Grootouders en kleinkinderen

Invulling rol grootouders
Traditionele rolUit het onderzoek blijkt dat het beeld wat potentiële grootouders hebben van hun rol, sterk uiteenloopt. Het varieert van een vervanging voor de oppas, waar het in sommige landen ook heel gewoon is, tot wat kwaliteits- inhaalmomenten. Dit laatste geldt voor mannen meer dan voor vrouwen (65% versus 31%) en is herkenbaar vanuit het beeld van de traditionele man vrouw rollenverdeling. De man die fulltime werkt ziet natuurlijk een aantal aspecten van zijn jongere kinderen niet live gebeuren en kinderen slapen tijdens de avonduren, dus er is relatief weinig tijd. Met kleinkinderen kan je dit inhalen. Over het algemeen wordt dit door grootouders en ouders als positief ervaren. Waarbij opa’s bijvoorbeeld het sportveld van het kleinkind opzoeken of samen gaan vissen (als de leeftijd er rijp voor is) en oma’s eerder naar bijvoorbeeld de balletvoorstelling gaan, meegaan winkelen (bijvoorbeeld kleren uitzoeken) of gezellig samen koken en bakken.

Toch hoort oppassen ook bij de rol van grootouders. Enerzijds de lol die je als grootouder haalt uit een dagje voor ouder spelen, maar in de avonduren weer lekker rust. Je bent immers die “luier- en peuter/kleuterjaren” ontgroeit en geeft je kleinkinderen binnen x-tijd graag weer over aan de ouders.
Anderzijds de structurele oppas, omdat ouders moeten werken en het oppassen deels of gehele vervanging voor de crèche is. De ene grootouder offert zich belangeloos op en de ander krijgt er wat geld voor. Het “officiële” vervangen van de crèche en er dus ook normaal betaald voor krijgen (los van eventuele vergoeding van de overheid), lijkt niet erg populair onder de geënquêteerde grootouders.
Redenen waarom grootouders dit doen zijn niet echt divers en mogelijk zelfs voor de hand liggend. Volgens de onderzoekers zijn dit al vele jaren de zaken waarom grootouders graag oppassen:
- Kinderen houden je jong
- Leuke dagbesteding
- Zinvol bezig zijn
Zelf leren lijkt een opkomend aspect, maar wordt nog slechts door zo’n 8% als zodanig gezien.
Achtergrond
Er is ook een aanzienlijke groep, te weten zo’n 55%, die zich bewust wat meer naar de achtergrond manoeuvreert. Hoewel men het klappen van de zweep kent, wil men de ouders het zelf laten ervaren als er zaken fout gaan. Verder kan het de rol met de kinderen verstoren als je hen continu op fouten (of het voorkomen daarvan) wijst.
Overigens zijn er meer mannen die dit hanteren, want zo’n 75% van de mannen houdt zich op de achtergrond, terwijl dit bij vrouwen zo’n 35% is. Mogelijk heeft dit meer met de opvoedkundige rol (traditionele rolverdeling) van de moeder te maken.
Een apart punt wordt opgenomen over grootouders naar de aangetrouwde schoonzoon of dochter. Hoewel men er in eerste instantie statistisch gezien vrijwel hetzelfde in gaat, ligt een obstakel hier eerder in de weg en schuift de eerdergenoemde 55% op naar zo’n 65%. Iets zeggen richting schoonkinderen, blijkt veelal toch net iets gevoeliger te liggen.
Leuke dingen doen
Hier scoren grootouders erg hoog mee en wordt als een heerlijk moment (ook wel "genietmoment" genoemd) ervaren. Zo’n 88% is hier in meer of mindere mate actief mee en er wordt nogal wat ondernomen met kleinkinderen. Waarbij de kosten ook in 97% van de gevallen voor rekening van de grootouders komen.
Dit alles speelt met namen tot en met de basisschool leeftijd. Daarna neemt het af, maar gezien de pubertijd waar kinderen dan in terecht komen, is dat wel logisch. Rond het 20ste levensjaar worden er weer wat meer zaken opgepakt.
Enkele voorbeelden:
- Pretparken divers
- Natuurgebieden variërend van het bos tot de zee
- Speeltuinen
- Educatieve uitjes voor kinderen
- Zwembad
- Fietsen, veelal de natuur in
Bij de oudere kinderen hoort winkelen met oma tot de bezigheden, zeker zo’n 37%. Als de smaak een beetje in dezelfde hoek zit behoort het theater en het museum ook meer tot de dingen om samen te doen, zon 14%.