Alternatieven voor beschuit met muisjes

Alternatieven voor beschuit met muisjes Wil jij de kraamvisite eens iets anders voorzetten dan beschuit met muisjes? Dan is er goed nieuws, want er is een groot assortiment aan andere soorten geboortetraktaties, zoals geboortechocolade, geboortesnoep, geboortekoekjes en geboortetaart. Bij veel geboortetraktaties zie je de traditionele geboortemuisjes en het stereotype roze/wit voor een meisje en het blauw/wit voor een jongen terug. Maar wie niet van deze tradities houdt, zijn er ook leuke neutrale alternatieven.

Over beschuit met muisjes

Beschuit met muisjes is de bekendste geboortetraktatie in Nederland: blauwe met witte muisjes voor een jongetje en roze met witte muisjes voor een meisje. De muisjes bestaan uit anijszaadjes met een laagje gekleurde suiker er omheen. Maar waarom eten wij Nederlanders eigenlijk massaal beschuit met muisjes als er een baby geboren is? Deze vraag is moeilijk te beantwoorden, want er bestaan verschillende theorieën over hoe deze traditie is ontstaan. In ieder geval bestaat de gewoonte om op beschuit met muisjes te trakteren na een geboorte nog niet zo lang. Wel werd er al in de Middeleeuwen bij een geboorte soms op wittebrood of beschuit met suiker getrakteerd. Dit waren toen luxeproducten, die vooral gebruikt werden om belangrijke gebeurtenissen een feestelijk tintje te geven.

De traditie van het trakteren op anijs en suiker na een geboorte is waarschijnlijk in de 17e eeuw ontstaan. Om aan te sterken na de bevalling kreeg de kraamvrouw kandeel, een warme drank waar o.a. suiker in zat en kraamanijs (geplette anijszaadjes). Ook de kraamvisite kreeg kraamanijs. In de 18e eeuw begon men de anijszaadjes te versuikeren in plaats van ze te pletten. Deze werden geboortemuisjes genoemd. Met hun steeltje lijken anijskorrels op muizen, maar de naam zou ook kunnen verwijzen naar de hoge vruchtbaarheid van muizen. Vroeger dacht men dat de anijs in de muisjes werkte tegen krampjes. Ook zou anijs goed zijn voor de productie van moedermelk. Bovendien zou anijs helpen om de baarmoeder snel na de geboorte weer tot de oorspronkelijke grootte terug te brengen. Daarom kreeg de kraamvrouw zelf ook veel van deze geboortetraktatie.

Beschuit met muisjesBeschuit met muisjes
Eind 19e eeuw werd het eten van beschuit na een geboorte steeds populairder, maar dit was toen nog steeds iets dat alleen de rijken zich konden veroorloven. De gewone mensen aten wittebrood met suiker of een suikerbol, producten die de meeste mensen zich toen inmiddels wel konden veroorloven. In de loop der tijd werd de suiker vervangen door de bekende geboortemuisjes. Deze worden nu al meer dan 150 jaar geproduceerd door De Ruijter. In 1860 opende C.R. De Ruijter een banketbakkerij in Baarn. Hier begon hij met de productie en verkoop van geboortemuisjes. Bij een banketbakker in Utrecht had hij geleerd hoe hij de geboortemuisjes kon maken. In het begin van de 20e eeuw was het eten van beschuit met muisjes inmiddels in alle delen van Nederland en onder alle lagen van de bevolking bekend. Maar ze werden pas echt populair na de geboorte van prinses Beatrix in 1938, toen De Ruijter een reuzenblik Oranje Muisjes aanbood aan de koninklijke familie.

De gewoonte om bij de geboorte van een meisje roze met witte muisjes te serveren en blauwe met witte muisjes bij de geboorte van een jongen, bestaat nog maar kort. Blauwe met witte muisjes zijn namelijk pas sinds 1994 verkrijgbaar. In het begin werden er roze muisjes getrakteerd bij de geboorte van een meisje en witte muisjes bij de geboorte van een jongetje. Later werden beide kleuren gemengd en waren er een tijd lang alleen roze met witte muisjes op de markt.

Trakteer eens iets anders dan beschuit met muisjes!

Niet iedereen is blij met de beschuit met muisjes traditie. Het goede nieuws is dat er steeds meer alternatieven komen voor beschuit met muisjes. Inmiddels is er een ruime keus in andere geboortetraktaties, zoals geboortechocolade, geboortesnoep, geboortekoekjes en geboortetaart. Veel van deze geboortetraktaties doen denken aan beschuit met muisjes, vanwege hun blauw / witte of blauw / roze kleuren en decoraties, terwijl bij andere geboortetraktaties de associatie met beschuit met muisjes juist helemaal wordt losgelaten. Voor elk wat wils dus!

Sommige soorten geboortetraktaties zijn gewoon verkrijgbaar bij winkels zoals Jamin of HEMA. Verder bestaan er verschillende gespecialiseerde webshops, waar je originele geboortetraktaties kunt bestellen die niet in fysieke winkels te koop zijn. Voorbeelden zijn candyonline.nl, geboortelekkers.nl, geboortesnoepjes.nl, kraamfeestwinkel.nl en online-baby-shop.nl.

