Is gezinsuitbreiding economisch nog verantwoord?

Is gezinsuitbreiding economisch nog verantwoord? Gezinsuitbreiding kost altijd geld en dat niet voor even, maar gedurende een langere periode. In dure tijden en in tijden, waarin het met de economie niet zo goed gaat, komt de discussie over het aantal kinderen per gezin weer op gang. Er doemen dan verschillende vragen op, zoals de vraag of het aantal kinderen moet afhangen van het financiële inkomen en of er later ook geld is om alle kinderen te laten studeren. Drie kinderen passen nog wel op de achterbank van een auto, maar wat doet men als er dan een vierde bij komt, enzovoort. Het aantal vragen is talrijk en de antwoorden daarop zijn heel divers en niet gemakkelijk. Elk paar moet dat voor zichzelf uitmaken, want niemand kan hun mogelijkheden exact beoordelen.

Gezinsuitbreiding is een zaak tussen twee partners

Het krijgen van kinderen is in de eerste plaats een natuurlijk gegeven en een fundamenteel mensenrecht. Elk paar kan samen beslissen of het kinderen wil of niet. Daar heeft verder niemand iets over te zeggen. Mensen die van elkaar houden en een kind willen moeten daar in vrijheid over kunnen beslissen, zonder daarbij gehinderd te worden door de mensen om hen heen of door de overheid.

Commentaar van anderen is niet belangrijk

De beslissing van twee partners om voor een kind te kiezen is en privébeslissing. Daar hebben anderen niets mee te maken. Hooguit als die anderen er ook voor moeten gaan zorgen. Dan is het natuurlijk wat anders. Voor de rest hoeven de partners zich niets aan te trekken van de mening van anderen. Of een stel voor een, twee, drie kinderen of meer kiest, is hun eigen zaak, zolang zij daar ook zelf voor kunnen zorgen dat die kinderen het thuis krijgen waar ieder kind recht op heeft. Een liefdevol thuis en de mogelijkheden om te leren hoe het in de toekomst voor zichzelf en het eigen gezin kan zorgen.

Gezinsuitbreiding kost, economisch gezien, vaak wat luxe

Nederlanders zijn aan een bepaalde luxe gewend. De meeste mensen zijn gewend aan de luxe van de auto, de computer, de smartphone, tablet, lekker eten en drinken, vakantiereizen, enzovoort. Wie een partner heeft en samenwoont, heeft een dubbel inkomen en kan zich bovendien wat meer luxe permitteren dan iemand die alleen woont. Komen er kinderen, dan betekent dat een financiële beperking, want van het inkomen moeten dan drie mensen leven. Meestal is dat geen probleem, want goede ouders hebben alles over voor hun kinderen en willen het zo goed mogelijk opvoeden en klaarmaken voor het leven.

De ouders zijn verantwoordelijk

Elke verdere gezinsuitbreiding beperkt wel de financiële ruimte voor elk lid van het gezin. Er moeten keuzes gemaakt worden. Keuzes die vooral voor de verantwoordelijke ouders niet gemakkelijk zijn. Meestal gaat het belang van de kinderen voor hun eigen belang en ten koste van hun eigen materiële wensen, maar vaak doen zij uit liefde voor hun kinderen een stapje opzij en genieten er enorm van als het hun kinderen goed gaat.

Geluk is niet in geld te meten

“Geld maakt niet gelukkig”, zegt een oud spreekwoord en dat klopt inderdaad. Ook mensen met veel geld kunnen hopeloos ongelukkig zijn, maar geld is natuurlijk wel gemakkelijk om het dagelijkse leven aangenaam te maken. Het is fijn om geld genoeg te hebben om met het hele gezin naar Thailand op vakantie te kunnen gaan, maar een autovakantie of een vakantie op een camping in de Ardennen of in Beieren hoeft echt niet minder buitenlands, minder ontspannen of minder leuk te zijn.

Kinderen maken ook gelukkig

Kinderen maken een gezin vaak niet alleen compleet, maar verhogen ook het geluk van de ouders. Het krijgen van een kindje is een niet na te vertellen ervaring. Een achtbaan van emoties, die daarna nog vele malen vervolgd wordt. Het is prachtig om te zien wat een kindje in de eerste zes jaren leert. Niet alleen het eerste lachje en de reactie op de mensen om hem heen, maar ook het eerste tandje, de eerste woordjes, het kruipen, staan en lopen en nog veel meer.

Ouders zijn meestal trots op hun kinderen

Kinderloze paren ergeren zich vaak aan de vele verhalen die paren met kinderen over hun kroost vertellen, maar dat is een heel logisch gevolg van de nauwe band die er tussen ouders en hun kinderen bestaat. Alle vorderingen vervullen de ouders met trots. Omgekeerd zijn kinderen heel loyaal naar hun ouders toe. Elke ouder maakt bijvoorbeeld wel eens een foutje in de opvoeding, maar die worden normaal gesproken allemaal grootmoedig vergeven, zolang de ouders het kind maar laten weten dat ze van hem of haar houden.

Kiezen tussen geld en kinderen is eigenlijk niet nodig

Wie graag kinderen wil, maar opziet tegen de financiële kosten, kan ook in een andere richting denken. Natuurlijk kost een babykamer geld, maar dat is vaak op te lossen door deze van een ander stel over te nemen en op te knappen met een lik (kindvriendelijke) verf en wat zelfgemaakt beddengoed. Wie creatief is kan zelf een leuke afbeelding op de muren van de babykamer schilderen.

