10 tips om binnen te spelen met spullen die je in huis hebt
Het is vakantie en het regent al dagen. Komt niet zo heel vaak voor, maar het zorgt er wel voor dat de verveling toeslaat bij de kinderen. En als die zich vervelen, heb je het als ouder vaak ook moeilijk. Natuurlijk kun je ze weer voor de televisie zetten, of de iPad aan ze geven. Maar zelfs dat gaat vervelen, of je vindt dat het wel klaar is met dat gehang op de bank. Hierbij 10 tips voor leuke spelletjes binnen, met spullen die je meestal wel in huis hebt.
Binnenspelen
Er zijn een heleboel leuke activiteiten mogelijk binnenshuis. Het fijne van de tips hieronder is, dat je er niets bijzonders voor aan hoeft te schaffen. Als de verveling (bijna) toeslaat, heb jij al de nodige spullen voorhanden. En als je je kinderen even helpt met opstarten, kunnen ze zich daarna vaak prima zelf vermaken!
Algemene tips tegen verveling, goed om voor te bereiden
Tip 1: maak een lijst
Ga met je kinderen om de tafel zitten met een glas limonade en maak met elk kind een lijstje met activiteiten die ze leuk vinden om te doen. Dit kan variëren van tv kijken tot tekenen, van bloemen plukken tot spelen met lego. Zorg dat het een uitgebreide lijst is. Deze lijst hang je op, op een plek waar je kind er zelf makkelijk bij kan, bijvoorbeeld op de deur van de koelkast.
Als een kind zich verveelt, kun je het helpen wat leuks te vinden door naar het lijstje te wijzen, of het samen door te nemen. Natuurlijk valt er van alles af, want het regent immers en ze hebben al televisie gekeken. Maar als het lijstje uitgebreid genoeg is, vinden ze altijd wel iets wat ze op ideeën brengt.
Tip 2: zorg dat je spelletjes in huis hebt
Spelletjes zijn er in alle soorten en maten, voor alle leeftijden. Zorg dat je goed voorzien bent. Een leuk dierenkwartet, een pak kaarten, puzzels, vloerpuzzels, domino, vier op een rij, kinderbingo, je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Sla goedkoop in op Koningsdag, of kijk eens op een rommelmarkt. Check natuurlijk wel of het spel compleet is.
Creatieve tips
Tip 3: maak een stilleven
Pak papier, verf of stiften en leg aan je kinderen uit wat een stilleven is. Maak een voorbeeld. Laat ze zelf een paar voorwerpen uitkiezen. Alles is geschikt, denk vooral aan spullen die zich in hun belevingswereld bevinden. Bijvoorbeeld een voetbal, fruit, de hond, enzovoort.
Tips 4: laat ze tijdschriften scheuren
Pak wat tijdschriften, het liefst kindertijdschriften, en vertel ze dat ze er plaatjes uit mogen knippen en scheuren. Laat ze een collage maken van afbeeldingen met hetzelfde thema, bijvoorbeeld van dieren, snoep, of sport.
Tip 5: verven met pasta en aardappelen
Geef de kinderen papier, lijm, verschillende soorten pasta en/of aardappelen en verf. Van de pasta kunnen ze kunstwerken plakken, en die dan weer verven. Van de aardappels kunnen ze stempels snijden, daar zullen ze nog wel wat hulp bij nodig hebben. Met de stempels en verf kunnen ze de mooiste creaties maken!
Tentoonstelling
De stillevens, collages, pasta- en aardappelcreaties zijn heel geschikt voor een tentoonstelling. Deze kunnen de kinderen zelf inrichten, bijvoorbeeld op hun eigen kamer. Laat ze ook toegangskaartjes maken, zodat de ouders de kunstwerken kunnen komen bewonderen!
Actieve tips
Willen je kinderen wat actiever bezig zijn? Hierbij nog 5 tips.
Tip 6: blaasvoetbal
Pak een laken, maak een bolletje van watten, en de wedstrijd kan beginnen! Ieder kind pakt een kant van het laken vast en blaast het wattenbolletje zo hard mogelijk weg. Als het bij de tegenstander van het laken afvalt, krijg je een punt. Wie het eerst 10 punten heeft, is de winnaar!
Je kunt dit ook op een tafel doen, dat is voor jongere kinderen geschikter.
Tip 7: bedenk een voorstelling
Kinderen zijn vaak heel fantasierijk. Daag ze uit, en laat ze zelf een voorstelling bedenken én uitvoeren. Je kunt ze wel ideeën geven, bijvoorbeeld een circusvoorstelling of een dansvoorstelling. Voor de voorstelling moeten ze natuurlijk oefenen. Heb je (verkleed)kleren voor ze, dan maakt dat de voorstelling nog completer. Hun knuffels en poppen kunnen ook een rol spelen, óf als toeschouwer aanschuiven als de voorstelling wordt uitgevoerd voor de ouders.
Tip 8: maak een hut
Een hut kan ook binnen gemaakt worden. Onder de tafel, of van stoelen, met kleden, kussens, en allerlei accessoires. En als de hut af is, kan er lekker gepicknickt worden. Een broodje eten in de hut is natuurlijk veel leuker dan aan tafel! Hier kunnen de knuffels en poppen van de kinderen ook aan meedoen.
Tip 9: wedstrijdje sok gooien
Laat de kinderen op vellen papier cijfers zetten, van 1 tot en met 10. Hoe ouder het kind, hoe kleiner het vel papier dat het mag gebruiken. Vervolgens leggen ze de vellen papier op de grond. Maak voor elk kind een sokbal, en laat ze om de beurt gooien. Wie is de winnaar na tien keer gooien? Je kunt dit steeds moeilijker maken door de afstand groter te maken.
Tip 10: verstoppertje
Als je buiten speelt kun je heerlijk verstoppertje spelen, maar binnen kan dat ook. Niet alleen op de traditionele manier, maar ook door bijvoorbeeld een voorwerp te verstoppen in een ruimte. Of andersom: laat de kinderen heel goed om zich heen kijken naar de voorwerpen. Dan moeten ze even weggaan. Degene die aan de beurt is haalt een voorwerp weg en verstopt het. Wie ziet het als eerste?
© 2014 - 2024 Fiep, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen als je je verveeltIedereen van ons krijgt wel eens te maken met zo'n baaldag wanneer je jezelf verveelt. Je vervelen kan overal gebeuren,…
Kinderfeest met thema ChinaWordt je kind binnenkort acht jaar? Waarom geef je dan geen feestje met als thema het land China? In China is het getal…
Kinderfeest met thema EgypteWil je een leuk kinderfeestje organiseren, met een origineel thema? Je hoeft hiervoor niet veel geld kwijt te zijn! Geen…