Een goed kinderdagverblijf of goede gastouder voor uw kindje

Een goed kinderdagverblijf of goede gastouder voor uw kindje Goede opvang voor uw kindje is best te vinden, maar er moet wel naar een paar punten gekeken worden. Ouders willen immers het beste voor hun kindje, maar af en toe duiken er verhalen op, waardoor jonge ouders erg onrustig en heel onzeker kunnen worden. Dat is geen wonder. Een klein kindje is immers weerloos en de opvang moet betrouwbaar zijn. Waar moet u naar kijken om de best mogelijke opvang te vinden en wat is er beter: een thuisopvang, een opvang bij een gastouder, of een opvang in een kinderdagverblijf met gediplomeerde leidsters? Het hangt af van uw eigen maatstaven en van de leeftijd van uw baby of peuter. Wat wilt u zelf en waar hecht u bij de verzorging, de voeding en opvoeding van uw kindje waarde aan?

Altijd eerst zelf bedenken aan welke opvang voor uw kindje u de voorkeur geeft

Voordat u een opvang zoekt moet u er zelf over uit zijn welke soort opvang u voor uw kind het beste vindt. Sommige ouders kiezen voor een opvang waar veel kinderen zijn, zodat het kleintje veel speelkameraadjes heeft. Andere ouders kiezen liever voor een kleinschalige opvang, waar slechts drie of vier kinderen opgevangen worden, waardoor er meer aandacht per kind gegeven kan worden.

Grootouders leveren meestal goede opvang

Anderen verkeren in de gelukkige omstandigheid dat de grootouders graag op willen passen en de band daarmee heel goed is, zodat ook alles bespreekbaar is. Zorg dat u daarmee wel alle punten die voor u belangrijk zijn, bespreekt. De tijden van de voeding, wat er gegeten wordt, de slaaptijden en dergelijke moeten goed besproken worden. De drie richtlijnen voor baby's en peuters heten immers niet voor niets "rust, reinheid en regelmaat". In de regel komt dat echter allemaal goed terecht. Grootouders houden van hun kleinkind en zullen er alles aan doen om het aan hen toevertrouwde kindje optimaal en met de beste bedoelingen te verzorgen.

Beoordeel de opvang van uw keuze goed

Welke opvang u ook kiest, onderbouw het met uw mening en zorg dat u de gekozen opvang ook van alle kanten hebt bekeken en beoordeeld. Bij opvang door grootouders kent u vaak de standpunten die zij over de opvoeding hebben. Daar hoeft dan ook vaak niet veel over gesproken te worden. Die standpunten liggen meestal op hetzelfde vlak als de standpunten van u en uw partner.
Laat gewoon merken op welke manier u de verzorging graag wilt uitgevoerd hebben en aan welke opvoedingsregels de opvang moet voldoen.

Verwennen, maar met mate

Grootouders zullen het kindje vaak iets meer verwennen dan zij met hun eigen kinderen gedaan hebben, maar meestal is de opvang bij de grootouders voor alle drie de partijen een weldaad. Het kost vaak niets en grootouders hebben vaak opvoedingsmethoden die dicht bij die van de ouders liggen. Daarnaast hebben zij vaak ook meer tijd om de kinderen dingen uit te leggen, te laten zien, voor te lezen, enzovoort. De ouders zitten wat krapper in de tijd, omdat ze vaak allebei een baan hebben.

Goed leren spreken lukt beter

Daarnaast leert het kindje bij grootouders of een eigen opvang meestal beter spreken dan bij een opvang in een kinderdagverblijf. Het krijgt meestal meteen een een-op-een reactie als het iets zegt. Zorg er wel voor dat een geschil van mening over de opvoeding of het eten snel onderling uitgepraat wordt en het kindje er niet de dupe van wordt.

Kleinschalige opvang via een gastouder is beter voor uw kindje

Zijn er geen grootouders, of zijn die niet bereid om als opvang adres te dienen, dan is kleinschalige opvang een optie. Een opvangmoeder die drie of vier kindjes heeft, heeft daar haar handen vol mee, maar voor de kindjes is het een veel rustigere omgeving, waar zij in alle rust hun ervaringen op kunnen doen.

Vraag of u met uw kindje een uurtje op bezoek mag komen

Vraag of u een dagje mee mag draaien en let dan goed op de hygiëne, op passend speelgoed voor de leeftijd, op de veiligheid van de ruimte waar de opvang plaatsvindt en op de aanwezigheid van een tuin, zodat de iets oudere kinderen ook buiten in een zandbak kunnen spelen. Let op de omgang van de opvangmoeder met de aanwezige kinderen. Reageert ze direct op hen, knuffelt ze hen, is ze alert op problemen, helpt ze met het speelgoed en met ruzies tussen de kinderen, enzovoort.

De opvang in een kinderdagverblijf

Gaat het om een kinderdagverblijf, let dan vooral op het aantal medewerkers en de hoeveelheid kindjes per medewerker. Vraag of er veel parttime medewerkers zijn, want dan ontstaat er moeilijker een band tussen uw kind en de medewerker. Kijk naar de kwaliteit en de hoeveelheid speelgoed. Ziet het er goed verzorgd uit, of zijn er dingen kapot, verveloos, enzovoort.

