Kinderfeest met thema Noordpool (winter)

Kinderfeest met thema Noordpool (winter) Is je kind jarig in de koude wintermaanden? Dan is een kinderfeestje met dit thema, namelijk de Noordpool, een leuk idee! Maar dit partijtje kan natuurlijk ook in de zomer worden gegeven. Dat een leuk feestje niet duur hoeft te zijn en in ieder budget past, laat onderstaande beschrijving goed zien! Veel plezier!

Een leuk feestje hoeft niet duur te zijn!

Wil jij een leuk feestje voor je kind organiseren, wat hem of haar bij blijft? Maar heb je geen geld voor een dure speelhal? Een leuk feestje hoeft niet altijd veel geld te kosten! Je kunt dit feestje gewoon thuis (of in de buurt / in een openbare speeltuin etc.) houden. Het onderstaande uitgewerkte thema feestje kan een leuk idee zijn! Je kunt het natuurlijk ook als inspiratie gebruiken! Dit thema feestje gaat over de Noordpool, en alles wat er bij komt kijken. Kinderen denken bij ‘Noordpool’ natuurlijk gelijk aan Eskimo’s. Die wonen niet op de Noordpool maar wel op de noordelijke polen (zoals Groenland). Maar voor het gemak van de kinderen houden we voor dit feestje gewoon de Noordpool aan. Ook wonen er geen pinguïns op de Noordpool, maar zeer waarschijnlijk associëren de kinderen dit wel met de Noordpool. (Pinguïns wonen waar het koud is)

De vriendjes/vriendinnetjes uitnodigen

Wat is een feestje zonder vriendjes en vriendinnetjes? Niets! Daarom is het natuurlijk van groot belang om ze uit te nodigen. Dit kan met een zelfgemaakte kaart. Je kunt deze op de computer maken (bijvoorbeeld met Word) of met de hand. Op de voorkant van de kaart kan je iets over het thema zetten: de Noordpool (en omstreken), al dan niet in combinatie met iets wat aan een feestje moet denken. Denk bijvoorbeeld aan een Eskimo met confetti of cadeautjes. Verdere mogelijkheden zijn er zat, denk bijvoorbeeld aan ijs, iglo’s, ijsberen, poolvossen, sneeuw, een kaart waar de Noordpool is aangegeven, enzovoort.
Tip: voorzie alle informatie op de kaart, zoals: wanneer, het adres, hoe laat, worden de kinderen thuisgebracht, wat moeten ze meenemen (zwemspullen / oude kleding?), en eventueel een cadeautip voor de jarige.

De groep kinderen opdelen in groepjes

Dit kinderfeestje is uitgewerkt aan de hand van een aantal spelletjes. Het is leuk om de kinderen in groepjes in te delen, zodat ze tegen elkaar kunnen ‘strijden’. De keuze van het aantal kinderen per groepje en het aantal groepjes hangt af van het totaal aan kinderen. Stel je bent met 6 kinderen, dan kan je kiezen tussen twee groepjes van 3 of drie groepjes van 2 kinderen. Ben je met een oneven aantal kinderen? Dat kan je oplossen door één kind van het groepje wat een teamlid mist, de spelletjes dubbel te laten doen.

Elk groepje heeft een eigen groepsitem: voor elk kind uit het groepje één. Hieraan kunnen ze elkaar herkennen. Voorbeelden zijn een hoofdband / armband / ketting / hoed of kledingstuk, met voor elk groepje een andere kleur of vorm. Daarnaast moeten de groepjes een naam krijgen. Je kunt ze bijvoorbeeld laten kiezen uit ‘de poolvossen’, ‘de ijsberen’, ‘de Eskimo’s’, ‘de walvissen’, ‘de ijsmannen’, ‘de sneeuwpoppen’, maar je kunt ze zelf ook iets laten bedenken.

