Je peuter krijgt er een broertje of zusje bij

Je peuter krijgt er een broertje of zusje bij Voor jezelf heel leuk nieuws, er is een tweede kindje onderweg! Je bent zelf helemaal in de wolken. Maar stel je hebt al een kind, hoe ga je dit nu precies aanpakken? Of wat als je kindje nu zelf net een jaar is en je denkt dat hij of zij het nog niet zal begrijpen? Veel mensen krijgen hiermee te maken. Je hebt al een kindje rondlopen en nummer twee is onderweg. Vaak weten ouders dan niet hoe ze hun kind moeten voorbereiden op de komst van een broertje of zusje. Hieronder vind je allerlei tips om deze periode goed door te komen en je kindje goed voor te bereiden op de komst van de baby en de periode na de geboorte.

Je kind vertellen dat er een baby in je buik zit

Je kindje laten wennen aan de komst van een baby begint eigenlijk al vanaf de eerste dag. Een zwangerschap duurt 9 maanden, dus de tijd is er. Vertel je kind zodra je zeker weet dat je zwanger bent, dat er een broertje of zusje bij komt en dat je kindje zelf een groot voorbeeld gaat worden voor de nieuwe baby. Dat je kind over een poosje niet meer het enige kind is van papa en mama, maar dat de nieuwe baby ook bij jullie gaat wonen. Vertel er ook bij dat je kindje dan ook een belangrijke rol gaat spelen voor de nieuwe baby. Leg uit dat het broertje of zusje langzaam in je buik groeit en dat je binnenkort een steeds dikkere buik krijgt en vertel erbij dat dat de baby is die steeds groter wordt.

De verloskundige

De aankomende maanden zal je regelmatig op bezoek gaan bij de verloskundige. Neem dan altijd je kindje mee, bij elke afspraak die je hebt. Vaak heb je in de wachtkamer ook leuke boekjes liggen die gaan over kindjes die er ook een broertje of zusje bij krijgen. Ook hangen er posters waarop te zien is hoe een baby zich ontwikkelt in de buik, waardoor je kind een beetje kan zien hoe het in de buik komt te liggen.

Kamer inrichten

Natuurlijk heb je over een paar maanden een slaapplek voor de baby nodig. Dit kan zijn op een eigen kamer of misschien wel bij papa en mama op de kamer. Betrek hoe dan ook je kind erbij bij alles wat je moet kopen voor de baby. Laat je kindje mee helpen met kleertjes uitzoeken, de kinderkamer gereed maken of laat je kind leuke speeltjes kopen voor de baby. Op deze manier begint je kind al door te krijgen dat zijn of haar mening ook telt en dat je kind niet achter gesteld gaat worden op de nieuwe baby.

Probeer altijd je kind op zijn of haar eigen kamer te laten liggen en de baby een andere kamer te geven. Er gaat immers veel veranderen als de baby er is, en sommige kinderen zijn gehecht aan hun eigen bed en eigen kamer. Teveel veranderingen kunnen je kind helemaal van slag brengen.

Ander bed

Wel kan het zo zijn dat je kind op de leeftijd is dat het een groter bed nodig heeft. Leg dan aan je kind uit dat zijn of haar bedje voor de baby is. Dat je kind al heel groot is en nu ook een groter bed nodig heeft. Neem je kind mee naar de winkel en laat het zoveel mogelijk zelf uitzoeken. Heb je zelf al een bed op het oog, laat je kind dan bijvoorbeeld zijn eigen dekbedovertrek uitkiezen. Hierdoor geef je je kind de vrijheid om zelf dingen te bepalen en zo zal het ook minder moeilijk zijn om zijn of haar bedje af te staan aan de nieuwe baby.

De groeiende buik

Na een paar maanden zal je buik flink gaan groeien. Ontbloot je buik regelmatig en laat je kind zien dat je buik steeds groter wordt omdat de baby nu goed aan het groeien is. Neem elke maand een foto van de buik en leg deze na een paar maanden naast elkaar, zodat je kind duidelijk het verschil kan zien. Begint de baby te schoppen, laat je kind dit dan voelen. Doe dit heel enthousiast en zeg er bijvoorbeeld bij dat de baby zo hard schopt omdat de baby het heel leuk vind om een grote broer of zus te krijgen. Zo voelt je kind zich trots en vaak zijn ze dan niet meer bij je buik weg te krijgen. Je kan ook samen met je kind een liedje zingen voor de baby of je kind een verhaaltje laten vertellen tegen de baby. Zorg wel dat je kind zachtjes met de buik doet. Uit enthousiasme kan je kind misschien iets te wild worden, kijk hier dus mee uit.

Spullen voor de baby

Ga je op een gegeven moment kijken voor kleertjes of andere uitzet, neem je kind dan mee en laat hem of haar mee beslissen. Heeft je kind bijvoorbeeld een trui uitgezocht, vraag dan aan je buik of de baby het mooi vind wat de broer of zus heeft uitgezocht. En vaak krijgt je kind met de baby toch al een beetje een band, vooral als je termen gebruikt als 'Dit heb je van je grote broer gehad, mooi he?' Dit klinkt misschien heel gek, maar zo kan je kind alvast een beetje wennen dat je, als de baby geboren is, ook tegen de baby gaat praten.

Kijk naar andere kinderen

Loop eens met je kind langs een school of naar de stad en let eens op andere ouders met twee kinderen of meer. Laat je kind dan zien dat andere kindjes ook broertjes of zusjes hebben en dat zij het ook heel leuk vinden. Kinderen nemen vaak sneller iets aan van leeftijdsgenootjes als van volwassenen en zo ziet je kind dat het eigenlijk heel normaal is.