Geboortechocolade

Er is een ruime keuze in geboortechocolade. In veel geboortechocolade komt het roze voor een meisje en blauw voor een jongetje terug, al dan niet in combinatie met wit. Geboortechocolade dragees zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in blauw, roze en wit en chocoladevoetjes hebben vaak een laagje roze/witte of blauw witte muisjes of roze of blauwe teentjes.

Chocolade drageesChocolade dragees
ChocoladevoetjeChocoladevoetje
ChocoladebabyChocoladebaby

Ook zijn geboorte chocolademuntjes en chocoladebollen over het algemeen verpakt in roze of blauw. En de chocoladebaby’s hebben roze of blauwe kleertjes aan. Chocoladeflikken (ook wel geboorteflikken of oublies genoemd) zijn platte chocoladeschijven met roze/witte of blauw/witte muisjes er bovenop. De traditionele geboortemuisjes in een modern jasje dus! Andere varianten hierop zijn geboortetruffels, chocolade babygezichtjes, chocoladeflesjes of chocoladespeentjes met een laagje geboortemuisjes erop.

ChocoladeflikChocoladeflik
Chocoladeflik met babygezichtjeChocoladeflik met babygezichtje
Chocoladeflik met beertjeChocoladeflik met beertje

Maar voor wie niet van geboortemuisjes of het roze of blauw/witte thema houdt, zijn er ook meer neutrale geboortechocolaatjes. Bijvoorbeeld babyooievaartjes, chocoladebeertjes, chocolade Nijntjes of chocolade telegrammen met tekst. Bovendien zijn er ook chocoladevoetjes, -flesjes, -speentjes en chocolade babygezichtjes zonder geboortemuisjes of blauwe of roze kleur te koop.
Ook leuk: gewone chocoladerepen kopen en die opnieuw verpakken in een zelf ontworpen wikkel, bijvoorbeeld met een foto van je baby of een afbeelding van het geboortekaartje erop.

Geboortesnoep

Geboortesnoepjes zijn er in alle soorten en maten. Bij online-baby-shop.nl kun je bijvoorbeeld babypepermuntjes bestellen met de blauwe tekst ‘Hoera een jongen’ of de roze tekst ‘It’s a girl’.
De bekende suikerwerkfabrikant Fortuin heeft roze/witte en blauw/witte pepermunthartjes op de markt gebracht. Hiernaast zijn er ook roze/witte of blauw/witte vruchtenhartjes te koop.

Pepermunthartjes FortuinPepermunthartjes Fortuin
Blauw/witte pepermunthartjesBlauw/witte pepermunthartjes
Roze/witte pepermunthartjesRoze/witte pepermunthartjes

Ook zijn er van allerlei soorten geboortespekjes op de markt. Wie een meisje verwacht, kan gewoon naar de supermarkt of snoepwinkel voor spekjes met een roze kleurtje. Blauwgekleurde spekjes zijn wat moeilijker te vinden. Toch bestaan ze wel, zoals de blauw/witte Smurfenspekjes van Haribo.

Smurfenspekjes HariboSmurfenspekjes Haribo
GeboortesmurfGeboortesmurf
SpekbollenSpekbollen
Petit foursPetit fours

Bij gespecialiseerde webshops zijn er volop roze/witte en blauw/witte geboortespekjes te koop in van allerlei soorten en maten. Zo zijn er bijvoorbeeld geboortespekjes in hartjesvorm of wolkenvorm. Of blauw/witte of roze/witte spekbollen. En er zijn ook geboortespekjes met tekst te koop, zoals ‘Hoera een meisje’, Hoera een jongen’ of ‘A star is born’. Of wat dacht je van roze of blauwe petit four spekbollen met een babygezichtje, geboortehartje of geboortemuisjes erop?

Verder zijn er o.a. geboortelolly's, blauwe of roze zuurstokjes, bakerkindjes suikerwerk en roze of blauw/witte jelly beans te koop.

Geboortekoekjes

Bij de geboorte van een meisje kun je gewoon trakteren op de bekende roze koeken die bij iedere supermarkt te koop zijn. Helaas ligt er voor jongens geen blauwe variant in de schappen. Toch hoef je voor jongens geboortekoekjes niet perse bij een gespecialiseerde webshop te zijn, want de HEMA verkoopt ook geboortekoekjes.

Roze koekRoze koek
HEMA geboortekoekjesHEMA geboortekoekjes

De geboortekoekjes van de HEMA zijn per 12 stuks verpakt. Doordat er roze/witte of blauw/witte muisjes op zitten, lijken ze qua uiterlijk en smaak veel op beschuit met muisjes. Maar het is toch net even iets anders en bovendien makkelijker. Met deze koekjes hoef je geen beschuitjes te smeren en de muisjes rollen er ook niet af.

