Tien tips voor het naar bed brengen van kleine kinderen
Het slapen gaan stellen de meeste peuters en kleuters graag uit. Veel jonge ouders hebben daardoor vaak problemen met het naar bed brengen van hun kleine kinderen. Hun kind huilt als het naar bed moet, treuzelt enorm met uitkleden, wassen en tanden poetsen, wil nog even dit en wil nog even dat, en uiteindelijk gaat het later naar bed dan de bedoeling was. Toch hoeft de bedtijd geen probleem te zijn. Het hangt voor een groot gedeelte van de voorbereiding af of het kind rustig gaat slapen. Een vast ritueel voor het naar bed gaan is al een van de mogelijkheden om het kind voor te bereiden op het slapen gaan, maar er is meer. Denk er bijvoorbeeld aan om vooral de peuter en/of kleuter tijdig te waarschuwen dat het zo meteen naar bed toe moet en het dus een eind moet maken met datgene, waar het mee bezig was.
Het naar bed brengen kan een dagelijks terugkerend probleem zijn
In veel huishoudens is het naar bed brengen van de kinderen een dagelijks probleem, waarmee niet iedereen gemakkelijk omgaat. Het is ook erg vervelend als een kind elke avond problemen van de bedtijd maakt. Sommige ouders kiezen er dan maar voor om hun kind in de huiskamer op de bank of op hun schoot te laten inslapen.Het kind went snel aan die gang van zaken.
Tien tips voor de meeste rust
Het is echter niet goed voor de rust van het kind en die van uzelf. Het kind slaapt moeilijker in door de geluiden van pratende mensen, de televisie en/of dieren om hem heen en u als ouders krijgt op die manier niet de avondlijke rust die u na een volle werkdag en de bezigheden met de kinderen nodig hebt. Het is daarom altijd beter om het kind op tijd naar bed te brengen in zijn/haar eigen slaapkamer. Er zijn een aantal goede tips die helpen om dit in rust te kunnen doen.
Punt 1: breng uw peuter of kleuter niet meteen na het eten naar bed
Met een volle maag kan niemand meteen gaan slapen. Ook uw kind niet. Dat zou niet eens goed zijn, want een beetje beweging na de maaltijd is goed voor de spijsvertering. Even spelen, samen opruimen of samen een avondwandelingetje maken is een goede manier om de spijsvertering aan de gang te helpen. Het luidt meteen het ritueel voor het slapen gaan in.
Punt 2: geen wilde spelletjes meer voor het slapen gaan
In de eerste plaats is rust vlak voor het naar bed gaan noodzakelijk. Kinderen die vlak voor het uitkleden en naar bed gaan nog even lekker wild spelen met papa en mamma, op de schouders gezet worden, gekieteld worden, enzovoort, worden daar altijd drukker van en kunnen op die manier moeilijker in slaap vallen.
Denk aan uw eigen gewoontes
U hoeft alleen maar aan uw eigen gewoontes te denken. Na een leuk feestje kunnen de meeste mensen niet meteen naar bed, maar willen thuis nog even op de bank zitten om tot rust te komen. Wie wel meteen naar bed gaat, ligt vaak nog een tijd wakker, ondanks eventuele vermoeidheid. Eerst moet altijd de hartslag omlaag en het bloed rustiger gaan stromen. Bij kinderen is dat niet anders.
Punt 3: wen het kind aan een vaste bedtijd
Uw kind raakt gewend aan een vaste tijd van slapen gaan. Iets oudere kinderen kunt u ook op de klok aangeven wanneer het bedtijd is, zodat ze zelf kunnen zien wanneer ze moeten gaan opruimen. Kinderen van vier jaar is dat best al aan te leren. Kinderen die op onregelmatige tijden naar bed gebracht worden, maken vaker misbaar van de bedtijd, dan kinderen die gewend zijn om op vaste tijden te gaan slapen. Een enkele keer kan daar wel eens vanaf geweken worden, zoals op een verjaardag, maar voor alle andere dagen is een vaste bedtijd beter.
Een uitzondering voor kinderen tussen de twee en vier jaar
Tussen twee en vier jaar raken kleine kinderen vaak van hun middagslaapje af. Vooral rond drie jaar kan dat problemen geven. Als ze overdag geslapen hebben, zijn ze 's avonds nog lang fit en willen niet op de normale bedtijd gaan slapen. Hebben ze hun middagslaapje niet gehouden, dan zijn ze vaak tegen etenstijd al doodmoe en lastig. Het is een moeilijke tijd, zowel voor het kind als voor de ouders. Het is het beste om u aan te passen aan de behoeften van het kind. Heeft het de middagslaap overgeslagen, stop hem dan vroeger in bed en houdt het niet langer op dan 19 uur of 19.30 uur. Heeft het kind wel een middagslaapje gedaan, laat het dan gewoon wat langer opblijven tot de meeste energie opgebruikt is. Dan slaapt het daarna ook sneller in.
Punt 4: stel geen vragen
Vraag uw kind nooit of het naar bed wil, want het antwoord kan wel eens “nee” zijn, waarna het drie keer zo moeilijk wordt om het toch op tijd in bed te krijgen. Vooral in de koppigheidsfase, de periode waarin het kind zijn eigen wil ontdekt, is een dergelijke vraag een aanloop naar problemen. Het naar bed brengen wordt dan meer een gevecht tussen ouders en kind, dat meestal uitloopt op een huilend kind en boze, gefrustreerde ouders. Dat wilt u beslist niet elke avond meemaken.
