Luiertassen kopen en inpakken? 12 Top Tips!
Welke tas past perfect bij jouw leefstijl en die van je baby? Het kan een uitdaging zijn om de juiste tas te kiezen uit alle luiertassen die je tegenwoordig kunt kopen. En als je een verzorgingstas gekocht hebt, hoe kun je hem optimaal inpakken? Hieronder volgt een praktische handleiding voor het kopen van een luiertas en tips voor het inpakken.
Tips voor het kopen van een luiertas
Welke verzorgingstas biedt genoeg ruimte, een praktische indeling en met welke tas voel je je goed? Hier zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.
Past de luiertas bij je stijl?
Als je een baby hebt, heb je weinig tijd om voor jezelf te zorgen, laat staan jezelf leuk aan te kleden. Een chique of hippe luiertas helpt je daarbij al een eind op weg! Je hebt luiertassen in alle stijlen: grote fleurige, hippe kleurige, neutrale, koeriertassen en rugtassen. Als je niet de enige bent die de tas gaat dragen, houd dan ook rekening met de smaak en het draagcomfort van de andere drager.
Is de tas functioneel?
Als een luiertas niet lekker draagt, slecht is ingedeeld en niet sterk genoeg is, zit hij eerder in de weg dan dat hij je nieuwe leven als ouder makkelijker maakt. Handige vakjes voor kleine dingen waar je anders lang naar zoekt, kunnen bijvoorbeeld al een wereld van verschil maken. Let ook op of de tas comfortabel draagt, of de hengsels stevig genoeg zijn en of je hem op verschillende manieren kan dragen. Test de hengsels in de winkel om te kijken of ze goed op je schouder blijven zitten, of dat ze er te makkelijk afglijden. Het beste voor een gelijke verdeling van het gewicht over je lichaam is een rugzak. Het zal regelmatig gebeuren dat je tas en baby tegelijk moet dragen, dus een verzorgingstas waarbij je je handen vrij hebt is een goede keus. Bij een rugtas zul je hem wel elke keer van je rug moeten nemen om er iets uit te pakken. Koop je de tas in een winkel, test hem dan op alle eigenschappen die jij belangrijk vindt. Koop je hem online, kies voor een webwinkel met een flexibel retourbeleid.
Past alles wat je nodig hebt in de luiertas?
Erg handig zijn de verzorgingstassen met extra onderdelen voor verschillende functies. Denk aan een apart vak voor vieze kleertjes, een isoleervak voor snacks en de babyfles, een thermosfleshouder en een verschoonmatras. Sommige luiertassen hebben zelfs kleine tassen in en aan de hoofdtas, zodat je die kleinere tassen apart mee kan nemen. Als je de luiertas ook als handtas gaat gebruiken, kijk of er goede vakken zijn voor je sleutels, telefoon en andere waardevolle en breekbare dingen. Kies een luiertas die ruimte heeft voor alle essentiële babyspullen, maar niet te groot is. Als een tas te groot is, heb je snel de neiging hem vol te stoppen met onnodig zware dingen, en loop je meer risico op rugklachten. Voel ook hoe zwaar de tas is zonder inhoud. Een lichtgewicht tas maakt een wereld van verschil.
Heeft de tas de juiste vakken?
Als een verzorgingstas te weinig vakken heeft, raak je het overzicht kwijt en kun je je babyspullen niet snel genoeg vinden. Als er echter te veel vakken zijn, wordt er te veel ruimte ingenomen door de vakken, en kun je grotere dingen niet meer kwijt. Tussen de 5 en 7 vakken is ruim voldoende en niet te veel. Bekijk ook de vorm van de vakken. Diepe vakken met een nauwe opening kunnen lastig zijn als je iets snel nodig hebt. Een handige test is om te proberen of je iets uit de tas kunt halen met één hand. In de praktijk zul je regelmatig je baby vasthouden met je andere hand. Kijk of je er makkelijk een luier of tube billencrème uit kunt halen, zonder dat alles overhoop komt te liggen.
Ga je de luiertas nog gebruiken als je kind zindelijk is?
De meest ideale tas is er een die je voor meerdere doeleinden op een later tijdstip kan en wil gebruiken. Je luiertas kan bijvoorbeeld dienst doen als laptoptas, werktas of weekendtas. Hiermee haal je ook veel langer uit je investering dan de twee eerste jaren van je kind.
Hoe vervoer je je baby?
Met een draagdoek heb je beide handen vrij, en is makkelijk als je met het openbaar vervoer gaat of drukke plaatsen bezoekt. Kinderen hebben vaak een heel bijzondere band met een draagdoek, en geven een veilig gevoel, waar je ook bent. Er zijn ook draagsystemen met zakken voor babyspullen. Als je een draagdoek combineert met een praktische rugtas, heb je altijd je handen vrij! Als je een kinderwagen wil gebruiken, kies dan een tas die je makkelijk aan de buggy kan hangen of erin op kan bergen. Als je de tas aan de buggy kan hangen heb je snel toegang tot wat je op dat moment nodig hebt, en hoef je de tas niet op je lichaam te dragen.
Wat voor materiaal is voor de tas gebruikt?
