Jongeren- en hulptelefoons in België

Jongeren- en hulptelefoons in België Puber zijn is niet altijd even makkelijk. Soms zijn er dingen die je liever niet met je ouders bespreekt. Soms heb je geen vrienden waar je iets tegen kan zeggen. Soms zie je het leven gewoon niet meer zitten. Of je hebt een serieuze dip tijdens de examens. Soms voel je iets voor iemand van hetzelfde geslacht. Of heb je problemen met alcohol. Soms ga je zo lijnen dat je er ziek van wordt. Voor al deze problemen bestaat er wel een nummer waar je op terecht kan. Bij Tele onthaal, De Zelfmoordlijn, Teleblok, JAC, Awel, Al-Anon, de Holebitelefoon, Vereniging Anorexia Nervosa zit een luisterend oor en kan je anoniem terecht met al je vragen.

Puberteit: geen makkelijke periode

Pubers hebben het niet altijd even makkelijk. Ze zoeken hun plaats in de samenleving en gaan dingen uitproberen. Ze willen vaak niet onderdoen voor hun vrienden en beginnen met alcohol en drugs te experimenteren. Of ze vinden zich veel te dik en gaan zich uithongeren. Ze krijgen gevoelens en worden verliefd. En dat is niet altijd op iemand van het andere geslacht. Of ze zien het even niet meer zitten tijdens de examens. Soms liggen ze in de knoop met zichzelf of hebben ze problemen met iets waar ze zelf eigenlijk niets aan kunnen doen. Een scheiding bij de ouders of een plots overlijden van een dierbare. Vaak gaan jongeren zo ver dat ze zelfs zelfmoord overwegen. Weet dat er voor al deze problemen wel ergens een luisterend oor is. Een persoon die luistert, die je niet be- of veroordeelt en die je desgevallend oplossingen aanbied.

Let wel, dit is een overzicht!

Hieronder vind je een overzicht van wie er allemaal gebeld kan worden in geval van problemen. Stel je vragen niet op deze site of naar aanleiding van dit artikel, maar neem rechtstreeks contact op met de bevoegde diensten. Mensen van deze diensten werden hier speciaal voor opgeleid en kunnen je helpen, de schrijver van dit artikel niet.

Tele Onthaal

Tele Onthaal kan je bereiken door het nummer 106 op te roepen. Tele-onthaal is 24 uur op 24 bereikbaar, zeven dagen op zeven. Iedereen kan er terecht, ook volwassenen. Je kan over alle onderwerpen bellen. Zo onder andere over depressieve gevoelens, partnergeweld, zelfmoordneigingen, pesten, ziekte, angst, geweld, etc. Het bellen gebeurt helemaal anoniem. Het telefoongesprek komt niet op de telefoonrekening, dus er zijn ook geen sporen van terug te vinden. Aan de telefoon zitten vrijwilligers die werden opgeleid om te luisteren en om met de mensen die bellen mee te denken. Ze worden zelf regelmatig begeleid. Op www.tele-onthaal.be vind je de nodige informatie en verwijzingen naar een hele reeks websites waar je terecht kan voor verdere informatie over je specifiek probleem. Je kan er ook iedere avond en op woensdagmiddag vanaf 15 uur terecht om te chatten als dat je beter ligt dan bellen. Per e-mail wordt er niet over problemen gepraat. In Nederland heet de tegenhanger De Luisterlijn en je kan er terecht op www.deluisterlijn.nl.

De Zelfmoordlijn

Soms zie je alles zo zwart en donker in dat de enige uitweg zelfmoord lijkt te zijn. Bevind je je in deze situatie kan neem je best contact op met het nummer 1813. Ook hier 24 uur op 24 bereikbaar, zeven dagen op zeven. Niet alleen mensen met zelfmoordideeën kunnen hier terecht. Ook mensen die iemand kennen die met zelfmoordgedachten rondlopen of nabestaanden van mensen die zelfmoord hebben gepleegd kunnen op het nummer 1813 terecht. De website van De Zelfmoordlijn is www.zelfmoord1813.be. Hier vind je getuigenissen, nieuws, tips en downloadbare folders en publicaties.

De Holebifoon

Soms zit het leven wel mee en word je verliefd. Alleen, niet op iemand van het andere geslacht. Of je bent er nog niet goed uit. Val je nu op jongens of op meisjes of op allebei? Met al je vragen en zorgen hieromtrent kan je terecht op het gratis nummer 0800/93.533, op maandag en op woensdag van 18 u 30 tot 21 u 15. Mailen kan ook op vragen@holebifoon.be. Wil je anoniem mailen, dan moet je wel vanop je eigen mailadres werken of een nieuw adres aanmaken want vanuit de Holebifoon wordt altijd een bevestiging gestuurd die de eigenaar van het mailadres dus ook kan lezen. Chatten kan ook op maandag, woensdag en donderdag, telkens van 18 u 30 tot 21 u 30. Het chatten mag maximum een uur duren zodanig dat iedereen aan bod kan komen. Bij de Holebifoon werken vrijwilligers die speciaal werden opgeleid om op je vragen te antwoorden en met je mee te denken. Meer info vind je op www.holebifoon.be. Onder het kopje "veelgestelde vragen" vind je misschien al een antwoord op je eigen vraag, dus neem dit zeker eens door.