Punt 5: een vast ritueel bij het slapen gaan
Maak van het naar bed brengen een prettig, maar rustig ritueel. Kinderen houden van zekerheid en de vaste afloop van het naar bed brengen is voor hen rustgevend. Het opruimen van het speelgoed, het uitkleden en de pyjama aantrekken, wassen, tanden poetsen, nog even naar het toilet en dan naar bed brengen moet een vaste afloop hebben.
Maak er geen haastklus van
Neem er wel de tijd voor en haast het kind niet, maar zorg dat alles soepel achter elkaar gedaan wordt. Kinderen merken het altijd als hun ouders gehaast zijn. Dat werkt altijd averechts uit. Het kind verzint dan allerlei dingetjes om de tijd te rekken en slaapt ook minder gemakkelijk in.
Punt 6: voor het slapen een verhaaltje vertellen
Kinderen vinden het prettig als een van de ouders het kind toedekt en nog even bij hem blijft zitten. Een verhaaltje vertellen is een prettige manier om de dag van het kind af te sluiten. Kinderen onder de vier jaar kunnen nog niet naar lange verhaaltjes luisteren en al helemaal niet naar vervolgverhalen. Een kort verhaaltje van 5 minuten is voor hen al voldoende. Ook het vertellen van een versje wordt als rustgevend ervaren. Vaak doet het kind dat na een paar keer al mee.
Oudere kinderen kunnen langer luisteren
Oudere kinderen kunnen best een wat langer verhaaltje aan, maar ook voor hen hoeft dat voor het slapen gaan niet langer te duren dan tien minuten of een kwartiertje. Vertel op een rustige toon, zodat het kind ook echt tot rust komt en goed in slaap kan vallen. Vertel voor het slapen gaan ook geen griezelverhalen of verhalen met een open einde, maar alleen verhaaltjes die goed aflopen.Net als volwassenen hebben kinderen na een drukke dag behoefte aan ontspanning en willen met een goed gevoel gaan slapen.
Punt 7: daarna een versje of ook een gebedje zeggen om uw kind in slaap te brengen
Ook dat brengt het kind tot rust. Het hoort op den duur bij het dagelijkse ritueel en geeft aan dat het nu echt bedtijd is en het kind moet gaan slapen. Voor hele kleintjes is een traag muziekje ook prima als laatste geluidje om in slaap te vallen. Er zijn veel mooie muziekdoosjes voor baby’s en peuters in de handel met aangename, lichte en muzikale tonen, waar uw kleintje gemakkelijk bij in slaap kan vallen.
Punt 8: laat eventueel een lampje aan
Peuters en kleuters die bang zijn in het donker, worden vaak rustiger met een nachtlampje aan. Een donkere omgeving kan voor kleintjes heel angstaanjagend zijn, zeker als pappa en mamma weg gaan en hij alleen de knuffel heeft om zich aan vast te houden. Kinderen zijn vaak onberedeneerd bang voor allerlei spoken en gefantaseerde figuren die in het donker op hen af zouden kunnen komen. Dat is natuurlijk onzin en elke volwassene weet dat ook, maar voor een klein kind kan die angst heel reëel zijn.
Probeer niet het tegenovergestelde
Het heeft geen nut om het kind “hard” te willen maken en te zeggen dat het zich niet aan moet stellen. Daar wordt het meestal slechts nog angstiger van. Kinderen hebben een enorme fantasie en kunnen daar niet altijd goed mee omgaan. De angsten van een kind zijn voor hem of haar heel reëel. Vooral de angst voor het donker. Een nachtlampje kan echter vaak al helpen.
Punt 9: blijf even in de buurt
Ga niet meteen ver weg als uw kind net naar bed gebracht is, maar zoek iets in de buurt om te doen. Uw aanwezigheid werkt rustgevend en het kind zal gemakkelijker in slaap vallen. Het voelt zich veilig met u in de buurt. Voor zeer actieve kinderen is dat overigens heel goed, want die krijgen het nog wel eens klaar om uit bed te komen en te gaan spelen, zodra moeder of vader naar de huiskamer is gegaan. Als ze dat echter niet goed durven, omdat u nog in de buurt bent, zullen ze sneller in slaap vallen. Slaap, die overigens juist die actieve kinderen hard nodig hebben.
Punt 10: meteen terugbrengen als het kind uit bed komt
Komt het kind uit bed en heeft het elke avond een andere smoes, trap daar dan niet in, maar breng het kind terug naar bed en blijf ook dan even in de buurt. Als het kind merkt dat het smoesje werkt en het in de huiskamer de kans krijgt om nog even naar de televisie te kijken of lekker bij pappa of mamma op schoot te zitten, zal het dat vaker doen en maakt het daar zelf een ritueel van, waarvan de grenzen steeds verder verlegd worden. Niet aan beginnen dus. Ook niet mopperen, maar gewoon laten merken dat dit niet werkt.
Oudere kinderen
Basisschoolkinderen kunt u vaak tot rust brengen door hen, naast het vaste avondritueel, een kwartiertje in een boekje te laten lezen. Vaak vallen ze tijdens het lezen al in slaap en kunt u het boekje even later gewoon wegnemen. Het in bed lezen heeft nog een voordeel: het kind leest op die manier elke dag een stukje, wat goed is voor de leesvaardigheid. Vooral nu ze vaker voor de televisie en de computer zitten is een dergelijk lees kwartiertje niet overbodig.
Tot slot: kleine kinderen niet abrupt naar bed brengen
Een kind dat plotseling uit zijn spel gerukt wordt zal altijd protesteren. Bereid uw kind daarom altijd voor op het komende slapen gaan door het te vertellen dat het zo meteen gewassen wordt en de pyjama aan krijgt. Op die manier stelt het zich er al een beetje op in. Ruim samen het speelgoed op, zodat het ook het idee heeft dat er een einde aan de dag is gekomen.
Lees verder