Kinderfeest met thema China

Kinderfeest met thema China Wordt je kind binnenkort acht jaar? Waarom geef je dan geen feestje met als thema het land China? In China is het getal 8 namelijk het geluksgetal! Maar dit feestje is natuurlijk ook heel leuk voor alle andere leeftijden. Heel veel succes met het organiseren van een speciaal en origineel kinderfeestje!

Uitnodigingskaart

Zelfs met de uitnodigingskaart kan je creatief zijn! Dit hoeft natuurlijk niet, maar is wel leuk. Voorbeelden zijn een kaart met op de voorkant een Chinees teken, bijvoorbeeld voor ‘verjaardag’ of ‘gefeliciteerd’ of ‘feest’. Deze tekens kan je via Google vinden door bijvoorbeeld te zoeken op ‘chinees teken verjaardag’. Tip: kan je het niet vinden, zoek dan in het Engels! Verder kan je natuurlijk ook een kaart maken met op de voorkant bijvoorbeeld een draak, een panda, de vlag van China, eten met stokjes, vuurwerk enzovoort. Op de kaart kan je verder informatie zetten zoals het adres, de datum en de tijden en of de kinderen naderhand worden thuis gebracht.

Versiering

Om het huis te versieren kan je lampionnen ophangen. Verder kan je waaiers neerleggen en afbeeldingen van Chinezen, (feest)draken, vuurwerk, reuzenpanda’s enzovoort. Natuurlijk moeten er op tafel stokjes liggen zodat de kinderen daarmee kunnen proberen te eten.

Bron: 2cute, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: 2cute, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De kinderen in groepjes verdelen

Deze verjaardag is opgezet met spelletjes. Om het een beetje competitief te maken, kan je de groep kinderen verdelen in twee groepjes. Dit mogen de kinderen zelf bepalen, maar je kunt ze ook random indelen. Elk groepje krijgt iets waaraan ze elkaar herkennen, bijvoorbeeld een Chinese hoed. Om onderscheid te maken tussen de groepjes hebben de hoeden twee verschillende kleuren. Je kunt zelf eenvoudig een Chinese hoed maken. Teken een grote cirkel (bijvoorbeeld de omtrek van een taartvorm) op een papier en knip deze uit. Daarna knip je ergens de hoed in tot het midden. Maak er een hoed van door de helften langs elkaar te schuiven. Je kunt aan de hoed een dikke vlecht maken, bijvoorbeeld van zwart wol of papier. Het random indelen van de groepjes kan bijvoorbeeld gaan door de kinderen elk een hoed te laten zoeken of om ze onder de stoelen te verstoppen.
Tip: om de kinderen er echt als een Chinees uit te laten zien, kan je met een zwart oogpotlood streepjes bij de ogen trekken.

De cadeautjes geven

De cadeautjes kunnen op vele manieren gegeven worden. Voorbeelden zijn verstoppen, de tafel rondgaan, alle cadeautjes op een hoop en het kind laten raden van wie hij heeft het gekregen, enzovoort. Geef de kinderen tijdens het cadeautjes uitpakken wat te drinken (thee, dat is erg Chinees, als variatie kan je ice-tea geven, of natuurlijk gewoon lekker limonadesiroop) en iets om te snoepen.

Taart en snoep

Als je een taart bakt, kan je op de bovenkant in het Chinees bijvoorbeeld ‘gefeliciteerd’ of ‘acht jaar’, enzovoort. Verder kan je, als je creatief met taarten of cakes bent, proberen een (kop van) panda of draak te maken. Een taart in de vorm van lampion kan natuurlijk ook.
Vuurwerk hoort bij China, daarom kan je op de taart een ijsfontein zetten (en aansteken). Let hierbij wel op dat de kinderen niet dicht bij het vuurwerk zitten!

In de toko kan je gaan kijken voor Chinese snoepjes. Verder kan je denken aan mini worstenbroodjes, dropjes, spekjes enzovoort. Ook lekker en gezond: vers fruit! Als extra ‘snoep’ kan je in plaats van chips kroepoek halen, om geheel in het thema te blijven.