Teleblok

De examenperiode is in sommige gevallen een stressperiode, niet alleen voor de studenten, maar ook voor ouders, partners en leerkrachten. Teleblok is een organisatie van de Christelijke Mutualiteit CM. Ze is bedoeld voor studenten van het Hoger Onderwijs en voor universiteitsstudenten, die problemen ondervinden tijdens de examenperiodes bij het studeren of die het even niet meer zien zitten. Ze kunnen terecht op het gratis en anonieme nummer 0800/13.144, elke avond van 18 uur tot 20 u 30 tijdens de examenperiodes van januari en juni met vragen over onder andere black-out, het studeren zelf, faalangst, concentratie, stress en studiekeuze. Ook ouders, leerkrachten en vrienden of partners kunnen met hun vragen en twijfels terecht bij Teleblok. Op www.teleblok.be kan je terecht voor een chatsessie. Onder het kopje "thema's" vind je heel wat tips die je misschien al wat kunnen helpen bij je probleem.

Al-Anon / Alateen Vereniging voor familie en kinderen van Alcoholisten

Deze vereniging houdt zich bezig met de familieleden en partners van mensen met een drankprobleem. Al-Anon is er voor volwassenen en Alateen is voor de jongeren, de teenagers. Heb je vragen over of problemen met iemand die drinkt, dan kan je 24 uur op 24 terecht op het nummer 03/2018/50.56. De vereniging bevindt zich in Antwerpen, in de Helenalei 24 (gelijkvloers). Op de website www.al-anonvl.be leer je meer over de vereniging en wat ze precies voor je kan betekenen en kan je ook heel wat getuigenissen van lotgenoten lezen.

Anonieme Alcoholisten - AA

Heb je zelf een drankprobleem, dan kan je terecht bij de Anonieme Alcoholisten, beter bekend als de AA. Je kan er altijd terecht op het nummer 03/239.14.15. Op hun website www.aavlaanderen.org vind je meer info over waar ze juist voor staan en wat ze voor je kunnen betekenen. Je kan er terecht voor het vinden van een AA-groep in je buurt en voor tips.

Vereniging Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa

Soms is het niet de drank die het probleem is, maar het eten. Sommige mensen willen er perfect uitzien en gaan zich daarom uithongeren. Anderen krijgen dan weer oncontroleerbare vreetbuien. Voor al je vragen over eetstoornissen als anorexia nervosa en boulimia nervosa kunnen zowel de personen zelf als hun ouders terecht op het nummer 016/89.89.89. Op de website www.anbn.be kan je terecht voor meer informatie over de vereniging en voor nuttige tips. De vereniging beschikt tevens ook over een Inloophuis. Dit bevindt zich in de Blijde Inkomstraat 113 in 3000 Leuven. De Inloopmobiel verplaatst zich dan weer door Vlaanderen. De juiste locatie en de datum waarop de Inloopmobiel in je buurt is, kan je nagaan op www.anbn.be. Zowel in het Inloophuis als in de Inloopmobiel kan je terecht met al je vragen en je kan er ook informatie, adressen en folders bekomen.

Awel

Ook bij Awel kan je elke dag terecht van 18 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen met tal van vragen op het nummer 102. Voor de chat moet je op www.awel.be zijn. Hier kan je terecht op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag, telkens van 18 tot 22 uur. Op hetzelfde mailadres kan je ook deelnemen aan de interactieve fora. Liever een mailtje? Dat kan ook via brievenbus@awel.be. Op Awel is het belangrijkste onderwerp de relatie tot de ouders, gevolgd door verliefdheid. Maar natuurlijk mag je overal vragen over stellen en over discussiëren bij Awel.

CAW

Indien je het slachtoffer bent van seksueel misbruik moet je bij CAW zijn. Hun website is www.caw.be. CAW is een onderdeel van JAC, het Jongeren Advies Centrum. Op www.jac.be kan je terecht voor een adres van een JAC-centrum in je buurt. Bij JAC kan je natuurlijk ook terecht met andere vragen in verband met welzijn.

Overige nuttige websites

www.allesoverseks.be

Zoals de naam het zelf zegt kan je op deze website terecht voor alle vragen in verband met seksualiteit

www.jongerengids.be

Voor antwoorden op AL je vragen moet je op deze website eens een kijkje nemen.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Gevolgen van een depressie voor de patiënt en zijn omgevingGevolgen van een depressie voor de patiënt en zijn omgevingDepressie is een ziekte die ernstig dient genomen te worden en waarvan de gevolgen niet altijd te overzien zijn. Bij een…
Een ERP-pakket automatiseert de waardekringloopOver wat een ERP-pakket nu precies is en doet, wordt verschillend gedacht. Sommigen zien het als een logistiek pakket da…
EK voetbal 1972Voor het eerst in de geschiedenis bereikte België in 1972 de finales van het EK. Dat jaar werd België ook gekozen tot he…

Kinderfeest met thema Noordpool (winter)Kinderfeest met thema Noordpool (winter)Is je kind jarig in de koude wintermaanden? Dan is een kinderfeestje met dit thema, namelijk de Noordpool, een leuk idee…
Nageslacht verwekken lijkt egoïstisch en niet in belang kindmijn kijk opNageslacht verwekken lijkt egoïstisch en niet in belang kindKinderen "nemen" doen we in feite voor onszelf, ondanks dat we er alles voor over hebben ze een gelukkig leven te bezorg…
Bronnen en referenties
  • Joepi voor de telefoonnummers en e-mailadressen
  • www.tele-onthaal.be
  • www.zelfmoord1813.be
  • www.holebifoon.be
  • www.teleblok.be
  • www.al-anonvl.be
  • www.aavlaanderen.org
  • www.anbn.be
  • www.awel.be
  • www.caw.be
  • www.jac.be
  • www.allesoverseks.be
  • www.jongerengids.be
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.