Het indelen van de groepjes kan je doen door de jarige en nog iemand (of 3 personen, bij grote groepen) om de beurt iemand te laten kiezen. Het is leuker om dit random te doen. Dit kan door de kinderen bijvoorbeeld ieder een willekeurig groepsitem te geven of het te verstoppen onder hun zitplaats aan tafel. Ook kan je ze er naar laten zoeken.

De cadeautjes aan de jarige geven

Omdat de Noordpool koud is, is het leuk om dit te verwerken in het geven van de cadeaus. De jarige gaat even de kamer uit zodat hij niets kan zien. Alle andere kinderen verstoppen hun cadeautje. De jarige mag nu gaan zoeken, waarbij hij ‘gestuurd’ wordt door de andere kinderen. Zij mogen ‘koud’ of ‘warm’ roepen. (Maar natuurlijk ook: nu ben je helemaal op de Noordpool!) Hoe dichter bij de jarige bij een cadeautje komt, hoe ‘warmer’ hij zit!
Tip: je kunt het ook iets moeilijker maken door bijvoorbeeld te zeggen dat ‘koud’ juist betekent dat het cadeautje dichtbij is, in plaats van ‘warm’. (Het feestje speelt zich namelijk op de Noordpool af, daar is het koud en daar zijn de cadeautjes)

Bron: Iain Lowe, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Iain Lowe, Flickr (CC BY-2.0)

Taart eten

Een taart kan je natuurlijk kopen of bestellen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een taart maken. Op de Noordpool is het koud en is er veel ijs en sneeuw. Je kunt bijvoorbeeld zelf een cake / taart versieren met heel veel poedersuiker (sneeuw). Op internet zijn leuke ideeën voor een taart te vinden. Zoek bijvoorbeeld op ‘Noordpool taart recept’ of ‘Noordpool cupcakes’. Je kunt bijvoorbeeld pinguïns of sneeuwballen maken met marsepein of fondant.



Spelletjes!

Tijd om de kinderen lekker actief te laten zijn! Tijd dus voor de spelletjes. Er zijn verschillende spelletjes. Je kunt er voor kiezen om de kinderen bij elk spelletje een aantal punten te laten verdienen, of om de kinderen na een goed voltooid spel een letter uit een woord (of een woord uit een zin) te geven. Wanneer je kiest voor punten, heeft het groepje met de meeste punten aan het eind van de middag gewonnen. Kies je voor een woord of een zin (bijvoorbeeld ‘Eskimo’ of ‘Op de koude Noordpool wonen veel Eskimo’s’) dan moeten de kinderen aan het eind van alle spelletjes zo snel mogelijk het goede woord/de goede zin raden. Het snelste team wint! Je kunt daarna elk team een klein presentje geven of bijvoorbeeld een oorkonde.

Sneeuwvlokken pakken!

Dit spel loopt op tijd. De kinderen staan per groepje (of per kind van het groepje) voor een bak vol met witte schuimpjes. Deze schuimpjes worden wel eens gebruikt wanneer je iemand een pakket toezend met de post. Om het (breekbare) item in het pakket liggen deze schuimpjes om het te beschermen. Elk kind krijgt een pincet (zonder scherpe punten!) of twee stokjes. Ze moeten binnen de tijd zo veel mogelijk sneeuwvlokken (schuimpjes) uit de bak halen. Je kunt de groepjes bijvoorbeeld per sneeuwvlok een punt geven.

IJs vissen!

Voor dit spel heb je een dichte doos nodig. In de doos maak je een rond gat, net zoals een ijsgat waardoor Eskimo’s vissen. Het is de bedoeling dat de kinderen met een hengel (een stokje met een touwtje, wat aan het einde een klein magneetje heeft) vissen vangen. Op de vissen (bijvoorbeeld van karton gemaakt, met een klein magneetje er aan) kan je cijfers of letters schrijven, waarmee de kinderen van het team een woord of som moeten maken. Om het makkelijker te maken kan je ze ook gewoon laten vissen en voor elke vis één punt geven.

Variant op Ezeltje prik: plak de wortel op de sneeuwman!

