Kind met Selectieve Mutisme, wat nu?

Kind met Selectieve Mutisme, wat nu? Ik weet het antwoord, wil mijn hand opsteken, iedereen laten weten wat ik vind, denk, wil en kan, maar verstijf van de angst, kruip weg en zeg vervolgens niks........! Je ziet dat je kind wilt spreken, en het kan, maar er komt niets uit dat mondje, moet je pushen, namens hem spreken, of hem/haar op weg helpen? Waar kan je hulp vragen, met wie praat je erover? en kan het verbeterd worden?

Waar kan je hulp vragen, met wie praat je erover?

Als eerste ga je natuurlijk zelf een beetje op internet na wat het zou kunnen zijn waardoor jou kindje niet kan, durft te spreken
Je begint met zoektermen als; kind spreekt niet, kind praat niet op school, mijn kind toont geen emoties, en dan komen er al gauw wat zaken naar voren zoals Autisme, Selectieve Mutisme PDD NOS.
Zet vervolgens op een rijtje waarvan jij, jullie als ouders denken, wat in het straatje valt van jou kind en ga hiermee naar de huisarts om je zorgen te bespreken. Hoogstwaarschijnlijk komen de volgende kenmerken dan naar voren:

  • Het kind spreekt in bepaalde vertrouwde situaties wel, terwijl het spreken in de meeste vreemde situaties (bijna) volledig ontbreekt.
  • Een terughoudend temperament.
  • Het kind is heel erg afhankelijk van de ouders (dit moet niet per se als oorzaak worden gezien, het kan net zo goed gevolg zijn door het onvermogen tot spreken in bepaalde situaties).
  • Het niet spreken duurt minimaal een maand.
  • Het wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan kennis van de taal en er is geen sprake van een spraakstoornis zoals stotteren.

Luister naar je gevoel bij een verwijzing naar een Psycholoog of Psychotherapeut

Ga indien mogelijk samen met je kind, partner of iemand die betrokken is bij het gezin naar het intakegesprek.
Noteer alles wat er word gezegd, en let goed op hoe je kind reageert op de therapeut, dit is heel belangrijk omdat jou kind het vertrouwen in deze arts moet zien te krijgen.
Let er goed op dat je niet van het kastje naar de muur word gestuurd, is deze psycholoog gespecialiseerd in Selectieve Mutisme?, vraag hiernaar, want hier kan alleen een gespecialiseerde psychotherapeut een behandeling voor geven namelijk.

Pushen of niet?

Een kind pushen tot spreken kan averechts werken, doe het subtiel en maak hem of haar duidelijk dat het netjes is om antwoord te geven als iemand wat vraagt, ook al is het door middel van ja of nee knikken, maar probeer, hoe moeilijk het ook is, niet altijd namens je kind te gaan spreken.
Wanneer je je kind regelmatig met andere kinderen laat spelen, gaan ze zich vanzelf zelfverzekerder voelen en dan komt het spreken met de kinderen vanzelf. Het mooie is dat de vriendjes en vriendinnetjes dan in ieder geval weten dat jouw kind wel kan spreken, leg daarbij dan ook even uit aan de vriendjes dat jouw kind het een beetje eng vind om te spreken soms, kinderen begrijpen meer dan wij denken namelijk. Vriendjes en vriendinnetjes zullen dit weer mededelen aan andere kinderen in de klas bijvoorbeeld, en dan is het geheel niet meer zo een issue, en dit maakt het dan weer makkelijker voor jouw kind.

Heeft een behandeling nut?

Jazeker! Specialisten weten precies waar ze het over hebben en zij hebben hiervoor een heel leuk en goed programma voor ontwikkeld. Deze behandelingsmethode heet “Spreekt voor zich” en is een gedragstherapeutische methode om kinderen met selectief mutisme te helpen hun angst te overwinnen.
Dit doen ze door middel van een programma op de computer, waarin ze een spel spelen wat zich afspeelt in een kasteel waarin ze steeds een level omhoog kunnen gaan, dit vinden de meeste kinderen leuk natuurlijk. Hiernaast leren kinderen hun mond te gaan ontspannen door blaas en geluidsoefeningen, want hun mond zit als ware op slot.
Angst is de grootste oorzaak van dit alles, veel kinderen zijn van jongs af aan verlegen of angstig en soms zit verlegenheid in de familie en andere kinderen durven niet te spreken, omdat ze bang zijn om uitgelachen te worden.
Selectief mutisme komt iets meer voor bij kinderen met taal-, of spraakproblemen en bij kinderen die meertalig opgroeien, een enkele keer is er een ander probleem dat meespeelt bij het zwijgen, bijvoorbeeld een ontwikkelingsstoornis, een autisme spectrum stoornis, of een traumatische ervaring.

Gaat het zwijgen over in spreken?

Elk kind is anders natuurlijk, bij de een zal het sneller gaan dan bij de ander, maar over het algemeen heeft het behandelprogramma een goed effect op kinderen met Selectieve Mutisme, en zal het spreken beetje bij beetje meer worden en in sommige gevallen gaan kinderen net zoveel kletsen buitenshuis als in huis. Dus houd hoop en steun je kind ten alle tijden, en word vooral niet boos wanneer hij zij nog niet durft te spreken.
Beloon je kind wanneer hij of zij wel spreekt, als ouder weet je zelf wel welke beloning zal werken bij jouw kind, laat vaak genoeg horen dat je trots bent dat hij of zei zo dapper is, omdat hij of zij sprak of iets anders deed wat normaal gesproken ''eng'' was!
© 2013 - 2024 Tallymeetslife, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mutisme: sprakeloosheid bij o.a. autisme en depressieMutisme: sprakeloosheid bij o.a. autisme en depressieMutisme is een periode van sprakeloosheid: het onvermogen om te praten. Dit kan bij een selectief gezelschap zijn, of sp…
Selectief mutisme: accepteer en waardeerSelectief mutisme kenmerkt zich door het niet praten in bepaalde sociale situaties. Meestal valt het op doordat een kind…
ADHD aandachtstekortstoornisADHD aandachtstekortstoornisBij 2 tot 5% van de jeugd is sprake van aandachtstekortstoornissen. Bij jongens komen deze stoornissen gemiddeld vijf ma…
ADHD in de klasADHD in de klasKinderen worden tegenwoordig steeds sneller gediagnosticeerd als het aankomt op gedragsproblemen. Een veel gehoord probl…

Overgewicht bij kinderen door passiviteitOvergewicht bij kinderen door passiviteitKinderen zitten tegenwoordig te veel. Hierdoor hebben ze problemen met hun grove motoriek en krijgen ze veel vaker ongel…
Een goed kinderdagverblijf of goede gastouder voor uw kindjeEen goed kinderdagverblijf of goede gastouder voor uw kindjeGoede opvang voor uw kindje is best te vinden, maar er moet wel naar een paar punten gekeken worden. Ouders willen immer…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Selectief_mutisme
  • http://www.spreektvoorzich.nl/
Tallymeetslife (1 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.