Broertje of zusje op komst: boekentips voor peuters

Broertje of zusje op komst: boekentips voor peuters Voor een peuter is het heel spannend om een broertje of zusje te krijgen. Daarom is het belangrijk om je kindje hier op tijd op voor te bereiden. Peuterboeken over dit onderwerp zijn daarbij een handig en leuk hulpmiddel. Door deze voor te lezen aan je kindje, kun je hem of haar spelenderwijs voorbereiden op de komst van de baby. Zo kun je voorkomen dat je kindje er negatieve gevoelens over krijgt. Of zelfs angst.

Aap wordt grote broer

Aap vertelt trots aan al zijn dierenvriendjes dat hij een zusje heeft gekregen. Ze komen allemaal naar de baby kijken en verdringen zich om haar wiegje. Aap past er niet meer bij en staat er een beetje verloren bij te kijken. Dan krijgt baby Aapje van iedereen cadeautjes. Maar ineens begint ze te huilen en zegt mama Aap dat de dierenvriendjes beter weer naar huis kunnen gaan, omdat baby Aapje moe is. Aap wist niet dat baby's zoveel lawaai kunnen maken! Mama Aap troost baby Aapje. Ze heeft geen tijd om met Aap te spelen. Ze hoort hem zelfs niet eens! Verdrietig vraagt Aapje aan mama wanneer de baby weer terug in haar buik gaat. Maar mama zegt dat baby Aapje altijd bij hen blijft. En dat Aap heel belangrijk is, want hij is de grote broer van baby Aapje. Hij mag helpen om voor haar te zorgen. Samen met mama doet hij baby Aapje in bad. Daarna mag Aap zijn babyzusje even vasthouden. Dan valt ze in slaap. Wat is ze lief! Grote broer zijn is stiekem toch wel leuk.

Bibi en haar babybroertje

Bibi is een meisje dat heel veel van boekjes houdt. Mama leest haar een verhaaltje voor over een meisje en haar babybroertje. Bibi wordt ook grote zus! Mama’s buik wordt steeds groter. Papa maakt een kast voor de babyspulletjes. Bibi zet er ook wat van haar eigen boekjes in. Die zijn voor de baby. Als haar broertje geboren is, geeft Bibi hem een stoffen babyboekje. De baby huilt wel erg veel en daarom probeert Bibi hem op van allerlei manieren op te vrolijken. Ze vertelt hem verhaaltjes en leest boekjes aan hem voor. Soms huilt hij omdat hij moe is en dan zingt Bibi een slaapliedje voor haar broertje. Bibi’s babybroertje slaapt heel veel. En dan speelt Bibi intussen met haar knuffels. Papa en mama hebben het heel druk met de nieuwe baby. Maar gelukkig nemen ze iedere avond de tijd om Bibi voor te lezen.

Bobbi wordt grote broer

Mama vertelt Bobbi dat er een kindje bij komt. Bobbi is heel blij. Papa maakt een wiegje voor de baby en Bobbi mag helpen verven. Mama wast alvast alle babykleertjes. Bobbi koopt een knuffel voor de baby. Hij mag mee naar de verloskundige om naar het hartje van de baby te luisteren. Bobbi vindt het wel heel lang duren voordat de baby komt. Maar op een dag is het dan zover. Papa komt Bobbi wakker maken om te vertellen dat de baby geboren is. Bobbi vindt de baby heel lief. Bobbi mag beschuit met muisjes klaarmaken voor de kraamvisite. En hij mag ook de deur opendoen. Hij mag ook wel eens helpen om de baby in badje te doen, de luier te verschonen of de fles te geven. En als de baby huilt, probeert hij de baby te troosten.

Hoera, er komt een kindje bij!

Op een dag vertelt mama aan Daan dat er een baby in haar buik groeit. Daan vindt het heel leuk. Mama en Daantje gaan op zolder kijken of er nog babyspullen staan. Samen brengen ze alle spulletjes naar beneden. Ze maken alles schoon. Daantje denkt na over wat er leuker zou zijn: een broertje of een zusje? Hij maakt alvast een paar leuke dingen voor de baby. Daantje mag papa helpen de babykamer klaar te maken. Mama koopt in de winkel alvast van allerlei spulletjes voor de baby. Het duurt lang voordat de baby komt. Mama wordt steeds dikker. En ze is wel eens moe of chagrijnig. Daan vraagt iedere dag of de baby nu snel komt. Na lang wachten is het eindelijk zover: Daan heeft een zusje gekregen! Op de speelzaal trakteert hij op beschuit met roze en witte muisjes. Er komt een zuster helpen in huis, zodat mama uit kan rusten. Nu de baby er eenmaal is, vindt Daan het toch niet zo leuk als hij verwacht had. De baby kan nog helemaal niets. Daan kan nog niet met haar spelen. En mama krijgt veel bezoek, ze heeft weinig tijd voor hem.

