Oma en/of opa als oppas voor de kinderen?

Oma en/of opa als oppas voor de kinderen? Met de steeds duurder wordende kinderopvang kijken steeds meer ouders uit naar opvang voor hun kinderen in het informele circuit. Steeds meer opa's en oma's passen een of meerdere dagen in de week op hun kleinkinderen. Welke overwegingen moet je nemen als je er over nadenkt om opa en oma te laten oppassen?

Opa en oma bouwen een band op met de kleinkinderen

Wanneer opa en oma fungeren als vaste oppas zullen ze de kleinkinderen vaak zien en een band met ze opbouwen. Ze zien de kleinkinderen regelmatig en maken daardoor echt onderdeel uit van hun leven. Ze zien de kleinkinderen ook zonder dat de ouders er bij zijn en dit zorgt vaak voor een intensere band. Dit kan ontzettend leuk zijn voor zowel opa en oma als de kinderen.

Willen opa en oma oppassen?

Soms gaan mensen er bij voorbaat van uit dat opa en oma graag willen oppassen, terwijl dit helemaal niet het geval hoeft te zijn. Sommige opa's en oma's vinden het heerlijk om geen verplichtingen meer te hebben of hebben juist nog volop andere verplichtingen, waardoor ze de rol van oppas niet op zich willen nemen. Check van te voren goed of opa en oma wel willen oppassen en ga er niet per definitie van uit dat dit het geval is.

Wil jij opa en oma wel als oppas?

Maar ook andersom geldt dat opa en/of oma er meteen vanuit kunnen gaan dat zij de rol van oppas op zich gaan nemen, terwijl het best zo kan zijn dat jij daar als ouder zijnde helemaal niet op zit te wachten. Hiervoor kun je allerlei redenen hebben en dat is prima. Opa en oma inzetten als oppas voor de kleinkinderen is geen verplichting. Denk hier goed over na! Als je er voor kiest om opa en oma niet als vaste oppas in te zetten, terwijl ze dit wel heel graag willen, kun je erover na denken om ze wel te vragen voor incidentele oppas. Bijvoorbeeld als jij een keer met je vriendinnen rustig wilt shoppen of samen met je vriend een avondje uit eten wilt.

Lichamelijke conditie

Als je in overweging neemt om opa en/of oma in te zetten als oppas voor de kinderen moet je er goed bij nadenken of dit lichamelijk nog wel op te brengen valt. Oppassen op kinderen vraagt lichamelijke inspanning, zeker als de kinderen nog klein zijn. Baby's zullen zo af en toe gedragen moeten worden en peuters kunnen het ineens op een sprint zetten. Helemaal als er op meerdere kleinkinderen tegelijk gepast moet worden, kan dit problemen veroorzaken.

Wat is de rol van opa en oma?

Opa en oma hebben vaak een vertroetelende rol voor de kleinkinderen. Een extra snoepje, zomaar een cadeautje, bij opa en oma kan het vaak niet gek genoeg. Dit is prima, maar kan voor problemen gaan zorgen als opa en oma meerdere dagen in de week op de kleinkinderen gaan passen. In plaats van alleen opa en oma worden ze ook een stukje medeopvoeder. Tijdens het oppassen zijn ze alleen met de kleinkinderen en moeten ze beslissingen nemen over dingen die zich op dat moment voor doen. Wat doen opa en oma bijvoorbeeld als het kind zijn bord niet leeg wilt eten of als het iets doet wat niet mag? Maak van te voren goede afspraken over jouw regels en vertel wat jij van opa en oma verwacht als oppas.

Afspraken maken over regels

Wanneer een kind een kinderdagverblijf bezoekt, worden van te voren duidelijke afspraken gemaakt over de wensen van de ouders over de opvang van de kinderen. De rolverdeling tussen het kinderdagverblijf en de ouder is heel duidelijk. De ouder betaalt om het kind op te laten vangen en de ouder kan daarmee eisen stellen over de opvang. Afspraken maken met opa en oma kan een stuk lastiger zijn, aangezien de band vaak veel emotioneler is. Misschien vinden opa en oma dat ze prima in staat zijn om (klein)kinderen op te voeden en staan ze weinig open voor jullie ideeën over opvoeden. Probeer daarom van te voren te bedenken wat jij belangrijk vindt om je kind mee te geven en wat jij verwacht van opa en oma. Bespreek dit voordat ze gaan oppassen en vraag of zij zich hierin kunnen vinden.

Betalen of niet?

Als opa en/of oma op de kleinkinderen gaan passen leveren zij een stukje van hun eigen vrijheid in. Sommige opa's en/of oma's werken nog en gaan voor het oppassen een dag minder werken. Denk er over na of je opa en oma wilt betalen voor hun dienst als oppas voor de kleinkinderen. Voor sommige opa's en oma's zal dit een welkome aanvulling zijn op hun huidige financiële situatie, terwijl andere grootouders er niets van willen weten. Als opa en oma niet betaald willen worden voor hun geboden dienst, is het leuk om een andere manier te bedenken om je waardering te laten blijken. Neem bijvoorbeeld regelmatig een bosje bloemen mee of koop af en toe een dinerbon.

Opa en oma passen op

Als opa en of oma eenmaal op de kleinkinderen passen, vergeet dan niet regelmatig te vragen of alles nog bevalt. Vinden opa en oma het nog steeds leuk om op de kleinkinderen te passen? Zijn ze nog tevreden over het aantal dagen dat ze oppassen of vinden zij dit inmiddels teveel? Regelmatig communiceren over de oppasdienst van opa en oma kan een hoop ellende voorkomen.
© 2015 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een oppas?Wat kost een oppas?Hoeveel moet u een oppas geven voor het oppassen op mijn kinderen? De hoogte van het te vergoeden bedrag is onder andere…
Wat moet ik de oppas betalen?Wat moet ik de oppas betalen?Ouders met jonge kinderen kunnen niet zonder een oppas. Vaak is het geen probleem om een oppas in uw directe omgeving te…
Petbnb: een betrouwbare oppas vinden voor je huisdierPetbnb: een betrouwbare oppas vinden voor je huisdierEen goede oppas vinden voor je huisdier is vaak lastig. Als baasje wil je dat je huisdier in goede handen is en goed wor…

Alternatieven voor beschuit met muisjesAlternatieven voor beschuit met muisjesWil jij de kraamvisite eens iets anders voorzetten dan beschuit met muisjes? Dan is er goed nieuws, want er is een groot…
Stichting Make A Memory: herinnering aan je overleden kindStichting Make A Memory: herinnering aan je overleden kindIn Nederland zijn er dagelijks ouders die te maken krijgen met het overlijden van hun kind. Het kan zijn dat je kindje t…
Lola90 (43 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.