Wat geven met Vaderdag?
Ter ere van vader wordt elke derde zondag in juni Vaderdag gevierd. Op deze dag worden vaders verwend met knutselwerkjes, cadeautjes en ontbijt op bed. Voor velen wordt het cadeau voor vader kiezen als moeilijker beschouwd dan een cadeau voor moeder. Daarom hier tips en ideeën voor een leuk cadeau met Vaderdag.
Vaderdag
Net zoals
Moederdag , wordt ook elk jaar Vaderdag gevierd. De datum valt op de derde zondag in juni (in België op de tweede zondag in juni). Op deze dag staat de vader in het middelpunt van de aandacht. Het vaderschap, de rol van de vader in het gezin en de vaderlijke plichten worden op deze dag vereerd en gevierd.
In Nederland wordt Vaderdag dus op de derde zondag in juni gevierd, maar dit verschilt ook weer per land. In sommige landen zoals Spanje en Portugal vindt de viering plaats op 19 maart. Dit is tevens de dag van Sint Jozef, en Jozef is natuurlijk de pleegvader van Jezus. In Duitsland viert men Vaderdag tijdens Hemelvaart, namelijk de dag dat Jezus naar zijn Vader terugkeert in de hemel.
Data Vaderdag 2013-2023 in Nederland
- Vaderdag 2013: 16 juni
- Vaderdag 2014: 15 juni
- Vaderdag 2015: 21 juni
- Vaderdag 2016: 19 juni
- Vaderdag 2017: 18 juni
- Vaderdag 2018: 17 juni
- Vaderdag 2019: 16 juni
- Vaderdag 2020: 21 juni
- Vaderdag 2021: 20 juni
- Vaderdag 2022: 19 juni
- Vaderdag 2023: 18 juni
Andere landen die Vaderdag ook op de derde zondag van juni vieren zijn:
Argentinië, Canada, Chili, Costa Rica, Cuba, Filipijnen, Frankrijk, Hongarije, Hongkong, India, Ierland, Japan, Maleisië, Malta, Mauritius, Mexico, Peru, Qatar, Singapore, Slowakije, Suriname, Turkije, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
Geschiedenis van Vaderdag
Vaderdag zou voor het eerst gevierd zijn in 1909. De viering werd ter introductie gebracht door een vrouw, namelijk Sonora Smart Dodd (Washington, Verenigde Staten). Zijn vader, een veteraan en genaamd William Jackson Smart, was weduwe nadat zijn vrouw in het kraambed gestorven was. Om hem te danken voor zijn doorzettingsvermogen besloot zij hem te eren en met de oprichting van Moederdag (een jaar eerder) door Anna Jarvis, besloot zij Vaderdag te organiseren.
De eerste echte Vaderdag werd vervolgens in 1910 gevierd, in het plaatsje Spokane, en vervolgens werd in 1924 steun gevonden bij Calvin Cooldige, die op dat moment president van de Verenigde Staten was. Het probleem was echter dat het congres zo'n feestdag niet wilde doorvoeren. Het congres bestond in zijn geheel uit mannen en deze vond dat mannen niet zo werden verwend. Het was Richard Nixon die in 1972 uiteindelijk een nationale feestdag maakte van Vaderdag.
In 1937 kwam Vaderdag naar Nederland overgewaaid. De datum werd op de derde zondag van juni vastgezet in 1948.
Vaderdagcadeau
Jonge kinderen maken voor hun vader vaak een knutselwerkje op het kinderdagverblijf op op school. Voor oudere kinderen is dit echter vaak een lastiger probleem; zelfs vaak nog lastiger dan voor moeder. Je wilt iets leuks en waardevols geven waarmee je je dank uitspreekt. Niet elke vader houdt van hetzelfde. Daarom hier wat ideeën en tips voor een leuk Vaderdagcadeau.
Traditioneel cadeau
Veelal krijgen vaders (d.w.z. mannen) typische cadeaus, gericht aan mannen. Denk hierbij aan overhemden, sokken, stropdassen, maar tevens elektronische voorwerpen (bijvoorbeeld een TomTom, koptelefoon of scheerapparaat). Hoewel het misschien een cliché cadeau lijkt, kan het soms juist datgene zijn waar jouw vader op zit te wachten.
Doe-het-zelf
Vaak zijn mannen toch de klussers in huis. Veel vaders maak je dan ook blij met een nieuwe boormachine of andersoortig gereedschap. Als je bijtijds nagaat wat je vader nog nodig heeft, of het via je moeder vraagt, kun je onverwachts met een goed bruikbaar cadeau aankomen. Niet iedere vader houdt van symbolische cadeaus. Vaak is juist een praktisch cadeau zeer gewild.
Lekkernijen/zoetigheid
Niet alleen vrouwen houden van lekkernijen. Ook mannen kun je blij maken met een doos bonbons of een pak luxe koeken. Misschien heeft jouw vader wel een speciaal merk waar hij helemaal gek van is. Kijk eens op internet (of in de winkel) of ze daar een cadeaupakket van hebben, of stel het zelf samen.
Dagje weg
Ook vaders houden van een dagje weg. Misschien er eens op uit met het hele gezin, een dagje naar een pretpark, een museum of een dierentuin. Laat je vader kiezen, en wie weet waar hij mee komt. Of geef hem een dagje weg met zijn vrouw. Als het wat te duur wordt, kun je misschien broers en/of zussen vragen mee te betalen. Ook kun je ervoor kiezen om je beide ouders te trakteren en daarmee zowel Moeder- als Vaderdag te dekken.
Parfum
Parfums voor mannen zijn misschien nog moeilijker dan voor vrouwen. Dat ligt er natuurlijk ook aan of je de dochter of zoon van je vader bent. Het is soms wat moeilijk kiezen, maar misschien kun je je moeder vragen waar zij van houdt (zij is toch vooral degene die het geurtje de hele dag moet opsnuiven). Of kijk anders in de kast van je vader om te zien (en ruiken) wat hij op dit moment gebruikt om je een idee te geven, of een exacte indicatie van wat je moet kopen.
Boek
Misschien houdt jouw vader wel heel erg van lezen. Wat is dan leuker dan het geven van een goed boek, misschien wel van zijn favoriete schrijver, of uit zijn favoriete genre?
Verrassingspakket
Heb je zelf al wel wat ideeën, of heeft jouw vader een speciale hobby, dan is het leuk om zelf een pakket samen te stellen met een aantal producten naar keuze. Is jouw vader bijvoorbeeld gek van auto's? Koop een populair autotijdschrift, een modelautootje en een originele mand. Of houdt hij van een goed glas bier? Er zijn verschillende leuke pakketten met speciale biersoorten. Een ander idee is om allerlei etenswaren te kopen waar je vader dol op is en deze bij elkaar in een leuke mand of doos te plaatsen.
Cadeaubon
Kom je er nog steeds niet uit of ben je bang dat je vader er niet genoeg aan heeft? Dan is altijd nog een cadeaubon de optie. Het is misschien niet het meest originele idee, maar daarmee is in ieder geval zeker dat je vader iets koopt wat hij écht graag wil hebben.