Een veiliger thuis voor je peuter

Een veiliger thuis voor je peuter De meeste ongelukken vinden plaats in en om de eigen woning van kinderen. Kleine kinderen zijn leergierig en gaan op onderzoek uit. Of ze hebben hun ouders iets zien doen, wat ze zelf ook wel eens willen proberen. Kinderen leren van deze ervaringen en dat is goed. Maar je wilt natuurlijk voorkomen dat er ongelukken gebeuren, waar kinderen (blijvende) schade door kunnen oplopen, of waar kinderen zelfs door kunnen overlijden. Wat kun je doen om je huis veiliger te maken voor een peuter?

Klimmen in een boekenkast

Als bovenin de boekenkast iets staat waar je peuter net niet bij kan komen, dan komt menig peuter op het idee om even via de planken omhoog te klimmen. Als de boekenkast dan niet stevig is of vast staat, dan valt deze om en de peuter kan onder de kast terecht komen. Dit is te voorkomen door de kast met een kasthaakje vast te zetten aan de muur.

Vingers tussen de deur

We hebben het als kind bijna allemaal wel eens meegemaakt; een vinger tussen de deur. Tegenwoordig zijn er veiligheidsstrips te koop die te bevestigen zijn over de kier tussen de deurpost en de deur (aan de kant met de scharnieren).

Ook kun je een voor een klein bedrag een deurstop kopen, waarmee je je deur vast kunt zetten. Een deur tussen een kamer en een keuken b.v., die toch vaak open staat, kun je hiermee vast zetten. Je voorkomt dan dat een ander de deur onverwacht dicht kan doen, terwijl je kind b.v. net de vingertjes tussen de deur en de deurpost heeft. Als in de zomer een schuifdeur naar het terras toe, vaak open staat, kan een houten balkje voorkomen dat de deur plotseling dicht wordt geschoven terwijl een ander de vingers er nog tussen heeft.

Kind komt in contact met elektriciteit

Snoeren kun je vaak gemakkelijk even wegwerken, zodat een peuter er niet zo gemakkelijk bij kan. Ook kun je stopcontacten voorzien van een beveiliging. Er zijn verschillende uitvoeringen van stopcontactbeveiligers; plaatjes of dopjes.

Een traphekje

Om te voorkomen dat een peuter alleen de trap op of af gaat, kun je beneden en boven voor de trap een hekje bevestigen. Mocht je b.v. een hele kleine hal hebben, waar een traphekje erg lastig is te plaatsen, dan is het ook te overwegen om een speciale deurklink op de deur van de hal te plaatsen. Er zijn speciale deurklinken te koop waarbij je eerst een knopje ingedrukt moet houden, voordat je de deur kunt openen. Voor peuters is dit een moeilijke handeling en je voorkomt zo dat de peuter gemakkelijk bij de trap kan komen.

Giftige, gevaarlijke stoffen opruimen

Het klinkt zo vanzelfsprekend; giftige stoffen buiten bereik van kinderen houden. Toch is het vaak de macht der gewoonte dat deze stoffen gewoon in een laag keukenkastje staan. Of omdat "we even snel moeten …", blijft een fles met schoonmaakspullen op de grond staan. Maak er een gewoonte van om giftige spullen op een hoge plaats neer te zetten. Hoge boekenplankjes zijn ook erg handig hiervoor. Of ruim ze op, in een kast die op slot kan.

Een veilige ruimte om buiten te kunnen spelen

Soms is een omheining in de tuin nodig om te voorkomen dat kinderen, zonder toezicht, de weg op kunnen lopen of in een sloot of vijver kunnen komen. I.v.m. de mogelijkheid om gemakkelijk over het hek heen te klimmen, dient de minimale hoogte 120 cm te zijn (vanaf de grond). Denk er ook aan dat er geen dingen tegen of naast het hek staan, waar kinderen op kunnen klimmen, en vervolgens makkelijk over het hek kunnen klimmen.

Als er gaas gebruikt wordt voor de omheining, mag het geen grof gaas zijn; als het gaas te grof is, kan het kind een voet erin zetten, en zo in het gaas gaan klimmen. Horizontale planken of spijlen met ruimte ertussen zijn ook niet geschikt, omdat kinderen hier ook hun voeten tussen kunnen zetten en kunnen gaan klimmen. De ruimte tussen de onderkant en de bodem moet zo klein zijn, dat kinderen er niet onderdoor kunnen kruipen of er bekneld tussen kunnen raken.
© 2015 - 2024 Elsemieke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van peutersKenmerken van peutersHier zijn de kenmerken van een peuter, we noemen de sociale, geestelijke en lichamelijke kenmerken.
Speelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersSpeelgoed, welk speelgoed is geschikt voor peutersPeuters spelen heel veel, het is de belangrijkste bezigheid van een peuter. Wat is nu geschikt en veilig speelgoed voor…
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Wat is een peuterWat is een peuterIn dit artikel staat de ontwikkeling van een peuter beschreven. De lichamelijke ontwikkeling, de cognitiever ontwikkelin…

Wat doet een gastouderbureau precies?Wat doet een gastouderbureau precies?Gastouderopvang is een vorm van kleinschalige kinderopvang. De opvang vindt meestal plaats bij de gastouder thuis, in ee…
De echo: wordt het een jongen of meisje?De echo: wordt het een jongen of meisje?Veel ouders zijn nieuwsgierig naar het geslacht van hun ongeboren kindje. Het is natuurlijk het belangrijkste dat de bab…
Bronnen en referenties
  • www.risico-monitor.nl
Elsemieke (2 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.