Voor dit spel teken je / print je een grote sneeuwpop op papier. Dit papier hang je aan de muur. Print / teken een wortel op een stuk papier. Plak op de achterkant een stukje dubbelzijdig tape of een rond stukje plakband. Je kunt ook een fotoplakkertje gebruiken.
Geef ergens op de sneeuwpop aan waar de neus van de sneeuwpop (de wortel dus) moet zitten, bijvoorbeeld met een rood kruis. Blinddoek de kinderen (één voor één, bijvoorbeeld met een theedoek), waarna je ze één keer rustig ronddraait. Zet ze één meter af van de tekening en laat ze de wortel op de sneeuwpop plakken. Meet de afstand vanaf het rode kruis met een meetlat. Tel alle afstanden per groepje op. Het groepje met de kleinste afstand in totaal krijgt de meeste punten.

Mini-quiz over de Noordpool

Bij de mini-quiz moeten de kinderen vragen beantwoorden over de Noordpool. De moeilijkheid van deze vragen kan je aanpassen aan de leeftijd van de kinderen. Elk goed beantwoorde vraag levert één punt op. Je kunt de kinderen natuurlijk een beetje helpen tijdens de quiz, mochten de vragen te moeilijk zijn.

Voorbeelden van vragen:
  • Waarom is het koud op de Noordpool? Antwoord: de Noordpool ligt ver van de zon af.
  • Noem twee dieren die op de Noordpool leven? Antwoord: ijsberen, poolvossen, zeehonden, rendieren, zeeluipaarden, orka’s, walrussen, en eventueel kan je pinguïns goed rekenen (ook al leven die eigenlijk op de Zuidpool).
  • Hoe noemen de Eskimo’s zichzelf? Antwoord: Inuit. Je kunt hier ook een meerkeuze vraag van maken (bijvoorbeeld ‘Inuit, gewoon Eskimo, Anorak’. Anorak is naam van de jassen van de Inuits.
  • Wat betekent het woord Eskimo? Antwoord: Rauw vis- of vleeseter. Indien je er een meerkeuze vraag van maakt, kan je bijvoorbeeld denken aan ‘Rauw vis- of vleeseter, Noordpoolbewoner, Koukleum’.
  • Onder de Noordpool ligt a) ijs, b) water, c) land? Het antwoord is a) ijs, de Noordpool bestaat bijna helemaal uit ijs.
  • Wonen Eskimo’s in iglo’s? a) Ja, altijd, b) ja, maar alleen als ze op jacht zijn, of c) nee. Het antwoord is b, de Eskimo’s wonen alleen in iglo’s als ze op jacht zijn.
  • Hoe koud is het in de winter op de Noordpool? Antwoord: -30 graden Celcius.

Bron: Alpo Hassinen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Alpo Hassinen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Als de kinderen oud genoeg zijn en weten dat er een pinguïns op de Noordpool leven, kan je de vraag stellen ‘Eten ijsberen pinguïns?’ (Nee! Pinguïns leven op de Zuidpool)
Natuurlijk kan je zelf nog veel meer vragen bedenken!

Sneeuwballen race!

Tijdens deze race hebben de deelnemers een plastic lepel in hun mond, waarop een sneeuwbal ligt (een bal van piepschuim (te koop onder andere bij Action) / pingpong balletje). De kinderen moeten zo snel mogelijk (bijvoorbeeld in een estafette) een bepaald parcours afleggen. Dit kan simpel zijn voor wat kleinere kinderen (bijvoorbeeld 15 meter vooruit, omdraaien en terug komen), maar je kunt het natuurlijk zelf zo ingewikkeld maken als je wilt. Denk bijvoorbeeld aan door een tunnel kruipen of over een balk heen stappen. Let er wel op dat het niet gevaarlijk wordt!

