Educatief speelgoed voor baby's, peuters en kleuters
Spelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Niet enkel zorgt het voor ontspanning maar het leert hen ook veel bij. Zo leren ze hun beurt afwachten bij een gezelschapsspel, omgaan met verlies, memoriseren, … De kracht van speelgoed is dan ook groot en wordt soms onderschat. Vandaar dat het belangrijk is om steeds de juiste keuze te maken bij het aankopen van speelgoed. Het is echter niet altijd makkelijk om te weten wat nu eigenlijk een goed stuk speelgoed is en of dit wel iets is voor jouw kind? Elke ontwikkelingsfase van een kind vraagt een ander soort speelgoed. Maar hoe kies je het? Welk speelgoed brengt je kind iets bij? Wat koop je beter niet?
Baby’s (0-6 maand)
Ontwikkelingsfase van het kind: wat staat er centraal?
Het is alsof een baby alleen maar eet en slaapt. Studies tonen echter dat het grootste gedeelte van de intelligentie precies in het eerste levensjaar wordt gevormd. Daarom is het belangrijk stil te staan bij de keuze van voorwerpen die de baby omringen. Centraal bij deze leeftijd staat kijken, knuffelen, bewegen, slaan, grijpen, luisteren en in de mond steken.
Welk speelgoed is nuttig voor deze leeftijd?
Mobiles en wieghangers: Ze zijn kleurrijk en bevatten vaak contrasterende elementen (maan-zon, verschillende dieren, …) waardoor het kijken gestimuleerd wordt. Door de muziek die men bij de mobiles heeft, gaat men het luisteren stimuleren.
Rammelaars zijn ook een goeie optie omdat die stevig zijn en geschikt om op te bijten. Let er wel op dat de rammelaar TUV gekeurd is.
Een babygym is een goed stuk speelgoed omdat de baby zich zo zal bewegen en zich leert optrekken. Ook het grijpen wordt hiermee aangemoedigd.
Knuffels zijn uiteraard ook leuk omdat ze ook dit in hun mond kunnen stoppen en dat ze die kunnen knuffelen.
Baby’s (6 maand-1 jaar)
Ontwikkelingsfase van het kind: wat staat er centraal?
In deze leeftijdscategorie staat ontdekken centraal. Spelen met handen en voeten blijft boeiend maar de baby zal zich meer en meer interesseren voor voorwerpen. Dingen vastnemen, gooien en slaan met de voorwerpen wordt belangrijk. Bewegen, kijken en luisteren maar ook zich optrekken behoort eveneens tot deze fase.
Welk speelgoed is nuttig voor deze leeftijd?
Tast – en speelblokken of softblocks zorgen voor nieuwe ontdekkingen. De ene rammelt, de andere voelt vreemd aan en je kan ermee gooien. Ze kunnen hiermee ook leren stapelen en daarna kunnen ze ernaar kijken wat er gebeurt.
Boeken uit hout, stof of stevig karton zijn ook belangrijk op deze leeftijd. Duidelijke tekeningen van dieren of voorwerpen leert hen eveneens ontdekken en zet kijken en luisteren centraal. Zo stimuleer je reeds wat taalontwikkeling bij de baby omdat hij de eerste woordjes hoort.
Peuters (1 jaar-2 jaar)
Ontwikkelingsfase van het kind: wat staat er centraal?
Op deze leeftijd leren kinderen lopen en bekijken ze de wereld vanuit een andere hoek. De peuter wordt behendiger en experimenteert graag. Het luisteren naar eenvoudige verhalen lukt ook al aardig. Bewegen en zicht voortbewegen, vullen en opnieuw leegmaken, stapelen en op rijtjes zetten, trekken en duwen en vooral nadoen zijn zaken die men graag doet. Maar een peuter knoeit ook graag en houdt van creatief bezig zijn. Hij knuffelt graag en zal ook beginnen dingen benoemen.
Welk speelgoed is nuttig voor deze leeftijd?
Het bewegen kan gestimuleerd worden met een duwwagen die speciaal gebouwd is om een kind te helpen bij zijn eerste stappen. Een duwwagen wordt namelijk lichtjes afgeremd en kan men later nog als poppenwagen gebruiken. Er zijn ook al heel wat duwwagens op de markt waarin houten blokken zitten die het kindje dan kan gebruiken om te stapelen of in rijtjes te zetten. Wanneer de peuter al steviger op de benen staat kan een trekdier of duwstok de duwwagen vervangen.
Een loopfiets is eveneens een goeie keuze om sneller te bewegen. Wat een peuter ook leuk zal vinden is een hobbelpaard. Sommige hobbelpaarden hebben een veiligheidsring voor de allerkleinsten die dan later kan verwijderd worden.
Prentenboeken worden eveneens belangrijk omdat ze meestal gezellig met mama of papa doorgenomen worden. Ze herkennen dagelijkse situaties zoals naar bed gaan, zich wassen, spelen, …
Omdat peuters ook graag hun mama of papa nadoen is het ook leuk om hen nu hun eerste popje te geven of een thee-en eetservies. Voor de jongens kan je dan opteren voor een hamerbank of muziekinstrumenten zoals een trommel. Een speelgoedtelefoon slaat ook altijd aan.
Peuters (2 jaar-3 jaar)
Ontwikkelingsfase van het kind: wat staat er centraal?