Geboortetaarten

Bij verschillende bakkerijen en supermarkten kun je een taart laten maken met een foto van je pasgeboren baby erop, of met een afbeelding van het geboortekaartje. En bij de HEMA kun je mini foto-tompouces laten maken. Ook zijn er webshops die een mooie taart kunnen maken aan de hand van het geboortekaartje, zoals cardsandcakes.nl. Er zijn ook speciale mixen, waarmee je zelf een taart kunt bakken die van binnen roze of juist blauw is, zoals Duncan Hines Blue (of Pink) Velvet Cake Mix.

Krijg je een meisje, dan kun je bij de HEMA Tomsoesjes kopen. Dit zijn langwerpige soesjes met een luchtige vulling, die overgoten zijn met een roze coating. Helaas bestaat er geen blauwe variant.

Geboortecupcakes

Geboortecupcakes / Bron: Eliens, PixabayGeboortecupcakes / Bron: Eliens, Pixabay
Online zijn er speciale kits te koop waarmee je zelf geboorte cupcakes kunt maken voor een jongetje of een meisje. Deze bestaan bijvoorbeeld uit blauwe of juist roze cupcakebakjes met een bijpassende prikker die je in de cupcake kunt steken voor een extra feestelijke uitstraling. Verder zijn er roze of blauwe kaarsjes met houdertje waarmee je de cupcakes kunt versieren. Ook zijn er speciale blauwe of roze cupcakestandaards te koop waarop je de cupcakes kunt presenteren.

Dr Oetker heeft speciale kleurstoffen waarmee je het beslag kunt kleuren, in de basiskleuren blauw, geel en rood. Hiermee kun je alle kleurencombinaties maken en het beslag dus ook roze kleuren. Ook is er blauwe of roze rolfondant te koop, waarmee je cupcakes kunt decoreren. Bijvoorbeeld van Albert Heijn eigen merk, Dr Oetker of Jamin.

Geen zin of tijd om zelf cupcakes te maken? Geen nood, want je kunt ze ook gewoon online bestellen. Bijvoorbeeld bij cakecompany.nl. Hier kun je bijvoorbeeld cupcakes met roze of blauwe en witte muisjes bestellen, die doen denken aan de traditionele beschuit met muisjes. Of cupcakes die gedecoreerd zijn met blauwe of roze voetjes, speentjes, flesjes, speldjes of rammelaartjes.

Verpakkingen voor geboortetraktaties

Al dit geboortelekkers is niet alleen leuk en origineel om te serveren aan de kraamvisite. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken voor een babyshower, gender reveal party of als doopsuiker. Of de trotse grote broer of zus erop laten trakteren op de crèche, bij de gastouder of op school. Ook leuk: neem zelf eens geboortetraktaties mee als kraamcadeautje.

Er zijn leuke traktatiezakjes, doosjes, blikjes en mini snoeppotjes te koop waar je het lekkers in kunt doen. Vind je dat teveel werk, dan zijn er ook voorverpakte geboortetraktaties.
© 2015 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatief voor beschuit met muisjesAlternatief voor beschuit met muisjesAls er een baby geboren wordt, is het de traditie dat de kraamzorg beschuit met muisjes uitdeelt aan het kraambezoek. Al…
Beschuit met muisjes saai? Er zijn meer geboorte traktaties!Beschuit met muisjes saai? Er zijn meer geboorte traktaties! Jouw kraambezoek vindt het vast leuk om eens iets anders te…
10 tips voor een geslaagd kraamfeest voor jouw baby10 tips voor een geslaagd kraamfeest voor jouw babyWanneer er een baby geboren wordt willen veel mensen in jouw omgeving direct het kleine wondertje komen bewonderen. Natu…
Cupcakes maken en versierenCupcakes, lekkere en vrolijke cakejes. Je kan ze gemakkelijk zelf maken en het is erg leuk, ook met kinderen. Maar wat i…

Educatief speelgoed voor baby's, peuters en kleutersEducatief speelgoed voor baby's, peuters en kleutersSpelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet enkel zorgt het voor ontspanning maar het leert hen ook veel bij. Zo…
Oma en/of opa als oppas voor de kinderen?Oma en/of opa als oppas voor de kinderen?Met de steeds duurder wordende kinderopvang kijken steeds meer ouders uit naar opvang voor hun kinderen in het informele…
Bronnen en referenties
 • http://cardsandcakes.nl/
 • http://geboortelekkers.nl/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Beschuit_met_muisjes
 • http://online-baby-shop.nl/
 • http://vorige.nrc.nl/krant/article1826004.ece/Waarom_eten_we_beschuit_met_muisjes
 • http://www.bakkerijmuseum.nl/kalwiblo/index.php?t=3&h=1&s=37
 • http://www.candyonline.nl/Bestel-online-geboorte-snoep-en-chocolade
 • http://www.deruijter.nl/historie.aspx
 • http://www.kraamfeestwinkel.nl/
 • http://www.oetker.nl/nl-nl/index.html
 • https://cakecompany.nl/winkel
 • http://pixabay.com/nl/geboorte-cupcakes-feest-327347/
 • Afbeelding bron 1: Eliens, Pixabay
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 20-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.