Meer mogelijkheden om de kosten te verminderen

Van een grote, rieten mand kan zelfs een wiegje gemaakt worden, waar de baby tot drie maanden lekker warm opgeborgen is. Baby’s kosten in het begin hooguit de luiers, voeding, wat babyverzorgingsmiddelen en natuurlijk een hoop werk, maar dat betekent meteen ook meestal genieten. Bezoekers brengen daarnaast vaak babykleertjes en speelgoed mee en pas na verloop van een paar maanden moet er een jasje komen, wat kleine schoentjes en hier of daar een broekje, omdat de kleine die kapot gekropen heeft.

Kopen op internet

Behalve dat geeft ook het internet grote mogelijkheden. Vaak kan men via de site van Marktplaats, Ebay, of andere sites zelfs merkartikelen voor een klein prijsje kopen. Niet alleen kleertjes, maar ook speelgoed en andere zaken die men in die periode nodig heeft. Wie handig is met naald, draad en de naaimachine, kan bijvoorbeeld vaak van oude overhemden, waar de manchetten en kraag van versleten zijn, nog leuke bloezen voor kleine kinderen maken.

Grotere kinderen kosten inderdaad geld

Tijdens het opgroeien gaan kinderen inderdaad steeds meer geld kosten. Dat gaat echter zo geleidelijk dat het niet meteen als een blok op het gezin valt. Aanpassingen aan de financiële situatie gebeuren daarom meestal ongemerkt. Pas tegen de puberteit beginnen de kosten voor de kleding van een snel groeiende puber op te vallen.

Kleding opdragen van oudere broer of zus

In een gezin met meer kinderen zijn bepaalde kledingstukken dan nog wel aan jongeren over te dragen, want als een puber binnen op twee of drie maanden uit de kluiten gegroeid is, is nog niet alles versleten. Soms kunnen er dingen overgenomen worden van nichtjes of neefjes die net wat ouder zijn en er al uitgegroeid zijn. Zelf kleding maken, aanbiedingen in de uitverkoop en Marktplaats zijn een aantal andere mogelijkheden om de kosten te drukken.

Kinderen gaan vaak later studeren

De meeste aspirant-ouders maken zich zorgen over de latere studie van hun eventuele kinderen. Soms wordt door dat vooruitzicht de kinderwens al onderdrukt, maar is dat eigenlijk wel realistisch? Wie kan er achttien jaar in de toekomst kijken en beslissen hoe het er dan uitziet? U kunt immers nu ook nog niet beoordelen welke beroepen er straks zullen zijn. Twintig jaar geleden had men niet kunnen denken dat er nu zoveel IT-specialisten nodig zouden zijn. Hoe onze maatschappij er over achttien jaren uitziet, is heel moeilijk te voorspellen.

Tieners kunnen een baantje aannemen

Daarnaast is het geen drama als tieners een baantje aannemen en wat geld verdienen om daar een deel van hun studie of wat extra luxe mee te betalen. Daar worden ze alleen maar beter van, want dan merken ze meteen dat het geld niet uit de lucht komt vallen, maar dat er voor gewerkt moet worden. Zo doen ze dan meteen al wat werkervaring op en ontdekken meteen wat het geld waard is. Een puber die alles in de schoot geworpen krijgt, zal anders omgaan met geld, dan een puber die zelf moet werken voor het een of andere luxe artikel.

Liefde en aandacht van de ouders zijn belangrijk voor kinderen

Waar kinderen thuis een goede opvoeding krijgen en daar altijd liefde, aandacht en steun vinden, zullen zij opgroeien tot positieve en gelukkige mensen die stevig in het leven staan. Ook de maatschappij heeft kinderen nodig die later, als ze volwassen zijn goed kunnen functioneren in de maatschappij. Op die manier blijft de maatschappij levend en blijft ze ook productief. Een kinderloze maatschappij is een levenloze maatschappij en daar wil niemand naar toe. Ook de politiek zal ruimte moeten maken voor ouders die hun kinderen goed willen verzorgen en opvoeden.

Nadenken of gezinsuitbreiding nog verantwoord is

Partners die graag kinderen willen, of die al kinderen hebben, maar het leuk zouden vinden om er nog eentje bij te nemen, doen er goed aan om na te denken over de beslissing, maar ook al dient zich totaal onverwacht een zwangerschap aan, dan nog is Leiden niet in last. Er leiden veel wegen naar Rome en waar twee kinderen zijn, past ook nog wel een derde in. Komt er onverwacht een meerling, dan lukt ook dat. Natuurlijk moet er hier of daar iets omgegooid of extra bezuinigd worden en er is altijd creativiteit gevraagd, maar uw beloning is de liefde en het geluk van uw kinderen. Daar kan geen geld tegenop.
© 2013 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een kind per maand?Wat kost een kind per maand?Wat kost een kind per maand? Is een vraag die veel mensen zich af vragen voordat zij kinderen nemen. In dit artikel lees…
OpvoedingsstijlenAls opvoeder voed je je kind op op de manier waarop je denkt dat het goed is. Maar je hebt verschillende stijlen van opv…
Geld besparen met kinderen: praktische tipsGeld besparen met kinderen: praktische tipsIs geld besparen of consuminderen (minder consumeren) met kinderen mogelijk? Marieke Henselmans, besparingsdeskundige ge…
Klaar voor kinderen?Kun je klaar zijn voor het krijgen van kinderen? Wanneer weet je of je er echt aan toe bent en wanneer neem je de beslis…

Omgaan met je kind als een gezinslid komt te overlijdenOmgaan met je kind als een gezinslid komt te overlijdenPraten over de dood is voor veel mensen erg moeilijk. Helemaal moeilijk wordt het als men tegen kleine kinderen moet ver…
Tips om baby te laten doorslapenTips om baby te laten doorslapenOuders met pasgeboren baby’s zijn vaak op zoek naar manieren om hun baby langer te laten doorslapen. Het kan heel vermoe…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 09-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.