Wanneer een peuter 2 jaar is wordt deze wat zelfstandiger. Toch blijven vertrouwde voorwerpen en activiteiten om zich heen belangrijk omdat ze een gevoel van veiligheid en zekerheid geven. Puzzelen en bouwen is vanaf nu belangrijker aan het worden. Imiteren, bewegen en sorteren zijn uiteraard ook nog aspecten die bij deze ontwikkelingsfase behoren.
Welk speelgoed is nuttig voor deze leeftijd?
Een puzzel is een aanrader. Hierin heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor de zachte vloerpuzzels waarop de letters van het alfabet in verschillende kleuren staan. Dit kan nuttig zijn omdat ze de taalontwikkeling onbewust gaan beïnvloeden. Ze kunnen namelijk de letters uithalen en zo al de vorm herkennen. De mama en papa kunnen deze letters dan luidop zeggen. Je hoeft niet te verwachten dat ze de letters zullen nazeggen maar zo hebben ze al een eerste kennismaking met letters. Je kan ook kiezen voor de klassieke houten inlegpuzzels of blokpuzzels. Beiden stimuleren de peuter om vormen te herkennen of plaatjes te vormen. Op die leeftijd zijn puzzels van 6 stuks de norm.
Spelen met water is ook altijd een succes. Kinderen houden ervan te ontdekken hoe water aanvoelt en wat je ermee kan doen. Potjes vullen, uitgieten, spetteren, … Waterbanen zijn dus steeds een topper.
Opnieuw zijn boeken goed maar ditmaal kan je kiezen voor flapjesboeken. De interesse van de peuter zal gestimuleerd worden wanneer het hoofdpersonages zich achter luikjes verstopt en de peuter dus actiever meegenomen wordt in het verhaal.
Om de creativiteit te stimuleren van de peuter kan vingerverf of speeldeeg ook heel leuk zijn.
In het nabootsen van de wereld is het gamma op die leeftijd al wat uitgebreider. Dieren van hout met of zonder boerderij, tractoren, auto’s, badpoppen en een treinset kunnen gegeven worden.
Kleuters (3 jaar-6 jaar)
Ontwikkelingsfase van het kind: wat staat er centraal?
Fantasie en creativiteit bereiken een hoogtepunt op deze leeftijd. Samen tekenen, schilderen, zich verkleden, vertellen en imiteren staan centraal. Ze kunnen zich al echt verdiepen in details en zelfstandig spelen hebben ze ondertussen geleerd.
Welk speelgoed is nuttig voor deze leeftijd?
Een eenvoudig gezelschapsspel kan leuk zijn omdat je het samen speelt en de kinderen daarvan genieten. Een domino of memory is hiervoor ideaal. Ook Haba heeft een aantal mooie gezelschapsspelen waarbij het doel niet altijd winnen is.
Om te imiteren kan men een burcht, garage met autobaan, een poppenkast of poppenhuis geven. Speel samen met de kleuter en hij/zij zal nog meer interesse tonen in dit type speelgoed.
Constructiemateriaal, een manier om creativiteit te stimuleren /
Bron: Sttimm, Pixabay Creativiteit stimuleren
Wat de creativiteit betreft kan men stiften, verf, boetseerklei, eenvoudige knutselpakketten of stempels aanreiken. Je zal merken dat je kleuter best wel al een lange tijd alleen aan de slag kan en het is voor de mama en papa ook leuk om de evolutie in het tekenen of het verven te zien. Ook constructiemateriaal stimuleert de creativiteit. Beaufix of Kaplaplankjes zijn een aanrader maar uiteraard ook Duplo en Lego hebben een mooi aanbod.
Spelend leren
Op de leeftijd van 6 jaar zijn vooral lezen en schrijven de toverwoorden. Kleuters proberen dan hun eigen naam te schrijven. Clementoni speelt hierop in door pakketten aan te bieden waarbij kleuters de eerste stappen zetten naar het lezen en schrijven. Ook hebben ze een rekendoos waarbij de kinderen reeds leren verzamelingen maken of eenvoudige optelsommen oplossen.
Wat het puzzelen betreft is het soms moeilijk uit te maken hoeveel stukken die nu precies moet bevatten. Vaak hangt het eerder af van concentratie en niet zozeer het kunnen. Kijk hiervoor goed naar de mogelijkheden van het kind. Men hoeft daarvoor niet onmiddellijk een heel gamma puzzels te kopen. Leen er eerst een paar van enkele vrienden en kijk wat je kind kan.
Een wereld vol fantasie!
Om de fantasie te stimuleren kan je hen geen groter plezier doen dan verkleedkleren. Welk meisje droomt er nu niet van om een prinses te zijn? En welke jongen houdt er niet van om een brandweerman, piraat of agent te zijn. Het is handig om een ruimte te hebben waar alle materiaal ligt, een verkleedkoffer of –bak.
Opnieuw kunnen boeken eveneens helpen om hetzelfde doel te bereiken. Kinderen houden ervan om voorgelezen te worden en te kijken naar de tekeningen. Laat ze genieten van het verhaal maar laat ze ook vertellen of zelf zoeken naar oplossingen voor problemen die zich in het verhaal voordoen. Draken, piraten, heksen, ridders, … een hele wereld van fantasie zal voor hen opengaan!