Babymassage en de emotionele ontwikkeling
Onze tastzin is een van de eerste zintuigen die zich in de baarmoeder ontwikkelt en is in de eerste levensjaren erg gevoelig. Daarom willen baby’s zo graag geknuffeld en aangeraakt worden; huidhonger wordt dit ook wel genoemd, de behoefte om aangeraakt te worden. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat baby’s die niet voldoende aangeraakt worden, zich lichamelijk en psychisch minder goed ontwikkelen dan baby’s die wel voldoende aangeraakt worden. Het meest duidelijk is dit aangetoond bij kinderen die opgegroeid zijn in weeshuizen.
Warmte, liefde en aandacht kun je met je handen geven
Babymassage heeft naast diverse lichamelijke effecten ook een goede invloed op de emotionele ontwikkeling van kinderen. Zelfvertrouwen, geborgenheid, het prettig in je vel zitten; dit alles is te bereiken met het regelmatig geven van een massage aan je kind. Iedereen kan leren hoe dit moet, mits hij of zij voldoende tijd en aandacht heeft voor het geven van de massage.
Waar let je op als je je baby masseert?
Aandacht
Een massage die gegeven wordt zonder aandacht is half zo effectief als een massage die met (liefdevolle) aandacht wordt gegeven. De masseur die zich helemaal richt op de baby, laat de baby weten: jij mag je aan mij overgeven en heerlijk ontspannen, ik zorg dat jou niets overkomt. Het effect hiervan is dat de band tussen masseur (ouder) en baby hechter wordt en dat de baby zich veilig voelt bij de masseur.
Respect
Respect hebben voor de baby tijdens de massage: elk baby is uniek en heeft op eigen wijze aandacht en aanraking nodig. Hoe dit gegeven kan worden is alleen te achterhalen door steeds te blijven observeren: gaat de massage niet in een te snel tempo, is de hoeveelheid druk die gegeven wordt prettig, zijn de hoeveelheid prikkels die de baby krijgt nog te verwerken voor hem. Door te blijven reageren op wat je baby jou vertelt (met lichaamstaal en door te huilen) geef je de baby het gevoel dat wat hij ervaart belangrijk is en ook dat er naar hem geluisterd wordt. Zodoende stijgt zijn gevoel van eigenwaarde en gaat hij lekkerder in zijn vel zitten. Ook leer je hem zo om respect te hebben voor en te luisteren naar zijn eigen lichaam.
Het tempo
Het tempo van een massage bepaalt deels het ontspannende effect ervan. Veelal geldt: hoe lager het tempo van de bewegingen, hoe meer ontspannen. Heb je een baby die erg slaperig is en wil je juist dat hij meer alert is, dan kun je het tempo van de massage juist verhogen.
De druk
De druk van de massage heeft ook een bepaald effect; hoe meer druk, hoe meer het kind naar binnen keert en zich kan ontspannen. Dit effect zie je ook terug bij zeer onrustige (grotere) kinderen: als je hen stevige druk geeft door bijvoorbeeld op de schouders te duwen of stevig vast te pakken, worden ze rustiger. Ze kunnen dan als het ware “naar binnen keren” en de buitenwereld makkelijker buitensluiten.
Overprikkeling
Een baby is nog heel gevoelig voor alles wat er om hem heen gebeurt; alles is immers nieuw voor hem. Vergelijk het maar met de eerste werkweek in een nieuwe baan; de hele dag komen er zoveel nieuwe dingen op je af dat je aan het eind van de dag doodmoe bent, alleen al van alle indrukken. Te lang of te stevig masseren kan leiden tot overprikkeling, wat weer kan leiden tot een gestresseerd kind dat slechts met zeer veel moeite stil te krijgen is. Goed kijken wat de baby aangeeft blijft dus gedurende de gehele massage belangrijk zodat je tijdig stopt met masseren.
Oxytocine
Oxytocine is een hormoon dat vrijkomt bij positieve sociale contacten en aanraking. Bij het geven van een ontspanningsmassage komt zowel bij de masseur als bij de baby oxytocine vrij. Oxytocine is het “knuffel”hormoon; een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid waardoor we ons prettig voelen. Dit hormoon zorgt er dus voor dat de massage niet alleen voor de baby maar ook door de masseur als prettig en ontspannend wordt ervaren.