Je kunt zelf kiezen wat voor regels er moeten gelden. Valt de bal? Dan kan je bijvoorbeeld het kind opnieuw het parcours laten starten, maar je kunt er ook voor kiezen dat hij of zij gewoon door mag gaan (wel na het opnieuw op de lepel leggen van de sneeuwbal natuurlijk!).
Zijn er drie groepjes? Dan kan je bijvoorbeeld het snelste groepje drie punten geven, het middelste twee en het langzaamste groepje één punt.

Bron: Clker-Free-Vector-Images, PixabayBron: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay

Geheugenspel

Voor dit spelletje zijn verschillende mogelijkheden. Het spel draait om het onthouden van woorden of plaatjes. Je kunt bijvoorbeeld zelf een memory spel maken. Memory bestaat uit een aantal kaartjes met plaatjes, waarvan elke afbeelding twee keer voor komt. De kaartjes worden door elkaar geschud en met de afbeelding naar beneden op een tafel gelegd. Je mag steeds twee kaartjes omdraaien. Zijn de kaartjes gelijk aan elkaar? Dan mag je ze open laten liggen. Zijn ze niet gelijk? Dan moet je de kaartjes opnieuw omdraaien en opnieuw twee kaartjes kiezen. Je kunt dit spel op tijd doen (het snelste groepje krijgt de meeste punten) of de kinderen binnen een bepaalde tijdsframe (bijvoorbeeld één minuut) zo veel mogelijk paren laten vinden (elk gevonden paar geeft één punt).
Natuurlijk kan je ook zelf een memory spel maken, in dit geval met winterse afbeeldingen. Print plaatjes uit met de computer en plak ze op vierkante stukjes karton. Zorg dat elk stukje karton even groot is. Voorbeelden van afbeeldingen: sneeuwpop, ijsbeer, pinguïn, Eskimo, vis, iglo, sneeuw(wolk), sneeuwbal, enzovoort.

(Avond) Eten en drinken

Op zo’n feestje met een koud thema kan natuurlijk warme chocomelk niet ontbreken! Ook lekker zijn warme marshmallows.
Natuurlijk kan je als avondeten denken aan frietjes of pannenkoeken met sneeuw (poedersuiker), maar een broodje met warme knakworstjes is ook erg lekker. Je kunt hierbij appelmoes serveren.
Ook een leuke tip is zelf pizza’s maken. Koop kant-en-klaar (of maak) deeg en laat de kinderen zelf hun pizza samenstellen. Ze kunnen zelf kiezen wat voor groenten, fruit, vlees of kaas enzovoort ze er op willen doen.

Nog wat laatste tips!

Nog tijd over? Je kunt altijd een winterse (kinder)film opzetten (denk aan Frozen, The Polar Express, Ice Age (1/2/3), enzovoort).
Gaat het niet helemaal volgens plan? Dit is geen probleem, zolang alle kinderen het maar leuk hebben! Veel succes en plezier!
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuis een themafeestje organiserenThuis een themafeestje organiserenHet aanbod van feestjes wordt steeds meer uitbesteed aan derden. Ouders zijn allebei aan het werk, hebben geen tijd om z…
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…
Kinderfeestjes met laag budgetVoor kinderen is het het belangrijkste feestje van het jaar, hun feestje met vriendjes en vriendinnetjes. Dagen van te v…
Leuke dingen om te doen op een kinderfeestjeWanneer de kinderen jarig zijn komt dit vaak met de wens dat ze een feestje willen geven. Maar hoe gaan we dat aanpakken…

Nature, nurture en het belang van opvoeding op gedragNature, nurture en het belang van opvoeding op gedragIs onze opvoeding van invloed op de manier waarop wij ons als volwassenen gedragen? Het lijkt dat een jeugd in een onvei…
Jongeren- en hulptelefoons in BelgiëJongeren- en hulptelefoons in BelgiëPuber zijn is niet altijd even makkelijk. Soms zijn er dingen die je liever niet met je ouders bespreekt. Soms heb je ge…
Bronnen en referenties
Tmaar (47 artikelen)
Laatste update: 31-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.