’s Nachts ligt hij te huilen in zijn bedje. Mama komt hem troosten en vertelt dat ze nog steeds heel veel van hem houdt. En ze zegt dat het na een tijdje leuker zal worden om een zusje te hebben. En inderdaad, als zijn zusje eenmaal een jaar is, speelt Daan heel vaak met haar. Samen hebben ze veel plezier. Daan houdt heel veel van zijn kleine zusje!

Hoera, er komt een kindje bij!Hoera, er komt een kindje bij!
Kleine PluisKleine Pluis
Kleintje Beer en de babyKleintje Beer en de baby

Kareltje krijgt een zusje

Als Kareltje uit school komt, dan drinkt hij altijd samen met papa worteltjessap. Maar op een dag is alles anders. Oma doet de deur open en hij krijgt geen worteltjessap. Papa is er niet, en mama ook niet. Oma zegt dat er een verassing is. Kareltje raadt van alles. Krijgt hij een cadeau? Worteltaart misschien? Of is zijn verloren speelgoed teruggevonden? Maar nee, dat is het allemaal niet. Oma vertelt dat hij een zusje heeft gekregen en dat hij even bij haar mag kijken. Kareltje vraagt hoe lang ze blijft. 'Voor altijd’, zegt papa. Kareltje wil van alles met zijn babyzusje doen. Maar papa legt uit dat ze daar nog te klein voor is.

Kas krijgt een zusje

Mama heeft een heel dikke buik. Het lijkt wel een ballon! Kas vindt het een mooi stoeltje voor zijn knuffelkonijn Flap. En hij ligt er zelf graag tegenaan. Kas ziet al van allerlei babyspulletjes klaarliggen. Een flesje, kleertjes, een wiegje, een babybadje en een wipstoeltje. Maar hij denkt dat ze voor Flap en hem zijn en gaat er samen met zijn knuffel mee spelen. Maar op een dag ligt er een baby in de wieg. Mama zegt dat het zijn zusje is. Maar dat weet hij al, de baby is eindelijk uit mama's buik gekomen! De baby gaat in het babybadje, krijgt de kleertjes aan en mag uit het flesje drinken. Dan mag ze bij mama op schoot. Kas is een beetje jaloers. Alles is nu van de baby, zelfs mama. Boos schopt hij zijn speelgoed weg. En dat vindt zijn babyzusje heel grappig. Als Kas haar ziet lachen, verdwijnt zijn boosheid snel. En gelukkig passen Kas, Flap en babyzusje allemaal tegelijk op mama's schoot.

Tip: ook verkrijgbaar als Kas wordt grote broer. Het verhaal is hetzelfde, maar er wordt niet gezegd of de baby een broertje of zusje is. Leuk als je het geslacht van de baby nog niet weet, of nog niet wil verklappen.

Kleine Huppel krijgt een broertje

Kleine Huppel is heel blij als hij een broertje krijgt. Hij heeft er heel lang op moeten wachten, maar eindelijk is hij dan toch geboren. Kleine Huppel gaat met opa en oma naar het ziekenhuis. En daar ligt mama op bed, met een piepklein konijntje op haar arm. Kleine Huppel is teleurgesteld dat hij nog te klein is om met hem te spelen. Thuis slaapt en huilt de baby veel. En papa en mama zijn heel druk met hem. Ze hebben nog maar weinig tijd voor Kleine Huppel. Mama klaagt zelfs dat hij zo druk is en zegt dat het in het ziekenhuis rustiger was. Kleine Huppel wil het liefst dat de baby weer terug gaat naar het ziekenhuis. Als papa eindelijk begrijpt dat hij zijn grote zoon te weinig aandacht heeft gegeven, gaat het beter. En gelukkig wordt de baby steeds groter. Kleine Huppel kan steeds meer spelletjes met hem doen. Mama is trots op wat hij allemaal aan zijn kleine broertje leert.

Tip: Krijgt je peuter een zusje? Kies dan voor de variant Kleine Huppel krijgt een zusje.

Kleine Pluis

Papa en mama Pluis vertellen Nijntje dat er een kleine Pluis bij komt. Nijntje is heel blij. Ze maakt vast een tekening en een wollen muis voor de baby. Op een dag voelt mama Pluis dat de baby er bijna aan komt. En ja hoor, niet lang daarna vertelt papa Pluis Nijntje dat de kleine Pluis geboren is! Nijntje is heel verbaasd dat de kleine Pluis zo klein is. Veel kleiner dan ze dacht. Nijntje mag de baby eventjes op schoot. De volgende dag trakteert Nijntje op school de hele klas beschuitjes.

