te brengen en voor een sneller herstel van de baarmoeder. Daarnaast werd beschuit vroeger gezien als een luxe product en daardoor als een enorme traktatie, dat perfect paste bij het geboortegeluk. Tegenwoordig zijn er allerlei alternatieven voor het bekende beschuit met muisjes.

Voorbereiden van originele geboortetraktaties

In je kraamweek heb je zelf natuurlijk nog niet zoveel tijd om enorm creatief te zijn. Daarom is het soms handig om toch naar de bekende muisjes te grijpen. Manlief kan namelijk eenvoudig de gewenste kleur muisjes op halen in de winkel samen met een paar rollen beschuit. Mocht je echter vooraf al weten of je een jongetje of meisje krijgt, dan kun je al eerder aan de slag. Weet je het geslacht nog niet, ook dan kun je vooraf al beginnen met je traktaties en deze neutraal houden of met een kleuraccent die eenvoudig en snel toe te voegen is.

Voorbeelden van originele geboortetraktaties

Cake, ontbijtkoek of cupcake als alternatief voor beschuit met muisjes.

Als variatie op de bekende beschuit met muisjes kun je eenvoudig kiezen om het beschuitje te vervangen door bijvoorbeeld een plakje cake, een cupcake of een plakje ontbijtkoek. Het plakje cake of ontbijtkoek licht met boter besmeren en dan met muisjes bestrooien. De cupcakes kun je eerst voorzien van een laagje glazuur met daaroverheen de gekleurde muisjes.

Beschuit met muizen
Een grappige variant van de beschuit met muisjes waarbij niet het beschuit, maar de muizen centraal staan. Het is een perfecte traktatie voor echte snoepers, dat ook nog eens zeer makkelijk te maken is.

Lange vinger, soesjes, koekjes of soepstengel met muisjes

Voor de kinderen zijn er ook alternatieven voor beschuit met muisjes, die geschikt zijn om te trakteren op school. Zo kun je de uiteinde van een lange vinger of een soepstengel met boter of glazuur besmeren en daarna in de muisjes dopen. Of gebruik hiervoor slagroomsoesjes, Nijntje koekjes of zelfgebakken koekjes in hartvorm.

Versierde donut, cupcake of popcake

Een bord met versierde donuts ziet er niet alleen lekker uit, maar ook mooi en het is niet eens zo moeilijk om ze te maken. Maak het je gemakkelijk en koop een doosje donuts. Met witte en blauwe of roze glazuur kun je de donuts eenvoudig versieren. Als extra versieren kun je alsnog muisjes gebruiken of andere taartdecoratie. Geef ze allemaal net een andere uitstraling, samen zal het er prachtig uitzien. Op dezelfde manier kun je natuurlijk ook cupcakes versieren. Mocht je zelf handigheid hebben in het maken van popcakes, dan kun je hier natuurlijk ook genoeg mogelijkheden voor bedenken, zoals decoreren met voetjes of een babygezichtje maken.

Creatieve mogelijkheden

Baby'tje met speen
Een leuke en lekkere prikker met een babygezichtje met speen is makkelijk te maken en goed voor te bereiden. Print eerst voldoende babygezichtjes en knip deze uit. Maak een opening bij de mond en schuif hierdoor vanaf de achterkant een (niet opgeblazen) blauwe of roze ballon door. Hierna kun je het gezichtje bovenaan de prikker bevestigen. Dit kun je al voor de bevalling voorbereiden. Op de dag van de traktatie kun je deze makkelijk afmaken. Zorg vooraf dat je voldoende witte of roze spekjes / marshmallows in huis hebt. De uiteinden kun je eventueel iets verwarmen en in gekleurde muisjes dopen. Schuif twee of drie spekjes aan een prikker. Om de prikker te laten staan kun je deze in een klein plakje cake of ontbijtkoek met muisjes prikken.

Ooievaar met doosje rozijntjes

Ooievaar op stevig papier printen en uitknippen. Doosje rozijntjes rechtop zetten en aan beide kanten een afbeelding van een ooievaar plakken. Je kunt eventueel nog een naambordje aan de snavel van de ooievaar hangen.

Hartjes in een hartje

Wie kent ze niet de lekkere zoete hartjes. Het leukste is ze zijn verkrijgbaar in blauw, roze en wit. Laat je fantasie de vrije loop. Doe ze bijvoorbeeld in een leeg potje babyvoeding met een bijpassend strikje om de rand of met geschilderde hartjes erop. Een andere optie is om van blauw of roze papier een bakje te vouwen in hartvorm, waarin de snoepjes kunnen.

Volle luier

Een volle luier klink natuurlijk niet erg smakelijk, maar is zeker wel grappig. Van een gekleurd servetje kun je een luier vouwen. Vouw het servetje tot een driehoek en leg hem met de punt naar beneden. Vouw de onderste punt naar boven en daarna de buitenste punten. Afhankelijk van de ontvangers kun je dit vastzetten met een veiligheidsspeld, een nietje of lijm. Zo krijg je een klein zakje dat je kunt vullen met wat lekkers, zoals hartsnoepjes of mini marshmallows.

Meer tips voor geboortetraktaties

Met behulp van bovenstaande ideeën, fantasie en creativiteit kom je een heel eind om originele geboorte traktaties te bedenken en te maken. Lukt het nog niet helemaal? Denk dan aan alle lekkere dingen die er bestaan, zoals marshmallows, chocoladereepjes, chocoladeletters of paaseieren en lolly's. Gebruikt verder leuke bijpassende afbeeldingen, zoals een wiegje, ooievaar, babygezichtje, hartje, uiltje, beertje, Nijntje, vogeltjes, flesje of speen. Deze zijn ook zeer geschikt om te gebruiken bij de traktatie. Veel succes en plezier met het bedenken en maken van je eigen unieke geboorte traktatie.
© 2014 - 2024 Evie99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatief voor beschuit met muisjesAlternatief voor beschuit met muisjesAls er een baby geboren wordt, is het de traditie dat de kraamzorg beschuit met muisjes uitdeelt aan het kraambezoek. Al…
Alternatieven voor beschuit met muisjesAlternatieven voor beschuit met muisjesWil jij de kraamvisite eens iets anders voorzetten dan beschuit met muisjes? Dan is er goed nieuws, want er is een groot…
Tips voor de kraamvisiteAls er een baby op komst is zal er ook bezoek op komst zijn. De ene ouders ervaren dit als prettig, de andere willen er…
De leukste manieren om een zwangerschap aan te kondigenDe leukste manieren om een zwangerschap aan te kondigenHet is eindelijk zover: je bent in verwachting! Uiteraard zul je direct naar de telefoon willen rennen om iedereen het g…
Scheiden doet lijdenScheiden doet lijdenRuim 35% van ieder huwelijk of geregistreerd partnerschap eindigt in een echtscheiding. Een scheiding is voor alle parti…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Beschuit_met_muisjes
Evie99 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.