Spelletjes om te spelen

Mikado

Chinezen eten natuurlijk met stokjes, maar ze kunnen er ook mee spelen! Haal (of maak zelf) een Mikado set. De spelleider (de volwassene) houdt de stokjes vast en laat ze op de grond vallen. Laat de kinderen in een bepaald tijdframe (bijvoorbeeld drie minuten) zo veel mogelijk stokjes pakken, zonder dat een ander stokje beweegt. Het aantal gepakte stokjes is het aantal punten. Help de kinderen een beetje als ze er nog te jong voor zijn, of stel de regel in dat andere stokjes een klein beetje mogen bewegen, zolang ze maar niet van hun plaats rollen.

Puzzel voltooien

Wanneer je een Chinese afbeelding (zoeken op het internet) uitprint en op een stuk karton plakt, kan je het daarna in stukken knippen. Zo krijg je een Chinese puzzel waarvan je zelf de moeilijkheidsgraad kan bepalen. Laat de groepjes de puzzel oplossen. Dit spel loopt op tijd dus je hebt hiervoor iets van een stopwatch nodig.

China aanwijzen op de wereldbol

Laat de kinderen op een wereldkaart of wereldbol China aanwijzen. Neem de tijd op, het snelste groepje krijgt twee punten, het langzaamste groepje één punt.

Chinees ‘spleken’

Chinezen kennen geen ‘r’ in hun taal, deze vervangen ze door ‘l’. Laat de kinderen om de beurt een woord voorlezen op een kaartje, waarbij ze de ‘r’ moeten vervangen door een ‘l’. In niet elk woord hoeft een ‘r’ staan. Neem niet te moeilijke woorden in het begin, zoals ‘jaRig’, ‘feest’, ‘kRoepoek’, ‘stokjes’, ‘dRaak’, ’China’ enzovoort. Komen de kinderen erg ver met het spel, dan worden de woordjes moeilijker, zoals ‘veRjaaRdag’ en ‘vuuRweRk’. Per goed uitgesproken woord krijgt het groepje een punt.

Vragen over China stellen

Je kunt de kinderen ook een kleine quiz voorschotelen. Dit kunnen makkelijke openvragen of iets moeilijkere meerkeuze vragen zijn. Voorbeelden zijn: ‘Waarom is de Chinese muur gebouwd?’, ‘Waarom gebruiken de Chinezen draken bij hun feesten’, ‘Hoeveel inwoners heeft China?’, ‘Wat is de hoofdstad van China’, enzovoort.

Stelten lopen

Nog een spel met stokjes, maar dan in het groot! Laat de kinderen (als ze er oud genoeg voor zijn) proberen een klein parcours te lopen met stelten. Het snelste groepje krijgt twee punten, het langzaamste één.

Tafeltennis of badminton

Twee erg populaire sporten in China zijn tafeltennis en badminton. Je kunt kiezen welk spel je de kinderen laat spelen (of allebei natuurlijk). Wel moeten je groepjes uit een even aantal kinderen bestaan. Laat de kinderen tweetallen vormen binnen hun groepje. Laat ze een aantal keer proberen (bijvoorbeeld 3x) om zo veel mogelijk keren de pingpong bal of de shuttle over te slaan. Voor elke keer dat het overslaan lukt, krijgt het team een punt.

Zo snel mogelijk iets met stokjes eten

Ook leuk: laat de kinderen in dit spel iets eten (bijvoorbeeld stukjes fruit) met stokjes! Ze mogen dan niet in het eten prikken met de stokjes, maar bijvoorbeeld wel in elke hand een stokje hebben. Maar je kunt zelf de regels bepalen natuurlijk! Je neemt met een stopwatch de tijd op, het snelste team wint!