Let op de houding van de medewerkers

Hoe wordt u behandeld door de medewerkers? Mag u er een aantal malen toekijken, zodat u en uw kind kunnen wennen, of is men daar niet van gediend? Hoe gaan de medewerkers met de kinderen om? Niet alleen op sociaal gebied (knuffelen) maar ook op pedagogisch gebied (opvoedend). Bekijk de slaapgelegenheid. Ziet die er goed uit, ruikt het er fris en zijn de bedjes schoon, dan lijkt het over het algemeen in orde.

Nadelen van een kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf heeft voordelen, maar ook een aantal nadelen, waar u zich wel bewust van moet zijn. Baby’s en peuters moeten de taal nog leren en het beste daarvoor is een communicatie over en weer tussen baby of peuter en een volwassene. Een op een dus. Op die manier leert het kind de taal en de klanken goed uitspreken. Daar heeft het tijd voor nodig. Van de andere kinderen in het kinderdagverblijf leert het de taal niet zo goed als van een goed sprekende volwassene.

Wisselende verzorgers hebben vaak verschillende manieren betreffende de opvoeding

Daarnaast wisselen de verzorgers van uw kind nogal eens. Nu eens wordt het door deze medewerker verzorgd, dan weer door een andere. Het opbouwen van een band is op die manier moeilijker. Ook de manier van verzorging en opvoeding is wisselend. Iedereen reageert, maar niet iedereen reageert hetzelfde op het huilen, lachen of aandacht vragen van een kind. Daar kan onderling best verschil in zitten. Voor het kind zelf is een gelijkblijvende aanpak het beste, maar dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk. Het middagslaapje kan bovendien verstoord worden door andere kindjes die huilen of zelfs boos worden als ze te slapen gelegd worden.

Voordelen van opvang in een kinderdagverblijf

Het enige voordeel van opvang in een kinderdagverblijf is dat u er op vaste tijden uw kind naar toe kunt brengen en er zeker van kunt zijn dat u er terecht kunt. Bij een kleinschalige opvang kan het wel eens problemen geven als de opvangmoeder plotseling ziek is of een andere afspraak bij een arts of iets dergelijks moet nakomen. Bij het kinderdagverblijf zijn er altijd andere medewerkers die een zieke medewerker kunnen vervangen.

Samen spelen lukt kinderen pas boven de vier jaar

Veel mensen zeggen dat het voor kleine kinderen goed is om naar de opvang te gaan, omdat ze daar met andere kinderen kunnen spelen. Dat voordeel geldt echter pas vanaf vier jaar. Voor het vierde jaar zijn kinderen nog te weinig sociaal ingesteld en kunnen ze slechts naast elkaar spelen, maar niet met elkaar. Een baby wordt als klein egoïstje geboren zal geleidelijk aan meer met anderen samen gaan doen. Pas vanaf het vierde jaar lukt dat ook echt en kunnen ze samen bijvoorbeeld poppenkast spelen, vadertje en moedertje spelen, samen met blokken een huis en een garage bouwen, enzovoort.

Verschillenden soorten opvang per week

Soms kiezen ouders ervoor om hun kindje een dag thuis op te vangen, een dag bij een opvangmoeder, een dag bij de grootouders, een dag bij de buurvrouw en een dag bij het kinderdagverblijf. Vaak is dat wel een goedkopere oplossing, maar die verschillende soorten opvang maken het kind onrustiger en het opbouwen van een band met elk van de personen in de opvang is dan moeilijker.

Het beste is een constante opvang van dezelfde persoon

Vooral baby’s en peuters zijn gebaat bij een constante persoon die hen verzorgt, knuffelt, met hen speelt en met hen naar buiten gaat. Iemand die hen antwoord geeft bij hun eerste geluidjes, versjes met hen doet, liedjes met hen zingt, verhaaltjes vertelt als ze wat ouder zijn en die hen op die manier vertrouwt maakt met de wereld om hen heen.

Een moeilijke keuze

Vooral voor ouders die nu eenmaal een baan hebben en moeten gaan werken om rond te kunnen komen, blijft de opvang van hun liefste schat gewoon een lastige keuze. Welke opvangmogelijkheid u ook kiest, zorg dat het voor uw kindje en voor u zelf de best mogelijke opvang is in uw situatie is.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderopvang: kies je een kinderdagverblijf of een gastouderAls je als moeder en/of vader werkt en de kinderen graag naar de opvang wil brengen dan kun je in Nederland kiezen uit m…
Kinderopvang te duur? Zoek een andere oplossingKinderopvang te duur? Zoek een andere oplossingDe kosten van kinderopvang stijgen en de tegemoetkoming vanuit de overheid wordt steeds verder teruggeschroefd. Uiteinde…
Nadelen van een kinderdagverblijfNadelen van een kinderdagverblijfZo'n 60% van de Nederlandse kinderen maakt gebruik van kinderopvang, waarvan zo'n 30% naar een kinderdagverblijf gaat. D…

Kind met Selectieve Mutisme, wat nu?Kind met Selectieve Mutisme, wat nu?Ik weet het antwoord, wil mijn hand opsteken, iedereen laten weten wat ik vind, denk, wil en kan, maar verstijf van de a…
Cadeaus voor VaderdagCadeaus voor VaderdagCadeautjes bedenken is voor de een heel simpel en voor de ander is het reuze moeilijk. Omdat je zelf misschien niet zo c…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.