Kinderfeest met thema Egypte

Kinderfeest met thema Egypte Wil je een leuk kinderfeestje organiseren, met een origineel thema? Je hoeft hiervoor niet veel geld kwijt te zijn! Geen dure feestjes bij een speelhal! Wat dacht je van een leuk feestje thuis, met het thema Egypte!? Budget verjaardagsfeestjes hoeven helemaal niet saai te zijn, dat zal dit feestje bewijzen!

Uitnodiging

Om de kinderen uit te nodigen, kan je natuurlijk een gewone kaart maken, maar dit hoeft niet! Je kunt ook kleine piramides van papier maken (zie verder op in het artikel) met daarop de informatie. Je kunt ook een klein inleidend verhaal op een gewone kaart schrijven, bijvoorbeeld dat een mummie de schat van de farao heeft gestolen. Met de vraag of het kind zou willen helpen bij de zoektocht, op de dag van het feestje. Of je maakt zelf uitnodigingskaarten, met op de voorkant een piramide, mummie, farao, dromedaris, enzovoort. Tip: denk aan adres, datum, tijden, of de kinderen worden thuisgebracht en eventueel een cadeautip.

Twee groepjes maken

Stel, je kind nodigt zeven kinderen uit, wat samen met jouw kind dus een totaal van 8 kinderen geeft. Voor dit thema kinderfeest is het leuk om twee groepjes te maken, in dit geval twee van 4 kinderen. Hoe? Je kunt er voor kiezen kinderen aan te wijzen, of de jarige en nog een ander kind om de beurt iemand te laten kiezen. Het is leuker om de kinderen random in te delen, zo krijg je geen gezeur. Je moet voor de twee groepjes elk een item maken of kopen waaraan ze te herkennen zijn. Denk aan een tulband (zie het volgende stukje) of felgekleurde kettingen/riemen/armbanden/hoedjes/maskers (de ene groep rood, de andere blauw, bijvoorbeeld). Verstop de items en laat de kinderen er naar zoeken. Een andere manier is om de items onder aan de stoel vast te maken, waarop de kinderen komen zitten als ze net binnen zijn om wat te drinken of eten. Je kunt de kinderen zelf een groepsnaam laten verzinnen of ze er één geven.

Onderscheid maken tussen de twee groepjes met een ‘tulband’

Knip een oud wit laken in een aantal even grote vierkante lappen (bijvoorbeeld 50x50cm). Je kunt ook gewoon (oude) theedoeken gebruiken. Nu hebben we nog een band nodig die de lap op zijn plaats op het hoofd houdt. Maak een band van 40-50 cm (afhankelijk van de leeftijd) lang vast in een rondje met een stukje elastiekband er tussen. Als je deze in twee verschillende kleuren maakt, kunnen de groepjes onderscheiden worden. Je kunt ook gewoon een wat dikker touw gebruiken, ook in twee verschillende kleuren. Leg de theedoek of lap op het hoofd, met een van de zijkanten op het voorhoofd. Daarna doe je de band om het hoofd, zodat de doek blijft zitten.

Altijd leuk: kaarsjes op de taart. / Bron: Ed g2s, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Altijd leuk: kaarsjes op de taart. / Bron: Ed g2s, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

De cadeautjes aan de jarige geven

Er zijn verschillende manieren om de jarige zijn of haar cadeautjes te geven. De kinderen kunnen ze geven tijdens het taart eten in het begin, maar ze kunnen de cadeautjes ook verstoppen in de woonkamer (haal breekbare spullen weg!) of in de tuin.
Je kunt ook grote piramides maken (zie verder op in het artikel) waaronder iedereen zijn cadeautje legt (het geeft niet als het er niet helemaal onder past). Je jarige kind kan dan één voor één kiezen welk cadeautje hij of zij wilt open maken.

Tip: je kan onder die grote piramides de groepjes-items leggen. Je legt de grote piramides op de borden op tafel. Zo hebben de kinderen als ze gaan zitten al gekozen in welk groepje ze zitten.

Eten: piramidetaart

Lekkere tip voor de taart! Maak een taart in de vorm van een piramide. De basis is gemaakt van cakes. Natuurlijk kan je zelf de versiering kiezen: m&m’s, slagroom, chocolade (smelten), snoepjes of als je het wat gezonder wilt: lekker veel vers fruit. Tip: met koekkruimels (bijvoorbeeld gewoon fijn gestampte mariakaakjes) kan je de piramide een bruine kleur geven of zand maken en om te piramide heen leggen.

