Strandveiligheid voor kleine kinderen en hun ouders

Strandveiligheid voor kleine kinderen en hun ouders Het strand oefent op zomerse dagen een enorme aantrekkingskracht op zon- en zeeliefhebbers uit. Het kan er soms onnoemelijk druk zijn en dat is niet zonder gevaar. Dat kinderen op het strand onbedoeld hun ouders kunnen kwijtraken en in de menigte kunnen verdwalen, is een bekend feit. Het is de grootste schrik van ouders, die dan vaak uren bezig zijn met zoeken naar hun verdwenen spruit. U kunt er echter als ouders een aantal dingen doen om uw kind te beveiligen en om het zo snel mogelijk terug te krijgen als het verdwaald is. De beste manier is natuurlijk te zorgen dat het kind doorlopend door een van de ouders in de gaten gehouden wordt, maar het is snel gebeurd en u hoeft er u zelf niet schuldig onder te voelen, want u bent de enige niet.

Het strand is vaak overvol en onoverzichtelijk voor kleine kinderen

Op het strand lopen kinderen beslist niet bewust van hun ouders weg. Dat gebeurt vaak spelend. Via balspel met andere kinderen, gaan zwemmen en wat verder op het strand weer uit het water komen, de ijsman zien rijden en daar achteraan rennen. Ze kunnen achter een strandbal aanhollen die door de wind weggeblazen wordt.

Veel afleiding

Er zijn enorm veel dingen die een kind kunnen afleiden en die het van zijn ouders kunnen weglokken. Niet bewust, maar echt helemaal zonder vooropgezet plan. Kinderen zijn nu eenmaal enorm impulsief. Ze springen van hot naar haar. Een felgekleurde bal die van hen weg rolt kan hen verleiden om er achteraan te rennen en voordat ze het weten zijn ze hun ouders kwijt.

Kinderen hebben weinig oriëntatievermogen en kunnen snel verdwalen

Hoe kleiner een kind is, des te minder heeft het overzicht. Een kind kan moeilijker een gedeelte van een strand overzien, dan een volwassene. Vooral op een druk strand kan het kind dan plotseling de oriëntatie kwijt zijn en verdwalen. Wat zojuist nog een overzichtelijke plek leek te zijn, is na een paar meter al een vreemde plaats met vreemde mensen.

Plotselinge paniek

Het kind voelt zich plotseling verlaten, raakt in paniek en gaat op zoek naar zijn ouders en het bekende plekje op het strand. Daarbij loopt het in alle richtingen en raakt in de praktijk vaak verder van zijn ouders af dan de bedoeling was. Hoe langer het kind zoekt, des te erger het gevoel van verlatenheid wordt.

De strandveiligheid is op het ene strand beter dan op het andere

Op veel stranden is een post waar “verdwaalde” kinderen naar toe gebracht en door hun ouders weer opgehaald kunnen worden. Soms zit daar maar een half uurtje tussen, maar als kinderen niets zeggen en maar rond blijven lopen, kan het ook wel eens langer duren. Ouders en kind zijn dan beiden in paniek.

Sommige mensen nemen een kind met de beste bedoelingen mee

Sommige volwassenen nemen zelfs een verdwaald kind op sleeptouw, geven het te eten en te drinken, kopen er een ijsje voor en bouwen er een zandkasteel mee. Vaak zijn dat mensen die zelf geen kinderen hebben en zich niet kunnen voorstellen hoeveel angst, boze voorgevoelens en stress ze de ouders van het kind bezorgen.

Het strand heeft altijd herkenningspunten

Strandbeheerders proberen al tijdenlang om met nieuwe, kindvriendelijke herkenningspunten de kinderen in de buurt van hun ouders te houden. Zo staan er op het strand vaak al herkenningspalen met grote kinderfiguren erop, zoals een beer, een afbeelding van Nijntje, een konijn enzovoort. Ook restaurantjes kunnen als herkenningspunt dienen. Ze hebben vaak een reclamevlag van ijs of snacks die boven het strandgewoel uitsteekt.