Maak geen valse beloftes

Sommige dingen kan je beter niet zeggen. Als de baby geboren is, is het voor ons heel normaal om te weten dat baby's eten, poepen en slapen en dat een baby nog helemaal niet speelt. Zeg dus nooit tegen je kind dat zodra de baby geboren is dat je kindje lekker met de baby kan gaan spelen en dat ze samen bijvoorbeeld met de bal kunnen spelen. Hierdoor is het eigenlijk alleen maar een teleurstelling voor je kind als het achteraf blijkt dat dit nog helemaal niet kan als de baby net geboren is.

Het is dan beter om te zeggen dat zodra de baby geboren is, dat de baby eerst groter moet worden voordat de baby samen met je kind kan gaan spelen. Dat baby's nog heel veel slapen in het begin en dat het vele slapen nodig is om groter te worden, zodat de baby later wel leuk kan spelen met je kind. Zeg ook dat zelfs papa en mama nog niet met de baby kunnen spelen, ook papa en mama moeten wachten tot de baby groter is. Zeg dat je kind wel mag helpen met het verzorgen van de baby. Laat je kind helpen met kleertjes en luiers aangeven of met het badje klaarzetten.

De baby is geboren, en nu?

Zodra de baby is geboren begint het echt. Je kan nu een beetje aan je kind zien hoe hij of zij op de baby reageert. Betrek je kind van de eerste dag van de geboorte overal bij. Wat vaak een goed idee is, is om zodra de baby geboren is een klein kado aan je kind te geven. Zeg dat het broertje of zusje een kado heeft meegenomen, omdat de baby heel erg blij is met zijn of haar grote broer of zus.

Zorg er ook voor dat de kraamvisite niet alleen maar bezig is met de nieuwe baby, maar dat je kind ook voldoende aandacht krijgt. Zit de baby bij de visite of bij jou op schoot, vraag dan of je kind er ook bij komt zitten. Zo krijgt je kind vanaf de geboorte meteen het gevoel er nog steeds bij te horen en zo zorg je ervoor dat je kind zich niet opeens achter gesteld gaat voelen. Laat je kind merken dat hij of zij nog steeds meetelt en dat zijn of haar rol heel belangrijk gaat worden voor als de baby groter wordt.

Aandacht vragen

Leg je kind uit dat hij of zij nu ook de aandacht moet verdelen. Ben je bijvoorbeeld bezig om je baby eten te geven en je oudste kind wilt met jou tekenen, vertel dan dat je eerst even de baby moet verzorgen en dat zodra de baby weer lekker naar bed gaat, dat je dan samen met je kind een mooie tekening gaat maken.

Ben je een paar weken verder en ben je zelf weer op krachten gekomen na de bevalling, neem je oudste kind dan eens lekker een middag mee weg. Ga een keertje naar de speeltuin of ga samen de eendjes voeren. Laat op zulke momenten je baby thuis bij een oppas, zodat je oudste kind jou even lekker voor zichzelf heeft. Er is al zoveel verandert voor je kind in die paar weken, dat er samen tussenuit jou en je kind heel goed zal doen.

Samen spelen, samen delen

Zodra je baby ouder is, vanaf ongeveer een half jaar, zal hij of zij misschien wel beginnen met kruipen en naar het speelgoed van je oudste kind gaan. Hou vanaf het begin allebei gelijk. Zeg tegen je kind en je baby dat ze samen mogen spelen, maar geen speeltjes van elkaar mogen afpakken. Is je oudste bijvoorbeeld aan het spelen met een beker en je baby pakt die af, zeg dan tegen de baby dat hij of zij niet mag afpakken als de broer of zus daarmee aan het spelen is. Dit klinkt heel raar, maar zo laat je je oudste kind zien dat ook de baby niet af mag pakken en dat je je kinderen allebei gelijk houdt. De baby snapt in het begin natuurlijk nog niet wat je zegt, maar je oudste kind heeft dan al snel door dat de baby dezelfde regels heeft. En je baby leert meteen wat wel en niet mag, want al zijn ze nog zo klein, het woord nee snappen ze meestal al vrij snel.

Laat je oudste kind altijd merken dat hij of zij het voorbeeld is en dat je oudste kind al meer mag als de baby. Je oudste kind mag al een toetje, terwijl de baby alleen nog maar melk mag. Zit je kind aan een koekje, zeg dan dat de baby die nog niet mag eten omdat de baby nog heel klein is en je kind al heel groot. Vaak heeft je kind dan al snel door dat hij of zij al meer mag als de baby en hierdoor voelt je oudste kind zich meestal heel groot en belangrijk en vooral heel trots.
© 2011 - 2024 Meisssie20, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloers gedrag bij de komst van een babyOuders maken zich al vroeg in een tweede zwangerschap zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een bab…
Prentenboeken bij geboorte van een broertje of zusjePrentenboeken bij geboorte van een broertje of zusjeJe verwacht als ouders een nieuw kind. Het lijkt leuk een broertje of zusje voor je kind. Vaak is dit ook zo, Het jonge…
Help, mijn oudste kind is jaloers op de nieuwe baby!Help, mijn oudste kind is jaloers op de nieuwe baby!Sommige kinderen maken een moeilijke periode door wanneer er een nieuw broertje of zusje geboren wordt. Als ouders had j…
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…

Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Hou je relatie goed na de geboorte van een kindHou je relatie goed na de geboorte van een kindMen hoort het regelmatig; na het krijgen van een baby verandert de relatie tussen man en vrouw. Helaas blijkt het voor s…
Meisssie20 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.