Snoep

Bij een Egypte feestje kan je als snoepjes bijvoorbeeld denken aan munten van chocolade en die schatkistjes gevuld met snoepjes! Je kan ook knakworstjes omwikkelen met streepjes bladerdeeg, zo zijn het net mummies. Er zijn verscheidende recepten hiervoor op internet te vinden.

Spelletjes

Omdat de kinderen in twee groepjes zijn verdeeld, worden de spelletjes een uitdaging om zo snel of goed mogelijk te voltooien! Het is makkelijk als er per groepje een volwassene aanwezig is. De volwassene kan dan helpen om de spelletjes uit te leggen aan de kinderen en om de tijden op te nemen met een stopwatch. Het is handig een groot papier op te hangen met een schema, zoals bijvoorbeeld hieronder. Zo kunnen de tijden of punten goed ingevuld worden.

Bron: The Evil Spartan, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: The Evil Spartan, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Piramide ring gooien
In plaats van gewoon ringwerpen laat je de kinderen ringen gooien over piramides. Het team krijgt per goed gegooide ring één punt.

Puzzel voltooien

Print een afbeelding uit (bijvoorbeeld een kleurplaat of gewoon een foto) van Egypte (ook weer te zoeken met Google) en plak deze op een stuk karton. Knip nu dit karton in een aantal stukken: je kunt dus zelf de moeilijkheidsgraad bepalen. Laat de kinderen de puzzel voltooien en neem de tijd op.

Maak per groepje van één kind een mummie

Vooral dit spel zullen de kinderen leuk vinden. Koop een heleboel goedkoop wc-papier, en laat de teams elk één van de teamleden omtoveren tot een mummie. Dit houdt dus in dat ze de wc-rollen om de teamgenoot heen moeten wikkelen, net zolang tot alleen het gezicht niet bedekt is. Dit spel loopt ook weer op tijd.

Schatgraven

Hiervoor moet je een grote ton of een bad hebben. Vul het bad of de ton met papier- of krantensnippers en laat de kinderen zoeken naar schatten! Vul bijvoorbeeld kokertjes met een geheime boodschap: elke koker bevat een woord op een papiertje. Van deze woorden moeten de kinderen een zin maken. Als de zin gevonden is en in de goede volgorde neergelegd is, stopt de tijd. (Let op: óf verzin twee verschillende zinnen, óf laat de groepjes dit spel afzonderlijk van elkaar doen zodat ze de zin niet al horen van het vorige groepje.) Je kunt de kokers ook verstoppen in de kamer/tuin.

Piramide maken

Laat de kinderen van blokken (of bijvoorbeeld gouden melkdozen: verzamel lege pakken melk en spuit ze goud) een piramide bouwen. Je kunt ze bijvoorbeeld de opdracht geven om de piramide bijvoorbeeld vijf blokken hoog te maken. Dit spel loopt op tijd.

Egypte aanwijzen op de wereldbol

Laat de kinderen op een wereldbol of wereldkaart Egypte aanwijzen. Dit spel loopt op tijd. Je kunt ze eventueel ook wat vragen over Egypte stellen waarvoor ze extra punten krijgen als ze de vragen goed hebben.

Een geheime boodschap lezen

Maak een geheime boodschap geschreven in hiërogliefen. De hiërogliefen kan je vinden door bij Google afbeeldingen in te typen ‘hiërogliefen’ of ‘hiërogliefen schrift’.

Een voorbeeld van het schema en de puntentelling:
Spel Groep 1: de mummies Groep 2: de farao’s
Piramide ring werpen2x = 2 punten3x = 3 punten
Puzzel voltooien1:30 minuten = 2 punten (winnaar)1:15 minuten = 1 punt (verliezer)
Mummie maken5:30 minuten = 2 punten (winnaar)6:10 minuten = 1 punt (verliezer)
Schatgraven3:30 minuten = 1 punt (verliezer)3:00 minuten = 2 punten (winnaar)
Piramide maken2:00 minuten = 1 punt (verliezer)1:40 minuten = 2 punten (winnaar)
Egypte aanwijzen0:40 minuten = 1 punt (verliezer)0:20 minuten = 2 punten (winnaar)
De geheime boodschap4:00 minuten = 2 punten (winnaar)4:15 minuten = 1 punt (verliezer)
Totaal11 punten12 punten: winnende groep
In dit geval zijn de winnaars de kinderen uit groep 2. Je kan de winnaars een kleine prijs geven (wat snoep / klein cadeautje / diploma) of gewoon ‘de eer van het winnen’.

