Hoe beveiligt u uw kind tegen cyberpesten en criminaliteit?

Hoe beveiligt u uw kind tegen cyberpesten en criminaliteit? Computers en internet hebben veel voordelen. Via de computer kunnen kinderen informatie opvragen voor spreekbeurten, werkstukken en bepaalde vraagstukken. Ook sociale netwerken als Facebook zijn voor de jeugd bijna niet meer weg te denken. Jongeren gaan echter niet altijd verstandig om met de mogelijkheden van het internet. Het is dan ook noodzakelijk dat ouders letten op het internetgedrag van hun kind, zodat het zo weinig mogelijk risico loopt om slachtoffer van cyberpesten en cybercriminaliteit te worden. Vooral op pubers kan dergelijk pestgedrag enorme indruk maken. Zozeer zelfs dat zij er niet meer door de straat op durven of niet meer naar school willen gaan. Hun zelfvertrouwen kan enorm worden aangetast en dat heeft vaak invloed op hun hele verdere leven.

Hoe beveiligt u de computer en/of laptop thuis tegen criminaliteit

Veel jongeren hebben thuis zelf een computer of laptop en het aantal gezinnen dat op internet is aangesloten wordt steeds groter. Dat is natuurlijk goed, want op die manier kunnen kinderen veel gemakkelijker aan allerlei informatie komen die ze voor hun studie nodig hebben. Aan de andere kant levert het internet ook veel gevaren op, want de criminaliteit zit niet stil. U kunt uw computer er echter niet helemaal tegen beveiligen. Zelfs het kinderslot beschermt uw kind niet helemaal tegen de criminaliteit, want ook dat kan omzeild worden.

Uw kind voorbereiden op criminaliteit en cyberpesten

Zodra uw kind voor studie wereldwijd op internet naar informatie gaat zoeken moet er daarom een goed gesprek plaatsvinden. Daarbij hoeft u geen details te vertellen over de criminele activiteiten, maar u moet tijdens dat gesprek wel heel duidelijk zijn over de negatieve effecten van het actief zijn op internet. Leg uw kind vooral uit dat het zeer voorzichtig moet zijn met het geven van persoonlijke gegevens op internet. Niet alleen op Facebook, maar ook op Twitter, via email en op allerlei andere internetpagina’s.

Wat eenmaal op internet staat, gaat er vaak niet meer vanaf

Leg uw kind ook uit dat het internet wel alle gegevens opneemt, maar dat u er bijna niets van kunt wissen. Wat er eenmaal op staat, blijft er meestal ook op te vinden. Gekke foto’s, rare grappen, zwartmakerij van anderen, enzovoort, is ook vaak na jaren nog terug te vinden op het internet.

Werkgevers zoeken op internet naar de voorgeschiedenis van een sollicitant

De meeste werkgevers Googelen hun sollicitanten op internet en als daar negatieve zaken over uw dan volwassen kind op staat, kunnen ze zelfs dan nog daarop geweigerd worden. Het is dus ook met het oog op zijn of haar toekomst dat het kind zeer voorzichtig moet zijn met het geven van informatie.

Laat jonge kinderen niet zonder toezicht op internet

Het verstandigste is het om voor jonge kinderen het kinderslot in te stellen en hen alleen onder toezicht op internet te laten gaan. Zet daarom geen computer op hun kamer, maar zorg dat er een in de huiskamer staat, zodat u af en toe kunt kijken wat het doet. Beperk ook de tijd die het kind achter de computer zit, zodat het in elk geval genoeg tijd heeft voor huiswerk en ontspanning.

De mobiele telefoon en het internet

Bij oudere kinderen wordt dat echter moeilijk. Daar lukt dat dan ook meestal niet meer bij. Kinderen zijn heel slim in het omzeilen van verboden en hebben vaak al meer besef van de digitale mogelijkheden dan hun ouders. Daarnaast hebben vooral de pubers vaak een mobiele telefoon met internet mogelijkheid. Waar wifi is en waar zij de code van hebben, kunnen zij onbeperkt op internet.

Niet alleen thuis is internet

Bij vriendjes of vriendinnetjes, waar de ouders niet al te streng zijn, kan uw kind dus vaak zonder beperking op internet doen en zoeken wat het wil. Dat is niet ongevaarlijk en de kans dat het criminelen tegenkomt die kwaad in de zin hebben, is groot. Criminelen weten maar al te goed dat de jeugd vaak nog gemakkelijker om de tuin te leiden is, dan volwassenen.

Cyberpesten

Het pesten via internet en de mobiele telefoon gebeurt al op veel plaatsen. De anonimiteit van het internet lokt kwaadwillende jeugd vaak uit tot ergere uitspreken dan ze normaal gesproken zouden durven gebruiken. Daarbij zijn niet alleen meisjes, maar ook vaak jongens het slachtoffer. Dat pesten is niet ongevaarlijk. Het is voor een kind heel frustrerend om niet te weten door wie hij/zij aangevallen wordt. Pubers zijn toch al wat labiel vanwege de hormonale verstoringen in hun lichaam en kunnen er enorm depressief van worden.

Mogelijkheden om het cyberpesten via de telefoon te stoppen

Het stoppen van cyberpesten is niet zo gemakkelijk. Meestal gaat het niet alleen om pesten via de mobiele telefoon, maar tegelijk ook via email en zelfs via Facebook. Als u erachter komt, kunt u echter wel een paar maatregelen nemen. Soms is het zelfs noodzakelijk om het kind daarbij ook van school te laten veranderen.