Kleintje Beer en de baby

Papa en mama Beer vertellen Kleintje Beer dat er een baby in mama’s buik zit. Kleintje Beer is heel blij en heeft nu al zin om met de baby te spelen. Papa en mama zeggen dat de baby eerst nog heel hard moet groeien. Mama’s buik wordt steeds dikker. Soms voelt ze zich niet lekker en ze is ook weleens heel moe. Kleintje Beer probeert haar dan goed te helpen. Kleintje Beer krijgt een nieuwe slaapkamer en een groot bed, omdat de baby straks in zijn ledikantje mag slapen. Kleintje Beer mag zelf de kleuren van zijn nieuwe slaapkamer uitkiezen. Als mama naar de verloskundige gaat voor een echo, mag Kleintje Beer mee. Ook mag hij aan mama’s buik voelen als de baby schopt. Samen met Buurbeertje oefent hij met wandelen, met een knuffel in de poppenwagen. Als de baby er bijna is, mag Kleintje Beer bij opa en oma logeren. Dat vindt hij heel leuk. Als hij papa en mama weer ziet, is de baby geboren! Kleintje Beer geeft de baby een tekening. Hij mag de baby even vasthouden. Er komt een heleboel visite om naar de baby te kijken. Dat vindt Kleintje Beer niet leuk. Niemand let op hem! Kleintje Beer mag trakteren op de crèche. Ook mag hij mama helpen om de baby naar bed te brengen, want hij is een grote broer. Mama zegt dat ze trots op hem is, maar dat hij altijd haar Kleintje Beer blijft.

Liselotje krijgt een zusje

Liselotje woont in een paleis. Ze is een prinsesje. De koningin heeft een heel dikke buik. Ze vertelt Liselotje dat er een baby in zit. De koning koopt alvast speelgoed en maakt de babykamer klaar. Liselotje mag iedereen bellen om het grote nieuws te vertellen. Na lang wachten wordt op een dag iedereen wakker van gekrijs. De baby is geboren! De koning komt Liselotje uit bed halen om bij haar babyzusje te gaan kijken. Liselotje geeft haar een kusje en legt haar knuffelbeer bij haar neer. Er komen veel mensen naar de baby kijken. Liselotje vindt dat heel gezellig, maar de koning niet. Er denkt niemand meer aan hem. En de baby kan nog niet met hem spelen, dat vindt hij niks aan. Maar dan hoort hij haar geluidjes maken in haar bedje en gaat hij bij haar kijken. Ze lacht naar hem en dat maakt de koning weer helemaal blij. En, zo zegt de koningin, het duurt niet lang voordat de baby wel alles kan.
© 2014 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prentenboeken bij geboorte van een broertje of zusjePrentenboeken bij geboorte van een broertje of zusjeJe verwacht als ouders een nieuw kind. Het lijkt leuk een broertje of zusje voor je kind. Vaak is dit ook zo, Het jonge…
Help, mijn oudste kind is jaloers op de nieuwe baby!Help, mijn oudste kind is jaloers op de nieuwe baby!Sommige kinderen maken een moeilijke periode door wanneer er een nieuw broertje of zusje geboren wordt. Als ouders had j…
Je peuter krijgt er een broertje of zusje bijJe peuter krijgt er een broertje of zusje bijVoor jezelf heel leuk nieuws, er is een tweede kindje onderweg! Je bent zelf helemaal in de wolken. Maar stel je hebt al…
Turkse taal: onzijdig, lidwoord en bijvoeglijke naamwoordenUitleg over de grammatica van de Turkse taal met betrekking tot onzijdige woorden, lidwoorden en bijvoeglijke naamwoorde…

9 Tips om je kind goed te laten eten9 Tips om je kind goed te laten etenIn Nederland zijn er heel veel kinderen die erg moeilijk eten. Ze lusten bijna niks of ze krijgen maar geen goede eetman…
Erkenning kind door de vaderJe hebt het vast zelf ook weleens om je heen gehoord, mensen die roepen dat de vader van een kind geen rechten heeft. Of…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Anlacreativephotos, Pixabay
 • Berner, R. S. (2008). Kareltje krijgt een zusje. Amsterdam: Querido.
 • Bijlsma, I. & Maas, M. (2007). Bobbi wordt grote broer. Alkmaar: Kluitman.
 • Bruna, D. (2003). Kleine Pluis. Amsterdam: Mercis Publishing bv.
 • Busser, M. & Schröder, R. (2001). Hoera, er komt een kindje bij! Vianen: The House of Books.
 • Busser, M. & Schröder, R. (1993). Liselotje krijgt een zusje. Houten: Van Hokema & Warendorf Uitgeverij Unieboek.
 • De Petigny, A. & Suetens, C. (2015). Kleine Huppel krijgt een zusje. Het verhaal van een lief konijntje dat een grote broer wordt. Deltas Centrale Uitgeverij.
 • McQuinn, A. & Beardshaw, R. (2011). Bibi en haar babybroertje. Amsterdam: Uitgeverij Luister.
 • Oud, P. (2010). Kas krijgt een zusje. Amsterdam: Clavis.
 • Oud, P. (2015). Kas wordt grote broer. Amsterdam: Clavis.
 • Straten, H. van (2013). Kleintje Beer en de baby. Amsterdam: Leopold.
 • Suetens, C. & Lambert, S. (2011). Kleine Huppel krijgt een broertje. Het verhaal van een lief konijntje dat graag met zijn nieuwe broertje wil spelen. Oosterhout: Deltas.
 • http://wij.nl/kind-info-opvoeding/artikel/tips-om-je-kind-voor-te-bereiden-op-een-broertje-of-zusje
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.