Nieuw samengesteld gezin na scheiding

Nieuw samengesteld gezin na scheiding In het leven is het nog moeilijk om de juiste levenspartner te vinden. Er zijn dan ook vele koppels die uit elkaar gaan en dan een nieuwe start moeten maken. Sommige hebben al kinderen en deze kan men niet wegdenken. Er is dan sprake van een nieuw samengesteld gezin. Opnieuw een aanpassing van normen en waarden aan elkaar is een grote stap. Dit zowel voor de ouder als het kind. Je kan hierbij als kind en ouder een middenweg proberen in te vinden.

Opnieuw aanpassen als nieuw samengesteld gezin

Iedereen is anders en dat wordt vaak vergeten. Als je opnieuw met iemand start zie je vaak alleen de positieve kanten. Vaak besluiten partners dan ook snel samen te gaan wonen, zonder echt uitgebreid na te denken aan de mogelijke aanpassingen die gemaakt moeten worden. Het is dan ook niet alleen jezelf dat je opnieuw aanpast, maar ook de omgeving. Als je namelijk gaat samenwonen moet je plaats maken voor de interesses en de leefomgeving van de andere. Dat is bij een nieuwe relatie zonder kinderen sowieso het geval, maar wat als men al kinderen heeft en men leert iemand opnieuw kennen? Het ene karakter kan namelijk goed samen of botsten met het andere. Je moet dan ook elkaar accepteren als persoon met zijn of haar gebreken en kwaliteiten en heel belangrijk is dat dit zo weinig mogelijk invloed mag hebben op de kinderen.

Hoe goed aan te passen?

Omwille dat de mogelijke kinderen in het gezin zich ook moeten aanpassen aan de nieuwe persoon of personen, mag men ook niet verwachten dat de kinderen meteen happy zullen zijn met de veranderingen. Je zult als ouder ze moeten steunen en beseffen dat het voor hun een aanpassing is wegens dat de nieuwe partner eventueel andere principes hanteert qua opvoeding. Daarom zal je met de nieuwe partner ook duidelijke afspraken moeten maken over wat wel en niet kan, maar betrek hier dan ook de kinderen bij, zo komen zij later niet voor onaangename verrassingen te staan.

Hoe ervaar je het als kind?

Iedereen weet dat je er nooit een echte vervanger van je eerste vader of moeder of te vinden is. Sommige kinderen gaan het juist fijn vinden om weer een nieuw vader- of moederfiguur te hebben in huis en dat is vooral bij jonge kinderen het geval. Er zijn ook echter kinderen (vooral tijdens de pubertijd) die het niet leuk vinden en ze zullen mogelijke obstakels gaan bedenken. Als ouder ken je jouw eigen kinderen wel en je moet dus rekening houden met hun karakter en dat van de nieuwe partner en zijn of haar kinderen.
Als je er positief naar kijkt is het heel makkelijk: je ziet als kind de vele nieuwe mogelijkheden. De extra cadeautjes, de nieuwe broers en zussen om mee te spelen en of raad aan te vragen. Kinderen die het er moeilijk mee hebben, krijgen vaak te kampen met vele vragen die ze zichzelf stellen, maar weten daar geen antwoord op. Sommige zullen eerder de vorige partner missen en dat gebruiken als emotionele troef. Als nieuwe partner kan je dan ook niet verwachten dat de kinderen van de andere partij meteen mama of papa zal zeggen.

De tips voor de nieuwe ouder

  • Verwacht niet dat ze meteen alles gaan doen wat je zegt, maar sta wel open voor mogelijke gesprekken en vragen.
  • Als het kind van de andere partij moeilijkheden vertoont, laat het probleem niet aan de kant liggen, maar overleg samen.
  • Overleg ook samen over welke opvoeding jullie hebben toegepast. Kijk dan ook wat je gemeenschappelijk hebt. Wik en weeg over de tegenpolen.
  • Als je gesprekken aan gaat met de kinderen, ga dan samen zitten met de kinderen en de nieuwe partner. Zo zullen er geen misverstanden ontstaan.

Tips voor de kinderen

  • Kijk naar de positieve kanten van het nieuw samengesteld gezin.
  • Probeer als jongere de nieuwe partner van vader en of moeder te accepteren als persoon en leer deze dan ook kennen.
  • Gemis i.v.m. met de voormalige partner zal er altijd zijn, maar probeer je moeder en of vader ook te begrijpen. Iedereen wil op een bepaalde moment verder met zijn leven. Weet dat het aanpassen is voor iedereen in het nieuwe gezin.
  • Gaat het te moeilijk voor je, praat dan met de mama of papa en probeer de nieuwe partner ook te betrekken. Dat zorgt voor minder stress en minder vragen in je hoofd.
© 2014 - 2024 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het samengestelde gezinHet samengestelde gezinEen samengesteld gezin ontstaat wanneer een ouder, na echtscheiding of overlijden van de partner, een relatie aangaat me…
Een samengesteld gezin, succes of drama?Een samengesteld gezin, succes of drama?Scheiden of het verlies van een partner is een ingrijpende gebeurtenis. Heb je kinderen, dan moet je niet alleen je eige…
Advies en tips voor ouders die gaan of willen scheidenAdvies en tips voor ouders die gaan of willen scheidenTegenwoordig lopen veel relaties op de klippen, soms na jaren van therapie en moeite. Scheiden is nooit leuk; voor jezel…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…

Spiegel activiteiten met een baby/dreumesSpiegel activiteiten met een baby/dreumesVoor een baby of een dreumes is het belangrijk zichzelf te ontdekken. Hoe zie ik er eigenlijk uit? Wat ben ik? Door hier…
De peuterpuberteit; vijf belangrijke tips voor oudersDe peuterpuberteit; vijf belangrijke tips voor oudersIs jouw peuter regelmatig koppig, huilerig, opstandig en/of driftig? Grote kans dat hij of zij aan het 'peuterpuberen' i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eommina, Pixabay
  • http://www.samen-familie.nl/nieuwe_gezinnen.html (afbeelding)
  • Geloof in het gezin? Annemie Dillen (2006), uitgeverij Lannoocampus
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 04-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.