Niet alleen van school veranderen

Laat uw kind in elk geval een ander e-mailadres nemen en maak het oude onklaar. Laat het een ander mobiel telefoonnummer nemen, of gewoon een ander, goedkoop mobieltje nemen met een extra telefoonnummer en neem het oude mobieltje in beslag. Bindt het kind daarbij op het hart dat het het nieuwe telefoonnummer alleen geeft aan zin/haar beste vrienden en niet aan allerlei anderen in de klas.

Erge dreigingen melden bij politie

Meld erge dreigingen bij de politie. Vooral doodsbedreigingen, seksuele intimidatie en aanvallen in die richting, moeten gemeld worden. Zorg in dat geval dat u wel bewijzen daarvan hebt. Print een mail met een dreiging uit, stuur een dreigbericht van een mobiele telefoon door naar de computer, zodat u ook deze kunt uitprinten.

Enorme angst bij het bedreigde kind

Jongeren die zulke dreigingen uiten en bij anderen enorme angst veroorzaken, moeten immers gestopt worden. Vergis u niet. Er wordt vaak zelfs gedreigd met harde maatregelen als het kind zijn/haar ouders zou inlichten. Het durft dan ook vaak thuis niets te vertellen. Zo groot kan de angst zijn. Juist op die leeftijd is die druk bijna niet uit te houden.

Let op tekenen van angst bij uw basisschoolkind of puber en op veranderingen in zijn/haar gedrag

Kinderen die gepest worden komen daar thuis niet altijd meteen voor uit. Het is voor ouders daarom niet altijd gemakkelijk om erachter te komen of hun kind gepest wordt. Toch zijn er tekenen waar u op kunt letten. Er kunnen veranderingen zijn in het gedrag van het kind. Kinderen die gepest worden trekken zich vaak terug, zitten vaker op hun kamer, gaan niet meer naar vriendjes of vriendinnetjes, enzovoort. Ook het omgekeerde komt vaak voor. Vaak wordt de plotselinge agressiviteit van het kind thuis op de puberteit gegooid, maar dat is niet altijd het geval. Het kind probeert thuis af te reageren, wat het op school niet durft te doen.

Probeer de informatie over pestgedrag eruit te halen

Daarnaast moet u informatie over de school, de vriendjes en vriendinnetjes er vaak bijna uit trekken. Gepeste kinderen slapen tevens vaak moeilijk in en liggen ook nogal eens wakker. Ze hebben weinig zin in schoolreisjes, schoolfeestjes, enzovoort. Sommige kinderen voelen zich zelfs ziek en krijgen soms temperatuursverhoging. Tijdens vakanties knapt een door klasgenootjes gepest kind altijd op en wordt het weer zijn normale zelf.

Houd vooral contact en praat vaak met uw kind

Een van de beste manieren om uw kind te beschermen is regelmatig een gesprek met hem of haar aan te gaan. Zorg dat u weet wat er in uw kind omgaat. Blijf bij. Niet alleen waar het de schoolresultaten betreft, maar vooral ook waar het de sociale activiteiten en contacten betreft. Vraag losjes naar de nieuwe mogelijkheden op internet.

Rustige momenten voor een goed gesprek uitzoeken

Zoek voor een goed gesprek altijd een rustig moment uit. Bijvoorbeeld tijdens een wandeling, een rustig uurtje thuis, samen werken in de tuin, aan de auto, of op vakantie. Pubers zijn erg gevoelig en reageren altijd anders als gesprekken gevoerd worden met twee of drie volwassenen tegelijk. Een een op een gesprek is altijd beter.

Zonder anderen erbij praat het kind gemakkelijker

Zoek ook een moment uit waarop u alleen met uw kind bent. Zodra het gesprek geen “onderonsje” meer is, maar bijgewoond wordt door een of meer anderen, zal de puber alle pogingen om een dieper gesprek aan te gaan, weigeren. Een gesprek van één op één is daarom het beste.

Wacht niet te lang met maatregelen

Houd uw kind in de gaten en wees bedacht op kenmerken die aangeven dat het zich op school en/of bij vriendjes niet meer op zijn/haar gemak voelt. Hoe sneller u erbij bent en maatregelen kunt nemen, des te beter is het.
© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen cyberpesten?Wat te doen tegen cyberpesten?Cyberpesten betekent digitaal of online pesten. Dit gebeurt via een smartphone, tablet en computer. Ongeveer één op de t…
Cyberpesten op schoolCyberpesten op schoolPesten is vaak onzichtbaar op school. Maar cyberpesten is nog veel onzichtbaarder. Ongeveer een op de drie kinderen is w…
Cyberpesten, pesten over het internetPesten is van alle tijden. Vooral onder schoolkinderen wordt er al sinds jaar en dag gepest. Soms onschuldig, soms ook m…
Alles wat je moet weten over cyberpestenAlles wat je moet weten over cyberpestenWat is cyberpesten nu eigenlijk? Bij cyberpesten moet u zich het versturen van vervelende, kwetsende berichten via inter…

Hoe overleef ik het schoolplein?Hoe overleef ik het schoolplein?Hoera! Je kind is vier jaar geworden en mag naar de basisschool. Het ene kind zal dit ervaren als een feest en de ander…
Scrabble stimuleert het kind veelzijdigScrabble stimuleert het kind veelzijdigEr wordt vaak gezegd dat als je met pensioen gaat, dat je dan met scrabbelen begint. Maar het kan ook een enorme stimula…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 29-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.