Een voorbeeld van het schema met bijbehorende puntentelling:
Spel Groep 1: de panda’s Groep 2: de draken
Mikado5 stokjes = 3 punten7 stokjes = 7 punten
Puzzel voltooien1:30 minuten = 2 punten (winnaars)1:15 minuten = 1 punt (verliezer)
China aanwijzen2:40 minuten = 2 punten (winnaars)3:10 minuten = 1 punt (verliezer)
Chinees ‘spleken’ 10 punten in totaal12 punten in totaal
Vragen over China3 antwoorden goed = 3 punten4 antwoorden goed = 4 punten
Stelten lopen3:10 = 2 punten (winnaars) 3:30 = 1 punt (verliezers)
Tafeltennis5x overgeslagen = 5 punten 8x overgeslagen = 8 punten
Met stokjes eten3:45 = 2 punten (winnaars) 4:10 = 1 punt (verliezers)
Totaal29 punten35 punten: winnende groep
In dit geval zijn de winnaars de draken! Je kunt de winnaars een kleine prijs geven (wat snoep / klein cadeautje / diploma) of gewoon ‘de eer van het winnen’.

Bron: Janggeom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Janggeom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Eventueel: martial arts les

China staat natuurlijk bekend om zijn martial arts. Als je kind erg sportief is, vind hij of zij het misschien leuk om met zijn allen een les te krijgen in een vorm van martial arts. Je kunt hiervoor even informeren in de buurt bij een judoschool.

Avondeten: Chinees natuurlijk!

Haal voor het avondeten Chinees. Elk kind lust wel bami of nasi en anders lusten ze vast loempia’s! Verder is natuurlijk kroepoek onmisbaar. Je kunt hierbij satéstokjes serveren met satésaus, dat zal zeker in de smaak vallen! Geef elk kind bij het avondeten eetstokjes, zo kunnen ze eens ervaren hoe de mensen in China eten! Deze eetstokjes kan je online of bij een Chinees restaurant of toko vinden.

Jongere kinderen

Voor jongere kinderen is er ook genoeg te doen:
  • Ze kunnen Chinese tekens leren schrijven of inkleuren.
  • Ze kunnen zelf een Chinese hoed maken en versieren.
  • Ze kunnen kleurplaten over China kleuren (te vinden via Google, bijvoorbeeld over draken).
  • Ze kunnen zelf lampionnen versieren.

Extra: Kung Fu panda film

Nog tijd over of wil je de kinderen weer wat rustiger krijgen na de spelletjes? Dan kan je de leuke kinderfilm ‘Kung Fu panda’ opzetten!

Presentje mee naar huis

Als de kinderen thuis worden gebracht, kan je ze een klein presentje meegeven: een lampionnetje met bijvoorbeeld een fortune cookie er in. Verder kan je het in (plastic) zakjes doen waar op de naam van het kind staat, met daarbij een speciaal Chinees teken, bijvoorbeeld van het woord ‘geluk’. Je kunt verder nog stokjes en/of snoepjes meegeven.

Nog een tip

Natuurlijk kan Chinese muziek op dit feestje niet ontbreken! Als het feestje in de winter is en het dus vroeg donker is, kan je de kinderen nog een stukje met lampionnetjes laten lopen, bijvoorbeeld als je ze thuis brengt.
© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
23 April: Internationale Kinderfeestdag23 april is een Kinderfeestdag dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Eerst was het een Nationale Kinderfeestdag,…
Kinderfeest met thema "piraten"Een kinderfeest geven met als thema "piraten" valt altijd in de smaak. Met onder andere een piratenschatkist, piratendri…
Kinderfeest  met thema "Finding Nemo"Kinderfeest met thema "Finding Nemo"Een kinderfeest met als thema Finding Nemo. Dit feest kunt u bij u thuis houden. Zo voorkomt u dat u ergens naar toe moe…
China: de bevolkingsgroepen van ChinaDe bevolkingsgroepen van China zijn divers en uiteenlopend. Hoeveel mensen er precies in China wonen is nog steeds ondui…

Kinderfeest met thema MexicoKinderfeest met thema MexicoHiep hiep hoera, tijd voor een feestje voor de verjaardag van je kind! Een Mexicaans feestje is een leuk en origineel id…
10 tips om binnen te spelen met spullen die je in huis hebtHet is vakantie en het regent al dagen. Komt niet zo heel vaak voor, maar het zorgt er wel voor dat de verveling toeslaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Caseman, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Wims Fröbel pagina's: een chinees feest geven: http://www.knutselidee.nl/nieuws/chinees58.htm.
  • Afbeelding bron 1: 2cute, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Janggeom, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tmaar (47 artikelen)
Laatste update: 21-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.