Bij het kiezen van een luiertas kun je ook letten op het materiaal waarvan de tas is gemaakt en welke stoffen verder in de tas worden gebruikt. Denk dan aan vlekafstotende, waterbestendig en duurzame stoffen. Sommige tassen bevatten echter zoveel plastic dat de inhoud oververhit. Er zijn luiertassen met aparte koelingsvakken, waardoor dranken en hapjes gekoeld blijven. Waterdichte tassen zijn handig in verband met kleertjes en luiers. Let ook op of de stof van de tas makkelijk schoon te maken is, bedenk hoe de stof eruit gaat zien nadat je hem een tijd overal heel gesleept hebt. Is de binnenkant bestand tegen vlekken en is de buitenkant makkelijk af te vegen, dan kom je al een heel eind. Ideaal is als je de hele luiertas in de wasmachine kunt wassen. Er zijn zelfs tassen met een speciale anti-bacteriële binnenvoering, en tassen gemaakt van een milieuvriendelijk materiaal, en/of geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Je kunt ook kiezen voor luiertassen zonder PVC, BPA en weekmakers zoals DEHP (di(ethylhexyl)ftalaat) en DOP (dioctylftalaat). Als een tas sterk chemisch ruikt als hij warm wordt, is dat een indicatie dat er mogelijk weekmakers in de stof zijn verwerkt.
Makkelijk toegang: openen en sluiten
Luiertassen kunnen ritsen, flappen, drukknoppen, magneten, klittenband en andere sluitmechanismen hebben. Als je hem snel en makkelijk open wil hebben, zijn drukknoppen erg praktisch. Voor veiligheidsredenen kun je beter een tas met een rits kiezen. Bedenk wat voor jouw situatie het beste werkt, en test in de winkel het gemak en de kwaliteit van het sluitmechanisme. Zo kunnen ritsen snel vastlopen, en klittenband zijn kracht verliezen. Kijk ook of en hoe de aparte vakken openen en sluiten.
Kwaliteit en Prijs
Een luiertas van goede kwaliteit en hoge functionaliteit kan het verschil maken tussen een ontspannen dagje uit en een rampdag. Als je je baby moet verschonen en je rits gaat stuk, of je kunt een speentje niet vinden omdat de voering stuk is, levert dat onnodige stress op. Een tas van gemiddelde prijs kan meestal toereikend zijn. Een dure tas is echter geen garantie voor kwaliteit, dus neem de tijd om luiertassen te onderzoeken en te testen. Als je alle bovenstaande aanbevelingen meeneemt in je de keuze van je luiertas, doe je zeker geen miskoop en ben je voorbereid op veel potentieel vervelende situaties!
Tips voor het inpakken van je luiertas
Het goed inpakken van je tas kan cruciaal zijn voor het verloop van je dagje uit met je kind. Hieronder een aantal handvaten om de meeste situaties de baas te blijven:
Vul de tas na elk uitstapje weer aan
Als je elke keer de gebruikte babybenodigdheden zoals luiers, doekjes en hapjes weer aanvult of verschoont, hoef je niet na te denken voordat je weer de deur uitgaat. Je kunt hem zo meepakken als je weggaat.
Gebruik luiertassen van verschillende afmetingen
Een luiertas van normale grootte is geschikt voor dagjes uit, maar onhandig om mee te slepen bij snelle boodschapjes in de buurt van je huis. Gebruik verschillende tassen zodat je niet elke keer een volledige tas mee hoeft te nemen.
Maak een luiertas checklist
Je zult niet altijd even helder zijn om te bedenken wat je ook alweer allemaal nodig had, dus maak een lijst die je altijd na kunt lopen. Pak alles dubbel in, bijvoorbeeld: twee setjes kleren, twee hydrofiel luiers en twee speentjes. Meer is echter niet altijd beter, dus probeer niet voor elk mogelijk scenario in te pakken. Bedenk ook welke dingen voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Zo kunnen theedoeken, plastic zakjes en babydoekjes al veel verschillende problemen oplossen! Houd kleinere babyspullen bij elkaar. Het kan erg frustrerend zijn om uit een grote tas een speentje of sokjes te vissen. Gebruik een toilettasje of vakken om kleine dingen in te bewaren.
Hier een voorbeeld van een luiertas checklist:
- Luiers: een voor elk uur dat je buitenshuis doorbrengt.
- Speentje of een ander troost object, en van elk eentje extra.
- Doekjes.
- Antibacteriële handgel.
- Een verschoningsmatje of theedoek.
- Plastic zakje voor afval en vieze kleertjes.
- Flesje of drinkbeker.
- Dekentje.
- Extra kleren.
- Speelgoedje.
- Boekje.
- Zonnebrand.
- Petje tegen de zon of mutsje tegen de kou.
- Je verzekeringspasje en telefoonnummers voor noodgevallen, in je telefoon en op een briefje.
- Iets lekkers voor jezelf, er komt vast een moment dat je even wat zoets kan gebruiken.
- Een boek of iets anders om jezelf bezig te houden als je kind onderweg slaapt.
- Een energy snack voor jezelf, zoals een mueslireep of gedroogd fruit tegen een energiedip.
- Een extra t-shirt voor jezelf, voor het geval je ondergebraakt, ondergeplast of ondergepoept wordt.
Nu ben je grondig voorbereid op het kopen van een luiertas die perfect bij jou past, en op het beste gebruik door hem optimaal in te pakken! Heb jij nog tips voor luiertassen? Deel ze onder in de reacties!
Lees verder