Speurtocht

Een speurtocht kan je met de hele groep kinderen doen. Leuke plekken voor een speurtocht zijn in een park of bos. Let op dat het een kindvriendelijke omgeving is.
Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay
Als je een speurtocht wilt houden kan je een inleidend verhaal verzinnen. Bijvoorbeeld het verhaal van de ontsnapte mummie: de farao had een gevaarlijke mummie opgesloten omdat hij altijd snoepjes van de farao stal. De mummie is nu ontsnapt!
Laat een vrijwillige volwassene in een mummiepak (wat je kan kopen of huren in een verkleedwinkel of op internet, of maak het zelf met wc-papier/oude lakens) op een locatie verstopt zitten. De kinderen gaan de route af en moeten steeds een vraag over Egypte beantwoorden. Na het goed beantwoorden van de vraag (al dan niet met wat hulp van de volwassene die mee loopt/fietst) krijgen de kinderen een aanwijzing waar de volgende vraag te vinden is. Je kunt de volwassen mummie zich laten verstoppen bij de laatste vraag, of je geeft de kinderen bij elke vraag een puzzelstukje mee. Aan het eind kunnen ze de puzzel leggen die hen vertelt waar (of laat zien waar, in de vorm van een schatkaart) de mummie te vinden is.
Voorbeeld vragen: hoe heet de hele lange rivier die door Egypte stroomt? (De Nijl) Hoe heten de grote bruine dieren die in Egypte lopen? (Dromedaris / eenbultige kameel) Op welk continent ligt Egypte (Afrika), enzovoort.

Voor jongere kinderen

Komen er ook wat jongere kinderen mee naar het verjaardagsfeestje? Dan is er ook genoeg te doen:
  • Ze kunnen een Egypte kleurplaat kleuren, hiervan zijn er genoeg op Google te vinden. (www.google.com, ga naar afbeeldingen en zoek ‘kleurplaat Egypte’ of ‘kleurplaat piramide’)
  • Ze kunnen zelf een Egyptische armband maken, bijvoorbeeld met een kartonnen toiletrolletje. Je knipt ze aan één kant door zodat je ze om de pols kunt doen. De kinderen kunnen ze versieren met gouden verf en glitters / kraaltjes enzovoort.
  • Ze kunnen hun naam in hiërogliefen schrijven.
  • Ze kunnen zelf een piramide doosje maken en versieren.

Piramide doosje bouwen

Gebruik de afbeelding op de knutselpagina van Flevokids. Print de afbeelding op een papier of maak zelf een groter ontwerp. Knip het doosje uit. Je kunt het doosje nu eventueel versieren of beschrijven. Vouw langs de stippellijnen en lijm de flappen vast.

Tot slot

Gebruik je fantasie! Een kinderfeestje hoeft echt niet duur te zijn om leuk te zijn. Aan het eind van het feestje kan je iedereen omtoveren tot mummie met wc-papier. Als iedereen dan ook zijn tulband op zijn hoofd heeft, kan je een erg leuke groepsfoto maken. Je kind zal dit feestje echt niet zomaar vergeten! Veel succes!

Lees verder

© 2014 - 2024 Tmaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
23 April: Internationale Kinderfeestdag23 april is een Kinderfeestdag dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Eerst was het een Nationale Kinderfeestdag,…
Kinderfeest met thema "piraten"Een kinderfeest geven met als thema "piraten" valt altijd in de smaak. Met onder andere een piratenschatkist, piratendri…

10 tips om binnen te spelen met spullen die je in huis hebtHet is vakantie en het regent al dagen. Komt niet zo heel vaak voor, maar het zorgt er wel voor dat de verveling toeslaa…
Buiten spelen op speeltoestellenBuiten spelen op speeltoestellenBuiten spelen betekent voor de meeste kinderen spelen in een speeltuin. Klimmen, op de glijbaan, schommelen, spelen in e…
Bronnen en referenties
Tmaar (47 artikelen)
Laatste update: 16-06-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.