Geef uw kind op het strand een herkenningsteken

Geef kleine kinderen een polsbandje van leer, plastic, of ander materiaal dat in het water niet loslaat en schrijf daar met een watervaste stift zijn of haar naam, de achternaam en uw mobiele telefoonnummer op. Is er plaats genoeg op het bandje, zet daar dan ook het adres bij. Op die manier kan elke willekeurige “vinder” u meteen bellen en het kind rechtstreeks terugbrengen. Zo is de periode van stress voor u en uw kind zo kort mogelijk.

Naam en adres leren zeggen

Het is verstandig om uw kind als het eenmaal hele zinnen kan zeggen de eigen naam aan te leren en het adres, zodat het dit zonder mankeren kan opzeggen. Dat is voor de eigen veiligheid heel belangrijk. Ook als u het kind kwijt raakt in een drukke stad, op de markt of op een kermis, weet het altijd het adres te noemen als het opgevangen wordt.

Uw kind beschermen door het de vaste herkenningspunten op het strand goed te laten zien

Laat daarom meteen als u een plaatsje op het strand hebt gevonden als eerste uw kind zien, welke vaste herkenningspunten er dicht in de buurt zijn. Ga het liefst vlak bij een dergelijk herkenningspunt zitten.

Meer kinderen mee naar het strand

Gaat u met meer dan een kind naar het strand, zorg dan zelf voor een oranje vlaggetje (zoals op kinderfietsen wel vaker te zien is) en zet deze op een langere paal in het strand. Daar zou u bijvoorbeeld een tentpaal voor kunnen gebruiken. Ook vrolijk gekleurde parasols zijn een goed herkenningspunt. Druk de kinderen op het hart om ook goed op elkaar te letten en bij elkaar te spelen.

Kleine kinderen verdwalen op het strand sneller dan grotere kinderen

Hoe kleiner het kind, des te beter moet u als ouder oppassen. Let op dat het binnen uw gezichtsveld blijft. Een peuter van twee jaar raakt gemakkelijker kwijt dan een basisschoolkind van acht jaar. Zorg dan ook dat er altijd een van de ouders met het kind bezig is. Bent u maar alleen met uw kind op het strand, ga dan niet zelf zwemmen, al is het maar voor eventjes. Dat "eventjes" kan net een tel te lang zijn.

Word als ouders niet boos als u het kind terug vindt

Veel ouders mopperen op hun kind als ze het teruggevonden hebben. Dat is begrijpelijk, want voor een gedeelte is dat ook ontlading van de geleden angst en de stress. Probeer het echter te beperken en het gevoel van vreugde over het weer bij elkaar zijn te laten overheersen.

Realiseer u de angst van het kind

Tenslotte heeft ook het kind enorme angst gehad en is blij dat het u weer teruggevonden heeft. Die angst zal het niet snel meer vergeten, waardoor het een volgende keer vast en zeker beter zal opletten en in uw buurt zal blijven. Ook zonder mopperen van uw kant. Dat is ook niet nodig, want het kind heeft niets echt verkeerd gedaan. Het kon u alleen niet meer terugvinden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrou…
Kinderen en scheidenKinderen en scheidenScheiden is een van de meest voorkomende problemen binnen een gezin. Vaak lijden de kinderen onder ruzies van de ouders…
Met je baby, dreumes en peuter naar het strandMet je baby, dreumes en peuter naar het strandTijdens de zomermaanden is het heerlijk om naar zee en strand te gaan. Wanneer je een baby hebt lijkt dit misschien wat…

Een tiran in huis, wat nu?Velen hebben weinig of geen ervaring met dit onderwerp aangezien ze er nog nooit last van gehad hebben of zelf niet wete…
Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!Deze spelletjes maken van elk kinderfeestje een succes!Je zoon of dochter is jarig en nu wil je graag een kinderfeestje organiseren. Maar welke spelletjes en activiteiten zijn…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 16-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.